«ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΝΤΑΣ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΑ» - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΕΣΠΕΡΙΔΑ

Με μεγάλη χαρά υποδεχόμαστε για πρώτη φορά στη Φλώρινα μαζί, δυο από τους πιο σημαντικούς υπερασπιστές του παιδιού στη χώρα, επιστήμονες με σημαντικές διακρίσεις στην Ευρώπη: Τον κ. Γιώργο Μόσχο, πρ. Συνήγορο του Παιδιού και τον κ. Γιώργο Νικολαΐδη, Ψυχίατρο και Διευθυντή στο Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού.  

Οι διακεκριμένοι αυτοί επιστήμονες θα μιλήσουν σε επιμορφωτική εσπερίδα με θέμα «Προστατεύοντας το παιδί από τη βία», η οποία θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 30 Απριλίου, στις 6.30, στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Δήμου Φλώρινας.

Τα θέματα που θα αναπτύξουν οι ομιλητές είναι τα ακόλουθα:

-       Γ. Νικολαΐδης: «Βία κατά των παιδιών στην οικογένεια: Έκταση, χαρακτηριστικά και τρόποι αντιμετώπισης»

-       Γ. Μόσχος: «Η πρόληψη και η αντιμετώπιση της βίας στο σχολείο: Πόσο βοηθούν ο διάλογος και η συμμετοχή των μαθητών στη λήψη αποφάσεων»

Η εκδήλωση απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, γονείς, επαγγελματίες, φοιτητές και φοιτήτριες και σε κάθε πρόσωπο που ενδιαφέρεται για την προστασία της ανηλικότητας.

Διοργανώνεται από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Φλώρινας δια του Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων, το 2ο ΓΕΛ Φλώρινας και τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του, την ΕΛΜΕ Φλώρινας και τον Δήμο Φλώρινας.

Προβλέπεται η χορήγηση βεβαιώσεων συμμετοχής.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

 

Σύντομα βιογραφικά των προσκεκλημένων εισηγητών

               Ο Γιώργος Μόσχος σπούδασε νομικά στην Αθήνα και εγκληματολογία στο Λονδίνο.

Εξειδικεύτηκε και εργάστηκε στους τομείς της εμψύχωσης και της υποστήριξης παιδιών και εφήβων που απειλούνται από κοινωνικό αποκλεισμό, της προάσπισης των νεανικών  δικαιωμάτων και της επιμόρφωσης ενηλίκων σε συναφή θέματα. Συμμετείχε στη διοίκηση οργανώσεων και δικτύων σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Ανέλαβε τα καθήκοντα του Βοηθού Συνηγόρου του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού μόλις δημιουργήθηκε ο Συνήγορος του Παιδιού (2003) και υπηρέτησε σε αυτή τη θέση μέχρι τον Ιανουάριο του 2018. Στο πλαίσιο της αποστολής του, συναντήθηκε και συζήτησε με δεκάδες χιλιάδες παιδιά σε όλη τη χώρα και με επαγγελματίες που εργάζονται μαζί τους, υποστηρίζοντας τη συστηματική ακρόαση των απόψεων των παιδιών και τον σεβασμό των δικαιωμάτων τους.

Συμμετείχε ενεργά στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Συνηγόρων του Παιδιού του οποίου διατέλεσε και Πρόεδρος. Υπήρξε συντονιστής του Δικτύου για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Σωματικής Τιμωρίας στα Παιδιά και μέλος της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής του νόμου για την ενδοοικογενειακή βία (ν.3500/06).

 Απηύθυνε στα συναρμόδια υπουργεία πολλές προτάσεις για την καλύτερη προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών, πολλές από τις οποίες υιοθετήθηκαν. Μεταξύ άλλων έχει προτείνει την ενίσχυση της δημοκρατικής λειτουργίας των σχολείων, την καθιέρωση διαδικασιών ειρηνικής επίλυσης των διαφορών και αποφυγή της εύκολης προσφυγής στις ποινές, την πλαισίωση των σχολικών μονάδων από ψυχο-κοινωνικές υπηρεσίες, την ενίσχυση των σχολικών δραστηριοτήτων, την λήψη μέτρων για την υποστήριξη της φοίτησης παιδιών προσφύγων, παιδιών με αναπηρίες, παιδιών Ρομά κ.α. 

 

Ο ψυχίατρος Γιώργος Νικολαΐδης είναι διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πατρών και κάτοχος μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών στην φιλοσοφία της ψυχικής διαταραχής (τμήμα Φιλοσοφίας του King's College & Ινστιτούτο Ψυχιατρικής του Νοσοκομείου Maudsley) και στις Ψυχαναλυτικές Σπουδές (Κέντρο Ψυχοθεραπευτικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Sheffield).

Έχει εργασθεί σε κέντρα σωματικής ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης και κέντρα ημέρας.  

Από το 2005 είναι διευθυντής της Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού. Είναι Επιστημονικός Υπεύθυνος του Κέντρου Ημέρας «Το Σπίτι του Παιδιού» του Συλλόγου «Το Χαμόγελο του Παιδιού», μιας εξειδικευμένης θεραπευτικής μονάδας για παιδιά θύματα κακοποίησης – παραμέλησης και από το 2014 υπεύθυνος Δικτύωσης και Συνηγορίας του Ελληνικού Προγράμματος του Βρετανικού φιλανθρωπικού οργανισμού Lumos για την αποϊδρυματοποίηση των υπηρεσιών παιδικής προστασίας. Έχει συμμετάσχει ως Επιστημονικός Υπεύθυνος ή ως Κύριος Ερευνητής σε μια σειρά εθνικά και διακρατικά προγράμματα έρευνας, εκπαίδευσης επαγγελματιών και παροχής κλινικών υπηρεσιών με αντικείμενο κυρίως την προστασία των παιδιών από την βία και την θυματοποίηση.

Είναι εθνικός αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην Επιτροπή Lanzarotte του Συμβουλίου της Ευρώπης (επιτροπή στην οποία από τον 1/2018 εξελέγη Πρόεδρος) και στον Π.Ο.Υ. για θέματα κακοποίησης – παραμέλησης των παιδιών.

Συντόνισε, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, τη δημιουργία του Πρωτοκόλλου Καταγραφής και Διαχείρισης περιστατικών Κακοποίησης και Παραμέλησης του Παιδιού, ενός εξαιρετικά χρήσιμου εργαλείου για κάθε επαγγελματία που διαχειρίζεται περιστατικά παιδικής κακοποίησης.

 

Share