Βοηθητικά στοιχεία για τον σχεδιασμό της θεματικής εβδομάδας στα Γυμνάσια


άκουσε το άρθρο

Έγγραφο 524/10-2-2017 της ΔΔΕ Φλώρινας

Με σκοπό την ευχερέστερη οργάνωση και υλοποίηση της θεματικής εβδομάδας και σε συνέχεια των συναντήσεων με Συλλόγους Διδασκόντων κατόπιν προσκλήσεών τους, γνωστοποιούμε τα ακόλουθα στο σύνολο των Γυμνασίων, πέραν όσων αναγράφονται στη σχετική εγκύκλιο:

  • Ως προς τους φορείς με τους οποίους μπορούν να αναπτυχθούν συνεργασίες:

– Σας επισυνάπτουμε στοιχεία επικοινωνίας των ήδη εγκεκριμένων τοπικών φορέων που περιλαμβάνονται στον κατάλογο του ΙΕΠ, ώστε να διευκολυνθείτε στη συνεργασία μαζί τους. Στην κατάσταση εμφανίζονται επίσης οι θεματικές που ενδείκνυται να αναλάβουν. Συνιστούμε να τους αξιοποιήσετε, δεδομένου ότι μπορούν να παράσχουν εξειδικευμένη πληροφόρηση και να σας υποστηρίξουν σημαντικά στην υλοποίηση των δράσεων.
–  Σύμφωνα με την πληροφόρηση που δόθηκε στη σχετική ημερίδα του ΥΠΠΕΘ, οι μη εγκεκριμένοι πανελλήνιας εμβέλειας φορείς  που δεν περιλαμβάνονται στον κατάλογο του ΙΕΠ, αλλά έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για δράσεις σε σχολεία (λ.χ. Οργάνωση Γυναικών Ελλάδος), μπορούν να παραπέμπονται στο ΙΕΠ για έγκριση του αιτήματός τους. Για τυχόν μη εγκεκριμένους τοπικούς φορείς, θα χρειαστεί οι σχολικές μονάδες να απευθυνθούν στη ΔΔΕ Φλώρινας.
– Ενθαρρύνονται ιδιαίτερα, πέραν της υποδοχής εκπροσώπων φορέων στο σχολείο, οι οργανωμένες επισκέψεις των μαθητών/τριών σε φορείς κατόπιν συνεννόησης (άνοιγμα του σχολείου προς τα έξω) όπως λ.χ. το ΚΠΕ, το οποίο μπορεί να αναπτύξει τη θεματική που σχετίζεται με το οικολογικό αποτύπωμα της τροφής.

  • Σχετικά με τον άξονα «Έμφυλες Ταυτότητες»:

Για τους/τις εκπαιδευτικούς που προτίθενται να αναλάβουν δράσεις στον συγκεκριμένο άξονα, οργανώνουμε σεμινάριο σε συνεργασία με το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών του Δήμου Φλώρινας, ώστε να βοηθηθούν στην κατάλληλη διαχείριση των ζητημάτων που θα πραγματευτούν. Το σεμινάριο θα υλοποιηθεί τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου, ώρα 5.00-8.00, στον χώρο του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών, Στεφ. Δραγούμη 4 – 2ος όροφος, Στοά Τέγου.
Το σεμινάριο περιλαμβάνει επεξεργασία των βασικών κοινωνιολογικών εννοιών που αφορούν στις έμφυλες ταυτότητες, ενδεικτική παρουσίαση δράσεων από το εκπαιδευτικό υλικό, μεθοδολογικά ζητήματα και πραγμάτευση των βασικών αρχών γα την προσέγγιση των θεμάτων φύλου.
Οι εκπαιδευτικοί που ενδιαφέρονται μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στην ηλεκτρονική φόρμα που βρίσκεται στη διεύθυνση https://goo.gl/Od5XjP , έως την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου.

– Στον συγκεκριμένο άξονα, πέραν των εκπαιδευτικών που θα υλοποιήσουν δράσεις, συνιστάται ιδιαίτερα η πρόσκληση φορέων όπως το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών, ο Συμβουλευτικός Σταθμός Νέων, λόγω της ειδικότητας της Κοινωνιολόγου που φέρει η Υπεύθυνή του και το ΚΕΣΥΠ, για θέματα έμφυλων διαχωρισμών στα επαγγέλματα.

– Με αφορμή τις ανησυχίες ορισμένων γονέων, είναι καλό να αποσαφηνιστεί ότι το εκπαιδευτικό υλικό του ΙΕΠ για τις δράσεις με τους/τις μαθητές/τριες περιλαμβάνει, ενδεικτικά, ζητήματα που σχετίζονται με τις διαφυλικές σχέσεις, την έμφυλη βία, τον σεβασμό σε κάθε παιδί ανεξαρτήτως φύλου και την άρση των στερεοτύπων που εγκλωβίζουν τα δύο φύλα σε συγκεκριμένους μόνο ρόλους, ενώ θέματα όπως η ομοφοβία σχεδιάστηκαν από το ΙΕΠ για συζητήσεις με τους γονείς.

  • Θυμίζουμε ότι η υποβολή των σχεδιασμών υλοποίησης στον/τη Σχολικό/ή Σύμβουλο Παιδαγωγικής Ευθύνης, τον Συμβουλευτικό Σταθμό και το Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων, θα γίνει έως τις 20 Φεβρουαρίου, όχι στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις τους, αλλά μέσω της πλατφόρμας του ΙΕΠ, στη διεύθυνση https://iep.edu.gr/services/thematikivdomada/login.php.
  • Για την επίτευξη διαρκέστερων αποτελεσμάτων, ενθαρρύνεται ιδιαίτερα η πραγματοποίηση ενημερωτικών εκδηλώσεων και για γονείς.

Διαβάστε το έγγραφο

Share and Enjoy !
Shares