ΚΕΝΤΡΟ ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. ΦΛΩΡΙΝΑΣ

Οι Κοινωνικές Επιπτώσεις του Internet - Μέρος 4ο (2010)

 

Επικίνδυνα Παιχνίδια στο YouTube

       Ένα νέο επικίνδυνο παιχνίδι έχει κάνει την εμφάνισή του στα βίντεο που ανεβάζουν ανήλικοι στην δημοφιλή ιστοσελίδα YouTube, όπου φαίνονται παιδιά να προσπαθούν να πνίξουν άλλα παιδιά μέχρι λιποθυμίας στο πλαίσιο μιας νέας «τρέλας» που οι γιατροί προειδοποιούν ότι μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικές βλάβες, ακόμη και τον θάνατο. Το παιχνίδι μπορεί να περιλαμβάνει άσκηση πίεσης στην καρωτίδα ώστε να επέλθει ένα είδος μέθης, ενώ άλλοι έφηβοι προσπαθούν να πετύχουν μόνοι τους την μέθη χρησιμοποιώντας έναν επίδεσμο. Οι γιατροί προειδοποιούν ότι το παιχνίδι αυτό μπορεί να προκαλέσει σπασμούς, τραυματισμούς στο κεφάλι, εγκεφαλικά επεισόδια, καρδιακή ανακοπή και εγκεφαλική βλάβη και οι γονείς πρέπει να δίνουν σημασία αν τα παιδιά τους έχουν περίεργους πονοκεφάλους, μελανιές στον λαιμό, κοκκινισμένα μάτια ή πόνους στα αυτιά.

  

Περισσότερο Σερφάρισμα για Μεγαλύτερο IQ!

            Ερευνητές του Πανεπιστημίου UCLA των ΗΠΑ συνιστούν το σερφάρισμα στο Internet για την τόνωση της ανθρώπινης νοημοσύνης καθώς σύμφωνα με μελέτες που έκαναν σχετικά με την εγκεφαλική δραστηριότητα μεσηλίκων που έμπαιναν συχνά στο Διαδίκτυο, ανακάλυψαν ότι σ’ αυτούς οι περιοχές του ανθρώπινου εγκεφάλου που συνδέονται με την ικανότητα λήψης αποφάσεων και αφομοίωσης περίπλοκων πληροφοριών είναι πολύ πιο δραστήριες σε σχέση με άλλα άτομα που δεν είναι εξοικειωμένα με τις νέες τεχνολογίες.

  

Η e-Διακυβέρνηση στην Ελλάδα

            Αν και οι χρήστες του Internet έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας και πολλές δημόσιες υπηρεσίες έχουν πολύ καλή  παρουσία στο Διαδίκτυο, είναι ακόμα λίγοι οι συμπολίτες μας που αξιοποιούν τις υπηρεσίες της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Σύμφωνα με έρευνα του Παρατηρητηρίου για την Κοινωνία της Πληροφορίας, μόλις το 6% των Ελλήνων πολιτών είχε ολοκληρωμένες ηλεκτρονικές συναλλαγές με το Δημόσιο το έτος 2008.

             Ενώ οι χρήστες του Internet στη χώρα μας ανέρχονται στο 34% του πληθυσμού, μόλις το 19% του πληθυσμού αναζητά πληροφορίες από ιστοσελίδες δημοσίων υπηρεσιών. Το γενικό συμπέρασμα είναι ότι υπάρχει μια αντίφαση μεταξύ της θετικής στάσης που έχουν οι πολίτες απέναντι στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση από τη μια μεριά και της περιορισμένης χρήσης των υπηρεσιών που αυτή προσφέρει, από την άλλη. Είναι γεγονός συνεπώς ότι οι υπηρεσίες της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης δεν έχουν ενσωματωθεί αποτελεσματικά στην καθημερινότητα των πολιτών. Σχετικά με τη χρησιμότητα των υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, κυριότερο πλεονέκτημα θεωρείται από τους χρήστες η ανεξαρτησία από τις ώρες λειτουργίας των υπηρεσιών και η εξοικονόμηση κόστους και χρόνου.

  

Η Generation XD

            Είναι τα παιδιά που ανατράφηκαν στην ψηφιακή εποχή και έχουν «εκτεθεί» σε πάρα πολλά τεχνολογικά επιτεύγματα. Ο λόγος γίνεται για την Generation XD, δηλαδή τα ψηφιακά παιδιά της Γενιάς Χ, που είναι ηλικίας 8-14 ετών. Από τα αποτελέσματα μιας μεγάλης πανευρωπαϊκής μελέτης που έγινε σε περισσότερα από 3.000 παιδιά της γενιάς αυτής σε έξι χώρες της Ευρώπης και για λογαριασμό της εταιρείας Disney, προέκυψαν μερικά πολύ χρήσιμα συμπεράσματα.

             Είναι χαρακτηριστικό ότι η γενιά αυτή, λόγω της ψηφιακής της ανατροφής, δεν έχει γνωρίσει τη ζωή χωρίς την ψηφιακή ψυχαγωγία, την κινητή τηλεφωνία και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media). Για τη γενιά αυτή, η προσωπική επαφή παραμένει ο προτιμότερος τρόπος επικοινωνίας με τους φίλους σε ποσοστό 30%, περισσότερο από την αποστολή γραπτών μηνυμάτων (15%), τις ζωντανές συζητήσεις στο Internet (14%) και το κινητό τηλέφωνο (8%).

             Σχεδόν τα μισά από τα παιδιά αυτής της γενιάς θεωρούν ότι το Internet βελτιώνει σημαντικά τη ζωή τους, τη διατήρηση επαφής με τους φίλους τους και δεν μπορούν καν να φανταστούν πώς θα είναι ο κόσμος χωρίς αυτές τις τεχνολογίες. Η ψηφιακή γενιά XD γεννήθηκε αγκαλιά με το Internet και το χρησιμοποιεί ως εργαλείο και για την κοινωνική της ζωή αλλά και για την εκπαίδευσή της.

  

Τα e-Περιοδικά

            Αναμένεται να μας απασχολήσουν το 2010 με τις εντυπωσιακές τους δυνατότητες. Ο λόγος γίνεται για την νέα μορφή των ηλεκτρονικών περιοδικών που θα είναι σύντομα διαθέσιμη στο Διαδίκτυο καθώς το κόστος εκτύπωσης και διανομής των ηλεκτρονικών εκδόσεων είναι μηδαμινό, αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Μέχρι σήμερα, οι ηλεκτρονικές εκδόσεις των περιοδικών αλλά και των εφημερίδων ήταν πανομοιότυπες με τις συμβατικές, με τα ίδια ακριβώς άρθρα και φωτογραφίες όπως τυπώνονται και στο χαρτί.

             Το καινούργιο θα είναι ότι καθώς θα διαβάζουμε στον υπολογιστή μας ένα ενδιαφέρον αφιέρωμα για έναν καλλιτέχνη π.χ., θα μπορούμε ταυτόχρονα να ακούσουμε και ηχητικά αποσπάσματα από συνεντεύξεις του αλλά και μερικά χαρακτηριστικά βιντεοκλίπ από ταινίες που έχει λάβει μέρος. Ήδη, πρόσφατα 5 από τις μεγαλύτερες εκδοτικές επιχειρήσεις του κόσμου δημιούργησαν μια κοινοπραξία με στόχο να αναπτυχθεί μια κοινή πλατφόρμα για τις ηλεκτρονικές τους εκδόσεις. Οι εκδότες ευελπιστούν ότι η νέα αυτή μορφή των ηλεκτρονικών περιοδικών θα αυξήσει το ενδιαφέρον του κοινού και κατά συνέπεια και τα έσοδα από τις διαφημίσεις.

 

Οι Κωδικοί Ασφαλείας στο Internet

            Είναι ένα από τα θέματα που απασχολούν ήδη πολλούς από εμάς και που η λύση του δεν είναι εύκολη υπόθεση. Ο λόγος γίνεται για την βέλτιστη επιλογή των κωδικών ασφαλείας (passwords) που τους συναντάμε ήδη παντού και όχι μόνο στο Internet. Ένα άλλο μεγάλο θέμα εκτός από την επιλογή του κατάλληλου κωδικού ασφαλείας για μια υπηρεσία ή ιστοσελίδα, είναι και η απομνημόνευσή του. Οι ειδικοί μάς ενημερώνουν ότι από την έκρηξη του Διαδικτύου έως και σήμερα, οι πιο δημοφιλείς (και εύκολοι στην απομνημόνευση) κωδικοί ασφαλείας είναι ο 12345 και ο 123456. Ένας στους πέντε χρήστες του Internet φαίνεται ότι αφήνει το κλειδί του σπιτιού του κάτω από το χαλάκι της εξώπορτας καθώς συνηθίζει να επιλέγει πολύ απλούς κωδικούς ασφαλείας, όπως 123456 ή abc1234 ή iloveyou ή 1972 (έτος γέννησης) κοκ.

             Τα συμπεράσματα αυτά προέκυψαν από μια λίστα με 32 εκατομμύρια κωδικούς που έκλεψε ένας hacker από μια εταιρεία κατασκευής λογισμικού για χρήστες ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης και την οποία λίστα ανήρτησε στο Internet. Οι ερευνητές έβγαλαν όμως πολύ χρήσιμα συμπεράσματα για τη σχέση των χρηστών του Διαδικτύου με τον βραχνά που λέγεται επιλογή του password : οι δημοφιλέστεροι κωδικοί ασφαλείας που επιλέγουν οι χρήστες είναι οι 123456, 12345, qwerty, abc123 και princess, πολύ εύκολοι όλοι για να τους σπάσει ένας έμπειρος, και όχι μόνο, hacker.

  

Σερφάρισμα και από το Αυτοκίνητο

            Είναι κάτι που αναμένεται να το δούμε σύντομα. Μιλάμε για τη δυνατότητα πλοήγησης στο Internet ακόμα και όταν οδηγούμε το αυτοκίνητό μας. Είναι τόσο μεγάλος ο εθισμός του σύγχρονου ανθρώπου στη συνεχή σύνδεση στο Διαδίκτυο, ώστε οι μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες αποφάσισαν να το εκμεταλλευτούν για τους δικούς τους λόγους. Ήδη, δύο μεγάλες εταιρείες του χώρου σχεδιάζουν νέα μοντέλα που θα διαθέτουν ειδική οθόνη αφής για εύκολη σύνδεση στο Internet την ώρα της οδήγησης, όπου θα προβλέπεται και συνεργασία με τις δημοφιλείς υπηρεσίες του Google για την απεικόνιση οδικών χαρτών υψηλής ευκρίνειας αλλά και για τον εύκολο εντοπισμό ξενοδοχείων, εστιατορίων, μουσείων κ.ά.

             Η σύνδεση στο Internet θα γίνεται είτε με το σήμα από το 3G κινητό τηλέφωνο του οδηγού μέσω Bluetooth ή από ένα κινητό modem που θα είναι τοποθετημένο στο αυτοκίνητο και θα έχει την ονομασία dongle και που θα μετατρέπει το όχημα σε σημείο ασύρματης σύνδεσης. Όμως, με τη σειρά τους οι ειδικοί για θέμα οδικής ασφάλειας προειδοποιούν ότι ήδη ένα μεγάλο ποσοστό των οδικών ατυχημάτων οφείλεται στην απόσπαση της προσοχής του οδηγού από το κινητό τηλέφωνο, από το ραδιόφωνο, από το MP3 Player και από το GPS και ότι η αναμενόμενη πρόσβαση στο Internet μόνο ζημιά μπορεί να προκαλέσει. Ένα νόμισμα έχει πάντα δύο όψεις.

 

Το Τέλος της Δωρεάν Ενημέρωσης από το Internet

            Φαίνεται ότι μετράνε λίγους μήνες ακόμα οι χρήστες του Internet για δωρεάν πρόσβαση στις ιστοσελίδες των εφημερίδων και των περιοδικών. Ήδη, οι «New York Times» ανακοίνωσαν τον Ιανουάριο του 2010 ότι από τις αρχές του 2011 θα δίνεται στους επισκέπτες της ηλεκτρονικής έκδοσης της δημοφιλούς εφημερίδας δωρεάν πρόσβαση αλλά μόνο για συγκεκριμένο αριθμό άρθρων ανά μήνα και ότι η υπέρβαση αυτού του αριθμού θα χρεώνεται. Είναι γεγονός ότι είναι έντονη μια περίοδος κρίσης στους δημοσιογραφικούς οργανισμούς σ’ όλον τον κόσμο καθώς οι κυκλοφορίες των εντύπων και κατά συνέπεια και τα διαφημιστικά έσοδα μειώνονται λόγω τού ότι οι αναγνώστες προτιμούν την αμεσότητα και την δωρεάν ενημέρωση του Διαδικτύου. Οι υπεύθυνοι της εφημερίδας θέλουν μεν έναν επαρκή αριθμό συνδρομητών για την on line έκδοσή τους αλλά και να μην μειωθεί από την άλλη μεριά ο αριθμός των επισκεπτών που δεν είναι συνδρομητές ώστε να μην χαθούν και τα έσοδα από τις διαδικτυακές διαφημίσεις.

             Την αρχή έκανε ο Αμερικανοαυστραλός μεγιστάνας των ΜΜΕ Rupert Murdoch, ο οποίος ήρθε σε κόντρα με το Google και δήλωσε ότι η ποιοτική δημοσιογραφία κοστίζει και δεν είναι δυνατόν να βασιστούν οι εκδότες των εφημερίδων μόνο στις διαφημίσεις αλλά ούτε και να προφέρουν δωρεάν ενημέρωση. Πολλοί δεν είναι πάντως καθόλου φιλόδοξοι για την επιτυχία ενός τέτοιου εγχειρήματος καθώς είναι πάρα πολλές οι ιστοσελίδες που παρέχουν δωρεάν και μάλιστα πληρέστατη και συνεχή ενημέρωση. Πάντως, οι υπεύθυνοι της «New York Times» είχαν επιχειρήσει άλλες δύο φορές στο παρελθόν να επιβάλλουν χρέωση στην διαδικτυακή έκδοσή της, το 1996 και το 2007, αλλά αναγκάστηκαν να κάνουν πίσω λόγω της πολύ μικρής ανταπόκρισης του διαδικτυακού κοινού και της συνεπακόλουθης πτώσης των διαφημιστικών εσόδων. Η εφημερίδα ψάχνει να βρει την «χρυσή τομή» ανάμεσα στα εκατομμύρια των περιστασιακών επισκεπτών της ιστοσελίδας της αλλά και στο κέρδος από τους λίγους αλλά αφοσιωμένους τακτικούς αναγνώστες και συνδρομητές.

             Χρέωση σκοπεύει να επιβάλλει ο Rupert Murdoch από τον Ιούνιο του 2010 και για τις ηλεκτρονικές εκδόσεις των βρετανικών εφημερίδων που κατέχει, «Times» και «Sunday Times», όπου οι χρήστες θα έχουν πρόσβαση με ημερήσια συνδρομή 1 στερλίνας αλλά με εβδομαδιαία συνδρομή 2 στερλίνες και για τις δύο ηλεκτρονικές εκδόσεις. Στα κίνητρα που σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν οι υπεύθυνοι των ηλεκτρονικών εκδόσεων των έγκριτων αυτών εφημερίδων είναι η παροχή στους συνδρομητές πλήθους φωτογραφιών και βίντεο από επίκαιρα ρεπορτάζ. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τελευταία χρόνια το μερίδιο των εφημερίδων στα κέρδη της βιομηχανίας του Τύπου διεθνώς μειώθηκε από 40% σε 14%, ενώ αντίθετα το μερίδιο των διαδικτυακών μέσων αυξήθηκε από 4% σε 22% και οι προβλέψεις δείχνουν ότι θα αυξηθεί και άλλο.

 

Χωρίς Νόημα οι Πολλοί Φίλοι στο Facebook

            Η μανία που έχει καταλάβει πολλούς, νεαρούς κυρίως, χρήστες της δημοφιλούς ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης στο να δημιουργούν συλλογή με «φίλους» σ’ αυτήν δεν έχει καθόλου πρακτικό αντίκρισμα σύμφωνα με Βρετανούς επιστήμονες καθώς ο ανθρώπινος εγκέφαλος μπορεί να τα καταφέρει το πολύ με 150 φίλους, όπως συμβαίνει και στον πραγματικό κόσμο, και όχι με μερικές χιλιάδες, όπως υπερηφανεύονται μερικοί φανατικοί της διαδικτυακής κοινωνικότητας.

             Το όριο των 150 φίλων ισχύει από μελέτες που έχουν γίνει για την εξέλιξη της ανθρώπινης κοινωνικότητας από τα αρχαία χρόνια μέχρι και σήμερα και αυτό άσχετα με το πόσο κοινωνικός είναι κάποιος. Οι επιστήμονες προειδοποιούν ακόμη ότι οι ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης ενισχύουν μια ανησυχητική τάση για «εθισμό στις φιλίες», που παρασύρει τους χρήστες σ’ ένα άνευ προηγουμένου άσκοπο κυνήγι εικονικών φίλων.

  

Τα Παιδιά Ξεχνούν το Παραδοσιακό Γράψιμο

            Όλο και περισσότεροι γονείς ανησυχούν τελευταία για το ότι η εκτεταμένη χρήση των νέων τεχνολογιών και κυρίως των ηλεκτρονικών υπολογιστών επηρεάζουν αρνητικά την ικανότητα των παιδιών να μπορούν να γράψουν με μολύβι ή με στυλό. Αυτό ισχύει ακόμη και για τα παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας, τα οποία μαθαίνουν από πολύ νωρίς την χρήση του υπολογιστή και του Internet και έτσι δεν εξασκούνται ικανοποιητικά στο παραδοσιακό γράψιμο με το μολύβι ή το στυλό αλλά και σε άλλες βασικές κινητικές ικανότητες του ατόμου.

             Ειδικοί επιστήμονες τονίζουν ότι η έλλειψη εξάσκησης στο παραδοσιακό γράψιμο επιφέρει αρνητικά αποτελέσματα στην ικανότητα κινητικότητας του παιδικού χεριού και στην εν γένει νοητική του εξέλιξη. Το παραδοσιακό γράψιμο με στυλό αποτελεί έναν πολύ σημαντικό τρόπο επικοινωνίας και στην ουσία προάγει την δημιουργικότητα του ατόμου, την δεξιοτεχνία των δακτύλων και την σωστή νοητική του εξέλιξη.

  

Το Internet Προκαλεί Κατάθλιψη

            Σύμφωνα με έρευνα που έγινε στην Μεγάλη Βρετανία διαπιστώθηκε ότι όσοι αφιερώνουν πολύ χρόνο στο Internet, είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν σημάδια κατάθλιψης, αλλά υπάρχει και ο αντίλογος που λέει ότι δεν είναι ξεκάθαρο αν το Internet προκαλεί κατάθλιψη ή αν έλκονται απ’ αυτό όσοι χρήστες είναι ήδη καταθλιπτικοί. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι πολλοί φανατικοί χρήστες του Διαδικτύου αναπτύσσουν καταναγκαστική εξάρτηση απ’ αυτό και τείνουν να αντικαταστήσουν τις κοινωνικές συνήθειες της πραγματικής τους ζωής με τις online επαφές και τις συνομιλίες σε chat rooms αλλά και σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, όπως είναι το Facebook και το MySpace. Είναι αυτό το είδος του «εθιστικού σερφαρίσματος» που μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην διανοητική υγεία των χρηστών.

             Όσοι είναι «κολλημένοι» με το Internet περνάνε πολλές ώρες σε πορνογραφικές ιστοσελίδες ή σε online τυχερά παιχνίδια ή και σε online κοινότητες. Όλοι αυτοί οι χρήστες διαπιστώθηκε ότι έχουν συμπτώματα μέτριας έως σοβαρής κατάθλιψης αλλά οι ερευνητές δεν μπορούν να είναι απόλυτα βέβαιοι αν τελικά προηγείται η κατάθλιψη ή ο εθισμός στο Internet. Στα παραπάνω συμπεράσματα υπάρχει βέβαια και ο αντίλογος, δηλαδή ότι όσοι είναι ήδη αγχωτικοί και καταθλιπτικοί, είναι πιο πιθανό να ασχοληθούν με το Internet και όχι το αντίστροφο, δηλαδή η υπερβολική ενασχόληση με το Internet να τους δημιουργήσει ψυχικά προβλήματα. Υπάρχουν βέβαια και οι επιστήμονες που υποστηρίζουν ότι η ενασχόληση με το Internet μπορεί να έχει θετική επίδραση στον ψυχισμό του ατόμου καθώς τον βγάζει από την απομόνωση και ενθαρρύνει τις φιλίες και τις κοινωνικές σχέσεις.

 

 Αυτόματος Μεταφραστής από το Google

            Η γνωστή εταιρεία ανακοίνωσε ότι εργάζεται εντατικά πάνω σ’ ένα αρκετά φιλόδοξο σχέδιο που θα είναι έτοιμο σε δύο χρόνια για να μπορέσει να χρησιμοποιηθεί σε «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα : την δυνατότητα να μπορούμε να επικοινωνούμε τηλεφωνικά με οποιονδήποτε άλλον άνθρωπο στον πλανήτη και αυτό χωρίς να γνωρίζει ο ένας την γλώσσα του άλλου. Η τεχνολογία αυτή της αυτόματης μετάφρασης θα μπορεί να αναγνωρίζει τις φράσεις του κάθε χρήστη, θα τις μεταφράζει αυτόματα στην άλλη γλώσσα και θα τις αναπαράγει φωνητικά στο ακουστικό του συνομιλητή.

  

«Πιο Γρήγορα Γράφω Παρά Σκέφτομαι»

            Το παρακάτω κείμενο αποτελεί συνέντευξη ενός φοιτητή, λάτρη του Internet και των νέων τεχνολογιών, που δόθηκε στο περιοδικό «Κ» της εφημερίδας «Η Καθημερινή», δημοσιεύθηκε την Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2010 και είχε ως βασικό θέμα την χρήση των greeklish και των συντομεύσεων από τη νέα γενιά στην επικοινωνία μέσω e-mails, sms και chat rooms. Ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του.

             «Τώρα, και να προσπαθήσω να γράψω κανονικά, θα δυσκολευτώ πολύ. Έχω πρόβλημα σύνταξης και ορθογραφίας. Περνάει από τριπλές και τετραπλές διορθώσεις κάθε κείμενό μου. Ευτυχώς, στο Internet κυκλοφορούν ειδικοί μεταφραστές από greeklish σε ελληνικά. Όχι ότι ήμουν ποτέ ιδιαίτερα ορθογράφος. Απλώς, έγινα χειρότερος! Γι’ αυτό με βολεύει να γράφω με ξένους χαρακτήρες. Δεν χρειάζεται να χάνω χρόνο με το να σκέφτομαι αυτό γράφεται με δύο κ, αυτό με ένα σ, με ι. Είναι θέμα ταχύτητας. Πιο γρήγορα γράφω παρά σκέφτομαι. Αν αρχίσω να διαβάσω ένα βιβλίο, το πολύ μέχρι τη σελίδα 15 θα φθάσω. Μετά, με κουράζει. Και εφημερίδα μόνο δύο φορές στη ζωή μου έχω αγοράσει. Μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή μπορώ να κάθομαι με τις ώρες».

 

Είναι Προτιμότερο το Internet από τα Βιβλία;

Στο μεγάλο ερώτημα που έχει ανακύψει τελευταία στους παροικούντες στο Διαδίκτυο, αν δηλαδή η χρήση του Internet θα μας κάνει εξυπνότερους ή όχι και αν είναι προτιμότερη η ανάγνωση εφημερίδων και βιβλίων από την αναζήτηση ειδήσεων στον κυβερνοχώρο, ο Nicholas Carr, που είναι συγγραφέας βιβλίων και άρθρων για την τεχνολογία, τις επιχειρήσεις και τον πολιτισμό, καταθέτει μια πολύ ενδιαφέρουσα άποψη που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» στις 27 Φεβρουαρίου 2010 :

 «Η ευκολία με την οποία αναζητούμε έννοιες στο Διαδίκτυο και οι πολλοί περισπασμοί που συναντά κάποιος όταν σερφάρει στο Internet περιορίζουν την ικανότητά μας για συγκέντρωση. Δεν σκέφτομαι πλέον με τον τρόπο που σκεφτόμουν παλιά, εν μέρει επειδή γίνομαι ένας αναγνώστης που διαβάζει τίτλους και προλόγους. Το είδος της βαθιάς ανάγνωσης που προσφέρει μια σειρά τυπωμένων σελίδων είναι πολύτιμο, όχι απλά για το είδος της γνώσης που παίρνουμε από τις λέξεις του συγγραφέα, αλλά λόγω των διανοητικών δονήσεων που προκαλούν αυτές οι λέξεις στον εγκέφαλό μας». «Στον ήσυχο χώρο που ανοίγει το βύθισμα σ’ ένα βιβλίο ή οποιαδήποτε άλλη πράξη στοχασμού, δημιουργούμε τις συνάφειές μας, αντλούμε συμπεράσματα και αναλογίες, προάγουμε τις ιδέες μας… Εάν χάσουμε αυτούς τους ήσυχους χώρους ή τους γεμίσουμε με «περιεχόμενο», θα θυσιάσουμε κάτι σημαντικό όχι μόνο για τον εαυτό μας, αλλά και για τον πολιτισμό μας».

  

Τα Κοινωνικά Παιχνίδια

            Μια νέα τρέλα του Internet, τα λεγόμενα κοινωνικά παιχνίδια (social games) απευθύνονται κυρίως σ’ όσους χρήστες είναι ήδη μέλη των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης, δηλαδή σε μια κοινότητα εκατοντάδων εκατομμυρίων χρηστών σ’ όλον τον κόσμο. Ο απώτερος στόχος είναι με την δημιουργία μιας εικονικής φάρμας ή ενός εικονικού ενυδρείου ή ενός εικονικού καφέ ή εστιατορίου, να ξεχνιούνται τα προβλήματα της καθημερινότητας.

             Τα κοινωνικά παιχνίδια αποκτούν όλο και περισσότερους φανατικούς παίκτες και στη χώρα μας, με τις γυναίκες να αποτελούν ένα αξιοσημείωτο ποσοστό των χρηστών. Τα πιο δημοφιλή παιχνίδια στην δημοφιλέστερη ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, δηλαδή το Facebook, είναι με φθίνουσα σειρά το FarmVille, το Cafe World, το Happy Aquarium, το Mafia Wars κ.ά.

  

Απαγορεύονται τα Laptops στα Αμφιθέατρα

            Πολλοί καθηγητές σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ έχουν αρχίσει να απαγορεύουν στους φοιτητές να φέρνουν τους φορητούς υπολογιστές στις αίθουσες διδασκαλίας και τα αμφιθέατρα και τους υποχρεώνουν να κρατούν σημειώσεις στο χαρτί. Και όμως πριν από λίγα χρόνια, οι ίδιοι οι ακαδημαϊκοί είχαν καλωσορίσει τη χρήση των νέων τεχνολογιών στις αίθουσες διδασκαλίας. Ο λόγος αυτής της αποστροφής είναι ότι η εκτεταμένη παρουσία των ασύρματων συνδέσεων στο Internet είναι δελεαστική για τους φοιτητές, οι οποίοι δεν κρατούν σημειώσεις και δεν προσέχουν στο μάθημα, αλλά είναι απασχολημένοι με το να στέλνουν e-mails, να ενημερώνουν τα ιστολόγιά τους, να παρακολουθούν βίντεο στο YouTube ή και να παίζουν παιχνίδια μέσω του Διαδικτύου.

 

 Οι Έξι Φυλές του Facebook

            Ερευνητές της δημοφιλούς ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης έχουν χωρίσει τους χρήστες του Facebook σε έξι κατηγορίες, ανάλογα με τις διαδικτυακές τους δραστηριότητες και τον τρόπο που χειρίζονται το συγκεκριμένο μέσο. Πρώτοι, με ποσοστό 38% είναι εκείνοι που χρησιμοποιούν το Facebook ως βασικό μέσο επικοινωνίας με τους φίλους και τους γνωστούς τους, οι λεγόμενοι επικοινωνιακοί

            Ακολουθούν οι transumers, που με ποσοστό 28% είναι εκείνοι που βρίσκουν κοινά ενδιαφέροντα και γίνονται μέλη σε ομάδες που δημιουργούν άλλοι χρήστες. Τρίτοι με ποσοστό 10% έρχονται οι «συνδετικοί χαρακτήρες», οι οποίοι στέλνουν πληροφορίες και προτείνουν διάφορες ομάδες σε φίλους τους. Ακολουθούν οι «συνεργάτες» με ποσοστό 5%, οι οποίοι οργανώνουν γεγονότα και δραστηριότητες και τις κοινοποιούν μέσω του Facebook. Οι netrepreneurs με ποσοστό 4% χρησιμοποιούν την δημοφιλή ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης για επιχειρηματικούς σκοπούς και τέλος, υπάρχουν και οι «κυνηγοί ταλέντων», οι οποίοι αναζητούν νέους χαρισματικούς καλλιτέχνες.

  

Η Τεχνητή Νοημοσύνη Προ των Πυλών

            Στο εργαστήριο πληροφορικής Infolab στο Ιλινόις των ΗΠΑ, επιστήμονες εργάζονται εντατικά με στόχο να δημιουργήσουν ένα λογισμικό που θα αντικαταστήσει τους δημοσιογράφους, τουλάχιστον στα λιγότερο δημιουργικά από τα καθήκοντά τους. Στην ουσία πρόκειται για μια μηχανοποιημένη παραγωγή ειδήσεων από υπολογιστικά προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης. Το πρόγραμμα, για παράδειγμα, θα μπορεί να κατεβάζει τους πίνακες με τα στατιστικά των αγώνων από τις ιστοσελίδες της ομοσπονδίας, να συγκεντρώνει τα δεδομένα για την εξέλιξη του σκορ και τα σημαντικότερα γεγονότα ενός αγώνα, να ταξινομεί τις πληροφορίες και να προσαρμόζει την εξέλιξη του αγώνα στη γλώσσα της πληροφορικής. Στη συνέχεια, το πρόγραμμα θα πρέπει να ψάξει να βρει από μια βάση δεδομένων τις κατάλληλες έτοιμες εκφράσεις και λέξεις-κλειδιά που χρησιμοποιούνται συχνά στον αθλητικό Τύπο και να δημιουργήσει ένα άρθρο χωρίς ορθογραφικά και συντακτικά λάθη, ενώ ταυτόχρονα ψάχνει στο Internet για φωτογραφίες των σημαντικότερων παικτών του αγώνα.

            Είναι το απόλυτο όνειρο κάθε αρχισυντάκτη, το να βρει δηλαδή έναν δημοσιογράφο πολύ γρήγορο, χωρίς λάθη και ιδιαιτερότητες αλλά και αφοσιωμένο στη δουλειά του. Ο απώτερος στόχος βέβαια των προγραμμάτων αυτών είναι να απαλλαγούν οι δημοσιογράφοι από τα πιο επαναλαμβανόμενα και τα λιγότερο ενδιαφέροντα και συνεπώς μονότονα καθήκοντά τους. Θα έχουν έτσι περισσότερο χρόνο για πιο χρήσιμες εργασίες, όπως ρεπορτάζ, έρευνες, αναλύσεις κοκ. Άλλα συστήματα που αναπτύσσει το εργαστήριο Infolab έχουν να κάνουν με το Χρηματιστήριο, με την αυτόματη εκφώνηση τηλεοπτικών δελτίων ειδήσεων (News at Seven) και με άρθρα που να είναι κομμένα και ραμμένα στις επιλογές του πελάτη και να προέρχονται από διαφορετικές αλλά έγκυρες πηγές (Tell me More).

  

Στο Internet για Αναζήτηση Βοήθειας

            Σύμφωνα με έρευνα που έγινε στη Μεγάλη Βρετανία, 9 στους 10 νεαρούς Βρετανούς προτιμούν να αναζητούν βοήθεια από το Internet όταν αντιμετωπίζουν προσωπικά προβλήματα και όχι από συγγενείς ή φίλους. Η έρευνα ανέδειξε όμως και ένα άλλο πολύ σοβαρό θέμα καθώς περισσότεροι από τους μισούς νεαρούς που κατέφυγαν στο Internet για βοήθεια, δήλωσαν ότι στην πραγματικότητα οι πληροφορίες που βρήκαν εκεί τούς έκαναν να ανησυχήσουν ακόμα περισσότερο.

  

Οι Κατάσκοποι Δρουν και στο Facebook

            Σύμφωνα με έγγραφο του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ που περιήλθε στην κατοχή της EFF (Electronic Frontier Foundation), μιας οργάνωσης που δραστηριοποιείται για τα πολιτικά δικαιώματα στο Διαδίκτυο, μυστικοί πράκτορες υπηρεσιών των ΗΠΑ δημιουργούν προφίλ σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης χρησιμοποιώντας πλαστά στοιχεία και με απώτερο στόχο να αποσπάσουν πληροφορίες για υπόπτους. Οι πράκτορες μπορούν έτσι να ελέγχουν το άλλοθι των υπόπτων, βλέποντας για παράδειγμα αν οι καταθέσεις τους συμφωνούν με τα μηνύματα που ανταλλάσσουν στο Facebook ή στο Twitter κοκ. 

            Επίσης, φωτογραφίες όπου οι ύποπτοι ποζάρουν δίπλα σε ακριβά αντικείμενα, μπορούν να αποκαλύψουν καταζητούμενους για κλοπές και ληστείες. Η EFF απαιτεί τώρα από την κυβέρνηση των ΗΠΑ να διευκρινίσει την επίσημη πολιτική της για τους κανόνες με τους οποίους πρέπει να δρουν οι μυστικές υπηρεσίες στα κοινωνικά δίκτυα.

             Φαίνεται ότι βρισκόμαστε μπροστά σ’ ένα ακόμα από τα μεγάλα θέματα που έχουν προκύψει στο Internet και που η επίλυσή του διχάζει ήδη πολλούς και αυτό γιατί ενώ στην πραγματική ζωή οι πράκτορες απαγορεύεται να εμφανίζονται ως συγγενείς ή φίλοι υπόπτων, στο Διαδίκτυο, όμως, μπορούν να το κάνουν. Οι περισσότερες από τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης είναι πάντως συνεργάσιμες με τις Αρχές όταν ζητούνται πληροφορίες ή δεδομένα μετά από την έκδοση εντάλματος.

  

Το Πρόγραμμα Google Fiber

            Σταματημό δεν έχουν οι συνεχείς αυξήσεις των ταχυτήτων πρόσβασης στο Internet. Ήδη η εταιρεία Google, που πλέον είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια απλή μηχανή αναζήτησης, ανακοίνωσε την πρόθεσή της να ξεκινήσει την πειραματική λειτουργία συνδέσεων στο Internet με ταχύτητα που φθάνει ή και ενδέχεται να ξεπεράσει την εκπληκτική τιμή του 1 GBits/sec.

 Οι υπεύθυνοι της εταιρείας ενδιαφέρονται πρωτίστως να διαπιστώσουν με ποιο τρόπο θα αξιοποιήσουν οι χρήστες αυτή την ταχύτητα και ποιες υπηρεσίες του Internet θα χρησιμοποιήσουν περισσότερο. Ήδη πάνω από 100 πόλεις στις ΗΠΑ έχουν υποβάλει αιτήσεις για να ενταχθούν στο πείραμα.

  

Οι Εφημερίδες δεν Πεθαίνουν, Αλλάζουν

            Σε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ» την Κυριακή 11 Απριλίου 2010, η κυρία Ζιζή Παπαχαρίση, που είναι Πρόεδρος και Καθηγήτρια του Τμήματος Επικοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόι των ΗΠΑ, ανέλυσε τον τρόπο που τα διαδικτυακά μέσα επικοινωνίας διαμορφώνουν τις νέες τάσεις που καταγράφονται στον τομέα της ενημέρωσης. Είναι πλέον κοινά αποδεκτό ότι τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης αλλάζουν και μεταλλάσσονται υπό την επίδραση του Internet και των δυνατοτήτων που αυτό προσφέρει.

             Αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα είναι ότι τα νεότερα μέσα πληροφόρησης αναδιαμορφώνουν τη χρήση και τον χαρακτήρα των πιο παραδοσιακών μέσων ενημέρωσης, τα οποία δεν πεθαίνουν, αλλά σίγουρα αλλάζουν και θα πρέπει να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα.

 Στο μέλλον εφημερίδες, τηλεόραση και Διαδίκτυο θα συγκλίνουν σε μία και μοναδική πλατφόρμα που θα είναι προσβάσιμη μέσα από διάφορες συσκευές, κινητές ή όχι. Η κυρία Ζιζή Παπαχαρίση τόνισε επίσης ότι στο Διαδίκτυο, θα πρέπει εκτός από «καταναλωτές» ειδήσεων να γίνουμε και «παραγωγοί» και «διανομείς» ειδήσεων.

 

 Τηλεφωνικοί Θάλαμοι για Χρήση Internet

            Αν έχετε βιαστεί να βάλετε τους τηλεφωνικούς θαλάμους στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, ίσως να κάνετε λάθος. Ήδη, έχει ξεκινήσει στο Παρίσι ένα πιλοτικό πρόγραμμα αλλαγής χρήσης των τηλεφωνικών θαλάμων, όπου η παροχή πρόσβασης στο Internet θα είναι δωρεάν για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ενώ θα χρεώνονται οι συνομιλίες με σταθερά και κινητά τηλέφωνα. Οι νέοι αυτοί θάλαμοι θα διαθέτουν οθόνες αφής και θα προσφέρουν 10 λεπτά δωρεάν πρόσβασης στο Internet για χρήση του e-mail και για σύντομη περιήγηση σε ιστοσελίδες.

             Εκείνο που προβλέπεται να είναι όμως χρήσιμο για το κοινό θα είναι η πρόσβαση σε εφαρμογές που δημιουργήθηκαν ειδικά για τα δημόσια τηλέφωνα, όπως είναι η ύπαρξη τηλεφωνικού καταλόγου και χρυσού οδηγού, υπηρεσίες αναζήτησης εστιατορίων και κινηματογράφων που βρίσκονται κοντά στον θάλαμο αλλά και προβλέψεις για τον καιρό, ενημέρωση για τις δημόσιες μεταφορές ακόμα και πρόταση για το συντομότερο δρομολόγιο προς κάποιον προορισμό καθώς προβλέπεται να υπάρχει στους νέους θαλάμους και εφαρμογή γεωγραφικού εντοπισμού.

  

Διαμάχη Google και Εταιρειών Τηλεπικοινωνιών

            Η νέα εποχή του Internet και οι τεράστιες δυνατότητες που αυτή μας έφερε, φαίνεται ότι δεν θα είναι καθόλου αναίμακτη καθώς η σύγκρουση συμφερόντων έχει ήδη ξεκινήσει και αναμένεται να είναι μακροχρόνια. Μετά από τη διαμάχη που ξέσπασε πρόσφατα ανάμεσα στο Google και σε εταιρείες Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, κυρίως εφημερίδες, οι οποίες λαμβάνουν ελάχιστη ή καθόλου χρηματική αποζημίωση από το Google όταν το τελευταίο περιλαμβάνει ειδήσεις τους στο Google News, μεγάλες εταιρείες παροχής υπηρεσιών σύνδεσης στο Διαδίκτυο ζητούν από το Google αποζημίωση για την μεταφορά του τεράστιου όγκου δεδομένων που απαιτείται κυρίως για την μετάδοση βίντεο από την υπηρεσία YouTube.

             Είναι γεγονός ότι η έκρηξη στη χρήση του YouTube, το οποίο ανήκει στον όμιλο του Google, έχει αυξήσει κατά πολύ τον όγκο των δεδομένων που περνά από τα δίκτυα των εταιρειών αυτών, οι οποίες ισχυρίζονται ότι δαπανούν τεράστια ποσά για να δημιουργήσουν τις απαραίτητες υποδομές ώστε να αυξηθεί η δυνατότητα μεταφοράς δεδομένων και τώρα φοβούνται ότι δεν θα είναι σε θέση να κερδίσουν από τις επενδύσεις τους, ενώ το Google κερδίζει μεγάλα ποσά από τις διαφημίσεις και εκμεταλλεύεται τις υπάρχουσες υποδομές τους. Οι εκπρόσωποι του Google ισχυρίζονται ότι κι αυτοί κάνουν μεγάλες επενδύσεις για να μπορεί να μεταφερθεί ένας τόσο μεγάλος όγκος δεδομένων σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

  

Η Φήμη μας στο Internet

            Η αθώα εκείνη εποχή όπου οι μηχανές αναζήτησης του Internet μάς εντυπωσίαζαν με τα χιλιάδες αποτελέσματα που εμφάνιζαν για οποιοδήποτε θέμα ζητούσαμε πληροφορίες ή και που πιστεύαμε ο,τιδήποτε διαβάζαμε στο Διαδίκτυο, φαίνεται ότι έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται σήμερα έχουν να κάνουν κυρίως με το πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε μια καλή επαγγελματική φήμη στο Internet ή να αποφύγουμε τα αρνητικά αποτελέσματα για τον εαυτό μας ή για την επιχείρησή μας. Μ’ άλλα λόγια, τι θα πρέπει να κάνουμε ώστε το Internet να μας εμφανίζει ως αξιόπιστους και έμπιστους επαγγελματίες. 

            Ο λόγος γίνεται για τη σωστή διαχείριση της διαδικτυακής μας φήμης και έχει ως αντικείμενο τον «καθαρισμό» των αρνητικών αναφορών και δημοσιευμάτων που μπορεί να δημιουργούν άσχημη εικόνα για μας στον Παγκόσμιο Ιστό. Προς τον σκοπό αυτό, έχουν ήδη δημιουργηθεί εταιρείες διαχείρισης κρίσεων που αναλαμβάνουν να στηρίξουν το ψηφιακό προφίλ ατόμων ή επιχειρήσεων, δηλαδή να απαλείψουν τις αρνητικές αναφορές που υπάρχουν γι’ αυτούς στο Internet.

            Οι εταιρείες αυτές δημιουργούν πολλές ιστοσελίδες με το όνομα του πελάτη τους και κάνουν θετικές αναφορές σ’ αυτόν, φέρνοντάς τον έτσι ψηλά στη λίστα των αναζητήσεων στις μηχανές αναζήτησης. Αυτή η μέθοδος στη γλώσσα των ειδικών είναι γνωστή με τον όρο «πνίξιμο των αρνητικών αναφορών». Μια ανάλογη μέθοδο χρησιμοποιούν και μεμονωμένοι χρήστες, οι οποίοι αναζητούν εργασία και είναι βέβαιοι ότι η εταιρεία που θέλει να τους προσλάβει θα κάνει έλεγχο στο ηλεκτρονικό τους βιογραφικό, δηλαδή στο προφίλ τους στο Facebook, στο Twitter αλλά και στις αναφορές που εμφανίζει γι’ αυτούς το Google. Κάποιες τέτοιες εταιρείες υποστήριξης έφθασαν μάλιστα στο σημείο να δημιουργούν ιστοσελίδες που εμφανίζονται ως ανεξάρτητες αλλά που στην ουσία ελέγχονται από τις εταιρείες αυτές και που παραπέμπουν στις ιστοσελίδες που προωθεί η εταιρεία και έτσι οι αλγόριθμοι του Google τις εντοπίζουν κατά προτεραιότητα. Πράγματα απίστευτα πριν από μερικά χρόνια.

  

Η Χρήση των Greeklish

            Είναι σίγουρα ένα από τα κοινωνικά θέματα του Internet που μας απασχολεί αλλά θα μας απασχολήσει αρκετά και στο μέλλον. Ο λόγος γίνεται για τον διαδεδομένο, ιδιαίτερα στη νεολαία, τρόπο γραφής με greeklish, όπου οι ελληνικές λέξεις αποδίδονται με λατινικούς χαρακτήρες. Σύμφωνα με έρευνα που έκανε το Τμήμα Νηπιαγωγών Φλώρινας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας τη σχολική χρονιά 2008-2009 σε μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε σχολεία της Κοζάνης και σε φιλολόγους εκπαιδευτικούς, αποδείχθηκε ότι η εκτεταμένη χρήση των greeklish έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των ορθογραφικών λαθών στα γραπτά. Τα ορθογραφικά αυτά λάθη είναι κυρίως η παράλειψη τονισμού ή σημείων στίξης και η χρήση αγγλικών σημείων στίξης, ο συνδυασμός (ανακάτεμα) ελληνικών και λατινικών γραμμάτων σε μία λέξη, ορθογραφικά λάθη όπως η χρήση του ο αντί για το ω, φωνητικά λάθη όπως η χρήση του κσ αντί για το ξ, αλλά και συντμήσεις λέξεων, όπως tespa (τέλος πάντων) αλλά και tpt (τίποτα) ή dld (δηλαδή) κοκ.

             Οι φιλόλογοι δήλωσαν ότι συνάντησαν λέξεις γραμμένες σε greeklish σε γραπτά μαθητών σε ποσοστό 64,3% αλλά και πάρα πολλά συντακτικά λάθη. Οι μαθητές δήλωσαν ότι χρησιμοποιούν τα greeklish σε ποσοστό 77,4%, με αξιοσημείωτη αύξηση από το Γυμνάσιο στο Λύκειο. Για τους λόγους χρήσης τώρα, οι μαθητές ανέφεραν την συνήθεια, την εξοικονόμηση χρόνου, το ότι αποτελεί έναν βολικό τρόπο γραφής, το ότι δεν ασχολούνται με ορθογραφικά λάθη ή και ότι είναι της μόδας και δείχνει μια εξοικείωση με τις ξένες γλώσσες. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι εκτός από μια σύντομη επικοινωνία, τα greeklish δεν βοηθούν τη γλώσσα ή τον πολιτισμό μας και αυτό γιατί μειώνοντας τις λέξεις, μειώνουμε ουσιαστικά και τον κόσμο μας καθώς τα όρια της γλώσσας μας είναι τα όρια του κόσμου που ζούμε.

  

Η Ρουλέτα του Διαδικτύου

            Ο νέος εθισμός του Internet ακούει στο όνομα Chat Roulette, δημιουργήθηκε από έναν 17χρονο Ρώσο, τον Andrey Ternfosky, ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Νοέμβριο του 2009 και εκτιμάται ότι στα μέσα Μαρτίου του 2010 είχε φθάσει στον εντυπωσιακό αριθμό των 30 εκατομμυρίων χρηστών. Η εφαρμογή είναι πολύ απλή καθώς ο χρήστης δεν χρειάζεται να κάνει κάποια εγγραφή ή να δώσει προσωπικά στοιχεία, απλά μπαίνει στο site http://www.chatroulette.com και στα δύο κεντρικά παράθυρα της ιστοσελίδας εμφανίζονται οι εικόνες από την δική του κάμερα και την κάμερα του εκάστοτε συνομιλητή του.

             Ο χρήστης μπορεί να κάνει κλικ στο πλήκτρο Next για να τερματίσει μια συνομιλία και να πάει σε μια τυχαία επόμενη ή μπορεί να αναφέρει μια παραβατική συμπεριφορά αν κάνει κλικ στο πλήκτρο Report. Ο κανονισμός της ιστοσελίδας είναι ότι όποιος δεχτεί τρία Report μέσα σε πέντε λεπτά, αποκλείεται προσωρινά από το Chat Roulette για σαράντα λεπτά. Ακολουθώντας τη λογική της ρουλέτας, η ιστοσελίδα επιλέγει κάθε φορά εντελώς τυχαία τον συνομιλητή μας. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 10% περίπου των ατόμων που συμμετέχουν στις πρωτότυπες αυτές συνομιλίες είναι άτομα που απλά θέλουν να κεντρίσουν την προσοχή κάποιου, κάνοντας προς τον σκοπό αυτό τις πιο περίεργες δράσεις επίδειξης, ενώ η ανωνυμία λειτουργεί ως ένα δίχτυ προστασίας.

  

Τα Γενέθλια του YouTube

            Τον Απρίλιο του 2010 η δημοφιλής ιστοσελίδα ανάρτησης βίντεο, το γνωστό μας YouTube, γιόρτασε τα πέντε χρόνια λειτουργίας της. Όλα ξεκίνησαν τον Απρίλιο του 2005, όταν τρεις Αμερικανοί φοιτητές προσπαθούσαν να λύσουν το πρόβλημα τού να μπορούν να μοιράζονται βίντεο στο Διαδίκτυο με απλό τρόπο και έφθασαν στο σημείο να κάνουν το YouTube την τρίτη ιστοσελίδα με την μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στον κόσμο, μετά το Google και το Facebook.

             Μέσα σ’ αυτά τα πέντε χρόνια, το YouTube καθιερώθηκε ως το μεγαλύτερο αρχείο βιντεοταινιών στον κόσμο και μάλιστα η χωρητικότητά του αυξάνεται ραγδαία και όλα αυτά χωρίς κανόνες και χωρίς να υπάρχει κάποια ιεραρχία καθώς ο κάθε χρήστης μπορεί να δει ό,τι θέλει και όποτε θέλει. Πολλά από τα βίντεο που αναρτήθηκαν στο YouTube κατακρίθηκαν έντονα για το περιεχόμενό τους, ενώ εκεί βρήκαν χώρο και πολλοί ιντερνετικοί διαδηλωτές για να εκδηλώσουν την δυσαρέσκειά τους για αυταρχικά καθεστώτα.

             Το επόμενο βήμα είναι η επανάσταση της «παγκόσμιας τηλεόρασης» καθώς το YouTube έχει ήδη δημιουργήσει νέους σταρ διεθνούς βεληνεκούς και στις ΗΠΑ έχει αρχίσει να προσφέρει ολόκληρες ταινίες και τηλεοπτικές σειρές. Δεν λείπουν βέβαια και οι προσφυγές από εταιρείες κολοσσούς σχετικά με την καταπάτηση των πνευματικών δικαιωμάτων.

  

Η Οδύσσεια μιας Φωτογραφικής Μηχανής στο Internet

            Το Διαδίκτυο έκανε και πάλι το θαύμα του. Ένας Ολλανδός υπαξιωματικός του Ολλανδικού Βασιλικού Ναυτικού και ερασιτέχνης δύτης δεν θα μπορούσε να το φανταστεί ούτε στα πιο τρελά όνειρά του ότι η φωτογραφική μηχανή υποβρυχίων λήψεων που είχε χάσει στα νερά της Καραϊβικής, θα επέστρεφε στο σπίτι του μετά από επτά μήνες. Η μηχανή ταξίδεψε μερικές χιλιάδες χιλιόμετρα και βρέθηκε από έναν λιμενοφύλακα στα βράχια μιας μαρίνας στο Μαϊάμι των ΗΠΑ. Η μηχανή είχε μείνει σχεδόν ανέπαφη χάρη στο αδιάβροχο κάλυμμά της και έτσι ο Αμερικανός λιμενοφύλακας μπόρεσε να δει τα βίντεο και τις φωτογραφίες που υπήρχαν, τα οποία και ανήρτησε σε δημοφιλή ιστοσελίδα συνάντησης των δυτών αλλά και σε ταξιδιωτικές ιστοσελίδες. Μια γυναίκα εντόπισε σε κάποια από τις φωτογραφίες έναν συμμαθητή του γιου της και έπειτα απ’ αυτό ήταν απλά θέμα χρόνου να φθάσει η φωτογραφική μηχανή στον ιδιοκτήτη της.

  

Στροφή των Ελλήνων στις Ηλεκτρονικές Αγορές

            Ένα από τα κάστρα του Internet φαίνεται ότι αργά αλλά σταθερά πέφτει και στην χώρα μας. Ο λόγος γίνεται για τις αγορές μέσω Internet, το λεγόμενο e-commerce (ηλεκτρονικό εμπόριο) καθώς η ευκολία που προσφέρουν οι αγορές αυτές και οι καλύτερες τιμές και ευκαιρίες που μπορεί να βρει ο καταναλωτής εκεί, ανεβάζουν συνεχώς το ποσοστό εκείνων που προτιμούν να κάνουν τα ψώνια τους από το σπίτι.

            Αν και υπολειπόμαστε ακόμα σημαντικά από τους καταναλωτές άλλων χωρών, ήδη 1 στους 5 Έλληνες χρήστες του Internet επιλέγει σταθερά τις online αγορές. Είναι χαρακτηριστικό ότι 8 στους 10 Έλληνες χρήστες του Διαδικτύου δήλωσαν ότι σκοπεύουν να κάνουν κάποια ηλεκτρονική αγορά το επόμενο εξάμηνο και μόλις το 13% δήλωσε ότι δεν έχει κάνει μέχρι τώρα καμία αγορά από το Διαδίκτυο, τη στιγμή που το αντίστοιχο παγκόσμιο ποσοστό είναι 16%.

             Από την έρευνα της εταιρείας Nielsen προκύπτει ότι την πρώτη θέση στις online αγορές των Ελλήνων κατέχουν τα αεροπορικά εισιτήρια και ακολουθούν οι κρατήσεις ξενοδοχείων, τα βιβλία, ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός και τα εισιτήρια συναυλιών/παραστάσεων. Πολύ σημαντικό για τις online αγορές είναι η δυνατότητα που έχει ένας καταναλωτής να διαβάσει κριτικές από ειδικούς ή προηγούμενους αγοραστές για ένα προϊόν ή για μια υπηρεσία.

  

Τα Προγράμματα «Γονεϊκής Επιτήρησης»

            Μια νέα γενιά από ιντερνετικές εφαρμογές που έκαναν πρόσφατα την εμφάνισή τους, υπόσχονται να προσφέρουν στους ανησυχούντες γονείς το πιο αποτελεσματικό αντίδοτο σχετικά με τις online δραστηριότητες των παιδιών τους. Έναντι μιας μικρής ετήσιας συνδρομής, τα προγράμματα αυτά παρακολουθούν για λογαριασμό του γονέα και τον ενημερώνουν όχι μόνο για τους διαδικτυακούς φίλους του παιδιού του αλλά και για τα κείμενα που ανταλλάσσει και τα βίντεο και τις φωτογραφίες που αναρτά στο Internet.

             Ο γονέας απλά καταχωρεί το e-mail του παιδιού του στην ιστοσελίδα της εταιρείας με την οποία θέλει να συνεργαστεί και επικυρώνει την δική του ταυτότητα μέσω πιστωτικής κάρτας. Η εταιρεία αναλαμβάνει μετά να ψάξει σ’ όλες τις δημοφιλείς ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης ή σε sites όπως είναι το YouTube για το αν ο ανήλικος διαθέτει εκεί κάποιο προφίλ και συλλέγει κάθε σχετικό δεδομένο. Η εταιρεία μπορεί να αναλύσει τις σχετικές πληροφορίες και να ενημερώσει τον γονέα αν εντοπιστούν ύποπτες λέξεις ή εκφράσεις ή και μεγάλη διαφορά ηλικίας με τον συνομιλητή του παιδιού.

             Πάντως, ο κ. Γιώργος Κορμάς, επιστημονικός συνεργάτης της Μονάδας Εφηβικής Υγείας (ΜΕΥ) του Νοσοκομείου Παίδων «Π. & Α. Κυριακού» και εκπρόσωπος του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, επισημαίνει ότι οι εφαρμογές αυτές βασίζονται σ’ έναν λανθασμένο τρόπο προσέγγισης του προβλήματος καθώς η προστασία των ανηλίκων δεν μπορεί να επιτευχθεί με την καταστρατήγηση της ιδιωτικότητάς τους και η άνευ ορίων επιτήρηση αυξάνει την καχυποψία ανάμεσα στο παιδί και τους γονείς και αυτό γιατί, αργά ή γρήγορα, ένας έφηβος θα βρει τρόπους να τις παρακάμπτει. Το βάρος θα πρέπει να δοθεί στην σωστή διαπαιδαγώγηση του παιδιού από μικρή ηλικία και όχι στον αυστηρό έλεγχο.

  

Η Δύσκολη Σχέση του Internet με τις Εφημερίδες

            Τρεις διαφορετικούς τρόπους φαίνεται ότι σκέφτηκαν μεγαλοεκδότες του έντυπου Τύπου προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κρίση από την μεγάλη μείωση των διαφημιστικών εσόδων λόγω κυρίως της μείωσης της κυκλοφορίας αλλά και της μείωσης της επιρροής των εφημερίδων παγκοσμίως και όλα αυτά φυσικά λόγω της αύξησης της επιρροής του Internet. Πρόσφατα, δύο από τις ναυαρχίδες του μεγιστάνα του Τύπου Rupert Murdoch, οι Times του Λονδίνου και οι Sunday Times, επέβαλαν συνδρομή για όλο το διαδικτυακό τους περιεχόμενο.

             Μια άλλη εφημερίδα ιδιοκτησίας του ίδιου μεγιστάνα, η Wall Street Journal, έχει υιοθετήσει μια πιο ανοιχτή φιλοσοφία καθώς επιτρέπει την δωρεάν πρόσβαση σ’ έναν περιορισμένο αριθμό δημοσιεύσεων ανά μήνα ενώ μικρά αποσπάσματα άρθρων της εφημερίδας είναι δωρεάν διαθέσιμα. Εννοείται ότι για τους αφοσιωμένους αναγνώστες θα χρεώνεται η περαιτέρω πρόσβαση στο κείμενο των άρθρων της ιστοσελίδας.

             Υπάρχουν, όμως, και εκδότες που δεν συμφωνούν με την λογική της «ψηφιακής απομόνωσης» καθώς οι υπεύθυνοι έκδοσης της βρετανικής εφημερίδας Guardian κινούνται στο άλλο άκρο και επιτρέπουν στους χρήστες του Internet να αναρτούν σε δικές τους ιστοσελίδες τα άρθρα της εφημερίδας, αλλά με την προϋπόθεση να μην γίνονται αλλαγές στο κείμενο και να μεταφέρονται αυτολεξεί όλες οι εικόνες, οι σύνδεσμοι και οι διαφημίσεις που υπάρχουν στην αρχική δημοσίευση. Είναι προφανές ότι με την κίνηση αυτή, η εφημερίδα προσδοκά να αυξήσει την παρουσία της στο Internet και συνεπώς τα κέρδη από τις διαφημίσεις.

  

Το e-Book Φαίνεται να Νικάει

            Η γνωστή εταιρεία Amazon, που διευθύνει το μεγαλύτερο ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο στον κόσμο, ανακοίνωσε ότι το δεύτερο τρίμηνο του 2010 πούλησε 140 ηλεκτρονικά βιβλία (e-books) για κάθε 100 παραδοσιακά. Οι ειδικοί σπεύδουν να μας ενημερώσουν ότι στο τέλος της επόμενης δεκαετίας οι έντυπες εκδόσεις των βιβλίων θα αποτελούν λιγότερο από το 25% της αγοράς του βιβλίου.

             Η μεγάλη αυτή ανατροπή εξηγείται από τη μεγάλη μείωση των τιμών των συσκευών ανάγνωσης αλλά και από το ότι τα ηλεκτρονικά βιβλία κοστίζουν πολύ λιγότερο από τις έντυπες εκδόσεις καθώς η ίδια η Amazon προσφέρει 510.000 τίτλους ηλεκτρονικών βιβλίων σε τιμή λιγότερο από 10 δολάρια ανά τίτλο. Συνολικά, η Amazon διαθέτει 630.000 τίτλους ηλεκτρονικών βιβλίων και το Google έχει ψηφιοποιήσει 12 εκατομμύρια βιβλία. Επίσης, ο γνωστός εκδοτικός οίκος Penguin προχώρησε ακόμα παραπέρα καθώς προσφέρει το πρώτο e-book με ενσωματωμένο βίντεο και έτσι οι αναγνώστες θα μπορούν παράλληλα με το διάβασμα να παρακολουθούν αποσπάσματα από την αντίστοιχη τηλεοπτική σειρά, βίντεο με συνέντευξη του συγγραφέα και ένα «δένδρο χαρακτήρων» για τα πρόσωπα που εμπλέκονται στο ιστορικό μυθιστόρημα.

  

Οι Νέες Τάσεις στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

            Μεγάλη μάχη δίνουν τελευταία οι δημοσιογράφοι επώνυμων εφημερίδων για να κυριαρχήσουν και στο Internet. Στη Γαλλία, έξι μεγάλες εφημερίδες της χώρας συνεργάζονται για τη δημιουργία μιας ιστοσελίδας («διαδικτυακό περίπτερο») όπου οι αναγνώστες θα μπορούν να αγοράζουν και να διαβάζουν το περιεχόμενό τους. Η κίνηση αυτή έρχεται ως απάντηση στο Google News και το κόστος πρόσβασης θα είναι ανάλογο με το «πακέτο» των ειδήσεων που επιθυμεί ο κάθε χρήστης.

             Την ίδια στιγμή, οι ιδιοκτήτες μεγάλων εφημερίδων στις ΗΠΑ και τη Μεγάλη Βρετανία κάνουν αγώνα για να βρεθούν οι διαδικτυακές τους εκδόσεις πρώτες στις προτιμήσεις των χρηστών και προς τον σκοπό αυτό αναζητούν αλγορίθμους για να εντοπίζουν τα πιο δημοφιλή θέματα, τεχνικές για να βρίσκονται πρώτες στις μηχανές αναζήτησης, και κυρίως στο Google, αλλά από την άλλη μεριά έχουν αποφασίσει να πληρώνουν τους δημοσιογράφους που απασχολούν ανάλογα με την δημοφιλία ή την αναγνωσιμότητα των άρθρων τους. Πράγματα απίστευτα πριν από μερικά χρόνια αλλά ίσως και μήνες.

  

Οι Αγορές Μέσω Διαδικτύου

            Όλο και μεγαλύτερο έδαφος φαίνεται να κερδίζουν οι διαδικτυακές αγορές στη χώρα μας λόγω της ευκολίας που προσφέρουν, των χαμηλών τιμών και των πολλών προσφορών, ενώ οι δημοφιλείς ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης και οι on-line κριτικές των καταναλωτών αποκτούν σημαντικό συμβουλευτικό ρόλο. Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Nielsen, υπολογίζεται ότι 8 στους 10 Έλληνες χρήστες του Internet σκοπεύουν να προβούν σε κάποια on-line αγορά το επόμενο εξάμηνο, με τα αεροπορικά εισιτήρια και τις ταξιδιωτικές κρατήσεις να είναι στις πρώτες θέσεις.

             Ακολουθούν οι αγορές βιβλίων, ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός και τα εισιτήρια συναυλιών και παραστάσεων. Σε παγκόσμιο επίπεδο, στις πρώτες θέσεις βρίσκονται οι αγορές βιβλίων, ρούχων και αεροπορικών εισιτηρίων. Άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία είναι ότι 2 στους 10 Έλληνες κάνουν τις αγορές τους μέσω Internet από ιστοσελίδες καταστημάτων που υπάρχουν μόνο στο Διαδίκτυο, αφού οι περισσότεροι δείχνουν να προτιμούν τα καταστήματα που διαθέτουν και φυσικά σημεία πώλησης. Μεγάλη σημασία δίνουν οι υποψήφιοι αγοραστές στις κριτικές που κάνουν προηγούμενοι αγοραστές ενός προϊόντος ή μιας υπηρεσίας.

  

Κατάθλιψη από το Πολύωρο Σερφάρισμα

            Αυστραλοί επιστήμονες ερεύνησαν ένα δείγμα από 1.000 εφήβους στην προσπάθειά τους να ανακαλύψουν την επίδραση που έχει το Internet στην υγεία των ανηλίκων και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι στους κινδύνους που υπάρχουν για τους εφήβους από το πολύωρο σερφάρισμα, θα πρέπει να προστεθεί και η κατάθλιψη. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι όσοι έφηβοι περνούσαν περισσότερες από 5 ώρες την ημέρα απασχολούμενοι με τον υπολογιστή και το Internet, διέτρεχαν έως και μιάμιση φορά μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν κατάθλιψη. Τα βασικά συμπτώματα που παρατηρούνται σ’ αυτή την ψυχική διαταραχή είναι η μειωμένη διάθεση για κοινωνικές επαφές και η νευρικότητα.

             Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα από την πολύωρη ενασχόληση με τους υπολογιστές και το Internet είναι το γεγονός ότι οι νέοι κοιμούνται όλο και λιγότερο και οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι νέοι κοιμούνται λιγότερες από 6 ώρες καθημερινά εμφανίζουν υψηλά επίπεδα ψυχολογικής έντασης και θλίψης. Το πρόβλημα είναι ότι οι νέοι άνθρωποι αρχίζουν με άγχος και προβλήματα στους βιορυθμούς τους, που εξελίσσονται σε βαριά κατάθλιψη.

  

Η Υπηρεσία Places του Facebook

            Το Facebook παρουσίασε μια νέα υπηρεσία γεωγραφικού εντοπισμού με την ονομασία Places, η οποία δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να φανερώνουν on-line την περιοχή στην οποία βρίσκονται, για παράδειγμα το πού συχνάζουν ή σε ποιο κατάστημα ψωνίζουν, εφόσον συνδέονται στο Facebook μέσω κινητού τηλεφώνου που διαθέτει και τεχνολογία GPS. Το μεγάλο πλεονέκτημα της καινούργιας αυτής υπηρεσίας είναι ότι οι χρήστες που θα την ενεργοποιήσουν, θα μπορούν να εντοπίζουν τα μέλη του Facebook που βρίσκονται στην ίδια γεωγραφική περιοχή και έχουν ενεργοποιήσει κι εκείνα την ίδια υπηρεσία.

             Η ίδια η εταιρεία υποστηρίζει ότι στόχος της είναι να δώσει «υλική βάση» στις εικονικές σχέσεις που αναπτύσσονται στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης και έτσι να μπορούν να βρεθούν μαζί κάποιοι άνθρωποι που ίσως να μην είχαν συναντηθεί ποτέ πριν. Το γεγονός είναι ότι με την τεχνολογία αυτή, η εξατομίκευση των διαφημίσεων φαίνεται ότι θα φθάσει στο απόγειό της, αφού η on-line προώθηση προϊόντων σε κινητά τηλέφωνα που έχουν σύνδεση στο Internet και δυνατότητα για GPS θα μπορεί πλέον να προσαρμοστεί πιο αποτελεσματικά στις ατομικές ανάγκες ενός χρήστη.

             Ο αντίλογος έχει ήδη γίνει από μη κυβερνητικές οργανώσεις και ιδρύματα, που θεωρούν ότι μ’ αυτόν τον τρόπο ο «Μεγάλος Αδελφός» του Internet γίνεται ακόμα μεγαλύτερος και προειδοποιούν ότι θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, έχοντας πάντα κατά νου ότι οι συγκεκριμένες πληροφορίες μπορούν να διοχετευθούν και εκτός της ομάδας των «φίλων» μας. Υπάρχουν μερικοί που λένε πολύ κυνικά : «Θέλεις να ξέρεις πότε κάποιος δεν είναι σπίτι του ώστε να μπεις και να τον κλέψεις; Κοίτα στο places». Υπάρχει μάλιστα και η ιστοσελίδα pleaserobme.com, που αναφέρει πιθανούς στόχους κλοπής ανάλογα με τις πληροφορίες που συλλέγονται από ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης.

  

Συκοφαντικά Σχόλια για Ταξιδιωτικές Υπηρεσίες

            Καθώς είναι γεγονός ότι στο Internet ανθούν η ασυδοσία, η ανωνυμία και η απόλυτη ελευθερία έκφρασης, μεγάλα προβλήματα έχει δημιουργήσει ανά τον κόσμο σε τουριστικές επιχειρήσεις η ιστοσελίδα TripAdvisor, η οποία είναι ο πιο δημοφιλής ταξιδιωτικός δικτυακός τόπος στη Βρετανία και φιλοξενεί απλόχερα ανώνυμες κριτικές αναγνωστών.

             Το αποτέλεσμα είναι να έχει γεμίσει η δημοφιλής ιστοσελίδα με επικριτικά σχόλια για πολλά ξενοδοχεία και εστιατόρια ανά τον κόσμο, τα οποία σχόλια δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, σύμφωνα τουλάχιστον με τους ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων, οι οποίοι είναι αποφασισμένοι να καταφύγουν στα δικαστήρια και προβλέπεται μάλιστα να γίνει και γενική συνέλευση τον Νοέμβριο του 2011 γι’ αυτό το θέμα στην ευρωπαϊκή Filoxenia. Οι ίδιοι ισχυρίζονται ότι τα κακόβουλα σχόλια στην πληθώρα των περιπτώσεων αποτελούν προϊόν φαντασίας ή προέρχονται από ανταγωνιστές τους.

  

Ένα Ακόμη Θαύμα του Internet

            Το Internet έκανε ένα ακόμη θαύμα. Αυτή τη φορά ένας 57χρονος Αυστραλός που είχε χωρίσει το 2008 αποφάσισε δύο χρόνια αργότερα να αναζητήσει τον 5χρονο τότε γιο του, την επιμέλεια του οποίου διεκδικούσε από την πρώην σύζυγό του. Η πρώην σύζυγος με τον γιο του είχαν αναχωρήσει για την Δυτική Ευρώπη και τα ίχνη τους είχαν χαθεί. Ο Αυστραλός αποφάσισε να πάρει σύνταξη πρόωρα, χτένισε στην κυριολεξία εννέα ευρωπαϊκές χώρες σε τρεις μήνες και έκανε χιλιάδες χιλιόμετρα με ποδήλατο. Είχε βέβαια δημιουργήσει μια προσωπική ιστοσελίδα για την έρευνά του, όπου υπήρχε και ένα e-mail επικοινωνίας, αλλά βασίστηκε περισσότερο στην ευαισθητοποίηση του κόσμου για έναν πατέρα που αναζητά το παιδί του με ένα ποδήλατο.

             Το περίεργο στην υπόθεση είναι ότι μια μητέρα στο σχολείο όπου πήγαινε ο γιος του κάτι υποψιάστηκε χωρίς να έχει ιδέα για τον απελπισμένο πατέρα και έκανε αναζήτηση στο Google με τις λέξεις «χαμένο παιδί Αυστραλία». Εμφανίστηκε πρώτη η ιστοσελίδα του Αυστραλού και η ξένη μητέρα τού έστειλε ένα ανώνυμο e-mail. Η συνεύρεσή του με τον γιο του ήταν απλά θέμα χρόνου αν και το παιδί είχε αλλάξει όνομα.

  

Πλησιάζει το Τέλος των Έντυπων Εφημερίδων

            Ο εκδότης της εφημερίδας «New York Times» ανακοίνωσε σε Συνέδριο που έγινε τον Σεπτέμβριο του 2010 στο Λονδίνο ότι ένα από τα σχέδιά του είναι να σταματήσει να εκτυπώνει την εφημερίδα σε χαρτί και να κυκλοφορεί μόνο στην ψηφιακή της έκδοση στο Internet. Μπορεί η ανάγνωση της εφημερίδας να αποτελεί μια αγαπημένη συνήθεια για εκατομμύρια ανθρώπους σ’ όλον τον κόσμο, φαίνεται όμως ότι πολλά αλλάζουν στην εποχή μας εξαιτίας του Διαδικτύου.

            Η απόφαση αυτή για μετάβαση μόνο στην ψηφιακή έκδοση της εφημερίδας οφείλεται στην κάθετη πτώση των διαφημιστικών εσόδων και στα συνεχώς αυξανόμενα έξοδα εκτύπωσης και διανομής της έντυπης έκδοσης, θέματα που απασχολούν όλο και περισσότερους εκδότες στην εποχή μας.

 Το μεγάλο ερώτημα είναι βέβαια το πώς θα μπορέσουν οι δημοσιογραφικοί οργανισμοί να εκμεταλλευτούν εμπορικά το Διαδίκτυο καθώς οι χρήστες δεν φαίνονται διατεθειμένοι να πληρώνουν συνδρομή για να ενημερώνονται online. Όπως και να έχουν τα πράγματα, οι εξελίξεις στον χώρο της έντυπης ενημέρωσης είναι ραγδαίες και αναμένεται να ανατρέψουν δεδομένα και βεβαιότητες.

 

 Η Διαχείριση του Ψηφιακού Παρελθόντος μας

            Το αφεντικό του Google, ο Erick Schmidt, το δήλωσε ξεκάθαρα : «Στο μέλλον θα πρέπει να θεσπιστούν κανόνες ώστε ένας έφηβος να μπορεί να αλλάζει το όνομά του μόλις ενηλικιωθεί. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να αποστασιοποιηθεί από διάφορες ταπεινωτικές για την ενήλικη ζωή του φωτογραφίες που είναι βέβαιο ότι θα αναρτήσει σε κάποια υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης. Στο άμεσο μέλλον κανείς δεν θα μπορεί να κρυφτεί από το Google. Θα ξέρουμε ποιοι είναι, τι κάνουν στη ζωή τους, ποιους φίλους έχουν και θα τους λέει πότε να ψωνίσουν και τι».

             Σίγουρα δεν μπορούμε να απομακρυνθούμε πλέον από τους υπολογιστές και το Internet, θα πρέπει όμως να σκεφθούμε τον τρόπο προσέγγισής μας σ’ αυτό. Στην ψηφιακή εποχή, αν δεν γίνει κάτι δραστικό, μια παλιά αμαρτία μας θα κρέμεται πάντα, ανεξίτηλα και απειλητικά, πάνω από το κεφάλι μας. Ήδη έχουν κάνει την εμφάνισή τους εταιρείες «διαχείρισης της ιντερνετικής μας φήμης» αλλά και πανεπιστημιακοί ερευνητές προσπαθούν να δημιουργήσουν λογισμικά που να διαγράφουν τα στοιχεία ενός χρήστη, όπως φωτογραφίες, e-mails και άλλα, που έχουν αναρτηθεί άθελά του ή όχι σε διάφορες ιστοσελίδες.

             Προτού αποφασίσουμε να δημοσιεύσουμε σε κάποια ιστοσελίδα φωτογραφίες που να μας δείχνουν σε περίεργες στάσεις σε κάποιες ανέμελες διακοπές, ίσως θα πρέπει να υπάρξει περισσότερη σκέψη και λιγότερος ενθουσιασμός και αυτό γιατί εκτός από την υστεροφημία θα έκανε καλό και στην αισθητική μας.

  

Το Internet Κάνει τους Νέους Ανήθικους

            Έρευνα του Πανεπιστημίου Harvard που μελέτησε τις ηθικές ευαισθησίες της «ψηφιακής γενιάς» κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχει απουσία ηθικών φραγμών στους νέους την ώρα που αυτοί περιηγούνται στο Internet. Ο λόγος είναι ότι οι νέοι, την ώρα που βρίσκονται on-line, υποδύονται έναν διαφορετικό ρόλο απ’ αυτόν που έχουν όταν δρουν στον πραγματικό κόσμο και αυτός ο «ψηφιακός εαυτός» τους είναι πιο ανάλγητος, πιο σκληρός και πιο ανήθικος. Η έρευνα μελέτησε την ταυτότητα της δικτυωμένης νεολαίας και την συμπεριφορά που αυτή δείχνει σε θέματα όπως είναι η ιδιωτική ζωή, η ιδιοκτησία, η εξουσία, η αξιοπιστία και η συμμετοχή. Διαπιστώθηκε ότι οι περισσότεροι νέοι στερούνται ηθικής σκέψης και σεβασμού για τον υπόλοιπο κόσμο όταν χρησιμοποιούν το Internet, ενώ οι ηθικές τους αναστολές αμβλύνονται ή εξαφανίζονται.

             «Κάνω on-line ό,τι θέλω να κάνω. Δεν νομίζω ότι είναι δουλειά κανενός να μου λέει τι δεν πρέπει να κάνω. Δεν νιώθω υπεύθυνος απέναντι σε άλλους ανθρώπους όταν είμαι on-line. Περισσότερο νοιάζομαι για μένα, παρά για οποιονδήποτε άλλον». Απάντηση που έδωσαν πολλοί νέοι όταν ρωτήθηκαν για τον τρόπο με τον οποίο σκέφτονται όταν περιηγούνται στο Internet καθώς και για το μέγεθος της ευθύνης που αντιλαμβάνονται ότι τούς αναλογεί. Ακόμη κι αν είναι κάτι που στον πραγματικό κόσμο θα τους ενοχλούσε, στο Internet το προσπερνούν, θεωρώντας ότι δεν μπορούν να το αλλάξουν. Η έρευνα συμπεραίνει ότι είναι σημαντικό να βελτιωθεί η on-line συμπεριφορά των νέων, για τους οποίους υπάρχει ανάγκη καθοδήγησης σχετικά με την ορθή χρήση των κοινωνικών δικτύων. Επίσης, οι νέοι που συμμετείχαν στην έρευνα δεν θεωρούν ανήθικο το κατέβασμα (downloading) μουσικής από το Internet, ενώ φαίνεται ότι δεν τους απασχολεί ιδιαίτερα το θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων και της αμοιβής των δημιουργών.

  

Μπέρδεψε το Εικονικό με το Πραγματικό

            Οι πολύ ώρες ενασχόλησης με τα τυχερά παιχνίδια στο Internet έκαναν έναν Έλληνα 17χρονο να πιστέψει ότι έχασε σε διαδικτυακό παιχνίδι 17.000 ευρώ, με αποτέλεσμα να κάνει απόπειρα αυτοκτονίας. Άφησε δύο επιστολές στην οικογένειά του όπου εξηγούσε τους λόγους που τον ώθησαν στην αυτοκτονία και ζήτησε συγγνώμη γιατί πίστευε ότι οι γονείς του θα έπρεπε τελικά να καταβάλουν αυτό το ποσό στην εταιρεία διαδικτυακών παιχνιδιών. Η υπόθεσή του έγινε γνωστή στο Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής και αφού εντοπίστηκε σε πολύ άσχημη ψυχολογική κατάσταση, χρειάστηκε η βοήθεια ψυχολόγων για να πειστεί ότι δεν έχασε τα 17.000 ευρώ.

  

Αυτοκίνητο Χωρίς Οδηγό από το Google

            Η γνωστή εταιρεία έχει αρχίσει να δοκιμάζει στους δρόμους των ΗΠΑ και σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Stanford «έξυπνα» αυτοκίνητα που μπορούν να κινούνται μόνα τους. Η εταιρεία χρησιμοποιεί λογισμικά τεχνητής ευφυΐας, συστήματα GPS, κάμερες τοποθετημένες στην οροφή, ραντάρ και αποστασιόμετρα laser, τα οποία μπορούν να αισθάνονται ο,τιδήποτε υπάρχει κοντά στο αυτοκίνητο αλλά και να μιμούνται τις αποφάσεις που θα λάμβανε έναν ανθρώπινος οδηγός. Σημαντική βοήθεια προσφέρουν οι βάσεις δεδομένων του Google, που έχει χαρτογραφήσει το ανάγλυφο πολλών δρόμων.

             Με κάποιον άνθρωπο να υπάρχει πίσω από το τιμόνι για να μπορεί να αναλάβει τον έλεγχο σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά αλλά και έναν τεχνικό (μηχανικό λογισμικού) στη θέση του συνεπιβάτη για να παρακολουθεί το σύστημα εύρεσης πορείας, 7 αυτοκίνητα δοκιμής (6 Toyota Prius και 1 Audi TT) διένυσαν 1.600 χιλιόμετρα χωρίς να υπάρχει κάποια ανθρώπινη παρέμβαση και 225.000 χιλιόμετρα στους δρόμους της Καλιφόρνια με περιστασιακό μόνο ανθρώπινο έλεγχο.

             Ο «εγκέφαλος» του αυτοκινήτου του Google βρίσκεται στο πορτ-μπαγκάζ, όπου ένας πανίσχυρος υπολογιστής επεξεργάζεται τις πληροφορίες από τις κάμερες και τα ραντάρ και δίνει τις κατάλληλες εντολές στα συστήματα διεύθυνσης και ταχύτητας. Το πλεονέκτημα αυτών των αυτοκινήτων είναι ότι οι οδηγοί ραντάρ που διαθέτουν αντιδρούν ταχύτερα απ’ ό,τι οι άνθρωποι, αντιλαμβάνονται τι συμβαίνει 360 μοίρες γύρω τους και δεν αφαιρούνται, δεν νυστάζουν αλλά ούτε πίνουν αλκοόλ. Ανάλογες έρευνες με αυτοκίνητα που μπορούν να κινούνται μόνα τους χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση γίνονται στη Γερμανία, με τα οχήματα MIG (Made In Germany) και Leonie.

  

Αυξάνεται ο Διαδικτυακός Πληθυσμός

            Σύμφωνα με την Διεθνή Ένωση Τηλεπικοινωνιών (ITU) του ΟΗΕ, αναμένεται μέσα στο 2010 ο πληθυσμός των χρηστών του Διαδικτύου να έχει ξεπεράσει τα 2 δισεκατομμύρια, θα είναι κοντά δηλαδή στο ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τους 226 εκατομμύρια νέους χρήστες του Internet το 2010, τα 162 εκατομμύρια προέρχονται από αναπτυσσόμενες χώρες, όπου οι ρυθμοί ανάπτυξης του Internet είναι σαφώς μεγαλύτεροι. Παρόλα αυτά, εκτιμάται ότι στο τέλος του 2010 θα είναι online το 71% του πληθυσμού στις ανεπτυγμένες χώρες και μόνο το 21% στις αναπτυσσόμενες. Το ποσοστό των χρηστών του Internet στον γενικό πληθυσμό διαφέρει σημαντικά ανάλογα με την ήπειρο : προηγείται η Ευρώπη με 65%, έπεται η Αμερική με 55%, η περιοχής της Ασίας/Ειρηνικού βρίσκεται στο 22% και η Αφρική στο 10%.

  

Οι Ηλεκτρονικές Συσκευές και ο Ύπνος των Νέων

Μια νέα έρευνα δείχνει ότι όλο και περισσότερα παιδιά ξαγρυπνούν μέχρι αργά για να περιηγηθούν στο Internet, να στείλουν γραπτά μηνύματα από το κινητό τους τηλέφωνο ή να παίξουν ηλεκτρονικά παιχνίδια. Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι τα νεαρά αυτά άτομα όχι μόνο κοιμούνται λιγότερες ώρες από το κανονικό, αλλά ο ύπνος τους είναι κακής ποιότητας και ενδέχεται να εμφανίσουν προβλήματα συμπεριφοράς και έλλειψης συγκέντρωσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι 8 στους 10 μαθητές και φοιτητές δεν μπορούν να κοιμηθούν αν προηγουμένως έχουν κάνει παρατεταμένη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών και τουλάχιστον οι μισοί απ’ αυτούς αντιμετωπίζουν προβλήματα κατά τη διάρκεια της επόμενης ημέρας. Είναι διαπιστωμένο ότι τα αγόρια σερφάρουν πιο συχνά στο Internet και παίζουν βιντεοπαιχνίδια, ενώ τα κορίτσια στέλνουν περισσότερα SMS.

            Οι ερευνητές διαπίστωσαν μια σχεδόν παθολογική ανάγκη των νέων ανθρώπων να μένουν συνδεδεμένοι με τον υπολογιστή τους ή να έχουν ανοικτό το κινητό τους τηλέφωνο. Τα συμπτώματα από την πολύωρη χρήση των ηλεκτρονικών συσκευών είναι ασυνήθιστη κινητικότητα, αϋπνία και πόνος στα άκρα τη νύχτα και την ημέρα έλλειψη προσοχής, υπερκινητικότητα, άγχος, κατάθλιψη και μαθησιακές δυσκολίες.

  

Η Πρώτη Αποκλειστικά Ψηφιακή Εφημερίδα

Ο Αμερικανοαυστραλός μεγιστάνας των ΜΜΕ Rupert Murdoch, σε συνεργασία με την εταιρεία Apple σκοπεύει να κυκλοφορήσει σύντομα την πρώτη εφημερίδα σχεδιασμένη ειδικά για το iPad, ένα tabloid που θα ονομάζεται «The Daily». Ο Murdoch ανακοίνωσε το λανσάρισμα του «The Daily» χωρίς να αποκαλύψει λεπτομέρειες, όπως το αν η πρόσβαση στο ψηφιακό περιεχόμενο θα χρεώνεται ή όχι. Δεν θα υπάρχει πάντως άλλη έκδοση της εφημερίδας, όπως έντυπη ή διαδικτυακή. Την ίδια ώρα σε ανάλογες χρεώσεις στις ηλεκτρονικές εκδόσεις τους έχουν προχωρήσει ήδη τρεις μεγάλες εφημερίδες της News Corp, η «Wall Street Journal» και οι βρετανικοί «Times» και «Sunday Times». Όπως υποστηρίζει ο ίδιος ο Murdoch για το νέο δημιούργημά του  «Δεν καταστρέφει τις εφημερίδες, απλά τούς δίνει μια διαφορετική μορφή».

             Καθώς είναι διαπιστωμένο ότι πολύς κόσμος σερφάρει στο Internet χωρίς συγκεκριμένο στόχο, ο Murdoch είναι πεπεισμένος ότι αν η «The Daily» σχεδιαστεί σωστά, θα αποδειχθεί ότι οι καταναλωτές είναι πρόθυμοι να πληρώσουν για αποκαλυπτικό περιεχόμενο υψηλής ποιότητας στο Διαδίκτυο. Ο ίδιος οραματίζεται έναν κόσμο όπου η κάθε οικογένεια θα διαθέτει ένα iPad στο σπίτι και από εκεί θα ενημερώνονται όλοι.

  

Το «Ψηφιακό Περίπτερο»

            Στο «ψηφιακό περίπτερο» έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους οι εκδότες από 8 μεγάλα γαλλικά έντυπα που βλέπουν τις πωλήσεις των εφημερίδων και των περιοδικών τους να μειώνονται συνεχώς λόγω της επέλασης του Internet. Οι οκτώ αυτοί εκδότες σχημάτισαν κοινοπραξία με στόχο τη δημιουργία μιας ενιαίας ιντερνετικής πύλης για την πώληση των περιεχομένων των εκδόσεών τους μέσω του Διαδικτύου αλλά και μέσω κινητών τηλεφώνων και υπολογιστών ταμπλέτας. Οι καταναλωτές θα μπορούν να δημιουργήσουν λογαριασμό και να αγοράζουν άρθρα ή συνδρομές.

            Το σλόγκαν τους είναι «Πρέπει να βάλουμε ένα αντίτιμο στο online περιεχόμενο. Είναι θέμα επιβίωσης για μας». Πρόκειται για μια μετάβαση από την εποχή όπου το περιεχόμενο των εφημερίδων και των περιοδικών ήταν δωρεάν διαθέσιμο στο Internet και η χρηματοδότηση γινόταν κυρίως από τις διαφημίσεις, σε μια άλλη εποχή όπου τα έξοδα λειτουργίας μιας ιστοσελίδας έχουν αυξηθεί σημαντικά αλλά τα έσοδα δεν είναι τα αναμενόμενα και έτσι οι εκδότες αποφάσισαν ότι ήρθε η εποχή να αρχίζουν να χρεώνουν τους χρήστες αφού αυξήσουν βέβαια σημαντικά το περιεχόμενο που θα προσφέρουν και σε ποσότητα και σε ποιότητα.

             Οι Γάλλοι εκδότες αντιδρούν και στο ότι δεν αμείβονται όταν η υπηρεσία Google News παρουσιάζει αποσπάσματα των άρθρων τους αλλά και στη μεγάλη προμήθεια που χρεώνει η Apple για να περιβάλει εφαρμογές για τα έντυπά τους στα iPad και iPhone. Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα στο Internet είναι και οι ιστοσελίδες που διαθέτουν ειδήσεις τις οποίες συγκεντρώνουν από διάφορα έντυπα και δεν πληρώνουν τίποτα για δικαιώματα. Ανάλογες κινήσεις με τους Γάλλους έχουν κάνει εκδότες στη Γερμανία και την Ιταλία.

  

Το Ηλεκτρονικό Βιβλιοπωλείο του Google

            Η εταιρεία Google αποφάσισε να μπει δυναμικά και στον χώρο του ηλεκτρονικού βιβλίου, όχι όμως με τη μορφή της ηλεκτρονικής βιβλιοθήκης Google Books, που ήδη λειτουργεί με 15 εκατομμύρια τόμους βιβλίων που έχουν ήδη ψηφιοποιηθεί, αλλά με τη μορφή των eBooks (κατάστημα ψηφιακών βιβλίων), ως ανταγωνιστής δηλαδή της Amazon και της Apple. Μέχρι σήμερα, το Google Books επέτρεπε στους χρήστες να αναζητούν βιβλία και να διαβάζουν αποσπάσματα από τους τίτλους συνεργαζόμενων εκδοτών, ενώ για τα βιβλία που δεν καλύπτονται από πνευματικά δικαιώματα, ο χρήστης είχε πλήρη πρόσβαση σ’ όλα τα κείμενα.

             Από δω και πέρα, οι επισκέπτες του Google Books θα μπορούν να συνδέονται και να αγοράζουν ολόκληρα βιβλία από 4.000 εκδότες. Υπάρχουν βέβαια και οι αντιδράσεις στην κίνηση αυτή του Google, κυρίως από οργανώσεις καταναλωτών, ακαδημαϊκούς αλλά και από κυβερνήσεις, που ανησυχούν για την υπερβολική δύναμη που αποκτά η εταιρεία κολοσσός και στην αγορά του βιβλίου.

 

 Ψηφιοποίηση Βιβλίων και Λέξεων από το Google

            Η εταιρεία κολοσσός Google έχει αναλάβει και φαίνεται να ολοκληρώνει ένα τιτάνιο έργο : τη δημιουργία ενός ψηφιακού παραθύρου στην ιστορία των δύο τελευταίων αιώνων για ερευνητές αλλά και για απλούς χρήστες του Internet, πιο συγκεκριμένα την ψηφιοποίηση 500 δισεκατομμυρίων λέξεων που περιέχονται σε 5,2 εκατομμύρια τίτλους βιβλίων τα οποία έχουν εκδοθεί από το 1800 έως το 2000. Με απλή μετάβαση στην ιστοσελίδα http://ngrams.googlelabs.com/ και γράφοντας την λέξη που επιθυμούμε, μπορούμε να δούμε τη συχνότητα εμφάνισής της σε 5,2 εκατομμύρια βιβλία από το 1800 μέχρι και ήμερα. Μπορούμε να γράψουμε και περισσότερες από μία λέξεις και να δούμε συγκριτικά τα αποτελέσματα.

             Η υπηρεσία αυτή του Google προσφέρεται δωρεάν στους χρήστες του Διαδικτύου και τα βιβλία που ψηφιοποιήθηκαν είναι γραμμένα στα αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ρωσικά, κινεζικά, ισπανικά και εβραϊκά. Η εργασία αυτή αποκρυπτογραφεί στην ουσία δύο αιώνες εξέλιξης στην παγκόσμια κοινωνία και τον πολιτισμό.

  

Τα Νεότερα για το e-Commerce

            Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Έλληνες έχουμε αργήσει να χρησιμοποιούμε το ηλεκτρονικό εμπόριο (e-commerce) σε σχέση με τους Ευρωπαίους, αλλά η τάση στη χρήση του είναι αισθητά ανοδική τα τελευταία χρόνια. Εκτιμάται ότι στο τέλος του 2010, 1 εκατομμύριο περίπου χρήστες του Internet στη χώρα μας θα έχουν κάνει ηλεκτρονικές αγορές περίπου 2 δισεκατομμυρίων ευρώ ανά έτος και σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Focus Bari, ο αριθμός των Ελλήνων e-shoppers θα έχει φθάσει το 1,5 εκατομμύριο στο τέλος του 2011 και ο τζίρος θα ανέλθει σε περίπου 3 δισεκατομμύρια ευρώ.

             Επίσης, είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ παλαιότερα οι ηλεκτρονικές αγορές αφορούσαν κυρίως ηλεκτρονικές συσκευές, βιβλία και ταξίδια, σήμερα οι ηλεκτρονικές αγορές έχουν επεκταθεί σ’ όλο σχεδόν το φάσμα του λιανεμπορίου. Επίσης, έχει βελτιωθεί σημαντικά και ο τρόπος παρουσίασης των προϊόντων. Από μια απλή εικόνα του απώτερου παρελθόντος, τώρα ο πελάτης μπορεί να βρει τρισδιάστατες απεικονίσεις, βίντεο, ταξινόμηση σε καταλόγους αλλά και σχόλια από άλλους χρήστες των προϊόντων του ηλεκτρονικού καταστήματος.

             Τα πλεονεκτήματα των ηλεκτρονικών αγορών είναι οι χαμηλές τιμές, η γρήγορη και 24ωρη εξυπηρέτηση, τα σχόλια των άλλων χρηστών για τα είδη που αγόρασαν, αλλά και η μεγάλη ποικιλία σε προϊόντα και υπηρεσίες. Ακόμη, τα ηλεκτρονικά καταστήματα χρησιμοποιούν και νέες τεχνικές marketing για να προσελκύσουν πελάτες, όπως την «προσφορά της ημέρας», ειδικές εκπτώσεις για συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων αλλά και αποστολή με e-mail ενημερωτικών εντύπων (newsletters) με ειδικές προσφορές σ’ όσους είναι ήδη πελάτες.

  

Τα Παράξενα του Facebook

            Καθώς η δημοφιλής ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης έχει μπει για τα καλά στη ζωή με 450 εκατομμύρια συνδρομητές παγκοσμίως και 400.000 Έλληνες χρήστες να έχουν λογαριασμό (προφίλ) σ’ αυτό, δεν είναι λίγα τα γεγονότα που αποδεικνύουν την επιρροή του :

 

 Στατιστικά για τη Χρήση του Internet

            Σύμφωνα με έρευνα του Παρατηρητηρίου για την Κοινωνία της Πληροφορίας, έχει βελτιωθεί σημαντικά η σχέση των Ελλήνων με το Διαδίκτυο αν και η χώρα μας εξακολουθεί να υστερεί από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη χώρα μας μέτριες ή υψηλές δεξιότητες στη χρήση του Διαδικτύου διαθέτει το 18,2% των πολιτών, όταν ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 31% και τα πρωτεία κατέχει η Ισλανδία με ποσοστό 60%.

             Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, τα τρία τελευταία χρόνια παρατηρήθηκε σημαντική βελτίωση του διαδικτυακού αλφαβητισμού σ’ όλες τις ομάδες του πληθυσμού, με εξαίρεση τους ηλικιωμένους και τα άτομα με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο, όπου η χώρα μας σημειώνει πολύ χαμηλά ποσοστά σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Αντίθετα, βελτίωση παρατηρήθηκε στην χρήση του Διαδικτύου από άτομα που διαμένουν σε αγροτικές περιοχές, από τους οικονομικά ανενεργούς πολίτες και τις γυναίκες.

             Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα έδειξε ότι υπολογιστή χρησιμοποιεί το 51% των Ελλήνων, ενώ το 44% είναι χρήστες του Internet. Η πρόσβαση στο Διαδίκτυο γίνεται κυρίως από το σπίτι και ακολουθούν ο χώρος εργασίας και τα Internet καφέ. Οι Έλληνες χρήστες του Internet διαβάζουν κυρίως ηλεκτρονικές εφημερίδες και περιοδικά και κάνουν αναζητήσεις για διάφορα θέματα, ενώ είναι ακόμα πολύ μικρό σε σχέση με τις ευρωπαϊκές χώρες το ποσοστό όσων κάνουν ηλεκτρονικές τραπεζικές συναλλαγές.

             Ψηφιακό χάσμα εξακολουθεί να υπάρχει ανάμεσα στα μεγάλα αστικά κέντρα και την περιφέρεια, ενώ ο ανδρικός πληθυσμός προηγείται σταθερά στην πρόσβαση στο Διαδίκτυο και εντυπωσιακό είναι και το ψηφιακό χάσμα των γενεών καθώς στις ηλικίες 16 έως 24 ετών η χρήση υπολογιστή και Internet φθάνει το 94%, ενώ στις ηλικίες άνω των 65 το αντίστοιχο ποσοστό δεν ξεπερνά το 5%.

  

Συμπεράσματα

            «Η απαγόρευση της ηλεκτρονικής ανταλλαγής βιβλίων δεν είναι η απάντηση. Η απάντηση είναι να αξιοποιήσουμε τα καλά στοιχεία της τεχνολογίας για να προωθήσουμε και να διαδώσουμε ό,τι καλύτερο έχει να επιδείξει η λογοτεχνία. Πούλησα τόσο πολλά βιβλία, γιατί μπήκα στον κόπο να κάνω το έργο μου διαθέσιμο στο Internet. Το μέλλον των εκδόσεων βρίσκεται στα e-books». Paulo Coelho, Συγγραφέας.

             «Εμάς μας βοήθησε πολύ το Διαδίκτυο. Τα βιντεάκια που μας έπαιρναν και τα ανέβαζαν στο MySpace και στο YouTube. Μάλιστα, κάναμε και μια σκέψη γι’ αυτό : να μοιράζουμε το υλικό μας δωρεάν στο Διαδίκτυο. Έτσι κι αλλιώς, από το CD χρήματα δεν βγάζει κανείς». Μάρθα Φριντζήλα, Καλλιτέχνης.

             «Με την εκρηκτική επιτυχία των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης, είναι προφανές ότι ο κόσμος δεν ενδιαφέρεται πλέον για την προστασία της ιδιωτικής του ζωής στο Διαδίκτυο. Ο κόσμος νιώθει πια πραγματικά άνετα όχι μόνο να μοιράζεται περισσότερες πληροφορίες διαφόρων ειδών, αλλά και να τις μοιράζεται πιο ανοιχτά και με περισσότερους ανθρώπους. Αυτή η κοινωνική νόρμα έχει εξελιχθεί με την πάροδο του χρόνου». Mark Zuckenberg, ιδρυτής του Facebook.

             Στη σημερινή εποχή του Internet, οι νέοι διαβάζουν αλλά δεν έχουν μάθει να πληρώνουν για να ενημερώνονται και τείνει να επικρατήσει η τάση για μια επιφανειακή και στα κλεφτά ανάγνωση.

             «Κανείς πια δεν ενδιαφέρεται να προστατεύσει την προσωπική του ζωή». Mark Zuckerberg, ιδρυτής του Facebook.

             «Δεν αποκτάς 500 εκατομμύρια φίλους εάν δεν κάνεις και μερικούς εχθρούς». Mark Zuckerberg, ιδρυτής του Facebook.

             Με τον όρο cyber disinhibition, που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει άρση αναστολών στον Κυβερνοχώρο, έχει αποδοθεί η ελευθεριότητα που αποκτά κάποιος μέσα στην ανωνυμία και στην ασυδοσία που επικρατεί στο Internet.

             Οι προσπάθειες που κάνουν κάποιοι μεγαλοεκδότες για να πείσουν το κοινό να πληρώνει για την online ενημέρωσή του, απέτυχαν παταγωδώς. Ορισμένοι πιστεύουν ότι με τον ερχομό του iPhone ή του iPad τα πράγματα θα αλλάξουν, αλλά εκείνο που είναι σίγουρο είναι ότι οι νεαροί χρήστες του Internet δεν έχουν αποκτήσει τη συνήθεια τού να πληρώνουν για να ενημερώνονται. Οπότε, είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν οι ηλεκτρονικές συνδρομές θα είναι μια επαρκής πηγή εισοδήματος για τις εφημερίδες.

             «Ο χρήστης στο Διαδίκτυο επιλέγει έναν φανταστικό εαυτό, όπως μπορεί να επινοεί και τους φανταστικούς συνομιλητές του, να τους αλλάζει, να τους σβήνει, αλλά και να τους διευρύνει και να μπαίνει σε κοινότητες και παρέες που η πραγματική ζωή δεν θα τον άφηνε ποτέ». Εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ», 5 Μαρτίου 2010.

             «Ο καθένας μας αντανακλά την καθημερινότητά του και στο Facebook, το οποίο δεν διαφέρει και πολύ από μια κοινωνική εκφορά του ρόλου μας καθώς η καθημερινή μας παρουσία σ’ αυτό αποκαλύπτει το αληθινό μας πρόσωπο. Το Facebook είναι ένα δυνατό κομμάτι επικοινωνίας, αφού αποτελεί πλέον έναν δημόσιο χώρο και θα πρέπει να δείχνουμε εκεί την πραγματική εικόνα του εαυτού μας, για να μην δίνονται λανθασμένες εντυπώσεις και να αποφεύγονται οι παρεξηγήσεις». Χαράλαμπος Στέρτζος, Κοινωνιολόγος.

             Το Διαδίκτυο έχει χαρακτηριστεί επανάσταση ενδεχομένως εξίσου σημαντική με την εφεύρεση του τροχού και ο λόγος είναι ότι κάνει διαθέσιμη στους χρήστες του όση γνώση και όσες πληροφορίες διαθέτει η ανθρωπότητα σ’ όλον τον κόσμο, εκμηδενίζει τις αποστάσεις και καταλύει τα σύνορα, φέρνοντας κοντά ανθρώπους από διαφορετικές κουλτούρες, τάξεις και εθνικότητες.

             Στο μέλλον εφημερίδες, τηλεόραση και Διαδίκτυο θα συγκλίνουν σε μία και μοναδική πλατφόρμα που θα είναι προσβάσιμη μέσα από διάφορες συσκευές, κινητές ή όχι.

             Στο Διαδίκτυο, θα πρέπει εκτός από «καταναλωτές» ειδήσεων να γίνουμε και «παραγωγοί» και διανομείς ειδήσεων.

            Εκτός από μια σύντομη επικοινωνία, τα greeklish δεν βοηθούν τη γλώσσα ή τον πολιτισμό μας και αυτό γιατί μειώνοντας τις λέξεις, μειώνουμε ουσιαστικά και τον κόσμο μας καθώς τα όρια της γλώσσας μας είναι τα όρια του κόσμου που ζούμε.

             Η νέα γενιά που μεγάλωσε με το Facebook έμαθε να ανακοινώνει στο Διαδίκτυο όλες τις λεπτομέρειες της προσωπικής της ζωής. Τώρα, όμως, οι ίδιοι οι νεολαίοι έχουν αρχίσει να μαθαίνουν με ποιον τρόπο να προστατεύουν τα προσωπικά τους στοιχεία καθώς είναι διαπιστωμένο ότι η ψηφιακή εποχή δεν παρέχει καμία αξιοπιστία.

             Μέσα σε ελάχιστα χρόνια, τα ιστολόγια (blogs) μετατράπηκαν από πειραματικά εργαστήρια για ανθρώπους της επικοινωνίας, των media και του λογισμικού και από προσωπικά ημερολόγια, σε δυναμικά εργαλεία πολιτικής παρέμβασης. Η αχίλλειος πτέρνα των blogs είναι πάντως η ανεξέλεγκτη ροή πληροφοριών και η αδυναμία ελέγχου των πηγών των συκοφαντικών σχολίων που δημοσιεύονται σ’ αυτά.

             Οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ ενδιαφέρονται για την εξερεύνηση των «πληροφοριών από ανοικτές πηγές», δηλαδή όλη εκείνη την πληροφόρηση που είναι προσβάσιμη από όλους αλλά συχνά βρίσκεται κρυμμένη μέσα στην πληθώρα των τηλεοπτικών εκπομπών, των ιστότοπων, των βίντεο και της ραδιοφωνικής ενημέρωσης (Περιοδικό «Wired»).

             Ο καθένας μας οφείλει να διαχειρίζεται συνειδητά τη διαδικτυακή του παρουσία, δηλαδή να μπορεί ταυτόχρονα με την ίδια ευκολία που μπαίνει στο Internet, να αποσυνδέεται κιόλας.

             Ένας από τους εκατοντάδες ταλαιπωρημένους επιβάτες ενός βρετανικού αεροδρομίου που είχε κλείσει λόγω θύελλας, έγραψε στο Twitter : «Το αεροδρόμιο έκλεισε. Πετάω σε μία εβδομάδα. Αν δεν ανοίξει άμεσα, θα το ανατινάξω». Μία εβδομάδα αργότερα, όταν πήγε να ταξιδέψει, συνελήφθη και ανακρίθηκε για επτά ώρες.

             Προτού αποφασίσουμε να δημοσιεύσουμε σε κάποια ιστοσελίδα φωτογραφίες που να μας δείχνουν σε περίεργες στάσεις σε κάποιες ανέμελες διακοπές, ίσως θα πρέπει να υπάρξει περισσότερη σκέψη και λιγότερος ενθουσιασμός και αυτό γιατί εκτός από την υστεροφημία θα έκανε καλό και στην αισθητική μας.

             «Κάνω on-line ό,τι θέλω να κάνω. Δεν νομίζω ότι είναι δουλειά κανενός να μου λέει τι δεν πρέπει να κάνω. Δεν νιώθω υπεύθυνος απέναντι σε άλλους ανθρώπους όταν είμαι on-line. Περισσότερο νοιάζομαι για μένα, παρά για οποιονδήποτε άλλον». Απάντηση που έδωσαν πολλοί νέοι όταν ρωτήθηκαν για τον τρόπο με τον οποίο σκέφτονται όταν περιηγούνται στο Internet καθώς και για το μέγεθος της ευθύνης που αντιλαμβάνονται ότι τούς αναλογεί.

             Στέλεχος ελληνικού εκδοτικού οίκου εξέφρασε τον φόβο της ότι τα πιο αγαπημένα βιβλία των παιδιών θα μοιάζουν περισσότερο με φιλμ όταν θα διαβάζονται με την μορφή του e-book από έναν e-reader και υπάρχει κίνδυνος να μετατρέψουν έτσι τους νεαρούς αναγνώστες περισσότερο σε θεατές παρά σε ενεργούς συμμέτοχους στην εμπειρία της ανάγνωσης.

             «Προσφέροντας απαντήσεις σε ερωτήσεις με τόσο αμείλικτη αποτελεσματικότητα, το Internet κόβει την προμήθεια ενός ακόμα πιο πολύτιμου αγαθού : της παραγωγικής κλιμάκωσης της περιέργειας. Η εκπαίδευση, όπως τουλάχιστον την θυμάμαι, δεν είχε στόχο μόνο να δημιουργήσει παιδιά εφοδιασμένα με πληθώρα πληροφοριών, αλλά να τα γεμίσει με ερωτήματα που ωριμάζουν, μέσω της αναβολής, σε γνήσια ενδιαφέροντα». Ben Greenman, International Herald Tribune.

 «Αντιπαθώ σφόδρα τα e-books, την ηλεκτρονική ανάγνωση και όλες τις επιρροές της σύγχρονης τεχνολογίας που σε αποσπούν από την παραδοσιακή ανάγνωση», θεωρώντας πως όλα αυτά που αντιπαθεί αναιρούν την ικανότητά μας να εκτιμήσουμε την ομορφιά και την αισθητική εμπειρία της ανάγνωσης σε έντυπα βιβλία. «Η συγκέντρωση, η απομόνωση, η σιωπή, όλα όσα προϋποθέτει η ανάγνωση δεν ανήκουν πλέον σε όσα ζητά ή μπορεί να κατακτήσει σήμερα ο αναγνώστης». Φίλιπ Ροθ, Αμερικανός συγγραφέας, «ΤΑ ΝΕΑ» 7 Οκτ 2010.

             «Οι χρήστες του Facebook δεν είναι καταληψίες ούτε μη βίαιοι ακτιβιστές, δεν είναι καν διαδηλωτές. Η φύση του μέσου τους σημαίνει ότι μπορούν να διαμαρτύρονται με αμελητέο προσωπικό κίνδυνο και ως εκ τούτου με αμελητέο αποτέλεσμα. Τα κοινωνικά δίκτυα αυξάνουν τη συμμετοχή επειδή μειώνουν τον κόπο που η συμμετοχή αυτή απαιτεί». Μάλκομ Γκλάντγουελ, Αμερικανός δημοσιογράφος, «ΤΑ ΝΕΑ» 9 Οκτ 2010.

             «Τελικά το Facebook είναι ένα τεράστιο πάρτι όπου όλοι μιλάνε μεταξύ τους και κανείς δεν ξέρει κανέναν», Θοδωρής Αντωνιάδης, Ηθοποιός, «ΤΟ ΒΗΜΑ» 24 Οκτ 2010.

             «Η συμβολή του Facebook στην ανθρώπινη επικοινωνία είναι προς την υπερτίμηση του ασήμαντου, του ανόητου, του επιπόλαιου, συχνά και του υστερικού – χωρίς αυτό να αποκλείει, βέβαια, τις καλές εξαιρέσεις», Απόστολος Δοξιάδης, Μαθηματικός-Συγγραφέας, «ΤΟ ΒΗΜΑ» 24 Οκτ 2010

Στον κόσμο του Twitter δεν υπάρχει λόγος να ντραπείς, αφού κανείς δεν γνωρίζει ποιος είσαι!

            «Λόγω της ανωνυμίας αλλά και της έλλειψης προσωπικών αναφορών, το Twitter δημιουργεί ένα οικείο περιβάλλον για να μιλήσει κάποιος άνετα ακόμη και για τα πιο προσωπικά του θέματα. Οι άνθρωποι είναι πιο απελευθερωμένοι γιατί ξέρουν ότι δεν θα εκτεθούν καθώς δεν κινδυνεύουν να προδώσουν κάποιο στοιχείο της ταυτότητάς τους», χρήστης του Twitter, Περιοδικό «Ταχυδρόμος» 13 Νοε 2010.

             «Η δημοσιογραφία και η βιομηχανία της πληροφορίας αλλάζουν. Βλέποντας ότι σήμερα προσφέρουμε στον αναγνώστη πολλά περισσότερα από μια απλή είδηση, όπως σχόλια, blogs, φωτογραφίες, βίντεο, γραφήματα, παραπομπές σε άλλες ιστοσελίδες, απευθείας μεταδόσεις κ.ά., ενθουσιάζομαι και πιστεύω για ένα καλύτερο μέλλον της ποιοτικής ενημέρωσης», Κάθριν Γκριν, διευθύντρια τηλεοπτικού προγράμματος στις ΗΠΑ, «ΤΑ ΝΕΑ» 12 Νοε 2010.

             «Το θέμα δεν είναι απλώς να ‘ανεβαίνουν’ στο Internet οι αποφάσεις σε μορφή pdf ή σκαναρισμένες. Αυτό δεν είναι ούτε opengov (ανοιχτή διακυβέρνηση) ούτε διαύγεια. Ο κανόνας είναι find-play-share, δηλαδή τα δεδομένα πρέπει να μπορώ να τα βρίσκω εύκολα, να είναι σε μορφή επεξεργάσιμη τεχνικά και να έχω δικαίωμα και τρόπο να τα διαμοιράσω παντού και σε όλους», Βασίλης Γουλανδρής, Σύμβουλος Νέων Μέσων και Πολιτικής Επικοινωνίας, «Η Καθημερινή» 14 Νοε 2010.

             «Οι ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης παρέχουν ένα εναλλακτικό κανάλι επικοινωνίας που είναι φύσει αμφίδρομο. Δίνεις τη δυνατότητα στον κόσμο να εκφράσει την άποψή του», Γιώργος Γκιώνης, Ερευνητής στο Εργαστήριο Συστημάτων Αποφάσεων και Διοίκησης του ΕΜΠ, «ΤΑ ΝΕΑ» 16 Νοε 2010.

             «Αν μια ψηφιακή εφημερίδα σχεδιαστεί σωστά, θα αποδειχθεί ότι οι καταναλωτές είναι πρόθυμοι να πληρώσουν για αποκαλυπτικό περιεχόμενο υψηλής ποιότητας στο Διαδίκτυο». Rupert Murdoch, Αμερικανοαυστραλός μεγιστάνας των ΜΜΕ.

             «Οραματίζομαι έναν κόσμο όπου κάθε οικογένεια θα διαθέτει ένα iPad στο σπίτι και θα είναι η αποκλειστική συσκευή από την οποία θα ενημερώνονται όλοι». Rupert Murdoch, Αμερικανοαυστραλός μεγιστάνας των ΜΜΕ.

             «Τραβήξτε όσες φωτογραφίες θέλετε, αλλά παρακαλώ μην τις ανεβάσετε στο Facebook». Από προσκλητήριο γάμου.

             «Είναι πολύ εύκολο να κάνεις ‘like’ σε κάτι στο Facebook αλλά είναι πολύ πιο δύσκολο να εμπλακείς ενεργά». Meg Pickard, υπεύθυνη της ηλεκτρονικής έκδοσης της Guardian.

             «Ακόμη και αν δεν είσαι στο Twitter, θα πρέπει να είσαι ενθουσιασμένος αν οι άλλοι συζητούν, προωθούν και μοιράζονται το περιεχόμενό σου σε αυτό», Meg Pickard, υπεύθυνη της ηλεκτρονικής έκδοσης της Guardian.

             Όλο και περισσότερο το Internet δίνει προς δημόσια κατανάλωση ιδιωτικά αστεία, γνώμες και προτιμήσεις, θολώνοντας τα όρια μεταξύ ιδιωτικής και δημόσιας ζωής και δημιουργώντας μια ασαφή περιοχή στους νόμους.

             Σημαδιακή είναι η ημερομηνία της Πέμπτης 25 Νοεμβρίου 2010 για τον ελληνικό Τύπο καθώς την ημέρα αυτή κυκλοφόρησε η τελευταία έντυπη έκδοση της καθημερινής και ιστορικής εφημερίδας «ΤΟ ΒΗΜΑ», η οποία θα είναι πλέον διαθέσιμη μόνο μέσω του Internet αλλά και σε έντυπη έκδοση μόνο ως πολυεφημερίδα κάθε Κυριακή. Ο λόγος είναι ότι από τους 90.000 αναγνώστες της εφημερίδας την ημέρα εκείνη, οι 82.000 ήταν διαδικτυακοί και μόλις οι 8.000 παραδοσιακοί! Ένας σκληρός αγώνας δρόμου έχει ξεκινήσει για το ποιος θα δημιουργήσει τα καλύτερα μέσα μαζικής ενημέρωσης μέσα στο Internet.

             «Η ψηφιακή δημοσιογραφία ξέρει να κάνει τα πάντα, εκτός από το να κερδίζει χρήματα», Giovanni Di Lorencio, διευθυντής της γερμανικής εφημερίδας «Die Zeit».

             «Το e-mail πέθανε. Σε σχέση με το προϊόν του Facebook είναι σαν να μιλάμε για Fax στην εποχή του Internet. Ως μέσο είναι βαρετό, όπως ακριβώς και το Fax. Είναι πολύ πιο φιλικό και ευχάριστο να λαμβάνεις αντί για ένα ξερό έγγραφο στο ηλεκτρονικό σου ταχυδρομείο ένα μήνυμα προσωποποιημένο, το οποίο περιέχει τη φωτογραφία εκείνου που σου το στέλνει». Νίκος Βασιλάκος, δημοσιογράφος, ειδικός σε ζητήματα τεχνολογίας και ιδρυτής της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Internet Now!.

             Το μεγάλο προτέρημα του Twitter είναι η ταχύτητα με την οποία επιτρέπει τη μετάδοση των πληροφοριών, χωρίς κάποια κεντρική καθοδήγηση.

             «Με 400 εκατομμύρια επισκέπτες τον μήνα, η ιστοσελίδα Wikipedia έγινε πραγματικά ένα θεμελιώδες κομμάτι της ενημερωτικής υποδομής του πλανήτη. Δεν φανταζόμουν κάτι τέτοιο. Δεν περίμενα ποτέ ότι θα ταξίδευα σε όλο τον κόσμο». Jimmy Wales, ιδρυτής της Wikipedia.

             Η δύναμη της ανωνυμίας στο Διαδίκτυο τις περισσότερες φορές γίνεται αντικείμενο κατάχρησης σε βάρος της ελευθερίας των συνανθρώπων μας.

             «Ο κόσμος δεν θέλει πλέον απλά να καταναλώνει τις ειδήσεις. Θέλει να τις μοιράζεται και να τις συζητά». Arianna Huffington, η ελληνικής καταγωγής ιδρύτρια της ιστοσελίδας Huffington Post.

             «Ο Mark Zuckerberg είναι το πρόσωπο του 2010, σύμφωνα με το αμερικανικό περιοδικό Time, διότι κατόρθωσε να ενώσει περισσότερους από 500 εκατομμύρια ανθρώπους, χαρτογραφώντας παράλληλα τις μεταξύ τους σχέσεις. Είναι ο άνθρωπος της χρονιάς διότι δημιούργησε ένα νέο σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών και άλλαξε τον τρόπο ζωής των ανθρώπων», Lev Grossman, δημοσιογράφος του «Time».

 

back.gif (9867 bytes)

Επιστροφή