ΚΕΝΤΡΟ ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. Ν. ΦΛΩΡΙΝΑΣ

Τα Προγράμματα Spyware

 

Το spyware είναι ένα σύνολο προγραμμάτων τα οποία μεταδίδουν προσωπικά στοιχεία από τον υπολογιστή σας στον internet, χωρίς εσείς να γνωρίζετε ότι συμβαίνει αυτό. Υποκατηγορία του spyware είναι το adware, το οποίο δεν στέλνει προσωπικά δεδομένα αλλά είναι επίσης ενοχλητικό. Πιο απλά αυτά τα προγράμματα επιτρέπουν σε άλλους χρήστες (τους κατασκευαστές τους), να παρακολουθούν τις κινήσεις σας στον υπολογιστή σας. Επιπλέον ευθύνονται για πολλά pop-ups (διαφημιστικά παράθυρα) αλλά και για την εμφάνιση ιών (viruses) και σκουληκιών (worms).

Όσο δυνατό firewall και να έχουμε, τα spyware έχουν την ικανότητα και πάλι να εγκαθιστάτε στον υπολογιστή μας. Αν ακολουθήσουμε τους στοιχειώδες κανόνες ασφαλείας στην χειρότερη περίπτωση θα υπάρχουν και πάλι spyware, τα λεγόμενα tracking cookies τα οποία δεν αποτελούν μεγάλη απειλή για τον υπολογιστή μας αλλά εξακολουθούν να είναι ενοχλητικά.

Η μεγαλύτερη απειλή για τους υπολογιστές στην κατηγορία των spyware είναι τα ActiveX controls, τα οποία επιτρέπουν σε διάφορους επιτήδειους να προκαλούν ζημιά στον υπολογιστή μας. Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι τα ActiveX controls δεν είναι αποκλειστικά spyware. Τα ActiveX controls μπορεί να τα χρησιμοποιεί και το λειτουργικό μας σύστημα ή κάποιο από τα προγράμματα που χρησιμοποιούμε.

Όσων αφορά τον τρόπο προστασίας από τα προγράμματα spyware-adware, δυστυχώς δεν μπορούμε να προστατευθούμε απόλυτα. Στο Internet υπάρχουν αρκετά και αξιόλογα προγράμματα τα οποία μπορούν να μας προσφέρουν κάποια προστασία (να διαγράψουν τα ήδη εγκατεστημένα spyware), η προστασία όμως που μας προσφέρουν δεν είναι απόλυτη. Ας μην ξεχνάμε ότι η κατασκευή τέτοιών κακόβουλων προγραμμάτων είναι πολύ συχνή.

Δύο αρκετά καλά πρόγραμμα είναι το Spybot - Search and Destroy και το Ad-Aware SE Personal, τα οποία μάλιστα διανέμονται δωρεάν στο Διαδίκτυο. Αυτό που ξεχνάνε πολλοί είναι ότι πέρα της εγκατάστασης αυτών των προγραμμάτων στον υπολογιστή μας, για να έχουμε μεγαλύτερη προστασία θα πρέπει να τα κάνουμε και πολύ συχνά ενημέρωση (update).

 

back.gif (9867 bytes)

Επιστροφή