«ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΝΤΑΣ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΑ» - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΕΣΠΕΡΙΔΑ

Με μεγάλη χαρά υποδεχόμαστε για πρώτη φορά στη Φλώρινα μαζί, δυο από τους πιο σημαντικούς υπερασπιστές του παιδιού στη χώρα, επιστήμονες με σημαντικές διακρίσεις στην Ευρώπη: Τον κ. Γιώργο Μόσχο, πρ. Συνήγορο του Παιδιού και τον κ. Γιώργο Νικολαΐδη, Ψυχίατρο και Διευθυντή στο Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού.  

Οι διακεκριμένοι αυτοί επιστήμονες θα μιλήσουν σε επιμορφωτική εσπερίδα με θέμα «Προστατεύοντας το παιδί από τη βία», η οποία θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 30 Απριλίου, στις 6.30, στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Δήμου Φλώρινας.

Τα θέματα που θα αναπτύξουν οι ομιλητές είναι τα ακόλουθα:

-       Γ. Νικολαΐδης: «Βία κατά των παιδιών στην οικογένεια: Έκταση, χαρακτηριστικά και τρόποι αντιμετώπισης»

-       Γ. Μόσχος: «Η πρόληψη και η αντιμετώπιση της βίας στο σχολείο: Πόσο βοηθούν ο διάλογος και η συμμετοχή των μαθητών στη λήψη αποφάσεων»

Η εκδήλωση απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, γονείς, επαγγελματίες, φοιτητές και φοιτήτριες και σε κάθε πρόσωπο που ενδιαφέρεται για την προστασία της ανηλικότητας.

Διοργανώνεται από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Φλώρινας δια του Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων, το 2ο ΓΕΛ Φλώρινας και τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του, την ΕΛΜΕ Φλώρινας και τον Δήμο Φλώρινας.

Προβλέπεται η χορήγηση βεβαιώσεων συμμετοχής.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

 

Σύντομα βιογραφικά των προσκεκλημένων εισηγητών

               Ο Γιώργος Μόσχος σπούδασε νομικά στην Αθήνα και εγκληματολογία στο Λονδίνο.

Εξειδικεύτηκε και εργάστηκε στους τομείς της εμψύχωσης και της υποστήριξης παιδιών και εφήβων που απειλούνται από κοινωνικό αποκλεισμό, της προάσπισης των νεανικών  δικαιωμάτων και της επιμόρφωσης ενηλίκων σε συναφή θέματα. Συμμετείχε στη διοίκηση οργανώσεων και δικτύων σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Ανέλαβε τα καθήκοντα του Βοηθού Συνηγόρου του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού μόλις δημιουργήθηκε ο Συνήγορος του Παιδιού (2003) και υπηρέτησε σε αυτή τη θέση μέχρι τον Ιανουάριο του 2018. Στο πλαίσιο της αποστολής του, συναντήθηκε και συζήτησε με δεκάδες χιλιάδες παιδιά σε όλη τη χώρα και με επαγγελματίες που εργάζονται μαζί τους, υποστηρίζοντας τη συστηματική ακρόαση των απόψεων των παιδιών και τον σεβασμό των δικαιωμάτων τους.

Συμμετείχε ενεργά στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Συνηγόρων του Παιδιού του οποίου διατέλεσε και Πρόεδρος. Υπήρξε συντονιστής του Δικτύου για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Σωματικής Τιμωρίας στα Παιδιά και μέλος της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής του νόμου για την ενδοοικογενειακή βία (ν.3500/06).

 Απηύθυνε στα συναρμόδια υπουργεία πολλές προτάσεις για την καλύτερη προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών, πολλές από τις οποίες υιοθετήθηκαν. Μεταξύ άλλων έχει προτείνει την ενίσχυση της δημοκρατικής λειτουργίας των σχολείων, την καθιέρωση διαδικασιών ειρηνικής επίλυσης των διαφορών και αποφυγή της εύκολης προσφυγής στις ποινές, την πλαισίωση των σχολικών μονάδων από ψυχο-κοινωνικές υπηρεσίες, την ενίσχυση των σχολικών δραστηριοτήτων, την λήψη μέτρων για την υποστήριξη της φοίτησης παιδιών προσφύγων, παιδιών με αναπηρίες, παιδιών Ρομά κ.α. 

 

Ο ψυχίατρος Γιώργος Νικολαΐδης είναι διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πατρών και κάτοχος μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών στην φιλοσοφία της ψυχικής διαταραχής (τμήμα Φιλοσοφίας του King's College & Ινστιτούτο Ψυχιατρικής του Νοσοκομείου Maudsley) και στις Ψυχαναλυτικές Σπουδές (Κέντρο Ψυχοθεραπευτικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Sheffield).

Έχει εργασθεί σε κέντρα σωματικής ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης και κέντρα ημέρας.  

Από το 2005 είναι διευθυντής της Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού. Είναι Επιστημονικός Υπεύθυνος του Κέντρου Ημέρας «Το Σπίτι του Παιδιού» του Συλλόγου «Το Χαμόγελο του Παιδιού», μιας εξειδικευμένης θεραπευτικής μονάδας για παιδιά θύματα κακοποίησης – παραμέλησης και από το 2014 υπεύθυνος Δικτύωσης και Συνηγορίας του Ελληνικού Προγράμματος του Βρετανικού φιλανθρωπικού οργανισμού Lumos για την αποϊδρυματοποίηση των υπηρεσιών παιδικής προστασίας. Έχει συμμετάσχει ως Επιστημονικός Υπεύθυνος ή ως Κύριος Ερευνητής σε μια σειρά εθνικά και διακρατικά προγράμματα έρευνας, εκπαίδευσης επαγγελματιών και παροχής κλινικών υπηρεσιών με αντικείμενο κυρίως την προστασία των παιδιών από την βία και την θυματοποίηση.

Είναι εθνικός αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην Επιτροπή Lanzarotte του Συμβουλίου της Ευρώπης (επιτροπή στην οποία από τον 1/2018 εξελέγη Πρόεδρος) και στον Π.Ο.Υ. για θέματα κακοποίησης – παραμέλησης των παιδιών.

Συντόνισε, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, τη δημιουργία του Πρωτοκόλλου Καταγραφής και Διαχείρισης περιστατικών Κακοποίησης και Παραμέλησης του Παιδιού, ενός εξαιρετικά χρήσιμου εργαλείου για κάθε επαγγελματία που διαχειρίζεται περιστατικά παιδικής κακοποίησης.

 

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος από σχολικές μονάδες για παρεμβάσεις σε συνεργασία με το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Δημιουργικής Γραφής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας

Σχετ. Έγκριση ΥΠΠΕΘ με αριθμ. πρωτοκ. 6149/15-1-2018

 

Ο Συμβουλευτικός Σταθμός Νέων της ΔΔΕ Φλώρινας και το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Δημιουργική Γραφή» διοργανώνουν παρεμβάσεις για μαθητές και μαθήτριες των σχολικών μονάδων της ΔΔΕ Φλώρινας κατά το τρέχον σχολικό έτος, με τα εξής θέματα:

·         «Δημιουργική Γραφή και Συναίσθημα»: Η Δημιουργική Γραφή στον χώρο της εκπαίδευσης αντιμετωπίζεται ως μια ελεύθερη έκφραση της προσωπικότητας του παιδιού. Η μέθοδος αυτή προσεγγίζει βιωματικά τον λόγο και τις δυνατότητές του και στηρίζεται στην αναδόμησή του, με σκοπό την παραγωγή νέων κειμένων. Τόσο στη μαθησιακή διαδικασία, όσο και γενικότερα στις εκπαιδευτικές δράσεις, μπορεί να αποτελέσει ένα εργαλείο για τη συναισθηματική απελευθέρωση, την επεξεργασία συναισθημάτων και γεγονότων. Μέσα από τις σχετικές παρεμβάσεις θα προταθούν ανάλογες δραστηριότητες γραφής, ώστε οι μαθητές/τριες να έχουν πρόσβαση σε νέες πηγές δημιουργικότητας, δύναμης και νοήματος που αλλάζουν και βαθαίνουν τη σχέση τους με τον εαυτό τους και την πραγματικότητα.

·         «Επικοινωνώντας στο Διαδίκτυο»: Κάθε φορά που στο παρελθόν άλλαξε το μέσο παραγωγής και διάδοσης των κειμένων, επηρεάζονταν οι πρακτικές της γραφής και της ανάγνωσης. Σήμερα, η τεχνολογία γραφής, όπως και η τεχνολογία ανάγνωσης, είναι ο υπολογιστής και τα διάφορα δίκτυα, που αποτυπώνουν στην οθόνη το εκάστοτε μήνυμα, το οποίο μπορεί να διαθέτει ήχο, μουσική επένδυση, κινούμενη εικόνα, φωτογραφίες ή και απλή ηχογράφηση, ενώ παράλληλα είναι δυνατόν να εμπλέκονται και διαφορετικές μορφές τέχνης, δημιουργώντας μία νέα τάση. Η εκπαιδευτική διαδικασία σήμερα οφείλει να λάβει υπόψη ακριβώς αυτή την τάση και τις νέες δυνατότητές της. Οι μαθητές/τριές, με την εμπλοκή τους σε τέτοιου είδους εκφραστικά μέσα, επιδιώκουμε να γνωρίζουν τη δύναμή τους, την αξία τους, τους κινδύνους τους και να μπορούν να τα αξιοποιήσουν τόσο για την προσωπική τους ανάπτυξη, όσο και για μορφωτικούς σκοπούς.

 

Οι παρεμβάσεις θα πραγματοποιηθούν από την κ. Άννα Βακάλη, μέλος ΕΔΙΠ του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Δημιουργικής Γραφής και την Υπεύθυνη του Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων Φλώρινας κ. Άννα Μπαφίτη, η οποία –ως προς το δεύτερο θέμα- είναι επιπλέον εκπρόσωπος του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου στον Νομό Φλώρινας.

Θα έχουν δίωρη διάρκεια ανά Τμήμα και θα πραγματοποιηθούν στα σχολεία που θα αιτηθούν τη συμμετοχή τους.

 

Μετά τα προαναφερόμενα, οι σχολικές μονάδες που ενδιαφέρονται για την πραγματοποίηση των συγκεκριμένων παρεμβάσεων σε Τμήματά τους, μπορούν, με τη σύμφωνη γνώμη του/της Συμβούλου Παιδαγωγικής Ευθύνης της σχολικής μονάδας, να αποστείλουν μήνυμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων Φλώρινας ssneonflo@sch.gr, αναφέροντας:

·         Ποιο από τα δύο θέματα επιθυμούν να αναπτυχθεί στο πλαίσιο της παρέμβασης

·         Τα Τμήματα στα οποία επιθυμούν να πραγματοποιηθεί

·         Το χρονικό διάστημα και τις διδακτικές ώρες όπου θα μπορούσαν να την εντάξουν (είναι θετικό το χρονικό διάστημα να είναι ευρύ, ώστε να διευκολυνθεί η οργάνωση του χρόνου των υπευθύνων)

 

Η ανταπόκριση στα αιτήματα θα γίνει με κριτήριο τον χρόνο υποβολής τους, αλλά και την ανάγκη για κάλυψη του μεγαλύτερου δυνατού αριθμού από τις ενδιαφερόμενες σχολικές μονάδες.

Σχετική εικόνα

 

Έναρξη εξ αποστάσεως σεμιναρίου για τη σχολική βία και τον εκφοβισμό – Ενημέρωση συμμετεχόντων/ουσών εκπαιδευτικών

Έναρξη εξ αποστάσεως σεμιναρίου για τη σχολική βία και τον εκφοβισμό – Ενημέρωση συμμετεχόντων/ουσών εκπαιδευτικών

Σχετ.: Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος ΠΔΕ Δυτικής Μακεδονίας, με αρ. πρωτοκ. 1118/14-2-2018

Σας γνωστοποιούμε ότι το εξ αποστάσεως σεμινάριο για την πρόληψη και αντιμετώπιση της σχολικής βίας και του εκφοβισμού πρόκειται να ξεκινήσει τη Δευτέρα 5 Μαρτίου 2018.

Το σεμινάριο υλοποιείται από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης – ΕΣΥΔΠ Δυτικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με τους Συμβουλευτικούς Σταθμούς Νέων Φλώρινας, Κοζάνης και Κυκλάδων, το ΚΕΠΛΗΝΕΤ Κυκλάδων και την ΕΣΥΔΠ της ΠΔΕ Νοτίου Αιγαίου, με βάση το εκπαιδευτικό υλικό της Πράξης «Ανάπτυξη και Λειτουργία Δικτύου Πρόληψης και Αντιμετώπισης Φαινομένων Βίας και Εκφοβισμού» του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Σε αυτό έγιναν δεκτοί/ές όλοι και όλες οι εν ενεργεία εκπαιδευτικοί, μόνιμοι/ες ή αναπληρωτές/τριες, που υπάγονται στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας, εφόσον υπέβαλαν αίτηση στη σχετική ψηφιακή φόρμα. 

Στους/τις ανωτέρω έχει ήδη σταλεί ηλεκτρονικό μήνυμα από τον Συμβουλευτικό Σταθμό Νέων Φλώρινας, με τα στοιχεία και τις διαδικασίες που πρέπει να γνωρίζουν για την είσοδό τους στην πλατφόρμα Moodle και την παρακολούθηση του σεμιναρίου.

Εφόσον κάποιος ή κάποια εκπαιδευτικός, που εμπίπτει στην προαναφερόμενη κατηγορία, δεν έχει παραλάβει το προαναφερόμενο προσωπικό μήνυμα για λόγους τεχνικούς ή λανθασμένης καταχώρησης της ηλεκτρονικής διεύθυνσης, μπορεί να ειδοποιήσει την υπεύθυνη εκπαίδευσης κ. Άννα Μπαφίτη, Υπεύθυνη του Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων Φλώρινας, στις διευθύνσεις Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. και anbafiti@gmail.com.

Πρόσκληση σε εξ αποστάσεως επιμόρφωση εκπαιδευτικών για την ενδοσχολική βία

Κατόπιν αιτημάτων που έχουμε δεχτεί και λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη για πρόσβαση του μεγαλύτερου δυνατού αριθμού εκπαιδευτικών στην επιμόρφωση για θέματα ενδοσχολικής βίας, σας γνωστοποιούμε ότι η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης – ΕΣΥΔΠ Δυτικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με τους Συμβουλευτικούς Σταθμούς Νέων Φλώρινας, Κοζάνης και Κυκλάδων, το ΚΕΠΛΗΝΕΤ Κυκλάδων και την ΕΣΥΔΠ της ΠΔΕ Νοτίου Αιγαίου, υλοποιεί κύκλο επιμορφωτικών συναντήσεων εξ αποστάσεως, με βάση το εκπαιδευτικό υλικό της Πράξης «Ανάπτυξη και Λειτουργία Δικτύου Πρόληψης και Αντιμετώπισης Φαινομένων Βίας και Εκφοβισμού» του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.  Στο πλαίσιο αυτό, όλοι και όλες οι ενδιαφερόμενοι/ες εκπαιδευτικοί που δεν εκπαιδεύτηκαν εξ αποστάσεως σε ζητήματα ενδοσχολικής βίας ως μέλη ΠΟΔΠ και ΟΔΠ κατά το έτος 2015, θα έχουν τη δυνατότητα να επιμορφωθούν, μέσω της πλατφόρμας Moodle. Η επιμόρφωση θα έχει διάρκεια 10 εβδομάδων και θα ξεκινήσει μετά τις 5/3/2018. 

Η υποβολή αίτησης συμμετοχής γίνεται ηλεκτρονικά έως τις 26/2/2018 στη διεύθυνση https://goo.gl/7FYJjM. Για πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στην κ. Άννα Μπαφίτη, Υπεύθυνη του ΣΣΝ Φλώρινας (2385054571), καθώς και ηλεκτρονικά στη διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Με την ολοκλήρωση της επιμόρφωσης θα χορηγηθούν βεβαιώσεις συμμετοχής από την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας. 

Αποτέλεσμα εικόνας για ε-λεαρνινγ

Πρόσκληση σε εργαστήριο με θέμα "Αλληλεπίδραση και μάθηση στο σχολείο: Σχεδιάζοντας μια βιωματική εμπειρία"

 

Η Δ/νση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Φλώρινας δια του Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων, η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και οι Σχολικοί//ές Σύμβουλοι Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με την υποστήριξη της ΕΛΜΕ και των Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Φλώρινας και Αμυνταίου, διοργανώνουν εργαστήριο με θέμα "Αλληλεπίδραση και μάθηση στο σχολείο: Σχεδιάζοντας μια βιωματική εμπειρία", το οποίο θα πραγματοποιηθεί στη Φλώρινα, την Πέμπτη 14/12/2017, κατά τις ώρες 5.30-8.30, στο ξενοδοχείο «Φαίδων».

 

Εκπαιδευτής θα είναι ο δάσκαλος Άγγελος Πατσιάς, ο οποίος έγινε γνωστός στην εκπαιδευτική κοινότητα λόγω των καινοτομιών που εισήγαγε στο Δημοτικό Σχολείο Φουρφουρά Κρήτης, από κοινού με τους συναδέλφους του. Οι καινοτομίες αυτές είχαν ως αποτέλεσμα της ένταξη του Δημοτικού Σχολείου Φουρφουρά  στον διεθνή κατάλογο των σχολείων της εναλλακτικής εκπαίδευσης.

 

Στο εργαστήριο θα παρουσιαστούν:

·         Η εμπειρία του κ. Πατσιά στο προαναφερόμενο Δημοτικό Σχολείο

·         Εναλλακτικές μέθοδοι δημιουργίας περιβαλλόντων μάθησης και βήματα σχεδιασμού σεναρίων, με βιωματικό τρόπο

·         Πρακτικές ιδέες για καθημερινά ζητήματα στην τάξη

 

Το εργαστήριο απευθύνεται σε εν ενεργεία εκπαιδευτικούς των δύο βαθμίδων και όλων των ειδικοτήτων της Π.Ε. Φλώρινας, με ανώτερο όριο τα 40 άτομα και με προτεραιότητα στη δημοτική και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν να υποβάλουν αίτηση στην ψηφιακή φόρμα που βρίσκεται στη διεύθυνση https://goo.gl/Zm4TZK, έως και την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας με κριτήριο τον χρόνο υποβολής της φόρμας συμμετοχής. Επιπροσθέτως, οι θέσεις των συμμετεχόντων επιδιώκεται να κατανεμηθούν  ως εξής:

·         8 εκπαιδευτικοί από καθεμία από τις τρεις Εκπαιδευτικές Περιφέρειες Δημοτικής Εκπαίδευσης (σύνολο 24 άτομα)

·         16 εκπαιδευτικοί από τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

 

Ως προς την 1η Εκπαιδευτική Περιφέρεια Δημοτικής Εκπαίδευσης, θα επιδιωχθεί η αντιπροσωπευτική συμμετοχή των σχολικών μονάδων.

Αφίσα

Σελίδα 1 από 13

ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΩΝ

δείτε όλες τις ανακοινώσεις μας εδώ

οι νεότερες ανακοινώσεις:


ΝΕΑ ΑΡΘΡΑ

τα νεότερα άρθρα της ιστοσελίδας μας σε χρονολογική σειρά.


ΣΥΝΔΕΣΗ - ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΔΕΘΕΙΤΕ