«Το σχολείο μας. Το σχολείο που ζήσαμε – Το σχολείο που ονειρευόμαστε» 3ος Διεθνής Μαθητικός Διαγωνισμός


άκουσε το άρθρο

Έγγραφο Φ15/58268/Δ2/6-4-2016 του Υπουργείου Παιδείας

Το Τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης του ΥΠ.Π.Ε.Θ. και το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης Σχολικού Υλικού (ΕΚΕΔΙΣΥ) συνδιοργανώνουν τον 3ο Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό «Το σχολείο μας. Το σχολείο που ζήσαμε – Το σχολείο που ονειρευόμαστε».

Ο Διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας και της Ομογένειας.

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής των συμμετοχών των μαθητών και μαθητριών είναι η Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016.

Στόχοι του διαγωνισμού:

  • Η συμμετοχή των μαθητών/τριών σε διαδικασίες οπτικοακουστικού γραμματισμού (θέαση, κριτική προσέγγιση και παραγωγή οπτικοακουστικών προϊόντων).
  • Η μύηση των μαθητών/τριών σε ερευνητικές και ομαδοσυνεργατικές διαδικασίες.
  • H ενασχόληση των μαθητών με την τοπική ιστορία (η γνωριμία με την ιστορία του σχολείου κ.ά.).
  • H συγκέντρωση, διάσωση, ταξινόμηση και προβολή πρωτογενών και δευτερογενών πηγών από τον χώρο της εκπαίδευσης (προφορικές και γραπτές μαρτυρίες, φωτογραφίες, κινούμενες εικόνες κ.ά.). Η αξιοποίηση γραπτών και προφορικών πηγών.
  • Η εκδήλωση κριτικής (συγκλίνουσας) στάσης.
  • H εκδήλωση αποκλίνουσας στάσης και δημιουργικότητας.
  • Η ενεργητική συμμετοχή των μαθητών/τριών σε διαδικασίες μάθησης.

Τονίζεται ότι ιδιαίτερος αξιολογικός δείκτης των παραδοτέων του διαγωνισμού θα αποτελέσει η νοηματοδότηση και η αποτύπωση (έκφραση) από τους συμμετέχοντες της έννοιας του «μέλλοντος».

Προτείνεται η συμμετοχή στον διαγωνισμό να αποτελέσει ερέθισμα ερευνητικών δραστηριοτήτων από τα παιδιά σε ελεύθερο χρόνο έξω από το σχολείο ή μέσα στο σχολείο, με την επεξεργασία των στοιχείων μέσα στην τάξη (βιβλιογραφικές αναζητήσεις, επισκέψεις, συνεντεύξεις).

Διαβάστε το έγγραφο

Περισσότερες λεπτομέρειες

Share and Enjoy !
Shares