http://www.thinkroadsafety.gov.uk

ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ
ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2003-04

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
ΕΘΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΝΕΟΤΗΤΑΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
ΤΜΗΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

© 2004, ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
ΤΜΗΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΔΙΚΤΥΑΚΟΥ ΤΟΠΟΥ:
ΠΑΠΑΧΑΡΙΣΗΣ ΣΠΥΡΟΣ
Καθηγητής ΠΕ18 Μηχ. Εμπ. Ναυτικού
Υπεύθυνος ΓΡΑΣΕΠ Αμμοχωρίου

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ο δικτυακός τόπος είναι αφιερωμένος στην μνήμη των μαθητών που χάθηκαν στον βωμό της ανευθυνότητας και της ανεπάρκειας της πολιτείας και των πολιτών της, στα δυο τραγικά τροχαία ατυχήματα στα Τέμπη (13 Απριλίου 2003) και στον Μαλιακό (27 Σεπτεμβρίου 2004)


ΜΗΝΥΜΑΤΑ

| Του Δ/ντη Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης Φλώρινας |

Σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς το Υπ.Ε.Π.Θ. εφαρμόζει προγράμματα Αγωγής Υγείας και στον τομέα της Οδικής Ασφάλειας - Κυκλοφοριακής Αγωγής. Έτσι και η Δ/νση Δ.Ε. Φλώρινας με τον Υπεύθυνο Αγωγής Υγείας κ. Κοΐδη Παναγιώτη πραγματοποίησε σχετικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες σε 5 σχολεία της Δ.Ε.

Ευχόμαστε σύντομα να έχουμε την χαρά να δούμε τα προγράμματα Κυκλοφοριακής Αγωγής ενταγμένα στο ωρολόγιο πρόγραμμα των σχολείων μας με την καθοδήγηση κατάλληλα επιμορφωμένων εκπαιδευτικών.

Περιμένουμε ευαισθητοποίηση των μαθητών μας στα θέματα οδικής ασφάλειας και συμπεριφοράς. Δυστυχώς οι απώλειες του «εμφυλίου πολέμου» της ασφάλτου είναι από τα μεγαλύτερα επίκαιρα προβλήματα με τεράστιες για τη χώρα μας επιπτώσεις.

Θερμά συγχαρητήρια στους συντελεστές για το κοινωνικό έργο που επιτελείτε με αυτά τα προγράμματα με σκοπό τη μείωση των απωλειών.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στην χώρα μας πρώτη αιτία θανάτου στις ηλικίες 18-44 είναι τα τροχαία ατυχήματα. Ας φροντίσουμε όλοι μας για τη βελτίωση της κυκλοφοριακής συμπεριφοράς.

Φλώρινα, Ιούνιος 2004
Νάτσης Νικόλαος
Δ/ντής Δ/νσης
Δευτεροβάθμιας
Εκπαίδευσης Φλώρινας


| Του Υπευθύνου Αγωγής Υγείας |

Καθημερινά γινόμαστε δέκτες ιδιαιτέρως ανησυχητικών μηνυμάτων που αφορούν στα τροχαία ατυχήματα, άλλοτε διαβάζοντας τα άρθρα των ενημερωτικών εντύπων και άλλοτε παρακολουθώντας στις οθόνες των τηλεοράσεών μας τις μακάβριες σκηνές τροχαίων ατυχημάτων.

Δυστυχώς στην Ελλάδα τα οδικά ατυχήματα ευθύνονται για τον θάνατο 7 συνανθρώπων μας κάθε ημέρα. Κάθε χρόνο συμβαίνουν περίπου 20.000 οδικά ατυχήματα στα οποία χάνουν τη ζωή τους σχεδόν 2.500 συνάνθρωποί μας, ενώ άλλοι 30.000 τραυματίζονται.

Είναι πράγματι τα νούμερα αυτά που αφορούν σε θανάτους, σε αναπηρίες και τραυματισμούς τόσο μεγάλα στην χώρα μας σε σχέση με τις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, ώστε καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι η κυκλοφοριακή αγωγή και η οδική ασφάλεια είναι ίσως η πιο σημαντική θεματική ενότητα της Αγωγής Υγείας που πρέπει να εφαρμόζεται στο σχολείο, μέσα από την δυνατότητα που μας παρέχουν τα προγράμματα αγωγής υγείας.

Έτσι προχωρήσαμε στην υλοποίηση ενός προγράμματος Αγωγής Υγείας με στόχο να αντιληφθούν τα παιδιά τη σοβαρότητα του θέματος της οδικής ασφάλειας - κυκλοφοριακής αγωγής με απώτερο σκοπό την αλλαγή της στάσης και συμπεριφοράς τους μακροπρόθεσμα.
Το έντυπο λοιπόν που κρατάτε στα χέρια σας είναι ένας απολογισμός της δουλειάς και των δράσεων του προγράμματος σύμπραξης σχολικών μονάδων με θέμα: «Οδική Ασφάλεια - Κυκλοφοριακή Αγωγή».

Το πρόγραμμα υλοποίησε η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Φλώρινας, Τμήμα Αγωγής Υγείας τη σχολική χρονιά 2003-2004, μέσα από το 2ο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Εκπαίδευσης και Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης, με φορέα υλοποίησης το Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας. Στη σύμπραξη συμμετείχαν, το 3ο Γυμνάσιο Φλώρινας, το Γυμνάσιο Κλεινών, το 1ο Τ.Ε.Ε. Φλώρινας, το Γυμνάσιο Αμυνταίου και το 2ο Τ.Ε.Ε. Φλώρινας. Η αγάπη και η σοβαρότητα που έδειξαν οι ομάδες των μαθητών με τους εκπαιδευτικούς υπεύθυνους μας ικανοποίησε ιδιαίτερα και μας γέμισε ελπίδα για συνέχεια των προσπαθειών μας.

Ως συντονιστής της σύμπραξης ευχαριστώ θερμά τους μαθητές - μέλη των ομάδων και τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς, αλλά και όλα τα στελέχη φορέων που στήριξαν το πρόγραμμα, όπως η Τροχαία Φλώρινας, ο Δήμος Φλώρινας (Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής), το Γραφείο Συγκοινωνιών.

Ο συντονιστής της σύμπραξης
Παναγιώτης Β. Κοΐδης
Υπεύθυνος Αγωγής Υγείας


ΠΑΡΑΓΟΜΕΝΑ

Στο πλαίσιο της σύμπραξης και με την χρηματοδότηση των φορέων εκδόθηκε έντυπο το οποίο περιλαμβάνει σύντομες παρουσιάσεις των προγραμμάτων που υλοποιήθηκαν από τα σχολεία που έλαβαν μέρος σ΄αυτήν.

 

Για την δημοσιοποίηση των προγραμμάτων έχει παραχθεί και ο δικτυακός τόπος που βρίσκεστε. Παράλληλα για την off line ανάγνωσή του από χρήστες που δεν διαθέτουν σύνδεση στο διαδίκτυο έχει γίνει αναπαραγωγή σε CD-ROM. Στο CD-ROM περιλαμβάνεται και το έντυπο παρουσίασης των προγραμμάτων σε μορφή pdf.

Η έντυπη έκδοση διατείθεται και μέσω του δικτυακού μας τόπου (στην on line) έκδοσή του. Μπορείτε να κατεβάσετε το σώμα του εντύπου και το εξώφυλλό του σε δύο διαφορετικά αρχεία: exofilo0304.pdf και entipo0304.pdf

Για την ανάγνωσή τους απαιτείται το Acrobat Reader, έκδοση 5.0 ή νεότερη,της Adobe. Εάν δεν το έχετε εγκατεστημένο στον υπολογιστή σας μπορείτε να το κατεβάσετε από την σελίδα της Adobe. Κάντε κλικ εδώ.

Οι ενδιαφερόμενοι να αποκτήσουν την έντυπη ή την ηλεκτρονική μορφή του παραγόμενου υλικού μπορούν να επικοινωνούν με τον Υπεύθυνο Αγωγής Υγείας της Δ/νσης Δ/θμιας Εκπ/σης Φλώρινας, κ. Κοϊδη Παναγιώτη στο τηλέφωνο: 23850 54581 (ώρες γραφείου) και μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.


     

ΠΑΡΑΓΟΜΕΝΑ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2002-03
 

Μπορείτε να δείτε τα προγράμματα που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο της ίδιας πράξης κατά το σχολικό έτος 2002-03 στον δικτυακό τόπο: http://dide.flo.sch.gr/gray/gray2003

     

     
 

Το θέμα της φωτογραφίας στην κορυφή των σελίδων προέρχεται από τον δικτυακό τόπο του UK Department for Transport | Think! | Think Road Safety | http://www.thinkroadsafety.gov.uk

     

 

 

 

 

 ΕΝΕΡΓΕΙΑ 2.4.3
«Ανάπτυξη δεξιοτήτων για τη σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας»
Κατηγορία πράξεων γ
«Προγράμματα ενίσχυσης πρωτοβουλιών σε θέματα Αγωγής Υγείας»


ΕΘΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΝΕΟΤΗΤΑΣ
ΤΜΗΜΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ