Άγχος και εφηβεία: Πρόλογος της εκπαιδευτικού, κοινωνιολόγου Ζ. Μελισίδου, στην παρουσίαση της ερευνητικής εργασίας των μαθητών του 2ου ΓΕΛ Φλώρινας. Από την ημερίδασ του ΣΣΝ Φλώρινας, "Εφηβεία, σχολείο και εξετάσεις", 24-4-2013

H εφηβεία είναι μία περίοδος γεμάτη αλλαγές και δυσκολίες τόσο για τα παιδιά όσο και για τους γονείς.Είναι μια περίοδος προετοιμασίας εισόδου στην κοινωνική ζωή των ενηλίκων.Όσο πολύπλοκη είναι μια κοινωνία, τόσο μεγαλύτερη είναι η χρονική διάρκεια της και τόσο  εντονότερες είναι οι συγκρούσεις που βιώνει ο έφηβος.

Μέσα σε ένα  κοινωνικοοικονομικό  και πολιτιστικό περιβάλλον που συνεχώς αλλάζει, ο έφηβος προσπαθεί για αυτονομία και διαμόρφωση της κοινωνικής του ταυτότητας. Συχνά όμως κατακλύζεται από έντονες συναισθηματικές συγκρουσιακές καταστάσεις, που απορρέουν τόσο από τον κοινωνικό περίγυρο -γονείς σχολείο, φίλοι,όσο και από οργανικές διαταραχές,  δημιουργώντας συναισθήματα άγχους και στρες.

Καθημερινά ως εκπαιδευτικοί, είμαστε αποδέκτες της αγωνίας,των πολύπλοκων συναισθηματικών καταστάσεων  και των ιδιαίτερων δυσκολιών που μπορεί να εμφανιστούν στην προσωπική,σχολική και οικογενειακή ζωή των μαθητών, καθώς και τις σχέσεις τους με τους συνομηλίκους.                                                                                                

Το σχολείο αποτελεί μια από τις πιθανές πηγές έντασης στην εφηβική ηλικία λόγω των απαιτήσεων του εκπαιδευτικού συστήματος.Συχνά όμως οι έφηβοι βιώνουν ένα ιδιαίτερο ,κυρίαρχο άγχος.Είναι αυτό της σχολικής επιτυχίας η αποτυχίας και της πορείας τους μετά το λύκειο.                                                                                                                              Έτσι, η έμφαση της οικογένειας του σχολείου αλλά και της κοινωνίας στην σχολική επιτυχία δημιουργεί συχνά άγχος γιατί πολλές φορές νιώθουν ότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν σ?αυτές τις προσδοκίες.

Μέσα σ?αυτό το πλαίσιο δόθηκε η δυνατότητα στους μαθητές/τριες  να διερευνήσουν, να καταγράψουν και να προβληματιστούν για τις πιθανές αιτίες και επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει το άγχος στον μαθητικό πληθυσμό.

Να αναδείξουν τους τρόπους αντιμετώπισης του άγχους καθώς και τις σχέσεις ουσιαστικής επικοινωνίας και υποστήριξης του άγχους. Να αναγνωρίσουν ότι ο δρόμος για την ενηλικίωση και την αυτονομία δεν είναι ούτε εύκολος ούτε απλός.

Είναι σημαντικό να μάθουν οι έφηβοι πως η ικανότητα να αντιμετωπίζουν μία αγχογόνο  κατάσταση εξαρτάται από την εσωτερική τους σταθερότητα και από την ικανότητα τους, να αναπτύσσουν μια εσωτερική αίσθηση ασφάλειας

αξιοποιώντας κάθε φόρα τα υποστηρικτικά μέσα που διαθέτουν σε σχέση με τον εαυτό τους αλλά και τους σημαντικούς ανθρώπους στην ζωή τους.                                                                 Εκπαιδευτικός

                                                                  Μελισίδου Ζ.

Share