Γ’ Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Εικονικών Δικών «Πρωταγόρας»


άκουσε το άρθρο

Έγγραφο Φ15/5192/Δ2/18-01-2021 του Υπουργείου Παιδείας

Ο εκπαιδευτικός oργανισμός Afixis διοργανώνει για τρίτη φορά τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εικονικών Δικών Πρωταγόρα για μαθητές Γ’ Γυμνασίου και Λυκείου.

Ο διαγωνισμός αποτελείται από δύο γύρους, οι οποίοι θα πραγματοποιηθούν διαδικτυακά τη φετινή χρονιά λόγω της έξαρσης του ιού COVID-19.

Ο προκριματικός γύρος θα πραγματοποιηθεί 20-21 Μαρτίου 2021. Εφόσον, όμως, υπάρξει μεγάλος αριθμός συμμετεχόντων ομάδων, ο προκριματικός γύρος θα επεκταθεί και στις 27-28 Μαρτίου 2021 και θα οριστεί με κλήρωση ποιες ομάδες θα συμμετέχουν σε καθένα από τα δύο σαββατοκύριακα.

Ο τελικός γύρος θα πραγματοποιηθεί στις 3-4 Απριλίου 2021 και σε αυτόν θα προκριθούν οι καλύτερες ομάδες από τον προκριματικό γύρο. Ο αριθμός αυτών των ομάδων θα ανακοινωθεί σύντομα.

Κάθε σχολείο απ’ όλη την χώρα μπορεί να δηλώσει συμμετοχή με μία (1) ή περισσότερες πενταμελείς (5) ομάδες μαθητών.

Οι Εικονικές Δίκες «Πρωταγόρας» αποτελούν προσομοίωση του συστήματος απονομής Δικαιοσύνης προσαρμοσμένου σε επίπεδο Λυκείου. Οι μαθητές-συμμετέχοντες καλούνται να επιχειρηματολογήσουν σε ρόλο δικηγόρων και μαρτύρων προσπαθώντας να πείσουν ένα άκρως απαιτητικό Προεδρείο αποτελούμενο από τον Πρόεδρο του Δικαστηρίου, δύο Παρέδρους και τον Εισαγγελέα, καθώς και μια εξαμελή ομάδα ενόρκων που αντιπροσωπεύουν το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Ποια είναι τα θέματα που συζητούν; Βασισμένοι σε πραγματικές υποθέσεις που απασχόλησαν τη Δικαιοσύνη ανά τον κόσμο, αποφαίνονται για ζητήματα που διχάζουν την κοινή γνώμη – όπως η θανατική ποινή, ο περιορισμός του διαδικτύου, η ευθανασία.

Οι εικονικές δίκες στοχεύουν στην καλλιέργεια της κριτικής σκέψης των μαθητών, στην καταπολέμηση της αγοραφοβίας και στην ανάπτυξη των ρητορικών τους ικανοτήτων.

Διαβάστε το έγγραφο του ΥΠΑΙΘ

Περισσότερες πληροφορίες

Share and Enjoy !
Shares