Με μηδενισμό γραπτού τιμωρείται η κατοχή κινητού τηλεφώνου κατά τη διάρκεια διεξαγωγής των Πανελληνίων Εξετάσεων


άκουσε το άρθρο
Διοικητικό Εφετείο Αθηνών: Ποινή μηδενισμού του γραπτού λόγω κατοχής κινητού στις Πανελλήνιες Εξετάσεις

Μηδενισμό του γραπτού επιφέρει η κατοχή κινητού τηλεφώνου από τους υποψηφίους, κατά τη διεξαγωγή των Πανελληνίων Εξετάσεων, σύμφωνα με απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών (1005/2013).

Συγκεκριμένα, το Εφετείο απέρριψε την προσφυγή μαθητή-υποψηφίου των περσινών Πανελλαδικών, του οποίου το γραπτό μηδενίστηκε, επειδή χτύπησε το κινητό τηλέφωνό του, κατά τη διάρκεια της εξέτασης.
Όπως επισημαίνεται στην απόφαση, το κινητό τηλέφωνο ρητά συμπεριλαμβάνεται στα αντικείμενα που απαγορεύει ο νομοθέτης να φέρουν οι υποψήφιοι, καθώς «μπορούν να καταστούν αντικείμενα δολίευσης». Σύμφωνα με το δικαστήριο, πρόκειται για «απόλυτη απαγόρευση», καθώς δεν απαιτείται ν’ αποδειχθεί δόλια χρήση του κινητού από τον εξεταζόμενο, προκειμένου να επιβληθούν οι προβλεπόμενες κυρώσεις, αλλά αρκεί η διαπίστωση μεταφοράς της συσκευής. Όπως τονίζεται και μόνο η μεταφορά του κινητού τηλεφώνου στην αίθουσα των εξετάσεων αρκεί, διότι αυτό μπορεί να καταστεί σε κάθε περίπτωση «αντικείμενο παραβίασης του αδιάβλητου των εξετάσεων».

Σημειώνεται δε, ότι σύμφωνα με τους δικαστές, η αιτιολογική βάση της εν λόγω απαγόρευσης ενισχύεται και από το γεγονός ότι, «το γεγονός ότι τα σύγχρονα κινητά τηλέφωνα, λόγω των υψηλών τεχνολογικών δυνατοτήτων που διαθέτουν, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μέσα επικοινωνίας κατά την ώρα των εξετάσεων μεταξύ του χρήστη τους και άλλων προσώπων, εκτός εξεταστικών κέντρων, που έχουν πρόσβαση στις λύσεις των θεμάτων, οπότε ο χρήστης μπορεί να λάβει ευχερώς πληροφορίες και απαντήσεις επί των θεμάτων, χωρίς αυτό να μπορεί να γίνει εύκολα αντιληπτό από τους επιτηρητές, λόγω της πολυπλοκότητας των λειτουργικών συστημάτων των κινητών τηλεφώνων και της σύγχρονης τεχνολογίας τους, που επιτρέπει ακόμα και πρόσβαση στο διαδίκτυο (internet) και στον τεράστιο πλούτο πληροφοριών που διαθέτει αυτό».

Πηγή : http://www.lawnet.gr

Share and Enjoy !
Shares