ΚΕΝΤΡΟ ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. Ν. ΦΛΩΡΙΝΑΣ

Οι Κοινωνικές Επιπτώσεις του Internet - Μέρος 2ο

 

Το Φαινόμενο Google

Ήταν 7 Σεπτεμβρίου του 1998 όταν ο Larry Page και ο Sergey Brin, δύο φοιτητές του Πανεπιστημίου του Stanford στις ΗΠΑ, ίδρυσαν σ’ ένα γκαράζ της Καλιφόρνιας μια μηχανή αναζήτησης με την επωνυμία Google και με κύριο σκοπό να βοηθήσουν τους χρήστες του Internet να κάνουν εύκολες, γρήγορες και αποδοτικές αναζητήσεις στο Internet. Δέκα χρόνια αργότερα μόνο ένας παρανοϊκός θα μπορούσε να φανταστεί ότι το Google θα έφθανε στο σημείο να γίνει μια τεράστια εταιρεία που θα μπορεί να ελέγχει τον τρόπο που μαθαίνουμε τις ειδήσεις, τον τρόπο που ψυχαγωγούμαστε και εργαζόμαστε, τον τρόπο που επικοινωνούμε έως και το πώς αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο. Η ίδια η λέξη Google έφθασε να σημαίνει «ψάχνω κάτι στο Internet».

Υπάρχουν βέβαια και οι επικριτές του Google, οι οποίοι το κατηγορούν ότι παραβιάζει τους νόμους για τα πνευματικά δικαιώματα, ότι είναι έτοιμο να καταβροχθίσει τα μέσα ενημέρωσης και ότι έχει γίνει η μεγαλύτερη βάση προσωπικών δεδομένων στον κόσμο, μ’ ό,τι αυτό συνεπάγεται. Πάντως, είναι γεγονός ότι κάθε φορά που χρησιμοποιούμε αυτή τη δημοφιλή μηχανή αναζήτησης, οι λέξεις που καταχωρούμε, η ώρα και η ημερομηνία αλλά και η IP διεύθυνσή μας καταγράφονται και διατηρούνται για 18 μήνες.

Οι υπεύθυνοι της εταιρείας ισχυρίζονται ότι αυτό γίνεται για να μαθαίνει η μηχανή και να δίνει έτσι τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα, αλλά υπάρχει και η άλλη άποψη που λέει ότι αυτό γίνεται για να στέλνονται στον κάθε χρήστη οι κατάλληλα προσαρμοσμένες διαφημίσεις και να καταχωρούνται και να αναλύονται οι προσωπικές του προτιμήσεις. Όπως ισχυρίζονται οι ιδρυτές της εταιρείας, ο αρχικός τους στόχος ήταν να οργανώσουν όλες τις πληροφορίες του κόσμου και να τις καταστήσουν προσβάσιμες και χρήσιμες γι’ όλους τους χρήστες. Δέκα χρόνια μετά, κατόρθωσαν να δημιουργήσουν ένα τεράστιο σύστημα από χιλιάδες ηλεκτρονικούς υπολογιστές που έχει γίνει το στάνταρτ στην αναζήτηση στο Διαδίκτυο και η εταιρεία απασχολεί ήδη 20.000 περίπου εργαζομένους.

Τον Σεπτέμβριο του 2008, η εταιρεία παρουσίασε τη δική της πρόταση στους φυλλομετρητές, το πρόγραμμα Chrome, για να ανταγωνιστεί τον Internet Explorer, τον Mozilla Firefox και τον Safari. Πάντως, το Google επενδύει σε εφαρμογές που είναι πάντα διαθέσιμες μέσω του Internet, που εκτός από την πασίγνωστη μηχανή αναζήτησης, είναι το πρόγραμμα e-mail (gmail), το blogger (δημιουργία ιστολογίων), το ημερολόγιο (google calendar), οι ειδήσεις (google news), οι μεταφράσεις (google translate), το YouTube, το Street View, το Google Earth και το Google Maps, αλλά ακόμα και online εφαρμογές της σουίτας Office.

Όλες οι παραπάνω εφαρμογές μπορεί να ακούγονται καλές και χρήσιμες και να εξυπηρετούν όλους μας καθώς με τη βοήθειά τους αποκτούμε πρόσβαση σε εξαιρετικά προϊόντα και μάλιστα εντελώς δωρεάν, αλλά δεν είναι λίγοι εκείνοι που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη δημιουργία μονοπωλίων και για το τι πρόκειται να συμβεί στο άμεσο μέλλον. Η ονομασία Google προέρχεται από τη λέξη Googol, που είναι ο όρος για τον αριθμό 1 ακολουθούμενο από 100 μηδενικά, δηλ. ο τεράστιος αριθμός των ιστοσελίδων που οι ιδρυτές της ήλπιζαν ότι θα μπορέσουν να αποδελτιώσουν.

 

Το Διαδίκτυο Κινητοποιεί τους Πολίτες

Το Internet τείνει να καθιερωθεί ως τόπος συνάντησης και συντονισμού για όσες ομάδες πολιτών θέλουν να διαμαρτυρηθούν για όσα τους ενοχλούν και τους προβληματίζουν. Είναι γεγονός ότι το Διαδίκτυο προσφέρει τη δυνατότητα για καλύτερο συντονισμό των πολιτιστικών εκδηλώσεων και των συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας, πράγμα που επιβεβαιώνεται και από τη μεγάλη συμμετοχή του κόσμου στις κινητοποιήσεις και τα φεστιβάλ που έχουν οργανωθεί μέσω του Internet.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η οργάνωση «Παιδιά εν Δράσει», τα μέλη της οποίας είναι νεαροί καλλιτέχνες από τη Θεσσαλονίκη που έχουν δημιουργήσει το δικό τους «πολιτιστικό στέκι» στο Internet, με τη βοήθεια του οποίου κάνουν γνωστές τις ιδέες και τις πρωτοβουλίες τους και συντονίζονται μεταξύ τους. Από τις πιο πετυχημένες εκδηλώσεις τους ήταν τα φεστιβάλ «Ευχαριστούμε που ενοχλείτε» και «Δημιουργία».

Από τις σημαντικότερες κινητοποιήσεις που έγιναν μέσω του Internet και θεωρήθηκαν πετυχημένες ήταν η ευαισθητοποίηση του κόσμου για τον άδικο χαμό της blogger Αμαλίας Καλυβινού, οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 στην Πελοπόννησο και το μποϋκοτάζ για τη μείωση της τιμής του φρέσκου γάλακτος. Μια άλλη πρωτότυπη δραστηριότητα που έλαβε σάρκα και οστά μέσω του Διαδικτύου είναι το κίνημα της διαδικτυακής ανακύκλωσης ή Freecycle όπως είναι ευρύτερα γνωστό. Τα μέλη του κινήματος ανταλλάσσουν μεταξύ τους δωρεάν αντικείμενα που για τους ίδιους μπορεί να είναι άχρηστα αλλά για άλλους χρήστες πολύ χρήσιμα. Είναι μια κίνηση που έχει βοηθήσει στη διαμόρφωση μιας οικολογικής συνείδησης αλλά που έχει ενισχύσει και το πνεύμα του εθελοντισμού και της προσφοράς προς το περιβάλλον και τον συνάνθρωπο.

Ένας πολίτης της Θεσσαλονίκης είχε απηυδήσει τόσο πολύ από την αδιαφορία των οδηγών που πάρκαραν τα αυτοκίνητά τους οπουδήποτε έβρισκαν κενό χώρο, ώστε ξεκίνησε έναν πρωτότυπο τρόπο διαμαρτυρίας κολλώντας στα τζάμια των παράνομα και προκλητικά παρκαρισμένων αυτοκινήτων το σήμα με τον γάιδαρο. Η ιδέα αυτή βρήκε πολλούς μιμητές μέσω του Διαδικτύου και έλαβε την ονομασία «Πάνθηρες των Δρόμων» (Street Panthers).

Το 2001 ιδρύθηκε στην Αθήνα το σωματείο «Κόσμος χωρίς πολέμους και βία» με στόχο την ενίσχυση των δράσεων για την υιοθέτηση της μη βίας ως στάσης ζωής. Μέσω του Διαδικτύου έχουν ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο για μια παγκόσμια πορεία ειρήνης που θα ξεκινήσει από τη Νέα Ζηλανδία και θα τερματιστεί στην Αργεντινή. Μια άλλη δραστήρια κίνηση στο Διαδίκτυο είναι η «Απελάστε τον Ρατσισμό», με κύριο στόχο την αποδοχή των μεταναστών από την κοινωνία.

 

Ο Σημασιολογικός Ιστός

Θέμα χρόνου φαίνεται να είναι το από πολύ καιρό αναμενόμενο «Έξυπνο Διαδίκτυο», που θα επιτευχθεί με την κυκλοφορία ενός σημασιολογικού χάρτη που θα μαθαίνει στους υπολογιστές τη σημασία των λέξεων με βάση το περιεχόμενο της πρότασης (συμφραζόμενα), όπως περίπου λειτουργεί και ο ανθρώπινος εγκέφαλος.

Η επερχόμενη τρίτη γενιά του Internet αναμένεται να περιλαμβάνει εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης που σημαίνει με απλά λόγια ότι θα κάνουμε αναζητήσεις και θα έχουμε αποτελέσματα με βάση αυτό που πράγματι εννοούμε και ψάχνουμε και όχι μ’ ένα απλό ταίριασμα των λέξεων κλειδιών.

 

Η Ελεύθερη Ανάρτηση Πληροφοριών στο Διαδίκτυο

Πολύ προβληματισμένος φαίνεται να είναι ο Σκοτσέζος Tim Berners Lee, ο δημιουργός του World Wide Web, για την έκταση που έχει λάβει η διασπορά φημών και εσφαλμένων πληροφοριών μέσω του Διαδικτύου.

Υποστηρίζει ότι με τις διαστάσεις που έχει λάβει παγκοσμίως η χρήση του Internet, οι πληροφορίες που διοχετεύονται και αναρτώνται σ’ αυτό θα πρέπει να περνούν από σοβαρούς ελέγχους. Το Διαδίκτυο είναι πλέον ένα ελεύθερο μέσο όπου ο καθένας δεν διστάζει να αναρτήσει εκεί ό,τι αυτός νομίζει, αγνοώντας πολλές φορές τις συνέπειες.

 

Ο Δολοφόνος του YouTube

Δύο περιστατικά που συγκλόνισαν την φιλήσυχη Φινλανδία, τον Νοέμβριο του 2007 και τον Σεπτέμβριο του 2008, έβαλαν στο στόχαστρο της κοινής γνώμης την επιρροή του γνωστού μας YouTube αλλά και τη νομιμότητα της ανάρτησης σ’ αυτό video με προσωπικές στιγμές χρηστών. Και στα δύο παραπάνω περιστατικά, δύο νεαροί Φινλανδοί είχαν σκορπίσει τον θάνατο σκοτώνοντας 7 και 10 ανθρώπους αντίστοιχα, πριν πέσουν και οι ίδιοι νεκροί από τα πυρά τους. Και στις δύο περιπτώσεις, όμως, είχαν αναρτήσει αρκετές μέρες νωρίτερα προσωπικά τους videos στο YouTube όπου επιδείκνυαν τις ικανότητές τους στο σημάδι με πιστόλι και απειλούσαν ότι θα προκαλέσουν μακελειό.

Τα videos αυτά έκαναν τον γύρο του κόσμου και το μεγάλο ερώτημα που τίθεται τώρα είναι αν θα πρέπει να θυσιασθούν όλα στον βωμό της δημοσιότητας, της δημοτικότητας και του κέρδους. Αν και είναι πολλές και χρήσιμες οι ιστοσελίδες για την υποστήριξη ατόμων με ψυχικά προβλήματα, οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι ιστοσελίδες που αφιερώνουν πολύ χώρο σε περιστατικά διανοητικού ελέγχου και ομαδικής καταδίωξης μπορεί να κάνουν ζημιά καθώς μπορούν να επιτείνουν τις μανίες των ψυχασθενών αλλά και να εμποδίσουν την αποτελεσματική θεραπεία τους. Αντίστοιχες ανησυχίες υπάρχουν και για ιστοσελίδες που προσφέρουν συμβουλές αυτοκτονίας ή που προωθούν τις αρετές της βουλιμίας και της ανορεξίας.

 

Οι Επιχειρηματίες του Διαδικτύου

Δεν είναι λίγοι οι Έλληνες χρήστες του Διαδικτύου που ξεκίνησαν τη δική τους επιχείρηση σ’ αυτό και ξεδίπλωσαν εκεί το επιχειρηματικό τους ταλέντο. Το μεγάλο πλεονέκτημα αυτού του τρόπου εργασίας είναι το χαμηλό κόστος λειτουργίας και η εύκολη και φθηνή διαφήμιση της επιχείρησης. Πάντως, είναι γεγονός ότι το Internet έχει αποδειχθεί σωτήριο για τις μικρές παραδοσιακές βιοτεχνίες και οικοτεχνίες και αυτό γιατί στο Διαδίκτυο δεν υπάρχει μικρή και μεγάλη επιχείρηση καθώς ο χρήστης βλέπει την ίδια βιτρίνα και τις ίδιες δυνατότητες.

Εκείνο που σίγουρα χρειάζεται για να πετύχει κάποιος επιχειρηματίας στο Internet είναι η εγγύηση που θα πρέπει να δίνει στα προϊόντα ή τις υπηρεσίες του και η συνέπεια που θα πρέπει να χαρακτηρίζει τις συναλλαγές του.

 

Οι Επαγγελματίες Bloggers

Η τάξη των bloggers που έκαναν το χόμπι τους επάγγελμα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, κυρίως στη Γαλλία. Πολλοί bloggers γράφονται και στην AdSense, που είναι η αυτόματη υπηρεσία διαφημίσεων του Google. Τα ιστολόγια (blogs) που έχουν δημιουργήσει προσφέρουν άμεση και έγκυρη πληροφόρηση για διάφορα θέματα της επικαιρότητας και έχουν γίνει περιζήτητα από εταιρείες διαφημίσεων καθώς δέχονται χιλιάδες επισκέψεις καθημερινά.

Οι ειδικοί συνιστούν ότι για να κερδίσει την εμπιστοσύνη του κοινού ένα blog θα πρέπει ο δημιουργός του να γνωρίζει καλά το αντικείμενο με το οποίο ασχολείται, να έχει τεκμηριωμένη άποψη και να μην αλλάζει τον τρόπο που γράφει.

 

Αναζήτηση Ιατρικής Θεραπείας στο Διαδίκτυο

Δεν είναι λίγοι οι χρήστες του Internet που καταφεύγουν σ’ αυτό προκειμένου να ενημερωθούν για θέματα υγείας. Το σίγουρο είναι ότι κολυμπούν σ’ έναν ωκεανό από πληροφορίες αλλά το επικίνδυνο είναι ότι κινδυνεύουν να πνιγούν μέσα σ’ αυτές. Εκείνο που επισημαίνουν οι ειδικοί είναι ότι η ιατρική έρευνα στο Διαδίκτυο μπορεί να βοηθήσει αλλά χρειάζεται προσοχή καθώς και να τηρηθούν κάποιοι κανόνες.

Σύμφωνα με μια πρόχειρη εκτίμηση, υπάρχουν περισσότερες από 100.000 ιστοσελίδες που περιέχουν πληροφορίες για διάφορες ασθένειες ή αναφέρονται σε ιατρικές μελέτες ή υποδεικνύουν θεραπείες. Επίσης, σύμφωνα με μια άλλη έρευνα τουλάχιστον 3 στους 4 χρήστες του Internet αναζητούν σ’ αυτό ιατρικές πληροφορίες.

Μάλιστα, στις επίσημες ιστοσελίδες των εθνικών συστημάτων υγείας κάποιων προηγμένων χωρών υποδεικνύονται νοσοκομεία που έχουν εμπειρία στη θεραπεία συγκεκριμένων ασθενειών αλλά και οι ίδιοι οι ασθενείς μπορούν να κάνουν τα σχόλιά τους για το πόσο ικανοποιημένοι έμειναν από τους γιατρούς, τις νοσοκόμες και τις άλλες υπηρεσίες των νοσηλευτικών ιδρυμάτων.

 

Παρακολούθηση Ασθενών από Απόσταση

Η εταιρεία Intel, που είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής ημιαγωγών στον κόσμο, παρουσίασε τον Νοέμβριο του 2008 μια συσκευή που δίνει τη δυνατότητα στους γιατρούς να παρακολουθούν την υγεία των ασθενών τους μέσω του Internet. Το σύστημα αποκαλείται Health Guide (Οδηγός Υγείας) και έχει τη δυνατότητα να στέλνει σε κεντρικά σημεία συνεχείς μετρήσεις των ζωτικών λειτουργιών του ασθενούς και κυρίως του καρδιακού ρυθμού και των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Επίσης, επιτρέπει και την επικοινωνία γιατρού – ασθενούς (τηλεδιάσκεψη).

 

Διαδίκτυο και Πορνογραφία

Είναι γεγονός ότι από το ξεκίνημα της μαζικής χρήσης του Internet το έτος 1994, οι λέξεις sex και porno βρίσκονται σταθερά πολύ ψηλά στις αναζητήσεις των χρηστών αλλά είναι επίσης γεγονός ότι η έλευση της εποχής των ευρυζωνικών δικτύων με τις μεγάλες ταχύτητες άλλαξε δραστικά τα δεδομένα στην παραγωγή, διακίνηση και κατανάλωση του πορνογραφικού υλικού αλλά και στο ίδιο το περιεχόμενό του. Είναι αξιοσημείωτο ότι τον Σεπτέμβριο του 2008 έλαβε χώρα στην Αθήνα ένα διεθνές Συμπόσιο με θέμα την Πορνογραφία, με οργανωτές το Ινστιτούτο Οπτικοακουστικών Μέσων (ΙΟΜ) και το Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Χαρακτηριστικά είναι τα στατιστικά δεδομένα για την πορνογραφία στο Διαδίκτυο :

Η παραγωγή των ταινιών πορνό γίνεται σε φτωχές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και της ΝΑ Ασίας, η κατανάλωσή τους όμως γίνεται στο άσυλο του σπιτιού σε δυτικές χώρες. Μέγιστη βοήθεια σ’ αυτή την αλλαγή του τρόπου παραγωγής και κατανάλωσης του πορνογραφικού υλικού έχουν δώσει οι ευρυζωνικές συνδέσεις. Εκείνο που είναι ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι ότι τελευταία στο Διαδίκτυο κυριαρχεί η παραγωγή και διάθεση ερασιτεχνικού πορνό, το οποίο είναι εύκολα προσβάσιμο και δωρεάν.

 

Το Internet Κάνει Καλό στον Εγκέφαλο

Σύμφωνα με έρευνα που έκαναν Αμερικανοί επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στις ΗΠΑ (UCLA) και η οποία δημοσιεύθηκε την Αμερικανική Επιθεώρηση Γηριατρικής Ψυχιατρικής, η συστηματική χρήση του Διαδικτύου έχει ευεργετική επίδραση στους ανθρώπους της μέσης και της τρίτης ηλικίας. Διαπιστώθηκε ότι το σερφάρισμα ενισχύει τη δύναμη του εγκεφάλου καθώς διεγείρει κάποια κέντρα που έχουν να κάνουν με τον έλεγχο λήψης αποφάσεων και τον σύνθετο λογισμό.

Διαπιστώθηκε επίσης ότι η χρήση του Διαδικτύου αυξάνει την εγκεφαλική δραστηριότητα των χρηστών σε μεγαλύτερο βαθμό απ’ ό,τι η ανάγνωση βιβλίων και αυτό γιατί στο Διαδίκτυο οι επιλογές για λήψη αποφάσεων για το πώς πρέπει να προχωρήσει ο χρήστης και να βρει αυτό που ψάχνει είναι πάρα πολλές και έτσι ο εγκέφαλος ενεργοποιείται πολύ περισσότερο σε γνωστικό επίπεδο.

 

Η Έλευση του Ηλεκτρονικού Βιβλίου

Η 60η Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης, που έλαβε χώρα τον Οκτώβριο του 2008, ήταν μια καλή ευκαιρία για να φανούν οι δυνατότητες του ηλεκτρονικού βιβλίου και ο κίνδυνος εκτοπισμού του παραδοσιακού βιβλίου, όπως το γνωρίζουμε αιώνες τώρα. Τέσσερις στους δέκα επαγγελματίες στον χώρο του βιβλίου είναι πεπεισμένοι ότι μέχρι το έτος 2018 το ψηφιακό βιβλίο θα έχει επικρατήσει του χαρτιού.

Κάποιοι επώνυμοι συγγραφείς παραμένουν αισιόδοξοι, ισχυριζόμενοι ότι η ενημέρωση του αναγνωστικού κοινού μέσω του Διαδικτύου για τις νέες εκδόσεις βιβλίων λειτουργεί τελικά υπέρ του παραδοσιακού βιβλίου, καθώς είναι διαπιστωμένο ότι οι τακτικοί αναγνώστες βιβλίων προτιμούν το χαρτί από την οθόνη.

Είναι αξιοσημείωτο ότι στην 60η Έκθεση Βιβλίου, μόλις το 42% των εκθεμάτων από τις 402.000 ήταν βιβλία με την παραδοσιακή έννοια του όρου και το 30% ήταν ψηφιακά βιβλία. Απ’ ότι φαίνεται, η μάχη στα ηλεκτρονικά αναγνωστικά ή τις ηλεκτρονικές συσκευές ανάγνωσης (e-book readers) θα δοθεί ανάμεσα στο Sony Reader και το Amazon Kindle.

 

Κίνδυνος για τα Παιδιά από τη Χρήση του Internet

Μπορεί να ακούγεται αντιφατικό, αλλά δεν είναι λίγοι οι επιστήμονες εκείνοι που προειδοποιούν ότι όσο περισσότερο ασχολούνται τα παιδιά μας με το Internet τόσο περισσότερο θα βρίσκονται εκτός πραγματικότητας. Μερικοί πάνε πιο μακριά και ισχυρίζονται ότι τα παιδιά που γνωρίζουν να περιηγούνται άριστα στο Διαδίκτυο θα γίνουν «η πιο χαζή γενιά» της σύγχρονης εποχής.

Είναι διαπιστωμένο ότι οι νέοι σήμερα κατέχουν όλο και λιγότερες γενικές γνώσεις, ενώ γνωρίζουν πολύ περισσότερα για τα videogames και τα περιεχόμενα του Internet. Είναι επίσης διαπιστωμένο ότι η συχνή χρήση του Διαδικτύου υπονομεύει την ικανότητα και την επιθυμία των παιδιών να διαβάσουν ο,τιδήποτε πέρα από τις αναρτήσεις των ιστολογίων (blogs) και τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mails).

 

Εκλογή Προέδρου με τη Βοήθεια και του Internet

Τον Νοέμβριο του 2008 ο Barack Obama εξελέγη Πρόεδρος των ΗΠΑ και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το Διαδίκτυο βοήθησε τα μέγιστα σ’ αυτό καθώς αποτέλεσε το κεντρικό νευρικό σύστημα της προεκλογικής του εκστρατείας.

Τα στατιστικά στοιχεία είναι εντυπωσιακά :

Ο Νίκολας Νεγκρεπόντε, ιδρυτής του Media Lab του MIT, δήλωσε ότι μπορεί ο John Kennedy να εξελέγη χάρη στην τηλεόραση, αλλά ο Barack Obama εξελέγη χάρη στο Internet και κυρίως το YouTube και αυτό γιατί ο Barack Obama χρειαζόταν τους νέους για να μπορέσει να νικήσει και τους νέους μπορούσε να τους βρει μόνο στο Διαδίκτυο.

Ο Barack Obama μετά την εκλογή του ζήτησε από το επιτελείο του να καλέσει τους πολίτες να στέλνουν τις ιδέες και τις προτάσεις τους μέσω του Διαδικτύου, συμμετέχοντας και στην κατάρτιση των νέων νόμων. Εκτιμάται ότι στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, το επιτελείο του συγκέντρωσε πάνω από 10 εκατομμύρια e-mails απλών πολιτών, με τους οποίους είναι πρόθυμος να διατηρήσει επαφή.

 

Το Κατέβασμα Αρχείων Μουσικής και Βίντεο

Το ότι αμέτρητοι χρήστες του Internet καταφεύγουν στο λεγόμενο downloading (κατέβασμα), όπου μοιράζονται και ανταλλάσσουν μέσω του κυβερνοχώρου τις αγαπημένες τους κινηματογραφικές ταινίες αλλά και τραγούδια, είναι γνωστό εδώ και καιρό. Τρεις είναι οι κυριότεροι λόγοι που αναγκάζονται να καταφύγουν σ’ αυτό :

 

Το Πρώτο Διαδικτυακό Σίριαλ

Το dikiasou.com θεωρείται το πρώτο ελληνικό διαδικτυακό σίριαλ ή web series σύμφωνα με την ορολογία του Internet. Εισάγει μια διαφορετική μορφή διασκέδασης, όπου η τηλεόραση αντικαθίσταται από την οθόνη του υπολογιστή, δεν υπάρχουν διακοπές για διαφημίσεις και το κόστος της παραγωγής είναι πολύ χαμηλό συγκριτικά με τα τηλεοπτικά σίριαλ.

Εκείνο που είναι επίσης σημαντικό είναι ο ενεργός ρόλος του θεατή στη διαμόρφωση της πλοκής. Αυτό σημαίνει με απλά λόγια ότι οι επισκέπτες της ιστοσελίδας (blog) μπορούν να παρέμβουν και να σχολιάσουν τα γεγονότα. Μπορούν να επικοινωνήσουν και μέσω των λογαριασμών που διατηρούν οι πρωταγωνιστές στο Facebook ή στο MySpace. Οι πρωταγωνιστές και ο σκηνοθέτης διαβάζουν τα μηνύματα και διαμορφώνουν ανάλογα τα επόμενα επεισόδια.

Οι δημιουργοί του διαδικτυακού σίριαλ υποστηρίζουν ότι η σειρά παρουσιάζει θέματα της νεολαίας με μεγαλύτερη ειλικρίνεια απ’ ό,τι η τηλεόραση και ότι είναι οπαδοί του ρεαλισμού.

 

Συνδυασμός Google, YouTube και GPS

Πρόκειται για τρεις σπουδαίες εφαρμογές που έχουν σημαδεύσει την εποχή μας και που σίγουρα απασχολούν πολλούς από εμάς σε καθημερινή βάση. Ήρθε η ώρα λοιπόν να συνεργαστούν και να προκύψει ένα ακόμα εντυπωσιακό αποτέλεσμα των νέων τεχνολογιών που ο χρόνος θα δείξει πόσο καλό ή κακό μπορεί να αποβεί. Η νέα αυτή υπηρεσία θα μας δίνει τη δυνατότητα να γνωρίζουμε ποια βίντεο του YouTube παρακολουθούν μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή οι γείτονές μας. Το Google χρησιμοποιεί ήδη την IP διεύθυνσή μας για να εντοπίζει το σημείο που βρισκόμαστε και που είναι απαραίτητο στο πρόγραμμα Google Maps. Οι πληροφορίες αυτές στέλνονται στο YouTube, το οποίο δημιουργεί έναν κατάλογο με τα βίντεο που προβάλλονται στη γεωγραφική περιοχή που ενδιαφέρει τον χρήστη.

Οι δημιουργοί της νέας αυτής υπηρεσίας ισχυρίζονται ότι προστατεύεται η ιδιωτικότητα καθώς δεν εντοπίζεται το πρόσωπο που είναι συνδεδεμένο στο YouTube αλλά μόνο η γεωγραφική περιοχή στην οποία βρίσκεται. Επίσης, για να πάρει κάποιος πιο συγκεκριμένα στοιχεία για μια IP διεύθυνση απαιτείται άδεια εισαγγελέα. Ο νεωτερισμός αυτός του Google και του YouTube συνδυάζει τον γεωγραφικό εντοπισμό θέσης με την ψυχαγωγία και οι κοινωνικές του επιπτώσεις δεν μπορούν ακόμα να προβλεφθούν. Ίσως οι πρώτοι κερδισμένοι να είναι οι διαφημιστικές εταιρείες καθώς ενώ σήμερα γνωρίζουν μόνο το τι παρακολουθούν οι χρήστες του Internet σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή, τώρα πλέον θα γνωρίζουν και το πού αυτοί βρίσκονται, ώστε να στοχεύουν καλύτερα τις διαφημίσεις τους.

 

Διακοπές με Αγνώστους Μέσω του Internet

Ενώ μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι μέσω του Internet μπορούσαμε να κλείσουμε αεροπορικά εισιτήρια, ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα, θέσεις σε θέατρο ή και σε εστιατόρια, τώρα μπορούμε να κάνουμε και ηλεκτρονικές κρατήσεις για συνταξιδιώτες. Παραδείγματα ιστοσελίδων όπου μπορεί κανείς να αναζητήσει παρέα για ταξίδια είναι η www.citysocialising.com, μια βρετανική ιστοσελίδα που φιλοδοξεί να επεκταθεί και σ’ άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η www.travbuddy. com, η www.companion2travel.co.uk, και η www.thelmandlouise.com.

Φυσικά, δεν παύουν να ισχύουν και εδώ οι γνωστές συμβουλές ασφαλείας, όπως το να μην δίνετε προσωπικά στοιχεία από την πρώτη στιγμή της επικοινωνίας, να υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία πριν από τη συνάντηση, οι συναντήσεις να γίνονται σε δημόσιο μέρος και τέλος, αν διαπιστώσετε ότι κάτι δεν πάει καλά στο άτομο με το οποίο γνωριστήκατε μην διστάσετε να το απορρίψετε.

 

Προβολή Αυτοκτονίας στο Internet

Τον Νοέμβριο του 2008, ένας νεαρός αμερικανός βρέθηκε νεκρός από την Αστυνομία στο σπίτι του, 12 ώρες αφότου ο ίδιος είχε δηλώσει σε μια ιστοσελίδα για bodybuilders ότι σκοπεύει να αυτοκτονήσει. Κατάπιε πολλά θανατηφόρα φάρμακα και συνδέθηκε με μια άλλη ιστοσελίδα που επιτρέπει τη ζωντανή μετάδοση από την web κάμερα του χρήστη.

Μέχρι οι άλλοι χρήστες της ιστοσελίδας να αντιληφθούν ότι δεν ζούσε και να ειδοποιηθεί η Αστυνομία ήταν πια πολύ αργά. Ο πατέρας του ζήτησε να επιβληθούν αυστηρότεροι κανονισμοί στη λειτουργία του Internet και θεωρεί ότι μέρος της ευθύνης για τον θάνατο του γιου του φέρουν οι χρήστες που παρακολουθούσαν την αυτοκτονία και οι υπεύθυνοι της ιστοσελίδας.

 

Self-Trackers : Η Νέα Μανία του Internet

Η νέα μανία του Κυβερνοχώρου ακούει στο όνομα self-trackers, οι οποίοι αρέσκονται στο να καταγράφουν με μανία στο Internet κάθε λεπτομέρεια της προσωπικής τους ζωής και της καθημερινότητάς τους. Σ’ αντίθεση με τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, όπου οι χρήστες μοιράζονται προσωπικές τους λεπτομέρειες, οι selt-trackers κρατούν ένα προσωπικό ημερολόγιο με στατιστικά δεδομένα της καθημερινότητάς τους που βλέπουν όμως μόνο οι ίδιοι.

Οι self-trackers καταγράφουν στο Διαδίκτυο τα μέρη που συχνάζουν, τις συνήθειές τους στην οδήγηση, τη μουσική που προτιμούν, τις ιστοσελίδες που επισκέπτονται, τις θερμίδες που καταναλώνουν κ.ά. Οι ίδιοι ισχυρίζονται ότι είναι μανιακοί με τα δεδομένα και καταφεύγουν σ’ αυτό το είδος απασχόλησης για να καταγράφουν όλες εκείνες τις λεπτομέρειες της ζωής τους στις οποίες οι πιο πολλοί δεν αποδίδουν και ιδιαίτερη σημασία και αυτό για να μπορούν να καταλάβουν καλύτερα τον εαυτό τους.

 

Τιτιβίσματα στο Διαδίκτυο

Μια νέα υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης που έχει κατακτήσει πολλούς χρήστες του Διαδικτύου ακούει στο όνομα twitter (τιτιβίσματα). Προσφέρεται δωρεάν και επιτρέπει στους χρήστες να ενημερώνουν τους φίλους τους για το πού βρίσκονται και τι κάνουν ανά πάσα στιγμή, δημοσιεύοντας απλά μικρά κείμενα που είναι γνωστά με τον όρο tweets και που μπορούν να αποσταλούν από υπολογιστή ή και από κινητό τηλέφωνο.

Θεωρείται ως κάτι ανάμεσα στα sms και τα blogs και εγκαινίασε έναν νέο τρόπο επικοινωνίας που συνδυάζει την προσωπική εξομολόγηση με την άμεση πληροφόρηση. Το κύριο προσόν του twitter είναι η απλότητα καθώς η εγγραφή σ’ αυτό είναι δωρεάν και ο χρήστης μπορεί να εντοπίσει εύκολα από μια μηχανή αναζήτησης τις επαφές (πρόσωπα) που τον ενδιαφέρουν. Η διεύθυνση της υπηρεσίας είναι η http://twitter.com/ και στην αρχική ιστοσελίδα υπάρχει το εξής επεξηγηματικό κείμενο :

What is Twitter

Twitter is a service for friends, family, and co–workers to communicate and stay connected through the exchange of quick, frequent answers to one simple question : What are you doing?

 

IPtv : Τηλεόραση Μέσω Internet

Με τον όρο IPtv αναφερόμαστε στα τηλεοπτικά κανάλια που θα μπορούμε σε λίγο καιρό να βλέπουμε μέσω των ευρυζωνικών συνδέσεων του Internet. Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί του χώρου, τους επόμενους μήνες αναμένεται να σημειωθεί μια ανακατανομή του τηλεοπτικού προϊόντος μέσω της χρήσης της τεχνολογίας και να διαμορφωθεί ένα καινούργιο τηλεοπτικό τοπίο.

Για να μπορεί κάποιος συνδρομητής του Internet να έχει πρόσβαση στην τεχνολογία IPtv, αρκεί η προμήθεια ενός αποκωδικοποιητή που θα συνδέεται με τον router και την τηλεόραση. Αναμένεται να προστεθούν πολλά κανάλια στην τηλεοπτική αυτή πλατφόρμα, κυρίως ψυχαγωγικά και αθλητικά αλλά και ειδικού ενδιαφέροντος.

 

Απαίτησε την Εξαφάνισή του από το Διαδίκτυο

Μπορεί πολλοί από εμάς να κάνουμε το παν για να γίνουμε γνωστοί μέσω του Internet ή να βρεθούμε μπροστά στα αποτελέσματα μιας μηχανής αναζήτησης, ήρθε όμως η ώρα να εμφανισθούν και οι εξαιρέσεις. Ο θρύλος του ποδοσφαίρου που ακούει στο όνομα Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα ζήτησε να εξαφανισθεί από το Διαδίκτυο!

Ο ίδιος ο Αργεντινός σταρ του ποδοσφαίρου μαζί με άλλους 70 επώνυμους συμπατριώτες του απαίτησε δικαστικά από γνωστές μηχανές αναζήτησης να μην εμφανίζονται αποτελέσματα με το όνομά του. Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι το ζήτησε αυτό γιατί το όνομά του και οι εικόνες του συνδέονται με πορνογραφικές ιστοσελίδες. Υπάρχουν, όμως, και εκείνοι που ισχυρίζονται ότι προσπαθεί με τον τρόπο αυτό να εξαφανίσει από το Διαδίκτυο θέματα που έχουν κάνει ζημιά στη φήμη του, όπως είναι η εξάρτησή του από τα ναρκωτικά και οι σχέσεις του με τη μαφία.

 

Ταξιδέψτε Μέσω του Internet

Μήπως δεν θέλετε να ξοδέψετε πολλά χρήματα για να κάνετε ένα ωραίο ταξίδι ή δεν θέλετε να σπαταλήσετε πολύ χρόνο για να φθάσετε στον προορισμό σας ή τέλος αισθάνεστε αρκετά οικολόγος ώστε να μην προκαλέσετε εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ταξιδεύοντας με όχημα ή να ενοχλήσετε την άγρια ζωή, τότε γιατί να μην εκμεταλλευτείτε τις δυνατότητες του Διαδικτύου;

Το Google μάλιστα έχει προχωρήσει τόσο πολύ ώστε δίνει πλέον τη δυνατότητα στους χρήστες μέσω του γνωστού Google Earth να κάνουν εικονικούς περιπάτους σε μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις καθώς και στάσεις για να μελετήσουν τα αξιοθέατα με φωτογραφίες και κείμενο. Επίσης, λανσάρισε πρόσφατα τις εικονικές καταδύσεις, όπου ο διαδικτυακός τουρίστας μπορεί να εξερευνήσει δεκάδες προστατευόμενες θαλάσσιες περιοχές ανά τον κόσμο.

 

Η Ιστοσελίδα Επαγγελματικής Δικτύωσης

Εκτός από τις γνωστές ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, υπάρχει και ιστοσελίδα επαγγελματικής δικτύωσης, που μπορεί να είναι πιο παλιά στο Internet από το Facebook αλλά είναι λιγότερο γνωστή. Είναι κάτι σαν χρυσός οδηγός με κύριο αντικείμενο την εύρεση εργασίας ή/και την επαγγελματική ενημέρωση των χρηστών της.

Ο λόγος γίνεται για την ιστοσελίδα http://www.linkedin.com, που εμφανίστηκε το 2003 ως προϊόν της συνεργασίας κάποιων επιχειρηματιών της Καλιφόρνιας και έφθασε να αριθμεί πάνω από 30 εκατομμύρια χρήστες και να έχει δυναμική παρουσία σε 120 χώρες, ανάμεσα στις οποίες και στην Ελλάδα. Εκείνο που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι ότι ο μέσος χρήστης του  LinkedIn είναι ηλικίας 41 ετών και έχει ετήσιο εισόδημα 80.000 δολάρια, άρα θα πρέπει να είναι πολύ αγαπητό από τις διαφημιστικές εταιρείες.

Τα χαρακτηριστικά του είναι ότι έχει ένα λιτό και σοβαρό περιβάλλον χωρίς πολλές εικόνες και βίντεο αλλά με πολύ κείμενο και στηρίζεται πολύ στα βιογραφικά σημειώματα (CV) που ανεβάζουν τα μέλη του. Με βάση την τεράστια βάση δεδομένων που έχει ήδη δημιουργηθεί από τα βιογραφικά σημειώματα που έχουν δημοσιεύσει τα μέλη του, είναι ευκολότερο ένας εργαζόμενος να βρει μια εργασία που να του ταιριάζει αλλά και ένας εργοδότης να εντοπίσει τον κατάλληλο εργαζόμενο για την επιχείρησή του.

Συγκρίνοντας το LinkedIn με το Facebook, ο ιδρυτής του πρώτου, Νταν Νάι, λέει ότι «Το Facebook είναι για να ψυχαγωγούμαστε, ενώ το Lin-kedIn είναι χρήσιμο για τη δουλειά μας. Κανείς δεν θέλει να ανακατεύει την προσωπική με την επαγγελματική του ζωή. Γι’ αυτό άλλωστε όλοι μας πρέπει να έχουμε δύο προφίλ στο Internet, ένα προσωπικό και ένα επαγγελματικό».

 

Το YouTube και οι Συνεργάτες του

Σε χρυσοφόρα επιχείρηση για μερικά μέλη της τείνει να μετατραπεί η γνωστή ιστοσελίδα YouTube που περιέχει από αστεία έως και μακάβρια βιντεάκια. Ο λόγος είναι ότι από το 2007 η δημοφιλής ιστοσελίδα επέτρεψε στα μέλη της να γίνουν «συνεργάτες» ώστε να μπαίνουν διαφημίσεις στα βιντεάκια που ανεβάζουν και να μοιράζεται μαζί τους τα κέρδη.

Εμφανίστηκαν λοιπόν κάποιοι ταλαντούχοι χρήστες που βρήκαν την ευκαιρία να προβάλουν το ταλέντο τους μέσω του YouTube και να αποκτήσουν θαυμαστές σ’ όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης. Έφθασαν ακόμη και στο σημείο να στήνουν show στο σπίτι τους με τον υπολογιστή και την Web κάμερα και να υποκαθιστούν έτσι την τηλεόραση. Μερικά από τα shows αυτά απέκτησαν φανατικούς θαυμαστές άρα και πολλές επισκέψεις στην ιστοσελίδα και συνεπώς πολλές διαφημίσεις και πολλά έσοδα.

Η δημοφιλής ιστοσελίδα YouTube δημιουργήθηκε τον Φεβρουάριο του 2005 από τρεις εργαζομένους στην PayPal, μια εταιρεία που προσφέρει on-line υπηρεσίες μεταφοράς χρημάτων, και αγοράσθηκε τον Νοέμβριο του 2006 από το Google.

Όσοι εγγραφούν μέλη στο YouTube έχουν τη δυνατότητα να ανεβάσουν videoclip μέχρι 10 λεπτά διάρκεια το καθένα και με μέγιστο μέγεθος το 1 GB. Υπολογίζεται ότι κάθε λεπτό ανεβαίνουν στο YouTube videoclips συνολικής διάρκειας 13 ωρών. Πολλές χώρες έχουν απαγορεύσει κατά καιρούς στους πολίτες τους την πρόσβαση στο YouTube καθώς περιέχει ανεπιθύμητα γι’ αυτές βίντεο.

 

Η Πλαστική Εφημερίδα του Μέλλοντος

Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για τη σχέση και τον ανταγωνισμό παραδοσιακών εφημερίδων και Διαδικτύου, με την κάθε πλευρά να διαθέτει τους δικούς της φανατικούς υποστηρικτές. Όμως, το μέλλον των εφημερίδων προβλέπεται να είναι πλαστικό και ψηφιακό ταυτόχρονα. Μπορεί οι ιδιοκτήτες των παραδοσιακών εφημερίδων να φοβόντουσαν μέχρι τώρα την πρόοδο της τεχνολογίας ως απειλή γι’ αυτούς, μπορούν, όμως, τώρα να πιστέψουν ότι θα αποτελέσει τη σωτηρία τους.

Ο λόγος γίνεται για τις ευλύγιστες οθόνες ηλεκτρονικού χαρτιού σε μέγεθος Α4 που αναμένεται να τεθούν σε κυκλοφορία το 2010 και όπου ο αναγνώστης θα μπορεί να διαβάζει την έγχρωμη ηλεκτρονική έκδοση της αγαπημένης του εφημερίδας αλλά εμπλουτισμένη με εικόνες, γραφήματα και βίντεο. Η βρετανική εταιρεία Plastic Logic έχει ήδη αναπτύξει τη συσκευή eReader που συνδυάζει την έξυπνη σύνδεση στο Internet και την αντοχή σε καθημερινή χρήση. Θα έχει ύψος 25 εκατοστά, βάρος 340 γραμμάρια, ενώ η μπαταρία της θα διαρκεί για μια εβδομάδα και η χωρητικότητά της θα ξεπερνά τα 2 GB.

 

Κερδίζει η Ενημέρωση από το Διαδίκτυο

Ένας από τους τομείς όπου το Internet αναμένεται να κυριαρχήσει στο άμεσο μέλλον είναι η ειδησεογραφική ενημέρωση καθώς σύμφωνα με έρευνα που έγινε στις ΗΠΑ, ενώ το 2001 μόλις το 13% των πολιτών ενημερωνόταν από το Internet, το 2007 το ποσοστό αυτό ανέβηκε στο 24% και το 2008 έφθασε στο εντυπωσιακό 40%, με το ποσοστό αυτό να είναι πολύ μεγαλύτερο στις νεότερες ηλικίες.

Το 2008 ήταν το έτος κατά το οποίο για πρώτη φορά η ενημέρωση των Αμερικανών πολιτών από το Διαδίκτυο πέρασε στη δεύτερη θέση μετά την τηλεόραση, ενώ σημαντική μείωση εμφάνισε η ενημέρωση από τις εφημερίδες. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Δεκέμβριο του 2008 253 εκατομμύρια χρήστες επισκέφθηκαν τις δέκα πρώτες στο Διαδίκτυο εφημερίδες των ΗΠΑ.

 

Η Ψηφιοποίηση των Βιβλιοθηκών

Μια ιδέα που ξεκίνησε με πολύ ενθουσιασμό το 2004 και φαινόταν πολύ εντυπωσιακή για την εποχή της, όταν ο κολοσσός που ακούει στο όνομα Google υπέγραψε μια συμφωνία με πέντε μεγάλες ερευνητικές βιβλιοθήκες για να ψηφιοποιήσει όλα τα βιβλία των συλλογών τους, σήμερα προκαλεί αντιδράσεις και σκεπτικισμό. Ο αρχικός στόχος της ιδέας αυτής ήταν να υπάρχουν διαθέσιμα τα βιβλία σε ψηφιακή μορφή και γι’ όλον τον κόσμο και το Google έχει ήδη κατορθώσει να ψηφιοποιήσει περί τα 7 εκατομμύρια βιβλία.

Κάποιοι συγγραφείς είχαν το θάρρος να επιμείνουν να πληρωθούν για τα κείμενά τους καθώς ήταν καχύποπτοι για τον τρόπο που θα τα χρησιμοποιούσε το Google και τελικά η Ένωση Συγγραφέων των ΗΠΑ συμβιβάστηκε με το Google και κατέληξαν σε μια περίπλοκη συμφωνία για την πληρωμή των πνευματικών δικαιωμάτων. Ένας σύμβουλος της Ένωσης Ερευνητικών Βιβλιοθηκών των ΗΠΑ εκφράζει την έντονη ανησυχία του και αναφέρει ότι τα βιβλία συγκεντρώθηκαν και διατηρήθηκαν, συχνά με δημόσιες δαπάνες, σε βιβλιοθήκες σ’ όλον τον κόσμο, οι εταιρείες δεν πληρώνουν τίποτα για να έχουν πρόσβαση σ’ αυτόν τον πλούτο και μπορεί να ξυπνήσουμε μια μέρα και να ανακαλύψουμε ότι η ψηφιοποιημένη κληρονομιά μας έγινε ιδιωτική ιδιοκτησία και όχι δημόσιο αγαθό.

 

Internet και Διδασκαλία

Έχουμε διαπιστώσει ότι οι μηχανές αναζήτησης και οι δωρεάν εγκυκλοπαίδειες του Διαδικτύου κοντεύουν να βάλουν στο ράφι τα σχολικά βιβλία και τις παραδοσιακές εγκυκλοπαίδειες καθώς πλέον οι μαθητές δεν θα χρειάζεται να απομνημονεύουν ημερομηνίες, μάχες και γεγονότα και με ένα απλό κλικ θα τα έχουν όλα στην οθόνη του υπολογιστή τους.

Πόσο, όμως, είναι καλό αυτό;

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι οι κίνδυνοι για τη διδασκαλία μέσω του Internet είναι ότι οι μαθητές μπορεί να μπερδέψουν τη μόρφωση με την απλή γνώση της πληροφορίας, ότι η εκμάθηση μέσω του Internet συνεπάγεται άγνοια των ιστορικών πλαισίων στα οποία διαδραματίστηκαν τα γεγονότα κάτι που δυσκολεύει τη λεγόμενη συνδυαστική γνώση και τέλος η απλή αντιγραφή πληροφοριών μέσω του Internet κάνει ζημιά στη δημιουργική σκέψη και τον διάλογο, που είναι στοιχεία απαραίτητα στην εκπαίδευση.

Επιστήμονες παιδαγωγοί τονίζουν ότι το Διαδίκτυο δεν μπορεί να αντικαταστήσει τον εκπαιδευτικό και ότι δεν αποτελεί παρά ένα μέσο που μπορεί απλώς να βοηθήσει την αποστολή της εκπαίδευσης. Ο εκπαιδευτικός πρέπει να δίνει έμφαση και στην ψυχική και την ανθρώπινη πλευρά της σχέσης του με τον μαθητή, την οποία καμία μηχανή δεν μπορεί να αντικαταστήσει. Επίσης, πρέπει να διδάσκει την προσωπικότητα και το ήθος και όχι μόνο τυποποιημένες γνώσεις.

 

Το Ηλεκτρονικό Βιβλίο

Με ανάμεικτα συναισθήματα ανησυχίας αλλά και ενδιαφέροντος παρακολουθούν οι ειδικοί του χώρου, κυρίως εκδότες, συγγραφείς, λογοτέχνες και βιβλιοπώλες, την αναμενόμενη έλευση του ηλεκτρονικού βιβλίου. Η πρώτη ηλεκτρονική συσκευή ανάγνωσης (e-book) κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ το 2006 από τη γνωστή εταιρεία Sony για να ακολουθήσει τον επόμενο χρόνο η Amazon με δική της συσκευή, την Kindle. Δεν βρίσκεται, όμως, μακριά η εποχή που θα μπορούμε να κουβαλάμε μαζί μας τέτοιες συσκευές, με χωρητικότητα γύρω στα 200 βιβλία, να παραγγέλνουμε ηλεκτρονικά τις νέες εκδόσεις και να τις λαμβάνουμε ψηφιακά σε ελάχιστα λεπτά. Θα μπορούμε επίσης να διαβάζουμε ηλεκτρονικές εφημερίδες και blogs.

Η ηλεκτρονική συσκευή ανάγνωσης (e-book reader), που παρουσιάστηκε και στη Βουλή των Ελλήνων τον Ιανουάριο του 2009 από αρχηγό κόμματος, ζυγίζει κάτι λιγότερο από 300 γραμμάρια, κοστίζει λιγότερο από 300 € και η LCD οθόνη της διαθέτει φωτισμό που δεν κουράζει τα μάτια. Στο τέλος του 2008 υπογράφηκε στις ΗΠΑ μια συμφωνία ανάμεσα στο Google, την Ένωση Αμερικανών Εκδοτών και την Αμερικανική Εταιρεία Συγγραφέων που αφορά πρόγραμμα ψηφιοποίησης βιβλιοθηκών και όπου αναγνωρίστηκαν τα πνευματικά δικαιώματα των συγγραφέων. Το Google θα μπορεί να ψηφιοποιεί και να διαθέτει τα κείμενα που είναι ελεύθερα δικαιωμάτων ενώ για τα υπόλοιπα και μετά από συμφωνία με τους εκδότες και τους συγγραφείς, το βιβλίο θα μπορεί να ψηφιοποιείται και να πωλείται στο Internet, με κατανομή των εσόδων ανάμεσα στο Google και τους δικαιούχους, εκδότες και συγγραφείς.

Πάντως, οι ειδικοί συμφωνούν ότι στο άμεσο μέλλον τα τεχνικά, σχολικά, επιστημονικά και πανεπιστημιακά βιβλία θα διακινούνται περισσότερο σε ηλεκτρονική και όχι σε έντυπη μορφή, ενώ εκτιμάται ότι δεν θα πληγεί σοβαρά η λογοτεχνική παραγωγή. Όσον αφορά τα τεκταινόμενα στη χώρα μας σχετικά με τα ψηφιακά βιβλία, ο ΟΣΔΕΛ (Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων Λόγου) ξεκίνησε ήδη τη δημιουργία μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας μέσω της οποίας θα μπορούν οι χρήστες να ζητήσουν την άδεια για αναπαραγωγή ελληνικών βιβλίων, για κάθε τίτλο του οποίου οι εκδότες ή οι συγγραφείς έχουν παραχωρήσει τα δικαιώματα στον ΟΣΔΕΛ. Η απώτερη προσπάθεια είναι να δημιουργηθεί ένας ελληνικός κόμβος όπου ο κάθε χρήστης θα μπορεί να ψάχνει εκεί ό,τι θέλει, κάτι σαν ένα mini Google για τα ελληνικά βιβλία.

Ήδη δύο μεγάλοι ελληνικοί εκδοτικοί οίκοι έχουν ψηφιοποιήσει σημαντικό μέρος της εκδοτικής παραγωγής τους και διαθέτουν τα βιβλία τους και σε ψηφιακή μορφή στις ιστοσελίδες τους. Η αντίδραση των χρηστών είναι μουδιασμένη καθώς είναι ακόμα δύσκολο να αγοράσει αλλά και να διαβάσει κάποιος βιβλία σε ψηφιακή μορφή.

Τα πλεονεκτήματα των ψηφιακών βιβλίων είναι το ότι μεγαλώνει το αναγνωστικό κοινό καθώς τα βιβλία θα είναι τώρα εύκολα διαθέσιμα σ’ όλους, δεν θα υπάρχουν επιστροφές βιβλίων, έξοδα για αποθήκες και για διακίνηση και θα μπορούν οι αναγνώστες να βρουν παλιά βιβλία που έχουν εξαντληθεί. Επίσης, αν διαπιστωθούν λάθη σε μια έκδοση, θα μπορούν να διορθωθούν αμέσως και χωρίς επανεκτυπώσεις.

Στις αρχές του 2009, το μεγάλο διαδικτυακό βιβλιοπωλείο Amazon παρουσίασε την δεύτερη έκδοση του δικού e-book, του Kindle, το οποίο μάλιστα μπορεί και να απαγγέλλει τα κείμενα καθώς διαθέτει δύο μικρά ηχεία. Αξιοσημείωτη είναι η αύξηση της μνήμης του καθώς τώρα μπορεί να χωρέσει 1.500 βιβλία αντί για τα 200 της πρώτης έκδοσης.

 

Ερωτικές Υπηρεσίες από 12χρονο

Δεν πίστευαν στα μάτια τους οι αστυνομικοί στο Χονγκ Κονγκ όταν κατάφεραν και εντόπισαν έναν 12χρονο μαθητή που είχε δημοσιεύσει σ’ ένα forum γνωριμιών για ενήλικες στο Διαδίκτυο δικές του γυμνές φωτογραφίες και προσέφερε ερωτικές υπηρεσίες σε γυναίκες από 10 έως και 45 ετών!

Ο μαθητής είχε δημοσιεύσει δικές του τολμηρές φωτογραφίες και ζητούσε αμοιβή για τις υπηρεσίες του. Χρήστες του Διαδικτύου που εξοργίστηκαν με την περίπτωση του αγοριού, μπόρεσαν και τον εντόπισαν και απείλησαν να τον αναφέρουν στο σχολείο του. Η αστυνομία ερευνά την υπόθεση αλλά δεν έχει απαγγείλει ακόμα κατηγορίες.

 

Η Αξία των Δεδομένων του Facebook

Αυτό που από καιρό φοβόντουσαν πολλοί χρήστες του Internet κοντεύει να γίνει πραγματικότητα : ο 25χρονος ιδιοκτήτης της ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης Facebook, ο περιβόητος Mark Zuckenberg, σκοπεύει να προσφέρει τον πλούτο των προσωπικών δεδομένων των εκατομμυρίων χρηστών του σε επιχειρήσεις που θέλουν να κάνουν έρευνες αγοράς. Για να έχουμε μια εικόνα για το τι μιλάμε, το Facebook διαθέτει ήδη στις αρχές του 2009 περί τους 150 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες, από τους οποίους οι 750.000 είναι στη χώρα μας, με 450.000 νέους χρήστες να αποκτούν προφίλ σ’ αυτό κάθε ημέρα και με 3,5 έως 5 δισεκατομμύρια δολάρια να εκτιμάται η συνολική αξία της επιχείρησης.

Ο μέσος χρήστης του Facebook διαθέτει 120 φίλους στο προφίλ του, με τους οποίους συνομιλεί, μοιράζεται φωτογραφίες και βίντεο και παίζει παιχνίδια. Ακόμη, συμμετέχει σε ομάδες με βάση τα ενδιαφέροντα και τις απόψεις του αλλά και σε κοινωνικούς σκοπούς. Η ιστοσελίδα του Facebook είναι ήδη μεταφρασμένη σε 35 γλώσσες. Το Facebook ήδη πειραματίζεται με την ανάλυση των συναισθημάτων των χρηστών, αξιολογώντας τη διάθεσή τους μέσα από τις on-line ενέργειές τους. Τέτοιες πληροφορίες έχουν τεράστιο ενδιαφέρον για τις μεγάλες επιχειρήσεις. Η τεχνολογία που χρησιμοποιεί το Facebook ήδη επιτρέπει στους διαφημιστές να επιλέγουν το προφίλ του χρήστη που θα βλέπει την ηλεκτρονική τους διαφήμιση όταν αυτός εισέρχεται στο Facebook και αυτό μπορεί να γίνει με βάση την ηλικία, το φύλο, την κατοικία αλλά και τα είδη των βίντεο που έχει ανεβάσει ο κάθε χρήστης στην προσωπική του σελίδα.

 

Το Google Latitude

Σταματημό δεν έχει η γνωστή εταιρεία που έγινε διάσημη με την πολύ αποτελεσματική μηχανή αναζήτησης. Επιστρέφοντας και πάλι στο ευαίσθητο θέμα των προσωπικών δεδομένων, το νέο τεχνολογικό κατόρθωμα του Google ακούει στο όνομα Google Latitude, που είναι με απλά λόγια η δυνατότητα εντοπισμού της θέσης ενός κατόχου κινητού τηλεφώνου ή ενός χρήστη υπολογιστή που έχει ασύρματη σύνδεση στο Internet.

Σε πολύ λίγα χρόνια ή και μήνες, με το απλό πάτημα ενός πλήκτρου στο κινητό μας τηλέφωνο, οι φίλοι, οι συγγενείς ή και όποιος άλλος εμείς θέλουμε, θα μπορούν να βλέπουν από το δικό τους κινητό τηλέφωνο ή και από τον υπολογιστή τους το πού ακριβώς βρισκόμαστε. Φυσικά και αυτή η νέα υπηρεσία του Google έχει ήδη αποκτήσει φανατικούς φίλους αλλά και εχθρούς.

Η υπηρεσία αυτή λειτουργεί ήδη σε 27 χώρες, με την Ελλάδα να είναι ακόμα εκτός, και δίνει τη δυνατότητα σε ομάδες εγγεγραμμένων χρηστών να ενημερώνονται μεταξύ τους για την ακριβή τοποθεσία τους. Οι υπεύθυνοι της εταιρείας διευκρινίζουν ότι στους κεντρικούς υπολογιστές τους αποθηκεύεται μόνο το τελευταίο μέρος στο οποίο βρέθηκε ένας χρήστης και όχι όλη η διαδρομή που ακολούθησε και ότι τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών είναι πλήρως προστατευμένα.

Για να εγγραφεί ένας χρήστης στην υπηρεσία αυτή, θα πρέπει να ανοίξει έναν λογαριασμό στο Gmail και να επιλέξει από τις επαφές του Gmail αυτούς που θέλει να γνωρίζουν το πού βρίσκεται. Θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι αν ο εντοπισμός ενός προσώπου γίνεται μέσω GPS, η απόκλιση της πραγματικής από την εμφανιζόμενη θέση είναι μερικά μόλις μέτρα, ενώ αν γίνεται από τις κεραίες της κινητής τηλεφωνίας, τότε η απόκλιση μπορεί να είναι και αρκετά χιλιόμετρα.

Η υπηρεσία αυτή μπορεί να προβάλλει και τη φωτογραφία του χρήστη στο μέρος που βρίσκεται πάνω στους χάρτες του δημοφιλούς προγράμματος Google Maps. Το πρόγραμμα Latitude μπορεί και υπολογίζει τις συντεταγμένες του χρήστη κατά προσέγγιση με βάση στοιχεία που παίρνει από συσκευές GPS, δρομολογητές ασύρματων δικτύων και σταθμούς βάσης κινητής τηλεφωνίας.

 

Το Google Ocean

Μετά το Google Earth και το Google Maps που απέκτησαν εκατομμύρια φίλους σ’ όλον τον κόσμο και που η ανάλυσή τους βελτιώνεται συνέχεια, ήρθε και η ώρα της χαρτογράφησης των ωκεανών από τη γνωστή εταιρεία, με το καινούργιο της πρόγραμμα που ακούει στο όνομα Google Ocean. Η εταιρεία προσέθεσε στη βάση δεδομένων της υποβρύχιους χάρτες με λεπτομερείς ψηφιακές απεικονίσεις και έτσι ο χρήστης θα έχει τη δυνατότητα να περιηγείται στα βάθη των ωκεανών αλλά και να διαβάζει ημερολόγια ωκεανογραφικών αποστολών, να παρακολουθεί αποσπάσματα από τα ντοκιμαντέρ του θρυλικού εξερευνητή Ζακ Ιβ Κουστό και να μελετά ναυτικούς χάρτες με τις θερμοκρασίες της θάλασσας.

Οι χρήστες θα μπορούν ακόμα να θαυμάσουν κοραλλιογενείς υφάλους και υποθαλάσσια ηφαίστεια, να μάθουν πού μπορούν να κάνουν surfing και υποβρύχιες καταδύσεις, να παρακολουθήσουν βίντεο από τη ζωή της θάλασσας, να επισκεφτούν διάσημα ναυάγια και πολλά άλλα. Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι μόλις το 5% των ωκεανών είναι χαρτογραφημένο με λεπτομέρεια και μόλις το 1% προστατεύεται από τη διεθνή νομοθεσία. Το τιτάνιο αυτό έργο της ψηφιοποίησης των ωκεανών αναμένεται να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη στο θέμα της υποθαλάσσιας εξερεύνησης και προστασίας και να ενθαρρύνει περαιτέρω την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, το οποίο αποτελεί έναν ζωτικής σημασίας και πλούσιο φυσικό πόρο.

 

Το Προφίλ του Έλληνα Blogger

Στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» δημοσιεύτηκε στις 7 Φεβρουαρίου 2009 μια πολύ καλή έρευνα για το προφίλ του Έλληνα κατόχου ιστολογίου, κοινώς blogger. Η έρευνα που έγινε από το sync.gr με τίτλο «Ο χάρτης της ελληνικής blogόσφαιρας» διερεύνησε το προφίλ των bloggers, που είναι συνήθως ανώνυμοι. Οι ερωτήσεις έγιναν σε 919 bloggers. Έτσι λοιπόν, 3 στους 4 bloggers είναι άνδρες, το 58% κατοικεί στην Αθήνα και το 16% στη Θεσσαλονίκη, ενώ η μεγαλύτερη ομάδα επαγγελματιών είναι οι ιδιωτικοί υπάλληλοι με ποσοστό 30%. Κυριαρχεί η ηλικιακή ομάδα των 26-35 ετών με ποσοστό 39% και ακολουθεί αυτή των 36-45 ετών με ποσοστό 28%, ενώ 2 στους 3 bloggers έχουν ανώτατη μόρφωση.

Πολλοί bloggers προέρχονται από τον χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, των νέων τεχνολογιών και της εκπαίδευσης. Το 56% των ερωτηθέντων χαρακτηρίζει το blog του ως «προσωπικό» και το 26% ως «ενημερωτικό», ενώ οι μισοί δήλωσαν ότι χρησιμοποιούν ψευδώνυμα και όχι τα αληθινά τους ονόματα. Το 35% των bloggers που ρωτήθηκαν θεωρεί ότι τα blogs αποτελούν μια μορφή δημοσιογραφίας και ένα πολύ σημαντικό 80% δηλώνει ότι έγινε πιο γνωστό στον κλάδο του λόγω του blog που δημιούργησε. Στο ερώτημα γιατί επέλεξαν αυτό το είδος επικοινωνίας οι κυρίαρχες απαντήσεις ήταν ότι θέλουν να μοιραστούν τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους με τους άλλους χρήστες, θέλουν να ακουστεί η γνώμη τους και να έρθουν σε επαφή με ανθρώπους με όμοια ενδιαφέροντα.

 

Η Εξάρτηση από το Διαδίκτυο

Η εξάρτηση από το Διαδίκτυο είναι πλέον η νέα αρρώστια του αιώνα. Το Διαδίκτυο πριν αφομοιωθεί η χρήση του και η ιδιοφυής προσφορά του, έχει γίνει πλέον μια παράλληλη ναρκωτική ουσία. Νήπια, παιδάκια, νέοι αλλά και αδύναμοι ως χαρακτήρες ενήλικοι χώνονται κυριολεκτικά στον κυβερνοχώρο και πελαγοδρομούν χωρίς καμία άλλη ανάγκη εκτός από την απόλαυση της πλοήγησης και σε μια περιπλάνηση χωρίς σκοπό. Ήδη εμφανίζονται διεθνώς οι ψυχιατρικές και άλλου είδους μελέτες που αντιμετωπίζουν την εξάρτηση από το Διαδίκτυο σαν πανούκλα του αιώνα, αν δεν βρεθεί τρόπος να μετριαστεί, τουλάχιστον για τους νέους, ο χρόνος και η πραγματική ανάγκη χρήσης του.

Όταν το Διαδίκτυο έχει αντικαταστήσει σχεδόν πλήρως την παρέα, τη συντροφικότητα, αλλά και το φλερτ, όταν πλέον ακόμη και η σεξουαλική ζωή των νέων γίνεται με εικονική πραγματικότητα, όταν το Διαδίκτυο πουλάει παιδοφιλία, συνταγές αυτοκτονίας, ναρκωτικά, πολεμικές βίαιες και άγριες «τέχνες», η εξάρτηση από το μέσο γίνεται συνάμα και εξάρτηση από τέτοιου είδους προσφερόμενες «εμπειρίες», που πέρα από τα άλλα ενισχύουν στους νέους τον απομονωτισμό, τη μοναξιά και την επιθετικότητα. Το παραπάνω κείμενο ανήκει στον κ. Κώστα Γεωργουσόπουλο και δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» στις 7 Φεβρουαρίου 2009.

 

Το Google Earth Βοηθά και τους Αρχαιολόγους

Μετά από τους 400 εκατομμύρια χρήστες του Internet που έχουν κατεβάσει την εφαρμογή του Google Earth στον υπολογιστή τους για να αναζητήσουν χάρτες, γεωγραφικές πληροφορίες και δορυφορικές φωτογραφίες απ’ όλα τα μέρη του πλανήτη, ήρθε και η σειρά των αρχαιολόγων να ανακαλύψουν έναν πολύτιμο συνεργάτη καθώς οι αρχαιολογικές έρευνες αφορούν πολλές φορές δύσβατα σημεία του πλανήτη ή περιοχές όπου είναι επικίνδυνο ή πολύ δαπανηρό να γίνουν έρευνες. Έτσι, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν κτίρια στη Συρία που χρονολογούνται από το 6.000 π.Χ., εμπορικούς δρόμους που χαράχθηκαν στο Περού πριν από 10.000 χρόνια, αρχαία τάφρο στην επαρχία της Βουργουνδίας στη Γαλλία ή ερείπια αρχαίων οικισμών στο Αφγανιστάν.

 

Οι Γυναίκες και το Internet

Από έρευνα που έκανε το Παρατηρητήριο για την Κοινωνία της Πληροφορίας, προέκυψε ότι το 24% των Ελληνίδων χρησιμοποιούσε το Internet το έτος 2007, ποσοστό που μπορεί να θεωρηθεί μικρό σε σύγκριση με το 50% που ισχύει για την Ευρωπαϊκή Ένωση των 15. Τα σκήπτρα κρατούν οι Δανέζες, οι Ολλανδέζες και οι Γερμανίδες. Ο κυριότερος λόγος που κρατά τις γυναίκες στη χώρα μας μακριά από τις νέες τεχνολογίες είναι ο φόβος ότι πρόκειται για μια ασχολία πολύ χρονοβόρα, δύσκολη και με πολλές απαιτήσεις για συχνή ενημέρωση.

Ενώ έως και την ηλικία των 25 ετών, οι γυναίκες είναι πολύ καλές στη χρήση των υπολογιστών και του Διαδικτύου, με κυριότερα πεδία δράσης τη συγγραφή κειμένων και την ενασχόληση με τα ιστολόγια (blogs), όπου μάλιστα συναγωνίζονται πολύ καλά τους άνδρες, δεν ισχύει το ίδιο και με την ηλικιακή ομάδα των 35 – 45 ετών, η οποία δεν τα πάει και τόσο καλά με τις νέες τεχνολογίες.

Οι γυναίκες χρησιμοποιούν το Internet κυρίως για αποστολή και λήψη e-mail, για αναζήτηση εργασίας και για αναζήτηση πληροφοριών για προϊόντα και υπηρεσίες. Μάλιστα, έχουν ξεκινήσει και στη χώρα μας τα Girl Geek Dinners (http://www.ggd.gr), όπου μία φορά τον μήνα γίνεται συνάντηση γυναικών που θέλουν να ενημερωθούν από πρώτο χέρι για τις τεχνολογικές εξελίξεις και να γνωρίσουν άλλες γυναίκες που έχουν κάνει εκπληκτικά πράγματα με τη βοήθεια των νέων τεχνολογιών.

 

Στατιστικά για τη Χρήση του Internet

Από έρευνα που έκανε το καλοκαίρι του 2008 η εταιρεία Focus προκύπτει ότι το εντυπωσιακό 94% των Ελλήνων εφήβων, ηλικίας 13-17 ετών, μπορεί και χειρίζεται υπολογιστή, ενώ περισσότερο από το 80% της ίδιας ηλικιακής ομάδας χρησιμοποιεί συχνά το Διαδίκτυο. Επίσης, στις ηλικίες 10 έως 15 ετών, η χρήση του Internet πλησιάζει το 73%. Εννέα στα δέκα παιδιά χρησιμοποιούν υπολογιστή τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, ενώ τα μισά χρησιμοποιούν υπολογιστή καθημερινά. Το 77% των μαθητών μπαίνει στο Internet από το σπίτι, ενώ το υπόλοιπο 23% από το σχολείο ή από Internet Cafe ή από σπίτια φίλων.

Εκείνο που κάνει τους νέους να αφοσιώνονται στο Διαδίκτυο, είναι το ότι έχουν βρει σ’ αυτό το πλουσιότερο δισκοπωλείο, το πληρέστερο video club και έναν απέραντο παιχνιδότοπο και όλα αυτά φυσικά δωρεάν. Όσον αφορά την ίδια ηλικιακή ομάδα, μεγάλο είναι και το ποσοστό ανάγνωσης περιοδικών και τηλεθέασης, λίγο χαμηλότερο το ποσοστό ακρόασης ραδιοφώνου και αρκετά χαμηλό το ποσοστό ανάγνωσης εφημερίδων. Το γενικότερο συμπέρασμα είναι ότι οι μαθητές χρησιμοποιούν το Internet περισσότερο για να παίξουν ή για να κατεβάσουν παιχνίδια, φωτογραφίες και video και λιγότερο για αναζήτηση πληροφοριών.

Από άλλη έρευνα προκύπτει ότι το 50% των ανδρών και το 35% των γυναικών σερφάρουν τακτικά στο Διαδίκτυο, ενώ στις ηλικίες 18-24 ετών το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 72%, στους 45άρηδες φθάνει στο 28% και στις ώριμες ηλικίες 55-70 ετών βρίσκεται στο αισιόδοξο 10%. Οι λόγοι που σερφάρουν στο Διαδίκτυο είναι κυρίως η αναζήτηση πληροφοριών και ακολουθούν η επικοινωνία, η ψυχαγωγία και η ενημέρωση για επαγγελματικά θέματα.

Όσον αφορά τώρα τα δεδομένα σε παγκόσμια κλίμακα, υπολογίζεται ότι ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι χρησιμοποίησαν το Internet τον Δεκέμβριο του 2008, όπου το 41% των χρηστών προέρχεται από την Ασία, το 28% από την Ευρώπη, το 18% από τις ΗΠΑ, το 7% από τη Λατινική Αμερική και ένα 5% από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

 

Συμπεράσματα

Σε επίπεδο προσωπικών δεδομένων, το Google γίνεται σήμερα πολύ πιο ισχυρό από οποιοδήποτε άλλο μέσο επικοινωνίας, με αποτέλεσμα να εξελίσσεται σε χρυσωρυχείο διαφημιστικών εσόδων. Η εξάπλωσή του και ο έλεγχος τόσων πολλών πληροφοριών απ’ αυτό μπορεί να αποτελεί κίνδυνο για την κοινωνία μας.

Θα πρέπει να είμαστε και μερικές φορές καχύποπτοι στις νέες υπηρεσίες που προσφέρονται δωρεάν μέσω του Internet και αυτό γιατί κάποιοι θησαυρίζουν από τη διαφημιστική ισχύ που αποκτιέται με τη γνώση των προτιμήσεών μας.

Το Διαδίκτυο προσφέρει τη δυνατότητα για καλύτερο συντονισμό των πολιτιστικών εκδηλώσεων και των συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας, πράγμα που επιβεβαιώνεται και από τη μεγάλη συμμετοχή του κόσμου στις κινητοποιήσεις και τα φεστιβάλ που έχουν οργανωθεί μέσω του Internet.

Το Διαδίκτυο έχει μεταβληθεί σε ελεύθερο πεδίο βολής φημών και εσφαλμένων πληροφοριών και χρειάζεται επειγόντως λύση.

Το σίγουρο είναι ότι κολυμπάμε σ’ έναν ωκεανό από πληροφορίες μέσα στο Internet αλλά το επικίνδυνο είναι ότι κινδυνεύουμε να πνιγούμε απ’ αυτές.

Στην εποχή του Internet οι αναγνώστες έχουν γίνει surfers και μεταβαίνουν από το ένα link στο άλλο αναζητώντας πληροφορίες χωρίς υπόβαθρο. Το θέμα είναι ότι δεν είμαστε μόνο αυτό που διαβάζουμε αλλά και ο τρόπος με τον οποίο διαβάζουμε.

Το Internet είναι το μέλλον για όλους μας και πρέπει να το κάνουμε μέρος της ζωής μας.

Ο Νίκολας Νεγκρεπόντε δήλωσε ότι μπορεί ο John Kennedy να εξελέγη χάρη στην τηλεόραση, αλλά ο Barack Obama εξελέγη χάρη στο Internet και κυρίως το YouTube. Ο Barack Obama χρειαζόταν τους νέους για να μπορέσει να νικήσει και τους νέους μπορούσε να τους βρει μόνο στο Διαδίκτυο.

Οι νέοι άνθρωποι βγάζουν τα εσώψυχά τους στο Διαδίκτυο με μεγάλη ευκολία. Δεν βάζουν όρια στη χρήση του και αυτό είναι που εντυπωσιάζει.

«Πώς να καταλάβεις ένα παιδί που παίζει μόνο του στο σκοτάδι, στο Internet Cafe και ακούει προσωπική μουσική με mp3, ενώ είναι παρέα με άλλους;. Εκείνο που σε κάνει να απελπίζεσαι και να οργίζεσαι είναι η μοναξιά των παικτών. Όλα τα ηλεκτρονικά παιχνίδια για τα παιδιά απαιτούν έναν παίκτη, μονήρη, απομονωμένο, συχνά μέσα σε σκοτεινό χώρο». Κώστας Γεωργουσόπουλος, Κριτικός Τέχνης, «ΤΑ ΝΕΑ», 22 Νοε 2008.

Η υπερβολική δόση πληροφοριών που λαμβάνουμε μέσω του Internet αποτελεί ίσως τον μεγαλύτερο δολοφόνο της παραγωγικότητας στην εποχή μας. Μήπως τελικά αξίζει τον κόπο να αφήσουμε τα κινητά και τους υπολογιστές στο σπίτι μας και να αρχίσουμε να παρατηρούμε τους ανθρώπους γύρω μας;

«Δεν εμπιστεύομαι το Internet. Ποτέ δεν ξέρεις ποιος προμηθεύει τις πληροφορίες και για ποιον λόγο. Πιστεύω στην παλιομοδίτικη δημοσιογραφική έρευνα στα αρχεία και στις συνεντεύξεις πρόσωπο με πρόσωπο. Ανησυχώ πολύ για το μέλλον της δουλειάς, όταν βλέπω πόσο οι εφημερίδες και οι συνάδελφοί μου βασίζονται στο Διαδίκτυο». Τζάιλς Μίλτον, Βρετανός συγγραφέας.

«Μέσω των ιστολογίων το κουτσομπολιό ζει μια μεγάλη αναγέννηση. Το σημαντικότερο χαρακτηριστικό του είναι η άμεση διάδοσή του. Ο αποδέκτης το διαβιβάζει παρακάτω και η εξάπλωσή του ακολουθεί τον μηχανισμό των δικτύων». Παπάνης Ευστράτιος, Επίκουρος Καθηγητής Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

 «Το Facebook είναι για να ψυχαγωγούμαστε, ενώ το LinkedIn είναι χρήσιμο για τη δουλειά μας. Κανείς δεν θέλει να ανακατεύει την προσωπική με την επαγγελματική του ζωή. Γι’ αυτό άλλωστε όλοι μας πρέπει να έχουμε δύο προφίλ στο Internet, ένα προσωπικό και ένα επαγγελματικό». Νταν Νάι, ιδρυτής της ιστοσελίδας επαγγελματικής δικτύωσης LinkedIn.

«Τα βιβλία θα έχουν πάντα περισσότερα πλεονεκτήματα σε σχέση με το Internet. Ένα απ’ αυτά είναι ότι γνωρίζεις πότε πλησιάζει το τέλος. Δεν πρόκειται μόνο για έναν αριθμό λέξεων αλλά για ένα χρονικό διάστημα που μπορείς να κρατήσεις στα χέρια σου». Αλαίν Ντε Μποττόν, φιλόσοφος-συγγρα-φέας.

«Το Facebook έχει αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι βλέπουν και αντιλαμβάνονται τον κόσμο. Σήμερα, ένας φίλος, σε όποια χώρα του κόσμου κι αν βρίσκεται, είναι μόλις ένα ‘κλικ’ μακριά μας. Το Facebook είναι ένα μέρος που μπορείς να εμπιστευθείς». B. J. Fogg, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Stanford στο μάθημα «Η Ψυχολογία του Facebook».

 

back.gif (9867 bytes)

Επιστροφή