Σχετικά με την ανανέωση των συμβάσεων των «τριμηνιτών» αναπληρωτών Μπορεί να ανανεωθούν εφόσον εξακολουθούν να συντρέχουν οι λόγοι της πρόσληψής τους και συναινούν οι ίδιοι


άκουσε το άρθρο

Εγκύκλιος 2694/Ε1/11-01-2021 (ΑΔΑ: ΨΜ2446ΜΤΛΗ-ΠΝ1) του Υπουργείου Παιδείας προς τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης

Σε συνέχεια των ανωτέρω των προσκλήσεων 126181/Ε1/22-9-2020 (ΑΔΑ: ΩΡΓΔ46ΜΤΛΗ-Λ2Σ), 127566/Ε1/23-9-2020 (ΑΔΑ: ΩΥΟ246ΜΤΛΗ-Η4Σ), 136536/E1/8-10-2020 (ΑΔΑ: 6Μ5Ψ46ΜΤΛΗ-12Ζ) και 137464/E4/9-10-2020 (ΑΔΑ: 6ΠΥΟ46ΜΤΛΗ-Θ3Ψ) και ενόψει της επικείμενης λήξης (εντός του 2ου δεκαημέρου του τρέχοντος μηνός) των συμβάσεων τρίμηνης διάρκειας των προσωρινών αναπληρωτών που προσλήφθηκαν για την κάλυψη λειτουργικών κενών τα οποία προκύπτουν από λόγους συναφείς με τη μετάδοση και διασπορά του νέου κορωνοϊού COVID-19 (άρθρο 35 του ν. 4722/2020, ΦΕΚ 177 Α΄), εφιστούμε την προσοχή σας στα ακόλουθα:

Σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 35 «Προσλήψεις προσωρινών αναπληρωτών εκπαιδευτικών και μελών Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού και Ειδικού Βοηθητικού προσωπικού κατά το διδακτικό έτος 2010-2021» του ΜΕΡΟΥΣ Γ: ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ του ν. 4722/2020:

«1. Κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης και μόνο για το διδακτικό έτος 2020-2021 δύναται να προσλαμβάνονται, με απόφαση του αρμόδιου οργάνου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, προσωρινοί αναπληρωτές πλήρους ή μειωμένου ωραρίου με συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου τρίμηνης κατ’ ελάχιστον διάρκειας για τις περιπτώσεις που α) μόνιμοι εκπαιδευτικοί ή προσωρινοί αναπληρωτές εκπαιδευτικοί ή μέλη Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ) ή Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (ΕΒΠ) της δημόσιας εκπαίδευσης αδυνατούν, για λόγο συναφή με τη μετάδοση και διασπορά του νέου κορωνοϊού COVID-19, να παρέχουν διδακτικό ή υποστηρικτικό έργο, κατά περίπτωση, δια ζώσης, […].

  1. Οι προσλήψεις των περ. α) […] αφορούν προσωρινούς αναπληρωτές εκπαιδευτικούς και μέλη ΕΕΠ και ΕΒΠ. […] Οι συμβάσεις του πρώτου εδαφίου δύνανται να ανανεώνονται για ισόχρονη διάρκεια, με συμφωνία του προσωρινού αναπληρωτή ή μέλους ΕΕΠ ή ΕΒΠ, αν κατά τη λήξη τους εξακολουθεί να υφίσταται η ανάγκη κάλυψης του κενού, για το οποίο διενεργήθηκε η πρόσληψη, […]

Κατά την κατάρτιση της σύμβασης εργασίας, καθώς και κατά την ανανέωσή της, το Ελληνικό Δημόσιο εκπροσωπείται από τον Διευθυντή Εκπαίδευσης, στην αρμοδιότητα του οποίου ανήκει το κενό που καλύπτεται σύμφωνα με την περ. α) της παρ. 1 […]»

Υπό το ανωτέρω πλαίσιο καθίσταται σαφές ότι η ενεργοποίηση της δυνατότητας ισόχρονης ανανέωσης της σύμβασης των υπό κρίση αναπληρωτών εμπίπτει στην αρμοδιότητα των Υπηρεσιών σας, τα στελέχη των οποίων οφείλουν να αξιολογήσουν και επιβεβαιώσουν ότι εξακολουθεί να υφίσταται ο λόγος για τον οποίο διενεργήθηκε αρχικώς η πρόσληψη.

Καθίσταται, δε, προφανές ότι, δεδομένων των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της συγκεκριμένης μορφής σύμβασης [πχ αναγνώριση της προσφερθείσας πραγματικής υπηρεσίας προσαυξημένης κατά το μισό εκάστης περίπτωσης στους αξιολογικούς πίνακες του ν. 4589/2019, δυνατότητα επαναπρόσληψης (σε περίπτωση λήξης της σύμβασης) κτλ], οφείλετε:

α) κατά την αξιολόγηση αυτή να είστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί προκειμένου να αποφευχθούν στρεβλώσεις, και
β) να αποτυπώσετε άμεσα στο ΟΠΣΥΔ τη σχετική τελική σας κρίση, το αργότερο μέχρι και την επόμενη ημέρα της, κατά περίπτωση, συμβατικής λήξης της αρχικής σύμβασης τρίμηνης διάρκειας. Ειδικότερα, στην περίπτωση μη ανανέωσης της σύμβασης του προσωρινού αναπληρωτή (είτε επειδή εξέλιπαν οι λόγοι που επέβαλλαν τη αρχική πρόσληψη είτε επειδή ο αναπληρωτής δεν επιθυμεί την ανανέωση της σύμβασης), οφείλετε να καταχωρίσετε στο πεδίο «Online Κατάσταση του Εκπαιδευτικού» του φακέλου του εκπαιδευτικού στο ΟΠΣΥΔ την ένδειξη «Λήξη Σύμβασης – Covid 19» και την αντίστοιχη ημερομηνία), προκειμένου αυτοδικαίως να ενεργοποιείται το σύνολο των υφιστάμενων αιτήσεων του υποψηφίου σε ενδεχόμενο μεταγενέστερης πρόσληψής του, υπό τις κατά περίπτωση ισχύουσες διατάξεις. Στην αντίθετη περίπτωση, διατηρείται ως έχει η υφιστάμενη ένδειξη «Απασχολείται».

Κατά τα λοιπά, στην περίπτωση ανανέωσης της σύμβασης εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου (ΙΔΟΧ) μεταξύ του εκπαιδευτικού ή του μέλους ΕΕΠ-ΕΒΠ και του Ελληνικού Δημοσίου, όπως εκπροσωπείται από τον οικείο Διευθυντή/Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης, παρακαλείσθε, όπως οι υπηρεσίες σας προβούν αμελλητί στις απαραίτητες ενέργειες αφενός για την ανάρτηση της στο Διαδίκτυο (Διαύγεια) και αφετέρου για τη σχετική αναγγελία (της ανανέωσης πρόσληψης) στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Διαβάστε την εγκύκλιο