ΚΕΝΤΡΟ ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. Ν. ΦΛΩΡΙΝΑΣ

Διάφορα Θέματα του Internet

 

Το Πρωτόκολλο FTP

Το Πρωτόκολλο FTP (File Transfer Protocol) είναι ένα Πρωτόκολλο Μεταφοράς Αρχείων από υπολογιστή σε υπολογιστή. Είναι ένα παλιό σύστημα του Unix και υπήρχε πριν από το WWW. Όταν θέλουμε να πάρουμε αρχεία, λέμε ότι κατεβάζουμε (download) αρχεία από τον ιστό, ενώ όταν θέλουμε να στείλουμε αρχεία, λέμε ότι ανεβάζουμε (upload) αρχεία στον ιστό. Ο υπολογιστής μας ονομάζεται τοπικός υπολογιστής (local host), ενώ ο υπολογιστής στον οποίο συνδεόμαστε ονομάζεται μακρινός υπολογιστής (remote host).

Υπάρχουν δύο είδη FTP : το ανώνυμο (anonymous) FTP και το κανονικό FTP. Όταν δίνουμε σαν όνομα χρήστη το anonymous, μπορούμε να κατεβάσουμε (download) αρχεία από τον ιστό χωρίς να χρειαστεί κάποιο ειδικό συνθηματικό (password). Αν, όμως, ζητηθεί password, μπορούμε να δώσουμε το e-mail μας.  Όταν συνδεόμαστε σαν anonymous, έχουμε δικαίωμα πρόσβασης μόνο σε συγκεκριμένα αρχεία και καταλόγους. Για να ανεβάσουμε (upload), όμως, αρχεία στον ιστό, θα πρέπει να έχουμε πρόσβαση στον διακομιστή FTP με κάποιον κανονικό λογαριασμό και όχι τον ειδικό λογαριασμό anonymous.

Συνήθως οι διακομιστές FTP έχουν έναν κατάλογο με το όνομα pub, από το public, όπου εκεί περιέχονται τα δημόσια αρχεία που μπορούμε να κατεβάσουμε. Για να κλείσουμε τη σύνδεση με τον διακομιστή FTP, γράφουμε quit. Στο FTP μπορούμε να συνδεθούμε από τη γραμμή εντολών του DOS, αν γράψουμε ftp και το όνομα του διακομιστή FTP στον οποίο θέλουμε να συνδεθούμε, π.χ. ftp ftp.florina.gr. Στην ερώτηση για όνομα χρήστη (user name) γράφουμε anonymous και πατάμε το <enter> και στην ερώτηση για συνθηματικό (password) γράφουμε το e-mail μας και πατάμε το <enter>.

Για να συνδεθούμε μ’ έναν διακομιστή FTP από τον φυλλομετρητή που χρησιμοποιούμε, γράφουμε τη διεύθυνση του FTP, π.χ. ftp.forthnet.gr, στη γραμμή διεύθυνσης, με το πρόθεμα ftp://. Το πρόγραμμα φυλλομέτρησης κάνει αυτόματα σύνδεση σε μορφή anonymous και εμφανίζει τους καταλόγους και τα αρχεία σε μορφή καταλόγου.

Μπορούμε να κάνουμε κλικ σε κάποιον φάκελο (κατάλογο) για να δούμε τα περιεχόμενά του ή σε κάποιο αρχείο για να το μεταφέρουμε στον υπολογιστή μας. Αν χρησιμοποιούμε συχνά το ftp, ένα πολύ χρήσιμο και εύχρηστο πρόγραμμα για μεταφορά αρχείων είναι το WS_FTP, που μπορούμε να το φορτώσουμε (download) από το Internet. Βρίσκουμε τον κατάλογο που περιέχει τα αρχεία που μας ενδιαφέρουν και κατεβάζουμε τα αρχεία αυτά στον υπολογιστή μας. Ένα σημαντικό πλεονέκτημα που έχει η μεταφορά αρχείων με FTP είναι η δυνατότητα της συνέχισης της μεταφοράς των αρχείων μετά από διακοπή, από το σημείο όπου έγινε η διακοπή.

 

Το Πρόγραμμα IRC

Το IRC (Internet Relay Chat) είναι ένας ηλεκτρονικός τόπος συγκέντρωσης για άτομα που συναντώνται και συνομιλούν σε πραγματικό χρόνο. Οι λέξεις που γράφουμε στον υπολογιστή μας εμφανίζονται σε ελάχιστο χρόνο στην οθόνη του ατόμου με το οποίο συζητάμε και το αντίστροφο. Όταν μπαίνουμε στο IRC, βλέπουμε μια τεράστια λίστα ομάδων συζήτησης, στις οποίες μπορούμε να λάβουμε μέρος. Το IRC ρέει ελεύθερα στο Internet. Ο καθένας μπορεί να δημιουργήσει μια ομάδα συζήτησης (κανάλι) πραγματικού χρόνου και να προσκαλέσει τους άλλους να λάβουν μέρος.

Αν δημιουργήσουμε ένα δικό μας κανάλι, μπορούμε να προσκαλέσουμε άλλους χρήστες να συνδεθούν, να κάνουμε το κανάλι ιδιωτικό, να ορίσουμε κωδικό πρόσβασης ή και να βγάλουμε εκτός κάποιον ανεπιθύμητο χρήστη. Αν διαθέτουμε κάρτα ήχου, μικρόφωνο και ηχεία, μπορούμε να εγκαταστήσουμε προγράμματα, όπως το Televox, για να συνομιλούμε σε πραγματικό χρόνο μ’ έναν ή περισσότερους χρήστες.

Με το πρόγραμμα CoolTalk, εκτός από μετάδοση φωνής, μπορούμε να μοιραστούμε έναν πίνακα σημειώσεων (whiteboard) μ’ άλλους χρήστες και να σχεδιάζουμε και να ζωγραφίζουμε σ’ έναν καμβά κοινής χρήσης. Μπορούμε ακόμα να κάνουμε σχήματα και να βάλουμε χρώματα σ’ αυτά για να ανταλλάσσουμε έτσι μηνύματα με τους άλλους χρήστες.

 

Το Πρόγραμμα CU-SeeMe

Με το πρόγραμμα CU-SeeMe μπορούμε να στείλουμε και να λάβουμε βίντεο (κινούμενη εικόνα) μέσω του Internet, εφόσον βέβαια έχουμε μια κάμερα συνδεδεμένη στον υπολογιστή μας. Το CU-SeeMe εργάζεται σε δύο καταστάσεις λειτουργίας : πολλαπλή σύνδεση και ιδιωτική σύνδεση.

Στην πολλαπλή σύνδεση, συνδεόμαστε σ’ έναν εξυπηρετητή (server), που καλείται και ανακλαστήρας (reflector), όπου είναι συνδεδεμένοι και άλλοι χρήστες. Εκεί μπορούμε να κάνουμε συζητήσεις με πολλούς χρήστες. Με μια ιδιωτική σύνδεση, καλούμε ένα συγκεκριμένο μηχάνημα. Και με τους δύο τρόπους, πρέπει να ξέρουμε τη διεύθυνση ΙΡ του μηχανήματος με το οποίο θέλουμε να συνδεθούμε.

 

Το Πρόγραμμα Archie

Το Archie είναι ένα σύστημα που κατατάσσει περιοχές FTP, αναφέροντας τα αρχεία που υπάρχουν διαθέσιμα σε κάθε περιοχή. Το Archie περιέχει αρκετά εκατομμύρια αρχεία σε χιλιάδες περιοχές FTP και μας δίνει έναν εύκολο τρόπο για να βρούμε και να αποκτήσουμε τα αρχεία που μας ενδιαφέρουν. Οι εξυπηρετητές Archie κατατάσσουν σε τακτά χρονικά διαστήματα τα διαθέσιμα αρχεία που υπάρχουν στις χιλιάδες περιοχές FTP

Το Archie λειτουργεί με το σύστημα πελάτη/εξυπηρετητή (client/server), δηλ. υπάρχει ένας υπολογιστής (server) που ψάχνει περιοδικά σ’ όλες τις περιοχές FTP του Internet σ’ όλο τον κόσμο και δημιουργεί μια λίστα (ευρετήριο ή βάση δεδομένων) με τα αρχεία που είναι διαθέσιμα. Ένα πρόγραμμα πελάτη (client) Archie που εκτελείται στον υπολογιστή μας, μπορεί να ψάξει σ’ αυτή τη βάση δεδομένων.

Για να καλέσουμε το Archie, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε έναν φυλλομετρητή του Web για να πάμε σε μια πύλη εξόδου του Archie, που είναι μια περιοχή Web, που μας βοηθά να ψάξουμε σ’ ένα ευρετήριο Archie. Μπορούμε ακόμα να χρησιμοποιήσουμε ένα ειδικό πρόγραμμα πελάτη Archie, όπως είναι το WS_ Archie, το οποίο συνεργάζεται με το πρόγραμμα WS_FTP για να φορτώσει αρχεία, ή και να στείλουμε ερωτήσεις σ’ έναν εξυπηρετητή Archie μέσω e-mail.

Μια πύλη εξόδου (gateway) του Web είναι μια διασύνδεση Archie που παρέχει έναν δεσμό από το Web προς εξυπηρετητές Archie σ’ όλο τον κόσμο. Υπάρχουν δεκάδες τέτοιες πύλες εξόδου στο Web, που μπορούμε να τις βρούμε στις παρακάτω διευθύνσεις :

Όταν φθάσουμε σε μια περιοχή Archie, πρέπει να δηλώσουμε ποιον τύπο αναζήτησης θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε : με φόρμες ή χωρίς. Γράφουμε ένα μέρος ή όλο το όνομα του αρχείου που αναζητάμε στο πλαίσιο κειμένου What you would like to search for? και κάνουμε κλικ στο πλήκτρο Start Search για να αρχίσει η αναζήτηση. Αν η αναζήτηση είναι επιτυχής, το Archie θα εμφανίσει ένα έγγραφο Web που θα περιέχει δεσμούς προς τα αρχεία που ταιριάζουν με το αρχείο που αναζητάμε. Αν κάνουμε κλικ σ’ έναν δεσμό, θα μεταφερθεί το αντίστοιχο αρχείο στον υπολογιστή μας.

 

Το Πρόγραμμα Gopher

Το Gopher ήταν το σύστημα πλοήγησης στο Internet πριν από την εμφάνιση των δημοφιλών φυλλομετρητών Internet Explorer και Netscape. Η εμφάνιση του Gopher ήταν μια επανάσταση για το Internet, καθώς παρείχε ένα όμορφο σύστημα από μενού, απ’ όπου οι χρήστες μπορούσαν να κάνουν επιλογές. Μετά εμφανίσθηκαν οι γραφικοί εξεταστές Web, οι οποίοι έκαναν το Web όχι μόνο εύκολο στη χρήση αλλά και αρκετά εντυπωσιακό και πολύ δημοφιλές και έδωσαν έτσι τη χαριστική βολή στο σύστημα Gopher και στη χρήση του Internet από τη γραμμή εντολών του Unix.

Το Gopher, όμως, είναι ακόμα ζωντανό, γιατί έχουν ήδη δημιουργηθεί πολλά συστήματα Gopher και είναι το ευκολότερο διαθέσιμο εργαλείο για όσους χρήστες δεν έχουν ακόμη προσπέλαση σε γραφικούς εξεταστές του Internet. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και το Web για να έχουμε προσπέλαση στο Gopher. Για να πάμε σ’ έναν εξυπηρετητή Gopher, γράφουμε στο πλαίσιο κειμένου address του φυλλομετρητή τη λέξη gopher:.// και το όνομα του εξυπηρετητή. Μπορούμε ακόμα να κάνουμε κλικ σ’ έναν υπερδεσμό ενός εγγράφου του Web που περιέχει έναν δεσμό προς έναν εξυπηρετητή Gopher. Τα περισσότερα από τα έγγραφα σε περιοχές Gopher είναι έγγραφα κειμένου.

Οι εξυπηρετητές Gopher έχουν δύο είδη εργαλείων αναζήτησης : το Veronica (Very Easy Rodent-Oriented Netwide Index to Computerized Archives) και το Jughead (Jonzys Universal Gopher Hierarchy Excavation And Display). Με το Veronica μπορούμε να ψάξουμε σ’ εξυπηρετητές Gopher σ’ όλο τον κόσμο ενώ με το Jughead μπορούμε να κάνουμε αναζήτηση μόνο στον εξυπηρετητή Gopher με τον οποίο είμαστε συνδεδεμένοι.

 

Το Πρόγραμμα Telnet

Με το πρόγραμμα Telnet μπορούμε να συνδεθούμε μ’ έναν άλλον υπολογιστή και να μετατρέψουμε τον υπολογιστή μας σε κουτό τερματικό. Μπορούμε έτσι να έχουμε πρόσβαση σε δεδομένα και προγράμματα ενός άλλου απομακρυσμένου υπολογιστή. Ένας εξυπηρετητής Telnet μπορεί να είναι ανοικτός σ’ όλους τους χρήστες ή μπορεί να απαιτεί τη χρήση ειδικού ονόματος εισδοχής και κωδικού πρόσβασης. Κάθε σύνοδος Telnet είναι διαφορετική και έχει τους δικούς της κανόνες. Το τι θα δούμε στην οθόνη μας εξαρτάται από τον τύπο του συστήματος που έχει εγκατασταθεί στον άλλον υπολογιστή και μπορεί να είναι μια σειρά από μενού ή μια ένδειξη όπου πρέπει να γράψουμε εντολές.

Πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι το Telnet μερικές φορές μπορεί να είναι πολύ αργό και μπορεί να καθυστερήσει να εμφανίσει ακόμα και αυτά που γράφουμε εμείς. Η καθυστέρηση αυτή μπορεί να οφείλεται στη μεγάλη κίνηση που υπάρχει προς τον υπολογιστή που είμαστε συνδεδεμένοι και στον αριθμό των χρηστών που είναι συνδεδεμένοι εκείνη τη στιγμή.

Για να αρχίσουμε μια σύνοδο Telnet, μπορούμε να κάνουμε κλικ σ’ έναν δεσμό ενός εγγράφου Web ή να γράψουμε telnet:// στο πλαίσιο κειμένου Address του φυλλομετρητή και τη διεύθυνση Telnet με την οποία θέλουμε να συνδεθούμε. Μπορούμε ακόμα να επιλέξουμε Εκτέλεση... από το μενού Έναρξη και να γράψουμε τη διεύθυνση Telnet στο πλαίσιο κειμένου Άνοιγμα. Το πρόγραμμα Telnet εκκινεί και μας συνδέει με την αναφερόμενη περιοχή.

Μπορούμε ακόμα να εκτελέσουμε το πρόγραμμα Telnet κάνοντας διπλό κλικ στο αρχείο Telnet.exe του φακέλου Windows. Στο παράθυρο που θα εμφανισθεί, επιλέγουμε Απομακρυσμένο σύστημα... από το μενού Σύνδεση και στο πλαίσιο διαλόγου Σύνδεση γράφουμε το όνομα του υπολογιστή που θέλουμε να συνδεθούμε στο πλαίσιο κειμένου Όνομα κεντρικού υπολογιστή και κάνουμε κλικ στο πλήκτρο Σύνδεση. Για να αποσυνδεθούμε, επιλέγουμε Αποσύνδεση από το μενού Σύνδεση.

Για να καταγράφονται αυτά που εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της συνόδου, επιλέγουμε Έναρξη καταχώρισης... από το μενού Τερματικό και στο πλαίσιο διαλόγου Άνοιγμα αρχείου καταγραφής μπορούμε να επιλέξουμε έναν φάκελο και ένα όνομα για το αρχείο καταγραφής. Με την επιλογή Τέλος καταχώρισης του μενού Τερματικό σταματάει η καταγραφή. Μια χρήσιμη περιοχή του Internet που περιέχει δεσμούς προς εκατοντάδες περιοχές Telnet είναι η http://library.usask.ca/hytelnet.

 

Το Πρόγραμμα Wais

Το WAIS (Wide Area Information Server), δηλ. Εξυπηρετητής Πληροφοριών Ευρείας Περιοχής, είναι ένα σύστημα με το οποίο μπορούμε να ψάξουμε έγγραφα που περιέχουν πληροφορίες από μια μεγάλη ποικιλία θεμάτων. Το WAIS είναι σχεδιασμένο για σοβαρή έρευνα και δεν είναι μια απλή μηχανή αναζήτησης σε μια «αποθήκη» πληροφοριών αμφισβητούμενης ποιότητας.

Στο WAIS υπάρχει ένας πελάτης και ένας εξυπηρετητής. Ο πελάτης είναι ένα πρόγραμμα που στέλνει μια αίτηση για λήψη πληροφοριών σ’ έναν εξυπηρετητή και ο εξυπηρετητής είναι ένα πρόγραμμα που περιέχει μια βάση δεδομένων, στην οποία θα κάνουμε αναζήτηση. Υπάρχουν εκατοντάδες βάσεις δεδομένων WAIS, που περιέχουν κυρίως έγγραφα κειμένου.

Για να εκτελέσουμε το WAIS, μπορούμε να βρούμε μια πύλη εξόδου από το Web προς το WAIS και να εισάγουμε ερωτήματα σε φόρμες ή να εκτελέσουμε το WAIS από μια επιλογή μενού Gopher ή να κάνουμε Telnet σ’ έναν εξυπηρετητή WAIS και να εκτελέσουμε το WAIS από εκεί με εντολές του Unix. Ο απλούστερος τρόπος χρήσης του συστήματος WAIS είναι μέσω μιας πύλης εξόδου Web και δύο από τις καλύτερες πύλες εξόδου WAIS είναι οι εξής : http://wais.wais.com/newhomepages/wais-dbs.html και http://wais.wais.com. Η τελευταία σελίδα περιέχει μια περιοχή αναζήτησης και μια λίστα βάσεων δεδομένων.

 

Τάσεις και Εξελίξεις στο Internet

Μεγάλη ανισοκατανομή παρουσιάζει η εξάπλωση του παγκόσμιου δικτύου επικοινωνίας στην υδρόγειο. Πρωτοπόροι ως προς την πυκνότητα των χρηστών είναι η Αυστραλία, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και οι Σκανδιναβικές χώρες. Ακολουθούν, με μεγάλη διαφορά, οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Το δίκτυο, όμως, είναι ακόμη άγνωστο σε πολλές χώρες της Αφρικής και της Ασίας.

Μέσω του Internet σύντομα θα γίνονται και αγοραπωλησίες, ακόμα και αναλήψεις και καταθέσεις χρημάτων. Ο χρήστης του δικτύου θα μπορεί να κάνει περιήγηση από την οθόνη του υπολογιστή του στα ράφια μεγάλων καταστημάτων, να παραγγέλνει τα είδη που θέλει και να πληρώνει μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Οι συναλλαγές αναμένεται, δηλαδή, να έχουν καθαρά ψηφιακή μορφή.

Μπορεί η σύγχρονη τεχνολογία να έχει φανεί ψυχρή μέχρι τώρα, δεν είναι, όμως, λίγες οι περιπτώσεις εκείνες όπου η ελπίδα και η ανθρωπιά μπορούν να περάσουν μέσα από τις οπτικές ίνες που έχουν εκμηδενίσει τις αποστάσεις. Πρόσφατο παράδειγμα, μια Βρετανική φιλανθρωπική οργάνωση που ανέλαβε να βοηθήσει μέσω του δικτύου τα παιδιά με ειδικές ανάγκες, για να μπορούν να επικοινωνούν και να ανταλλάσσουν μηνύματα μ’ άλλα παιδιά απ' όλο τον κόσμο, ξεχνώντας έτσι την απομόνωση που τους έχει επιβάλει το πρόβλημά τους.

Ένας Αμερικανός ειδικός στους υπολογιστές έκανε πρόσφατα μια αυστηρή κριτική στο Internet λέγοντας ότι : «Το Internet είναι γεμάτο δεδομένα, τα δεδομένα όμως δεν είναι το ίδιο με την πληροφόρηση». Ή, για να το πούμε με πιο απλά λόγια, δεν αρκεί απλά και μόνο να έχουμε στη διάθεσή μας μια τεράστια ποσότητα πληροφοριών, αλλά πρέπει και να μπορούμε να την αξιοποιήσουμε σωστά, έτσι ώστε να βοηθήσει όντως στην πνευματική μας αναβάθμιση.

Πώς, όμως, μπορεί να ελεγχθεί η διακίνηση των πληροφοριών που περνάνε μέσα από το δίκτυο; Ποια είναι, μ' άλλα λόγια, τα όρια ανάμεσα στην ελευθερία και στην αναρχία; Είναι ένα ερώτημα που σίγουρα θα απασχολήσει πολύ τους ειδικούς. Ήδη, η κυβέρνηση της Κίνας ανακοίνωσε, μέσω του Υπουργού της των Τηλεπικοινωνιών, ότι θα ασκήσει έλεγχο στην πλη­ροφόρηση. Στις ΗΠΑ ψηφίστηκε το «Διάταγμα Ευπρεπείας», με σκοπό να περιοριστεί η ελευθερία έκφρασης στο δίκτυο.

Στις άσχημες ειδήσεις αυτού του παγκόσμιου δικτύου επικοινωνίας ήταν και η συνταγή για την κατασκευή βόμβας που βρήκαν στο δίκτυο πέντε ανήλικοι Καναδοί και οι οποίοι δεν άφησαν την ευκαιρία να πάει χαμένη και ακολούθησαν τις οδηγίες κατασκευής με επιτυχία!

Σε καλά βήματα είναι ο διάλογος που ξεκίνησε το Υπουργείο Παιδείας της χώρας μας με το κοινό μέσω του Internet και ήδη οι ενδιαφερόμενοι γι’ αυτού του είδους την επαφή είναι αρκετές εκατοντάδες και μάλιστα και από χώρες του εξωτερικού. Όλες οι αποφάσεις του Υπουργείου, τα καινούργια νομοσχέδια και οι ανακοινώσεις δημοσιεύονται στο δίκτυο και οι απόψεις και οι προτάσεις των πολιτών, των φοιτητών και των εκπαιδευτικών παίρνονται σοβαρά υπόψη. Αναμένεται να διευρυνθεί αυτού του είδους η επικοινωνία με το κοινό και σ’ άλλους κρατικούς τομείς.

Η μεγάλη εξάπλωση του δικτύου, η μεγάλη αμερικανική συμμετοχή σ' αυτό, που είναι τριπλάσια της ευρωπαϊκής, και η κυριαρχία της αγγλικής γλώσσας, που, έτσι κι αλλιώς, είναι τελείως απαραίτητη για να μπορέσει κάποιος να μπει στο δίκτυο και να αντλήσει τις πολύτιμες πληροφορίες που αυτό περιέχει, έχει θορυβήσει τους ευρωπαίους και κυρίως τους Γάλλους που, πρωτοπόροι όπως πάντα από τους κατοίκους της γηραιάς ηπείρου, φοβούνται μια ενδεχόμενη απειλή για την πολιτιστική τους ταυτότητα.

Οι φόβοι αυτοί εκφράστηκαν σε μια Διάσκεψη στις Βρυξέλλες των επτά πλουσιότερων χωρών για την κοινωνία της Πληροφορικής, όπου οι Ευρωπαίοι υποστήριξαν ακόμα και τη σύνταξη μιας Διεθνούς Διακήρυξης Δικαιωμάτων για την κοινωνία της Πληροφορικής! Ποιος θα μπορούσε, 200 χρόνια μετά τη Γαλλική Επανάσταση, να φανταστεί τέτοιες εξελίξεις;

Με πρωτοβουλία της γαλλικής προεδρίας στην ΕΟΚ, έγινε τον Ιανουάριο του 1995 στις Βρυξέλλες, μια συνάντηση ειδικών για θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς και νέων τεχνολογιών. Το βασικό θέμα που απασχόλησε τη συνάντηση ήταν η ενίσχυση των νέων τεχνολογιών, αλλά και η ταυτόχρονη προστασία της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Σε μια άλλη Διάσκεψη, που έγινε από 6-12 Μαρτίου 1995 στην πρωτεύουσα της Δανίας, στην Παγκόσμια Διάσκεψη Κορυφής για την Κοινωνική Ανάπτυξη, η υπηρεσία Unicef του ΟΗΕ επέλεξε το Internet για την επικοινωνία με τους πολίτες όλου του κόσμου. Έδωσε μια ηλεκτρονική διεύθυνση, μέσω της οποία μπορούσε ο καθένας, όσο κρατούσε βέβαια η Διάσκεψη, να στείλει οποιοδήποτε μήνυμα και ερώτηση ήθελε να απευθύνει στους ηγέτες του κόσμου.

Η αλματώδης αύξηση των πληροφοριών που διακινούνται στο δίκτυο τελευταία, και ειδικότερα η ευρεία χρήση των πολυμέσων, τα οποία συνδυάζουν ήχο και εικόνα, επιβαρύνοντας έτσι κατά πολύ το δίκτυο, έχει μειώσει αισθητά την ταχύτητα διακίνησής τους και οι ειδικοί ψάχνουν να βρουν τρόπους για να αυξηθεί η λειτουργικότητα του δικτύου και να μην πάθει αυτό «ασφυξία». Ο παραπάνω φόβος εκφράστηκε σε συνέδριο για το Internet που έγινε στη Χονολουλού της Χαβάης.

Το πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης με το όνομα «Αλέξανδρος» έχει αρχίσει να εφαρμόζεται πειραματικά σε 50 σχολεία της χώρας. Σύμφωνα μ' αυτό, οι μαθητές των σχολείων όπου θα εγκατασταθούν περιβαλλοντικοί σταθμοί, θα καταχωρούν τις μετρήσεις που θα κάνουν για το περιβάλλον σε υπολογιστές και θα ανταλλάσσουν μέσω του Internet γνώμες και εμπειρίες με μαθητές από άλλες χώρες.

Η τεράστια βιβλιοθήκη του Βατικανού, με τα πολύτιμα παλιά χειρόγραφα που διαθέτει, θα είναι σύντομα στη διάθεση των χρηστών του παγκόσμιου διαδικτύου. Θα αποφευχθούν έτσι τα προβλήματα από τη φθορά ή και την κλοπή των χειρογράφων, που ήταν συνηθισμένο φαινόμενο μέχρι τώρα.

Από την 1η Ιουνίου 1995 απέκτησε πρόσβαση στο δίκτυο και η κοινότητα του Αγίου Όρους. Έτσι, εκατομμύρια χρήστες του δικτύου σ' όλο τον κόσμο θα μπορούν να ενημερώνονται από πρώτο χέρι για την τέχνη, τη γεωγραφία και την ιστορία της περιοχής μέσα από εικόνες, χάρτες και κείμενα. Με τη συνεργασία της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας, του ΑΠΘ και του Αγίου Όρους, έχει ξεκινήσει ένα ερευνητικό πρόγραμμα με την ονομασία «Ανθίβολον», όπου συνδυάζεται η τεχνολογία με τον μοναστηριακό τρόπο ζωής και την ιερά παράδοση.

Θα το δούμε σύντομα κι αυτό στο παγκόσμιο διαδίκτυο. Μιλάμε για την τρισδιάστατη απεικόνιση στην οθόνη που είναι ακόμα σε πειραματικό στάδιο και όταν κυκλοφορήσει θα αποτελέσει σίγουρα πόλο έλξης για τους φανατικούς του είδους.

Και τηλεφωνική επικοινωνία μέσω του Internet μπορούν να έχουν οι συνδρομητές του, αν φυσικά προμηθευθούν τα ειδικά προγράμματα, μικρόφωνο και ηχεία. Το μεγάλο πλεονέκτημα αυτής της επικοινωνίας είναι ότι είναι ασύγκριτα φθηνή για υπεραστική και διεθνή συνομιλία σε σχέση με το αντίστοιχο κόστος της συμβατικής τηλεφωνίας.

Δύο φοιτητές στο Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ των ΗΠΑ έκαναν δημόσια επίδειξη των ικανοτήτων τους στο δίκτυο, σπάζοντας τους κωδικούς του προγράμματος NetSpace του Internet και κάνοντας εικονική μεταφορά χρημάτων στους λογαριασμούς τους από τους λογαριασμούς άλλων ανύποπτων πολιτών. Βέβαια, η όλη επιχείρηση ήταν απλώς μια επίδειξη και δεν είχε δυσάρεστο αποτέλεσμα, τα ερωτήματα όμως που προέκυψαν ήταν πολλά : Πόσο ασφαλείς μπορεί να είναι οι συναλλαγές μας μέσω του δικτύου; Πόσο σίγουροι μπορούμε να είμαστε ότι αυτός με τον οποίο επικοινωνούμε είναι ο ίδιος και όχι κάποιος άλλος που μπορεί να κάνει πολύ άνετα μια ψηφιακή πλαστοπροσωπία;

Σε πολλές χώρες του πλανήτη θεσπίσθηκαν πρόσφατα περιορισμοί σχετικά με τη διακίνηση άσεμνου υλικού και απόρρητων πληροφοριών μέσω του δικτύου. Οι ειδικοί επιστήμονες υποστηρίζουν, όμως, ότι κάτι τέτοιο είναι μάταιο και ότι οι φανατικοί του δικτύου θα βρουν τρόπους για να ξεπεράσουν αυτά τα εμπόδια. Πολλοί χρήστες αντέδρασαν σ' αυτή την απόπειρα λογοκρισίας, δίνοντας μαύρες σελίδες στο δίκτυο για δύο μέρες και χρησιμοποιώντας τη «Μπλε Κορδέλα», η οποία είναι το σύμβολο της ελευθερίας του λόγου στο διαδίκτυο. Για την ιστορία του δικτύου, ήταν η Πέμπτη 1η Φεβρουαρίου 1996, που έμεινε γνωστή σαν η «Μαύρη Πέμπτη». Η Πράξη για την Κοσμιότητα των Επικοινωνιών, που υπέγραψε πρόσφατα ο Πρόεδρος Κλίντον, απαγορεύει τη μετάδοση πορνογραφικού υλικού σε ανήλικους και επιβάλει αυστηρές ποινές στους παραβάτες.

Περισσότερες από 800 έχουν γίνει μέχρι τώρα σ' όλο τον κόσμο οι εφημερίδες που μπορεί να δει και να διαβάσει κάποιος χρήστης του Internet και αναμένεται να φθάσουν τις 2.000 μέχρι το τέλος της χιλιετίας. Το μεγάλο πρόβλημα, όμως, που αντιμετωπίζουν μερικές εφημερίδες με μεγάλη κυκλοφορία είναι ότι ναι μεν ξοδεύουν μεγάλα ποσά για να ετοιμάσουν την ηλεκτρονική μορφή του εντύπου τους, αλλά αποδείχθηκε πρακτικά πολύ δύσκολη στην πράξη η χρέωση των συνδρομητών του δικτύου. Συνηθισμένοι στην ιδέα της δωρεάν παροχής πληροφοριών, ελάχιστοι συνδρομητές του Internet δέχθηκαν τη μικρή μηνιαία χρέωση που επιβάλει η εφημερίδα, ανεξάρτητα από την πληθώρα των πληροφοριών που προσφέρει. Μια μέση λύση που βρέθηκε, και ίσως και η καλύτερη απ' ό,τι φάνηκε στην πράξη, είναι να είναι δωρεάν η πρόσβαση στην εφημερίδα και η τιμή των διαφημίσεων που καταχωρούνται να καθορίζεται με βάση τον αριθμό των επισκέψεων που δέχεται η εφημερίδα από τους συνδρομητές του δικτύου.

Στο πανεπιστήμιο της Δρέσδης έγινε η πρώτη διάλεξη που μεταδόθηκε απευθείας από το διεθνές διαδίκτυο και οι ενδιαφερόμενοι φοιτητές μπόρεσαν να την παρακολουθήσουν από το σπίτι τους. Μήπως είναι κοντά οι ηλεκτρονικές πανεπιστημιακές έδρες; 

Περιοδικά μόδας και ομορφιάς και πολλές εταιρείες καλλυντικών έχουν εισβάλει πρόσφατα στο διεθνές διαδίκτυο, διαφημίζοντας τα προϊόντα τους και ανταλλάσσοντας πληροφορίες και συμβουλές με πιθανούς πελάτες τους. Οι χρήστες κερδίζουν βέβαια χρόνο με τον τρόπο αυτό επιλογής του καλλυντικού που επιθυμούν, αλλά οι προοπτικές για το άμεσο μέλλον είναι ακόμα πιο ενδιαφέρουσες, αφού οι ειδικοί αναμένουν σύντομα ότι θα μπορούν οι πελάτες να στέλνουν μέσω του Internet τη φωτογραφία τους και να περιμένουν την πρόταση του εργαστηρίου της εταιρείας για το τι ταιριάζει καλύτερα στο πρόσωπο και το δέρμα τους.

Πολλές εξέχουσες πολιτικές προσωπικότητες σε διάφορες χώρες κάνουν ευρεία χρήση του δικτύου για να πλουτίσουν τις γνώσεις τους, να βελτιώσουν το image τους ή και να ανταλλάξουν γνώμες με απλούς πολίτες ή και με συγγενείς τους. Αυτός ο νέος τρόπος επαφής και επικοινωνίας του υποψήφιου πολιτικού με τον απλό κόσμο έχει αποκαλύψει πολλά οφέλη. Οι ψηφοφόροι μπορούν να ρωτήσουν ο,τιδήποτε για το μέχρι τώρα έργο και τη βιογραφία του υποψηφίου και ο τελευταίος κάνει ελάχιστα έξοδα σχετικά με τους παλιούς παραδοσιακούς τρόπους προεκλογικής εκστρατείας. Ακόμα, αυτός ο νέος τρόπος ηλεκτρονικής επαφής ελκύει το ενδιαφέρον για την πολιτική πολλών ατόμων, που μέχρι τώρα ήταν τελείως αδιάφοροι. Δεν είναι μάλιστα λίγοι αυτοί που ισχυρίζονται ότι το Internet είναι η «τελευταία δημοκρατία» στον κόσμο.

 

Το Σύνδρομο της Υπερπληροφόρησης

Έρευνα που έκανε πρόσφατα Βρετανική εταιρεία σε διευθυντικά στελέχη μεγάλων επιχειρήσεων στη Δυτική Ευρώπη, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι περισσότεροι απ’ αυτούς υποφέρουν από μια νέα ασθένεια : το σύνδρομο της υπερπληροφόρησης.

Πρόκειται για το άγχος, την ένταση και την αβεβαιότητα που δημιουργεί ο καθημερινός κατακλυσμός από πληροφορίες και ειδήσεις που καταφθάνουν, μ’ όλα αυτά τα υπερσύγχρονα μέσα επικοινωνιών, στα γραφεία των επιχειρήσεων. Η επιτακτική ανάγκη για συνεχή ενημέρωση και αφομοίωση κάθε τι καινούργιου και η δυνατότητα πολλών επιλογών, άρα και δύσκολων αποφάσεων, έχουν σαν αποτέλεσμα υπερβολικό άγχος, εξασθενημένη υγεία, έλλειψη αυτοπεποίθησης, ανόητες αποφάσεις και λανθασμένα συμπεράσματα.

 

back.gif (9867 bytes)

Επιστροφή