[ ΑΡΧΙΚΗ ]


http://www.thinkroadsafety.gov.uk

ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ
ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2003-04

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
ΕΘΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΝΕΟΤΗΤΑΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
ΤΜΗΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

© 2004, ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
ΤΜΗΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΔΙΚΤΥΑΚΟΥ ΤΟΠΟΥ:
ΠΑΠΑΧΑΡΙΣΗΣ ΣΠΥΡΟΣ
Καθηγητής ΠΕ18 Μηχ. Εμπ. Ναυτικού
Υπεύθυνος ΓΡΑΣΕΠ Αμμοχωρίου

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΛΕΙΝΩΝ

Συντονίστρια προγράμματος
ΨΥΧΟΥΔΑΚΗ ΑΘΗΝΑ

Το Γυμνάσιο Κλεινών στο πλαίσιο της Αγωγής Υγείας υλοποίησε πρόγραμμα με τίτλο: «Αλκοόλ και Οδήγηση» κατά το σχολικό έτος 2003-04. Αρχικά έγινε διαχωρισμός των μαθητών σε ομάδες.

  • Η 1η Ομάδα ασχολήθηκε με τις επιπτώσεις του αλκοόλ στον ανθρώπινο οργανισμό.

  • Η 2η Ομάδα με τις κατασκευές και

  • Η 3η Ομάδα με την καταγραφή του υλικού.

Στα πλαίσια των δραστηριοτήτων της ομάδας πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής, επίσης συνάντηση με τον Διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος του Δήμου Κάτω Κλεινών. Παράλληλα πραγματοποιήθηκε παρουσίαση του προγράμματος από τα παιδιά στον χώρο του σχολείου την ημέρα ευαισθητοποίησης των μαθητών σε θέματα κυκλοφοριακής αγωγής; στη διάρκεια της οποία έγιναν μετρήσεις με αλκοόμετρα σε οδηγούς και παιδιά από αστυνομικούς του Α.Τ. Κλεινών.

Στις 13 Μαΐου του σχολείο μας παρουσίασε το πρόγραμμα στην έκθεση δημοσιοποίησης προγραμμάτων Αγωγής Υγείας στην πόλη της Φλώρινας.

Πιστεύουμε ότι πετύχαμε του στόχους του προγράμματος και ελπίζουμε ότι με την υλοποίησή του βοηθήσαμε τους μαθητές να αποκτήσουν πιο υπεύθυνη στάση απέναντι στο πρόβλημα "αλκοόλ και οδήγηση".

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΑΚΙΝΔΥΝΑ ΠΟΤΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ

Περισσότερο επικίνδυνα θεωρούνται τα αλκοολούχα σε συνδυασμό με αφρίζοντα αναψυκτικά, τα γλυκά ποτά, το κόκκινο κρασί, το κονιάκ, το ούζο και το ουίσκι.

Αν και όλα τα ποτά έχουν επιβλαβείς επιπτώσεις, αυτά που μόλις αναφέραμε, είναι δυνατό με πολύ μικρές ποσότητες να προκαλέσουν επικίνδυνες καταστάσεις ιδιαίτερα σε περίπτωση οδήγησης. Συχνά το αλκοόλ ευθύνεται για τη διαταραχή της όρασης ιδιαίτερα το σούρουπο αλλά και τη μείωση του οπτικού πεδίου.

Τα αλκοολούχα ποτά επίσης δημιουργούν κενά προσοχής και μειώνουν τον τονισμό και την επιδεξιότητα κινήσεων κάτι που είναι απαραίτητο για τους δικυκλιστές. Ακόμα ελαττώνουν την ικανότητα αντίληψης και εκτίμησης του κινδύνου και δημιουργούν κόπωση. Τέλος, ο χρόνος αντίδρασης του ατόμου αυξάνεται.

Με αυτά τα δεδομένα η οδήγηση μετά από κατανάλωση έστω και μικρής ποσότητας αλκοόλ καθίσταται επικίνδυνη. Το ποσοστό της αλκοόλης στο αίμα, η αλκοολαιμία, όπως ονομάζεται, υπολογίζεται σε χιλιοστά του γραμμαρίου ανά χιλιοστά του λίτρου.

Η μέγιστη επιτρεπόμενη ποσότητα διαφέρει από χώρα σε χώρα, έτσι για παράδειγμα στην Κύπρο και στην Ιταλία απαγορεύεται ρητά η χρήση αλκοόλ κατά την οδήγηση ενώ σε άλλες χώρες όπως την Αυστρία και την Ισπανία η μέγιστη επιτρεπόμενη ποσότητα αλκοόλης φθάνει το 0,8%

ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΔΗΓΗΣΗ

ΜΥΘΟΣ
Ο καφές, ο καθαρός αέρας, το κρύο ντους βοηθούν ένα άτομο να γίνει νηφάλιο.

ΑΛΗΘΕΙΑ
Καμιά από αυτές τις πρακτικές δεν πρόκειται να μειώσει την επίδραση του οινοπνεύματος. Χρειάζεται περίπου μια ώρα για την αφομοίωση ενός ποτού από το σώμα(150ml κρασιού, 45ml αποσταγμένου ποτού ή 360ml μπίρας). Ο χρόνος είναι το μοναδικό μέσο για τη μείωση των συνεπειών του οινοπνεύματος.

ΜΥΘΟΣ
Όπως συμβαίνει και με τα άλλα τρόφιμα και ποτά, το αλκοόλ θα πρέπει να αφομοιωθεί.

ΑΛΗΘΕΙΑ
Το οινόπνευμα απορροφάται άμεσα με την κυκλοφορία του αίματος και μεταφέρεται σε όλα τα μέρη του σώματος. 20% του οινοπνεύματος που καταναλώνεται εισάγεται άμεσα στο αίμα. Έτσι ο εγκέφαλος, αφού έχει υψηλή περιεκτικότητας σε νερό και πλούσια αποθέματα αίματος, επηρεάζεται αμέσως από το οινόπνευμα. ΜΥΘΟΣ Δύο μπίρες δεν επηρεάζουν την ικανότητα ενός ανθρώπου να οδηγήσει. ΑΛΗΘΕΙΑ Κάθε άτομο αντιδρά διαφορετικά στο οινόπνευμα. Δύο μπίρες είναι πιθανόν να επηρεάσουν περισσότερο ένα άτομο βάρους 60 κιλών από ένα άλλο 90 κιλών. Η συγκέντρωση οινοπνεύματος στο αίμα εξαρτάται από ορισμένους παράγοντες. -Ποσό του οινοπνεύματος που καταναλώθηκε. -Το βάρος του σώματος -Χρόνος που παρήλθε από την έναρξη της κατανάλωσης. -Το ποσό και το είδος του φαγητού που καταναλώθηκε ενδεχομένως ταυτόχρονα. -Τη φυσική και πνευματική κατάσταση του προσώπου. -Την παρουσία απαγορευμένων φαρμάκων, νόμιμων φαρμάκων ή υπερβολικής δόσης αυτών στο σώμα, και -Διάθεση ή ιδιαίτερη ιδιοσυγκρασία.

ΜΥΘΟΣ
To oινόπνευμα είναι τονωτικό

ΑΛΗΘΕΙΑ
Το οινόπνευμα είναι κατασταλτικό. Επενεργεί στο κεντρικό νευρικό σύστημα, όπως ένα αναισθητικό για να μειώσει ή να καταστείλει τη δραστηριότητα του εγκεφάλου.

ΜΥΘΟΣ
Το κρασί και η μπύρα δεν επιβαρύνουν όπωs τα δυνατά ποτά.

ΑΛΗΘΕΙΑ
Το οινόπνευμα σε οποιοδήποτε τύπο ποτού μπορεί να επιβαρύνει τον οργανισμό. Ένα ποτήρι 150ml κρασί, 360ml μπύραs ή 45 ml αποσταγμένου ποτού (βότκα, ουίσκι, τζιν κ.λπ.)έχουν σχεδόν το ίδιο αποτέλεσμα στη συγκέντρωση οινοπνεύματοs στο αίμα. Θυμηθείτε όμωs ότι τα διάφορα οινοπνευματώδη ποτά περιέχουν διαφορετικά ποσά οινοπνεύματοs.

ΜΥΘΟΣ
Δεν μπορείς να πεις ότι ένας οδηγός είναι επηρεασμένος από οινόπνευμα, εκτός αν κάνει ζιγκ-ζαγκ ή παρεκκλίνει από την πορεία του.

ΑΛΗΘΕΙΑ
Οι ακόλουθες ενδείξεις θα σας βοηθήσουν να επισημάνετε αν κάποιος οδηγεί υπό την επίδραση οινοπνεύματος ή ναρκωτικών: -Ασυνήθιστα ανοιχτές στροφές. -Μετατόπιση του οχήματος. -Χρήση φώτων σήμανσης χωρίς λογική αιτία -Οδήγηση πάνω στη διαχωριστική γραμμή. -Υπερβολική ή πολύ χαμηλή ταχύτητα.

ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΤΟΥΣ ΟΔΗΓΟΥΣ ΠΟΥ

  • Σας ακολουθούν πολύ κοντά.

  • Αντιδρούν αργά στους φωτεινούς σηματοδότες.

  • Επιταχύνουν ή επιβραδύνουν απότομα την κίνησή τους.

  • Οδηγούν με τους προβολείς σβηστούς κατά τη νύχτα.

  • Οδηγούν με το παράθυρο ανοιχτό, ενώ έξω κάνει κρύο.

ΜΑΘΗΤΕΣ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

1. Καραγκιοζάκη Αθανασία
2. Καραγκιοζάκη Σοφία
3. Μπάλος Δημήτριος
4. Νεδάνη Στέλλα
5. Οπασίνη Ελένη
6. Σαπαρδάνης Γεώργιος
7. Σολακίδης Γεώργιος
8. Σφετκοπούλου Ελένη
9. Τάγκα Ζωή
10. Στανόεσκη Ελένη
11. Χαλκιάς Σπυρίδων


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ











ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ