ΚΕΝΤΡΟ ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. Ν. ΦΛΩΡΙΝΑΣ

Οι Κοινωνικές Επιπτώσεις του Internet - Μέρος 1ο

 

Το Σύνδρομο της Υπερπληροφόρησης

Έρευνα που έκανε Βρετανική εταιρεία σε διευθυντικά στελέχη μεγάλων επιχειρήσεων στη Δυτική Ευρώπη, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι περισσότεροι απ’ αυτούς υποφέρουν από μια νέα ασθένεια : το σύνδρομο της υπερπληροφόρησης. Πρόκειται για το άγχος, την ένταση και την αβεβαιότητα που δημιουργεί ο καθημερινός κατακλυσμός από πληροφορίες και ειδήσεις που φθάνουν, μ’ όλα αυτά τα υπερσύγχρονα μέσα επικοινωνιών, στα γραφεία των επιχειρήσεων.

Η επιτακτική ανάγκη για συνεχή ενημέρωση και αφομοίωση κάθε τι καινούργιου και η δυνατότητα πολλών επιλογών, άρα και δύσκολων αποφάσεων, έχουν ως αποτέλεσμα υπερβολικό άγχος, εξασθενημένη υγεία, έλλειψη αυτοπεποίθησης, βιαστικές αποφάσεις και λανθασμένα συμπεράσματα. Οι νέες τεχνολογίες κάνουν ακόμα πιο γρήγορη, εύκολη και φθηνή την απόκτηση πληροφοριών. Όμως, το δύσκολο είναι το «ξεκαθάρισμα» των πληροφοριών. Στην εποχή που ζούμε, η πρόσβαση στην πληροφορία είναι πολύ εύκολη και πολύ φθηνή, αλλά η διασταύρωση και η επαλήθευση των πληροφοριών που αποκτούμε είναι συχνά αδύνατη.

Η φθηνή πληροφορία δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση γνώση ούτε πολύ περισσότερο σοφία. Εύκολα μετατρέπεται σε άγνοια ή αποβλάκωση. Το ότι η υπερπληροφόρηση οδηγεί στην αποπληροφόρηση αποτελεί πλέον κοινή διαπίστωση. Απαιτείται παιδεία, διάθεση και χρόνος για να μπορέσουμε να αναλύσουμε και να κρίνουμε τις πληροφορίες και όχι να τις καταπίνουμε αμάσητες. Στην εποχή μας, ενώ η πληροφόρηση είναι θεωρητικά πιο πλούσια, στην ουσία ομοιογενοποιείται, φτωχαίνει και συγκεντροποιείται. Υπάρχει ένας καθημερινός βομβαρδισμός από πληροφορίες, οι οποίες είναι συχνά ασύνδετες, ανεξακρίβωτες και κατευθυνόμενες.

Όσο η πληροφόρηση γίνεται πιο φθηνή, δηλαδή πιο ανεξέλεγκτη, τόσο πιο επιτακτική γίνεται η ανάγκη για μια νέα ατομική και συλλογική στάση απέναντι στο πώς διαχειριζόμαστε όσα «πληροφορούμαστε». Ζούμε σ’ έναν κόσμο πληροφοριών. Μόνο το 2002 παρήχθησαν δεδομένα που θα απαιτούσαν 500.000 βιβλιοθήκες του Κογκρέσου των ΗΠΑ για να αποθηκευτούν σε έντυπη μορφή. Κάθε άνθρωπος παράγει και συλλέγει απίστευτο αριθμό πληροφοριών καθημερινά, τον μεγαλύτερο από ποτέ. Υπολογίζεται σε 800 ΜΒ ανά άτομο ετησίως. Οι επιστήμονες προειδοποιούν για «έκρηξη πληροφοριών». Μόνο οι ΗΠΑ παράγουν το 40% των νέων πληροφοριών παγκοσμίως.

Το Σύνδρομο Πληροφοριακής Κόπωσης (IFS, Information Fatigue Syndrome), είναι μια σύγχρονη ασθένεια που είναι αποτέλεσμα της υπερφόρτωσης του ανθρώπινου εγκεφάλου με συνεχείς πληροφορίες, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται συμπτώματα άγχους, μείωση της ικανότητας συγκέντρωσης, της απομνημόνευσης αλλά και της λήψης αποφάσεων.

 

Κίνδυνος για τις Σπάνιες Γλώσσες

Όταν χάνεται μια γλώσσα ή μια διάλεκτος, ο κόσμος γίνεται πιο φτωχός και αυτό γιατί πολλές από τις σπάνιες γλώσσες διαθέτουν μουσικότητα, κουλτούρα και ιστορία και είναι πραγματικά κρίμα να έρθει η μέρα που δεν θα την μιλάει κανένας. Είναι γεγονός ότι με την κυριαρχία της αγγλικής γλώσσας στο Internet, πολλοί φοβούνται πως κινδυνεύουν οι τοπικοί πολιτισμοί.

Ο ίδιος ο δημιουργός του WWW (World Wide Web), ο Σκοτσέζος Tim Berners Lee, δήλωσε σε μια επίσκεψή του στην Αθήνα τον Μάιο του 2003 ότι μπορεί το Internet να προωθεί σαφώς μια νέα διεθνή κουλτούρα που υποβοηθείται από μια κοινή γλώσσα και από ένα κοινό αλφάβητο, αλλά ο καθένας μας θα πρέπει να μαθαίνει μία τουλάχιστον δεύτερη γλώσσα και αυτό γιατί χρειαζόμαστε τη διαφορετικότητα και το να έχουμε διαφορετικές ιδέες και απόψεις.

 

Ζωή στο Σπίτι Παρέα Μόνο με το Internet

Επί έναν ολόκληρο χρόνο, το 2000, ο Αμερικανός Μιτς Μάντοξ δεν είχε αντικρίσει τον κόσμο της γειτονιάς του γιατί απλούστατα δεν είχε βγει από το σπίτι του. Είχε ζήσει μια «κανονική ζωή»  στο εικονικό περιβάλλον που του προσέφερε ο ηλεκτρονικός του υπολογιστής και το καλώδιο του τηλεφώνου του.

Ήταν το πρώτο μακροχρόνιο πείραμα για το αν είναι εφικτό να επιβιώσει κάποιος συντηρούμενος αποκλειστικά από το Internet και τις υπηρεσίες που αυτό μπορεί να προσφέρει. Και το πείραμα είχε απόλυτη επιτυχία : ο Μάντοξ είχε ψωνίσει, είχε τραφεί, είχε επικοινωνήσει, είχε διασκεδάσει αλλά και ερωτευθεί μέσα από το Διαδίκτυο. Μέσω του Internet προσφέρονται πλέον όλες οι υπηρεσίες, ακόμα και στη χώρα μας.

 

Διαδικτυωμένοι, Σηκωθείτε να Βγούμε στους Δρόμους

Διάφορα σημαντικά γεγονότα που συνέβησαν το 2003, όπως ο πόλεμος στο Ιράκ, ήταν η αφορμή που συσπείρωσε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, χρήστες του Internet, οι οποίοι άφησαν τις λεωφόρους του Internet και βγήκαν στις πραγματικές λεωφόρους για να διαδηλώσουν.

Αυτό το νέο αντιπολεμικό κίνημα οργανώθηκε και εξαπλώθηκε ταχύτατα και απέκτησε παγκόσμια εμβέλεια χάρη στις τεράστιες δυνατότητες του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Χωρίς το Internet, δεν θα ήταν δυνατό να οργανωθούν τόσο καλά και σχεδόν ταυτόχρονα σ’ όλον τον κόσμο οι μεγάλες αντιπολεμικές διαδηλώσεις.

 

Οι Υπολογιστές Σκοτώνουν τη Φαντασία

Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές όχι μόνο δεν διευκολύνουν τη μάθηση στα παιδιά του Δημοτικού, αλλά σκοτώνουν τη δημιουργικότητα των μικρών μαθητών και βλάπτουν τις μαθησιακές τους ικανότητες. Αυτό το συμπέρασμα προκύπτει από έρευνα της Αμερικανίδας Παιδοψυχολόγου Caren Murphy σχετικά με τις επιπτώσεις της τεχνολογίας στις μαθησιακές ικανότητες των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου. Τα συμπεράσματά της είναι ότι ένα παιδί μαθαίνει καλύτερα από έναν δάσκαλο και όχι από ένα μηχάνημα και επίσης τα μικρά παιδιά χρειάζονται σωματική άσκηση και άμεση εμπειρία για να μπορέσουν να αναπτύξουν τη φαντασία τους και τις αισθήσεις του χώρου και του χρόνου.

Το παραδοσιακό διάβασμα σημαίνει συγκέντρωση, απόλαυση της λεπτομέρειας και κάποιο επίπεδο έμπνευσης, ενώ αντίθετα, τα προγράμματα των ηλεκτρονικών υπολογιστών αποτελούν φρένο στα παραπάνω. Είναι γεγονός ότι  οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές είναι μια τεχνολογία που δημιουργήθηκε για πρωταρχική χρήση από τους ενηλίκους και για επαγγελματικούς σκοπούς και ποτέ δεν έχει αποδειχθεί ότι υπάρχει κάποια σχέση ανάμεσα στη χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών και στη βελτίωση των μαθησιακών ικανοτήτων των μικρών μαθητών. Εξαιρούνται τα παιδιά με ειδικές ανάγκες.

 

Ένας Αόρατος Κατάσκοπος στον Υπολογιστή μας

Υπάρχουν εταιρείες, κυρίως στις ΗΠΑ, οι οποίες δημιουργούν προγράμματα υπολογιστών τα οποία μπορούν να εγκαταστήσουν οι αγοραστές τους στον υπολογιστή ενός απομακρυσμένου χρήστη, με τον οποίο συνομιλούν μέσω του Internet ή επικοινωνούν με e-mail, με απώτερο σκοπό να αποκτήσουν πλήρη έλεγχο του απομακρυσμένου υπολογιστή ή και απλά να παρακολουθούν όλες τις ενέργειες του απομακρυσμένου χρήστη. Ένας συνήθης τρόπος κατασκοπείας ενός απομακρυσμένου υπολογιστή είναι να σταλεί μια ευχετήρια κάρτα μέσω ενός ηλεκτρονικού μηνύματος (e-mail) στον ανύποπτο χρήστη για να ενεργοποιηθεί έτσι το σχετικό πρόγραμμα και να αποκτηθεί πλήρης πρόσβαση στον υπολογιστή του.

Ο επικεφαλής του Κέντρου Πληροφόρησης για το Ηλεκτρονικό Απαραβίαστο (Electronic Privacy Information Center) στις ΗΠΑ δήλωσε ότι η πώληση προγραμμάτων που παγιδεύουν τις επικοινωνίες των πολιτών εν αγνοία τους παραβιάζει τη σχετική νομοθεσία για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες. Υπάρχει, όμως, και η άλλη πλευρά που υποστηρίζει ότι η χρήση τέτοιων ηλεκτρονικών προγραμμάτων κατασκοπείας είναι καθόλα νόμιμη, καθώς οι εργοδότες θέλουν να παρακολουθούν τη χρήση του Internet από τους εργαζομένους και άρα και την απόδοσή τους, οι γονείς θέλουν να γνωρίζουν σε ποιες ιστοσελίδες περιηγούνται τα παιδιά τους αλλά υπάρχουν και οι καχύποπτοι σύζυγοι!

Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας EarthLink υπάρχουν ειδικά προγράμματα, κάτι σαν ηλεκτρονικοί κατάσκοποι, που βρίσκονται καλά κρυμμένα στους σκληρούς δίσκους των υπολογιστών και εν αγνοία των ιδιοκτητών τους και η αποστολή τους είναι να παρακολουθούν τις κινήσεις των ανυποψίαστων χρηστών προς ενημέρωση και όφελος των διαφημίσεων. Αυτό το λογισμικό, που αποκαλείται spyware, εγκαθίσταται αυτόματα χωρίς να το γνωρίζει ή να το εγκρίνει ο χρήστης και κατασκοπεύει τις κινήσεις και τις προτιμήσεις του όταν αυτός συνδέεται στο Διαδίκτυο.

Οι κινήσεις του χρήστη είναι αυτές που καθορίζουν και τις διαφημίσεις που θα προβληθούν και οι οποίες φυσικά διαφέρουν από χρήστη σε χρήστη και είναι κομμένες και ραμμένες στις δικές του συνήθειες. Αυτά τα προγράμματα εγκαθίστανται συνήθως όταν κατεβάζουμε (download) κάποια αρχεία από ορισμένες ιστοσελίδες του Διαδικτύου.

 

Θάνατος από το Πολύ … Internet

Τον Σεπτέμβριο του 2007 ένας 30χρονος Κινέζος κατέρρευσε σ’ ένα Internet Cafe μετά από τρεις συνεχόμενες ημέρες όπου έπαιζε παιχνίδια στο Internet. Πέθανε από εξάντληση καθώς δεν σηκώθηκε καθόλου από την καρέκλα του σ’ αυτά τα τρία 24ωρα, απορροφημένος από τα παιχνίδια. Ως αποτέλεσμα αυτού του συμβάντος, οι κινεζικές αρχές αποφάσισαν να αναστείλουν προσωρινά τη χορήγηση αδειών για καινούργια Internet Cafe, ενώ επέβαλαν περιορισμούς και στον χρόνο που ένας χρήστης μπορεί να συνδέεται στο Internet.

 

Το Σερφάρισμα στον Χώρο Εργασίας

Μπορεί πριν από μερικά χρόνια οι εργαζόμενοι να ήθελαν να ξεφύγουν για λίγο από τον χώρο εργασίας τους για να ακούσουν μουσική, να διαβάσουν τις τελευταίες ειδήσεις από τις εφημερίδες, να κάνουν τα ψώνιά τους ή καινούργιες γνωριμίες ή και να παίξουν παιχνίδια, ενώ σήμερα όλα τα παραπάνω, αλλά και πολλά περισσότερα, μπορούν να γίνουν από την άνεση που προσφέρουν ο χώρος εργασίας και οι μεγάλες ταχύτητες και επιλογές των νέων τεχνολογιών του Internet.

Έρευνα που έγινε σε μεγάλες δυτικές χώρες, έδειξε ότι περίπου οι μισοί εργαζόμενοι παραδέχονται ότι η περιήγηση στο Internet αποτελεί την κύρια απασχόλησή τους τις ώρες που περνούν στη δουλειά τους και αυτό οφείλεται στις ουσιαστικά ατελείωτες επιλογές που προσφέρει το Διαδίκτυο γι’ όλους και γι’ όλα τα ενδιαφέροντα.

 

Οι Ιστοσελίδες Κοινωνικής Δικτύωσης

Οι λεγόμενες ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης (social networking), όπως είναι το Facebook, το MySpace, το Hi5, το Friendster, το Classmates και το Bebo, που αποτελούν τη νέα μεγάλη μόδα του Διαδικτύου, προσφέρουν τη δυνατότητα στους χρήστες–μέλη τους να δημιουργήσουν προσωπικά προφίλ, όπου μπορούν να δημοσιεύουν πληροφορίες, σύντομα βιογραφικά αλλά και δικές τους φωτογραφίες. Έχουν έτσι τη δυνατότητα να αναζητήσουν παλιούς γνώριμους ή συμμαθητές από το σχολείο ή και να δημιουργήσουν καινούργιες φιλίες. Μπορούν ακόμα να ανεβάσουν και να ανταλλάξουν μ’ άλλους χρήστες φωτογραφίες, μουσική και βίντεο. Πολλοί παρομοιάζουν τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης με ηλεκτρονικές παιδικές χαρές ή και με ηλεκτρονικά λευκώματα.

Με την εγγραφή του σε μια ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, ο χρήστης-μέλος δημιουργεί μια προσωπική σελίδα, όπου μπορεί να καταχωρήσει κάποια προσωπικά του στοιχεία αλλά και φωτογραφίες. Στη συνέχεια, μπορεί να αναζητήσει παλιούς συμμαθητές, συναδέλφους ή και φίλους ή και να κάνει καινούργιες γνωριμίες και να ανταλλάξει μαζί τους φωτογραφίες και βίντεο.

Το Facebook, που δημιουργήθηκε στις 4 Φεβρουαρίου του 2004 στη Μασαχουσέτη των ΗΠΑ από έναν 20χρονο Αμερικανό φοιτητή, τον Mark Zuckerberg, ως ένα μέσο επικοινωνίας των φοιτητών και των αποφοίτων του Πανεπιστημίου του Harvard, έφθασε να αριθμεί περί τα 60 εκατομμύρια χρήστες στα τέλη του 2007, οι 400.000 από τους οποίους βρίσκονται στην Ελλάδα τουλάχιστον στα μέσα του 2008, και να είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς δικτυακούς τόπους παγκοσμίως μαζί με το Google, το Yahoo! και το e-bay. Το ποσοστό του πληθυσμού που έχει δημιουργήσει προφίλ στο Facebook ανέρχεται στα μέσα του 2008 στο 37,7 % στις ΗΠΑ, 9,5 % στη Μεγάλη Βρετανία, 6,2 % στον Καναδά και 2,9 % στην Τουρκία.

Από την άλλη πλευρά, υπολογίζεται ότι το MySpace στις αρχές του 2008 διέθετε πάνω από 110 εκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως, με τα 73 εκατομμύρια να προέρχονται από τις ΗΠΑ. Αντίστοιχα φοιτητικά δίκτυα έχουν ήδη δημιουργηθεί στην Ελλάδα (zuni.gr), τη Γερμανία (studivz.net), τη Ρωσία (vkontakte.ru) και την Κίνα (xiaonei.com).

Οι ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης δίνουν την αίσθηση ότι ο κόσμος έχει πια γίνει πολύ μικρός και ότι όλοι ανήκουμε σε μια κοινότητα. Παρέχουν πολλές και διαφορετικές δυνατότητες επικοινωνίας και έκφρασης και ο κάθε χρήστης μπορεί να επιλέξει με ποιον θα επικοινωνήσει. Οι χρήστες-μέλη των ιστοσελίδων αυτών μπορούν να συμμετάσχουν στα λεγόμενα «ψηφιακά στέκια», δηλ. ομάδες (groups) με άτομα που έχουν κοινά ενδιαφέροντα και ανησυχίες. Επίσης, ο κάθε χρήστης έχει τη δική του σελίδα (προφίλ), που μπορεί να διαμορφώσει όπως θέλει και να προσθέσει και φωτογραφίες.

Υπάρχουν ομάδες που υπηρετούν κάποιο σοβαρό σκοπό, όπως να προωθήσουν ένα μήνυμα ή να αφυπνίσουν συνειδήσεις, ενώ άλλες ομάδες προσφέρονται για χαλάρωση και επικοινωνία. Οι ομάδες που έχουν δημιουργήσει οι Έλληνες χρήστες αγγίζουν ήδη τις 2.000 στις αρχές του 2008. Από τις πιο δραστήριες ομάδες Ελλήνων χρηστών του Facebook, που έχουν και πρωτότυπα ονόματα, είναι οι εξής : «Απαιτούμε την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα…», «Θέλουμε περισσότερους μπλε κάδους ανακύκλωσης απαραίτητα», «Μισώ τις Δευτέρες», «Οι Έλληνες ανακάλυψαν τα πάντα» κ.ά. 

Το προφίλ των περίπου 230.000 Ελλήνων χρηστών του Facebook είναι σε ποσοστό 37% άνδρες, σε ποσοστό 31% γυναίκες και ένα ποσοστό 32% δεν αποκαλύπτει το φύλο του. Στα ενδιαφέροντά τους προηγούνται η μουσική, οι κινηματογραφικές ταινίες και το διάβασμα. Πάντως, οι χρήστες-μέλη των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης έχουν συνηθίσει να δίνουν με μεγάλη ευκολία τα προσωπικά τους στοιχεία, αψηφώντας τους κινδύνους. Ήδη, όμως, σε πολλές χώρες και κυρίως στις ΗΠΑ, τα στοιχεία αυτά επέστρεψαν εναντίον τους ως μπούμερανγκ. Τα παραδείγματα πολλά :

Οι ειδικοί επισημαίνουν : η απλόχερη δημοσιοποίηση των προσωπικών μας στοιχείων και προτιμήσεων μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον μας. Είναι γεγονός ότι οι χρήστες των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης δηλώνουν συνήθως την αληθινή ημερομηνία γέννησής τους, πάνω από το ένα τέταρτο την εργασία τους και σε ποσοστό 10% δημοσιεύουν ακόμα και την διεύθυνση κατοικίας τους.

Πάντως, οι ομάδες των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης που ασχολούνται με σοβαρά κοινωνικά και περιβαλλοντικά θέματα κάνουν αρκετά σοβαρή προσπάθεια, ενημερώνοντας και φέρνοντας κοντά ανθρώπους με κοινά ενδιαφέροντα και στόχους και συγκεντρώνοντας αιτήσεις διαμαρτυρίας. Πρόκειται στην ουσία για ένα ηλεκτρονικό κοινωνικό κίνημα.

Σημάδια κορεσμού παρατηρήθηκαν στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης στις αρχές του 2008, κυρίως στις ΗΠΑ, καθώς οι εγγεγραμμένοι χρήστες τους μειώθηκαν κατά 5% περίπου μετά από μια ξέφρενη κούρσα αύξησης που άγγιζε τριψήφια ποσοστά. Οι χρήστες αναζητούν πλέον πιο εξειδικευμένους δικτυακούς τόπους.

Από σχετική έρευνα που έκανε το Πανεπιστήμιο Αιγαίου την άνοιξη του 2008 διαπιστώθηκε ότι οι χρήστες του Facebook στη χώρα μας αγγίζουν τις 500.000, δηλ. περίπου το 1/5 του συνόλου των Ελλήνων χρηστών του Διαδικτύου, ότι το χρησιμοποιούν κυρίως για επικοινωνία και για άμεσες και εύκολες γνωριμίες, αφιερώνουν σ’ αυτό 3-5 ώρες την εβδομάδα και ότι το προφίλ του Έλληνα χρήστη του Facebook είναι κάτοικος αστικής περιοχής με πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Επίσης, στα μέσα του 2008 άρχισαν να γίνονται εμφανείς πολλές διαγραφές προφίλ από χρήστες του Facebook. Και πρώτος απ’ όλους ο διάσημος Bill Gates, ο οποίος δεχόταν περί τις 8.000 μηνύματα καθημερινά και έπεσε έτσι θύμα της ίδιας της διασημότητάς του. Οι χρήστες κουράστηκαν από τη δύναμη τού να μοιράζονται για να κάνουν τον κόσμο πιο ανοικτό και πιο συνδεδεμένο.

Στη Μεγάλη Βρετανία αποφασίστηκε να υιοθετηθεί από τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης ένας κώδικας ασφαλείας για την προστασία των νεαρών κυρίως χρηστών. Αυτό σημαίνει ότι θα επιβληθεί ένα όριο ηλικίας στους χρήστες που θα εγγράφονται μέλη των ιστοσελίδων αυτών ή η εγγραφή θα είναι δυνατή μόνο μετά από πρόσκληση ενός άλλου εγγεγραμμένου χρήστη.

Η γνωστή μηχανή αναζήτησης Google σίγουρα δεν ένοιωσε άνετα βλέποντας τους ενεργούς χρήστες των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης να αυξάνονται εκθετικά κάθε χρόνο και έτσι ετοιμάζει τη δική της πρόταση, που ακούει στο όνομα Friend Connect και που φιλοδοξεί να μετατρέψει το Διαδίκτυο σ’ έναν απέραντο χώρο κοινωνικής δικτύωσης. Ο δημιουργός μιας ιστοσελίδας αρκεί να προσθέσει ένα κατάλληλο εικονίδιο στην ιστοσελίδα του και η Google αναλαμβάνει όλα τα υπόλοιπα.

 

Οι Κοινωνικές και οι Επαγγελματικές Ιστοσελίδες

Ένα μεγάλο θέμα προέκυψε όταν ένας Αμερικανός επιχειρηματίας διαπίστωσε ότι ανάμεσα στους διαδικτυακούς φίλους που είχε αποκτήσει στο Facebook βρισκόταν κι ένας υπάλληλος της εταιρείας του. Το ζήτημα αυτό τέθηκε στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης στο Internet, καθώς όλο και περισσότεροι είναι αυτοί που επιλέγουν τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης για να κάνουν διάλειμμα από την εργασία τους. Το ερώτημα είναι τι κάνεις αν διαπιστώσεις ότι το άτομο με το οποίο επικοινωνείς είναι ο προϊστάμενός σου στη δουλειά ή ο καθηγητής σου στο σχολείο ή το πανεπιστήμιο και όχι ένας φίλος ή παλιός συμμαθητής ή συνάδελφος.

Μια καλή λύση αποτελεί το να δημιουργήσει κάποιος δύο ιστοσελίδες, όπου θα χρησιμοποιεί τη μία για κοινωνικούς σκοπούς και την άλλη για επαγγελματικούς. Πάντως, ένας χρήστης του Facebook μπορεί να κατηγοριοποιήσει τα άτομα με τα οποία επικοινωνεί, δηλ. ως φίλοι, προϊστάμενοι, συνάδελφοι ή συγγενείς, κάτι που επιτρέπει σε καθεμία από τις κατηγορίες αυτές διαφορετική πρόσβαση στο προφίλ του.

 

Το Internet Αλλάζει την Εκπαίδευση

Στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Καλυβίων Αττικής το μάθημα στην Πέμπτη τάξη δεν γίνεται με τον κλασικό τρόπο, αλλά διεξάγεται στο εργαστήριο πληροφορικής με τη βοήθεια ενός διαδραστικού πίνακα ή πίνακα αφής, όπου οι μικροί μαθητές μαθαίνουν το μάθημα της Γεωγραφίας ανοίγοντας το γνωστό πρόγραμμα Google Earth και κάνουν και εικονικά πειράματα Φυσικής.

Με τη βοήθεια των υπολογιστών του σχολείου και των προγραμμάτων ελεύθερου λογισμικού που είναι εγκατεστημένα, ασχολούνται με ασκήσεις μαθηματικών, συνεργάζονται σε blogs, ανταλλάσσουν μηνύματα και ιδέες σε fora, βρίσκουν πληροφορίες στο Internet και πολλά άλλα. Οι δάσκαλοι διαπιστώνουν ότι τα παιδιά δείχνουν ενθουσιασμένα μ’ αυτόν τον τρόπο διδασκαλίας, ενώ ταυτόχρονα είναι πιο πρόθυμα και πολύ πιο αφοσιωμένα στο μάθημα. Ακόμα, τα πολλά, διαφορετικά μέσα διδασκαλίας βοηθάνε τα παιδιά που δεν τα πάνε καλά με τη λεκτική επικοινωνία.

Τον Φεβρουάριο του 2008, στη Νότια Αφρική μια ομάδα από φορείς που υποστηρίζουν την «Ανοικτή» εκπαίδευση εξέδωσαν μια διακήρυξη, με την οποία καλούσαν τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς, τις κυβερνήσεις και τους φορείς των πνευματικών δικαιωμάτων να δώσουν πλήρη πρόσβαση γι’ όλους στις πηγές πληροφόρησης για να μπορέσει να καταπολεμηθεί έτσι το ψηφιακό χάσμα.

 

Η Εξάρτηση (Εθισμός) από το Internet

Η ψυχολόγος Μυρσίνη Κωστοπούλου δημοσίευσε στις 15/11/2007 στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» μια έρευνα σχετικά με τον εθισμό από το Internet, ο οποίος αποτελεί μια σύγχρονη μάστιγα και θυμίζει την εξάρτηση από το ποτό, τον τζόγο, τα χαρτιά και τα ναρκωτικά. Υπολογίζεται ότι ένας στους οκτώ Αμερικανούς πολίτες είναι εξαρτημένος από το Internet, ενώ έχει ήδη ξεκινήσει σε πολλές χώρες η λειτουργία κλινικών απεξάρτησης από τον εθισμό από τη χρήση του Internet.

Τα συμπτώματα που είναι πιθανό να εμφανίσει ένα άτομο για να διαγνωσθεί ότι υπάρχει εξάρτηση από το Internet είναι τα εξής :

Η αντιμετώπιση της παθολογικής εξάρτησης από το Internet μπορεί να επιτευχθεί κυρίως με τη σταδιακή μείωση της χρήσης του. Οι εξαρτημένοι από το Internet βιώνουν την κατάρρευση της ποιότητας και της λειτουργικότητας της καθημερινότητάς τους και καταλήγουν στο άγχος, τη θλίψη, την ντροπή και την απομόνωση, κάνοντας έτσι ζημιά σταδιακά στην προσωπικότητά τους. 

Την ίδια στιγμή, οι έφηβοι είναι κολλημένοι με την οθόνη καθώς η τηλεόραση, ο υπολογιστής και οι παιχνιδομηχανές αποτελούν απαραίτητο εξοπλισμό για ένα νεανικό δωμάτιο. Οι γονείς ανησυχούν για τις ατελείωτες ώρες που περνούν τα παιδιά τους μπροστά στην οθόνη, ενώ οι ειδικοί συνιστούν να περιοριστεί ο χρόνος αυτός και να υπάρξει επικοινωνία και διάλογος μεταξύ γονέων και εφήβων. 

Από έρευνα που έγινε στη Γαλλία το 2007 διαπιστώθηκε ότι το 70% των εφήβων διαθέτει στο δωμάτιό του υπολογιστή, τηλεόραση και παιχνιδομηχανή, το 41% των παιδιών ηλικίας 12-15 ετών ασχολείται με τα ιστολόγια (blogs), το 80% των εφήβων επικοινωνεί συνεχώς με instant messaging και οι νέοι 16-20 ετών ξοδεύουν κατά μέσο όρο 4 ώρες και 17 λεπτά καθημερινά μπροστά σε κάποια οθόνη.

Ένα πρωτότυπο κίνημα με τίτλο «Βγείτε από την πρίζα» ξεκίνησε στις ΗΠΑ, όπου η εξάρτηση από τις νέες τεχνολογίες, κυρίως το Internet, τους υπολογιστές και την κινητή τηλεφωνία έχει πάρει διαστάσεις επιδημίας. Δεν είναι λίγοι οι χρήστες των νέων τεχνολογιών που αισθάνονται την ανάγκη να αποτοξεινωθούν, δηλαδή να κλείσουν μια μέρα την εβδομάδα τους διακόπτες, να επικοινωνήσουν με τους ανθρώπους σε πραγματικό και όχι σε εικονικό περιβάλλον και να αποστασιοποιηθούν από το άγχος που δημιουργεί η ανάγκη για αφομοίωση όλων αυτών των νέων τεχνολογικών επιτευγμάτων.

 

Το Ηλεκτρονικό Βιβλίο

Τον Νοέμβριο του 2007, η γνωστή εταιρεία πώλησης βιβλίων μέσω του Internet, Amazon, ανακοίνωσε ένα πολύ φιλόδοξο εγχείρημα, αυτό της ψηφιακής συσκευής ανάγνωσης βιβλίων, της Kindle. Η συσκευή θα προσφέρει ασύρματη δικτύωση στο Internet και πρόσβαση στο ηλεκτρονικό κατάστημα της εταιρείας.

Ο χρήστης θα μπορεί να αποθηκεύσει στη συσκευή έναν μεγάλο αριθμό βιβλίων για διάβασμα, τα οποία θα μπορεί να κατεβάσει από το Internet, ενώ θα έχει στην οθόνη και την παραδοσιακή αίσθηση της ανάγνωσης του χαρτιού. Οι χρήστες θα έχουν και τη δυνατότητα ηλεκτρονικής συνδρομής σε διαδικτυακές εκδόσεις γνωστών εφημερίδων καθώς και σε δημοφιλή ιστολόγια (blogs). Καθώς τόσο η μουσική όσο και το βίντεο έχουν ήδη περάσει στην ψηφιακή εποχή πανηγυρικά, το βιβλίο μαζί με την εφημερίδα είναι τα μόνα παραδοσιακά μέσα που αντιστέκονται σθεναρά. Το μέλλον θα δείξει πόσο ακόμη θα αντέξουν.

 

Η Ανθρωπιά στο Διαδίκτυο

Όσο αυξάνεται η χρήση του Internet τόσο θα αυξάνεται νομοτελειακά και η δύναμή του ως μέσου επικοινωνίας και διακίνησης της πληροφορίας. Κάθε μέρα που περνά, το Internet αποδεικνύεται πιο ζωντανό, πιο φρέσκο, πιο πλατύ, πιο ισχυρό, πιο ανθρώπινο.  Το απέδειξε η πρωτοφανής ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση των πολιτών και η πίεση που ασκήθηκε για να βρεθεί ο δράστης ενός θανατηφόρου τροχαίου ατυχήματος τον Νοέμβριο του 2007 στην Αθήνα.

Ο αδελφός του θύματος έστειλε ένα απλό μήνυμα απόγνωσης σ’ ένα site που ήταν μέλος και σε ελάχιστο χρόνο αυτό το μήνυμα πέρασε από το ένα blog στο άλλο, αναρτήθηκε σε δεκάδες ιστοσελίδες, έγινε αντικείμενο συζήτησης σε αναρίθμητα fora και έφθασε σε πάμπολλα ηλεκτρονικά γραμματοκιβώτια.

Σ’ ένα ανάλογο περιστατικό τον Φεβρουάριο του 2007, ένας 23χρονος βρήκε τον θάνατο στο Ηράκλειο της Κρήτης ενώ οδηγώντας την μηχανή του συγκρούστηκε με τζιπ. Οι γονείς του, ανακτώντας ελπίδες από την προηγούμενη περίπτωση καθώς αγνοούσαν τις δυνατότητες και τη δύναμη του Διαδικτύου, ξεκίνησαν έναν χρόνο μετά μια εκστρατεία ενημέρωσης στο Internet ώστε να βρεθεί ο ένοχος.

Σ’ ένα άλλο περιστατικό, η βίαιη συμπεριφορά ενός αξιωματικού απέναντι σε στρατιώτες σε μονάδα ελληνικού νησιού στο Αιγαίο, βιντεοσκοπήθηκε από το κινητό τηλέφωνο ενός στρατιώτη και αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο, απ’ όπου ήταν θέμα χρόνου να εντοπισθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Γενικού Επιτελείου και να ξεκινήσει η σχετική ανάκριση.

 

Οι Κινητοποιήσεις των Bloggers

Οι κινητοποιήσεις των Ελλήνων χρηστών ιστολογίων (bloggers) ξεκίνησαν αρχικά με ρομαντική διάθεση αλλά η απρόσμενα μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου αποτέλεσε μια ευχάριστη έκπληξη. Όλα ξεκίνησαν το καλοκαίρι του 2007 όταν ένα απλό μήνυμα που αναρτήθηκε σε εκατοντάδες ελληνικά blogs ήταν η αφορμή για να γίνουν δύο μεγάλες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα για τις πυρκαγιές της Πάρνηθας και της Πελοποννήσου.

Η επόμενη κινητοποίηση έγινε τον Δεκέμβριο του 2007, οπότε κλήθηκαν οι πολίτες να κατεβάσουν τους διακόπτες για ένα 15λεπτο μποϊκοτάζ ενάντια στις αυξήσεις των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος. Στις 9 Φεβρουαρίου 2008, οι bloggers μέσα από το ιστολόγιο της γενιάς των 700 € (G700) κάλεσαν τους χρήστες του Internet σε συγκέντρωση στον σταθμό του Μετρό στο Σύνταγμα για να δηλώσουν την υποστήριξή τους στην επέκταση του ωραρίου του Μετρό.

Στις 11 Φεβρουαρίου 2008, μια άλλη πρωτοβουλία των bloggers με τίτλο «Κλείστε την τηλεόραση! Για μια μέρα έστω», αποτέλεσε μια αντίδραση στην τηλεόραση και μια παρότρυνση στο κοινό να κατανοήσει τη δύναμή του.

Μια 24χρονη Κινέζα συγκαταλέγεται στους 100 ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο, σύμφωνα με το αμερικανικό περιοδικό «Time», και αυτό χάρη στο ιστολόγιο ή διαδικτυακό ημερολόγιό της. Η ίδια αναφέρει ότι «Στην αρχή ήταν απλώς ένας χώρος μέσω του οποίου μοιραζόμουν την καθημερινότητά του, αλλά σιγά σιγά έγινε το προσωπικό μου μέσο ενημέρωσης και ένας τρόπος να ξορκίζω τον φόβο».

 

Το Internet Αλλάζει και το Αρχαιότερο Επάγγελμα

Πολύ εφευρετικός ήταν ένας επιχειρηματίας στην Τσεχία, που αποφάσισε να προσφέρει δωρεάν υπηρεσίες στους πελάτες του οίκου ανοχής του με όνομα «Big Sister», με την προϋπόθεση να δεχθεί εγγράφως ο πελάτης τη βιντεοσκόπηση ή την ζωντανή αναμετάδοση μέσω του Διαδικτύου ή και την εμπορική εκμετάλλευση της συνεύρεσης.

Η πρόσβαση στην ιστοσελίδα που περιέχει το ζωντανό υλικό χρεώνεται με μηνιαία συνδρομή και αριθμεί ήδη αρκετές χιλιάδες πελάτες, ενώ οι ειδικοί του χώρου λένε ότι πρόκειται για το αμέσως επόμενο λογικό βήμα μετά από την τρέλα των reality shows.

Εξίσου εφευρετικές ήταν και κάποιες νεαρές κοπέλες στη γειτονική Ιταλία, οι οποίες μέσα από δική τους ιστοσελίδα προσφέρουν στριπτίζ μέσω Web κάμερας, με αντάλλαγμα όχι χρήματα ή κάποια χρέωση σε πιστωτική κάρτα, αλλά τον κωδικό της κάρτας για την ανανέωση του χρόνου ομιλίας του κινητού τους τηλεφώνου, τον οποίο φυσικά ελέγχουν αν είναι έγκυρος πριν παράσχουν τις υπηρεσίες τους.

 

Η Βιντεοκρατία στο Διαδίκτυο

Είναι πλέον γεγονός ότι η ανάπτυξη του Internet περνάει από το βίντεο και την τηλεόραση και μάλιστα το Internet αναμένεται να «καταβροχθίσει» την τηλεόραση και να την αλλάξει ενσωματώνοντάς την. Η μεγαλύτερη βιντεοκοινότητα του πλανήτη, το γνωστό μας YouTube, σε μια παρουσίαση που ονόμασε Βιντεοκρατία (Videocracy), δηλ. συνδυασμός βίντεο και δημοκρατίας, αποκάλυψε τον τρόπο με τον οποίο σκοπεύει να αλλάξει την τηλεόραση στο Internet.

Εκτός από το να μπορεί απλά να δημοσιεύσει ή και να παρακολουθήσει κάποιος χρήστης τα βίντεο τα δικά του ή και των άλλων χρηστών, τα οποία μπορεί και να σχολιάσει ή και να προσθέσει στα αγαπημένα του, μια νέα δυνατότητα διανομής θα επιτρέπει στους χρήστες να παρακολουθούν τα βίντεο που βλέπουν οι άλλοι και να τα σχολιάζουν όλοι μαζί. Μια άλλη δυνατότητα θα είναι το να μπορούν οι χρήστες να μοντάρουν τα βίντεο των άλλων χρηστών.

Ίσως το Internet του άμεσου μέλλοντος να δημιουργήσει τους νέους ενεργούς τηλεθεατές, ενώ η κλασική τηλεόραση θα παραμείνει για τους παθητικούς τηλεθεατές του καναπέ.

 

Η Ανωνυμία στο Διαδίκτυο

Δεν είναι λίγοι οι πολίτες εκείνοι που καταφεύγουν στην ανωνυμία που τους προσφέρει το Internet για να μπορέσουν να ασκήσουν κριτική στην κυβέρνησή τους. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα μιας νεαρής Κινέζας που, παρά την αυστηρή αστυνομική επιτήρηση, έχει το θάρρος να στέλνει καθημερινά δεκάδες ηλεκτρονικά μηνύματα μέσα από το blog της σ’ όλον τον κόσμο.

 

Ο Διαδικτυακός Άγιος Βασίλης

Την παραμονή των Χριστουγέννων του 1952 και ενώ ο ψυχρός πόλεμος βρισκόταν στο απόγειό του, χτύπησε το απόρρητο κόκκινο τηλέφωνο σε μια μυστική αμερικανική βάση ραντάρ με αποστολή τον εντοπισμό τυχόν σοβιετικής επίθεσης. Στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής ακούστηκε η διστακτική φωνή ενός μικρού αγοριού που έψαχνε απεγνωσμένα τον αγαπημένο ήρωα των μικρών παιδιών.

Ο αρμόδιος αξιωματικός κατάλαβε αμέσως ότι επρόκειτο για λάθος και από τότε κάθε παραμονή Χριστουγέννων η στρατιωτική αυτή βάση δηλώνει την ικανότητά της να εντοπίζει τα ίχνη του Αγίου Βασιλείου, ενώ από το 1998 η δραστηριότητά της πέρασε και στο Internet. Η σχετική ιστοσελίδα http://www.noradsanta.org δέχεται πολλά εκατομμύρια επισκέψεις και μερικές εκατοντάδες εθελοντών απαντούν στα χιλιάδες τηλεφωνήματα και e-mails των νεαρών φίλων του Άγιου Βασίλη. Στο εγχείρημα αυτό βοηθάει πολύ και το λογισμικό του Google Earth, ώστε οι χρήστες να μπορούν να εστιάζουν στα μέρη απ’ όπου θα περνάει ο Άγιος Βασίλης.

 

Μια Νέα Διαδικτυακή Εγκυκλοπαίδεια

Η μέχρι σήμερα πετυχημένη παρουσία της γνωστής διαδικτυακής εγκυκλοπαίδειας Wikipedia κέντρισε το ενδιαφέρον της πολύ δημοφιλούς μηχανής αναζήτησης Google, η οποία ετοιμάζει την δική της πρόταση στον πολλά υποσχόμενο αυτόν χώρο. Η νέα υπηρεσία του διαδικτυακού κολοσσού θα φέρει την ονομασία Knol, από την αγγλική λέξη knowledge (γνώση). Μια βασική διαφορά από την ανταγωνιστική Wikipedia θα είναι ότι η νέα υπηρεσία του Google θα περιέχει ενυπόγραφα άρθρα από επώνυμους χρήστες και θα υπάρχει η δυνατότητα εμφάνισης πολλών διαφορετικών κειμένων για το ίδιο θέμα από διαφορετικούς συγγραφείς.

Προβλέπεται η ύπαρξη διαφημίσεων στις ιστοσελίδες της Knol και μέρος από τα κέρδη θα κατανέμεται στους συγγραφείς των κειμένων. Επίσης, τα άρθρα της εγκυκλοπαίδειας θα ταξινομούνται βάσει της αξιοπιστίας και της εγκυρότητάς τους και θα είναι προσβάσιμα από τη μηχανή αναζήτησης. Η διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια Wikipedia δημιουργήθηκε το 2001 και ήδη περιλαμβάνει περισσότερα από 10 εκατομμύρια άρθρα σε 200 διαφορετικές γλώσσες, ανάμεσά τους και η ελληνική. Παρά το ότι έχει δεχθεί κατά καιρούς κριτικές για τον συμμετοχικό της χαρακτήρα και την αξιοπιστία της, παραμένει σταθερά μια από τις δημοφιλέστερες υπηρεσίες του Διαδικτύου.

 

Ο Επηρεασμός των Παιδιών από το Internet

Τον Δεκέμβριο του 2007 ένας 14χρονος βρέθηκε κρεμασμένος με μια πετσέτα προσώπου σε χωριό του Ν. Πέλλας καθώς είχε βρει νωρίτερα πληροφορίες στο Internet ότι η ασφυξία προκαλεί ερωτική διέγερση. Διακομίσθηκε στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης με εγκεφαλική βλάβη που προκλήθηκε από την ανακοπή.

Το περιστατικό αυτό επανέφερε στο προσκήνιο τον σοβαρό επηρεασμό των εφήβων απ’ αυτά που διαβάζουν στο Internet. Λίγα χρόνια νωρίτερα, ένας άλλος έφηβος είχε εντοπίσει πληροφορίες στο Internet για το πώς μπορεί να αυτοκτονήσει πίνοντας συγκεκριμένο γεωργικό φάρμακο και εφάρμοσε κατά βήμα τις οδηγίες.

 

Το Διαδικτυακό Ραδιόφωνο

Έφθασαν αισίως τους 300 στις αρχές του 2008 οι ραδιοφωνικοί σταθμοί στη χώρα μας που εκπέμπουν αποκλειστικά στο Διαδίκτυο, θυμίζοντας κάτι από την παλιά καλή εποχή των πειρατικών ραδιοφωνικών σταθμών, δηλ. ένα παρθένο έδαφος όπου φυτρώνει κάθε καρυδιάς καρύδι.

Τα κύρια χαρακτηριστικά του διαδικτυακού ραδιοφώνου είναι ότι ο χρήστης-ακροατής χάνει την αίσθηση του συντονισμού σε κάποια συχνότητα και χάνει και την αίσθηση της απόστασης, αφού μπορεί να ακούει το ίδιο καλά ραδιοφωνικούς σταθμούς που βρίσκονται σε πολύ μεγάλη απόσταση μεταξύ τους, ακόμα και σε άλλες ηπείρους.

Ανάμεσα στα πλεονεκτήματα του διαδικτυακού ραδιοφώνου συγκαταλέγονται το ότι οι ψηφιακοί ακροατές μπορούν να έχουν μια άμεση εικόνα για το πρόγραμμα και τις λεπτομέρειες των εκπομπών του κάθε σταθμού καθώς και το ότι μπορούν να καταγράψουν σε ψηφιακή μορφή τις εκπομπές που τους ενδιαφέρουν αλλά και να παρακολουθήσουν ηχογραφημένα μαθήματα ξένων γλωσσών από τους επίσημους ραδιοφωνικούς σταθμούς μερικών κρατών που εκπέμπουν μέσω του Internet.

 

Η Αλόγιστη Άντληση Πληροφοριών από το Internet

Μια Βρετανίδα καθηγήτρια Πανεπιστημίου έθεσε σε μια ομιλία της το πολύ σοβαρό θέμα της αλόγιστης αντιγραφής πληροφοριών από το Internet, τακτική που ακολουθούν πολλοί μαθητές αλλά και φοιτητές για να ολοκληρώσουν τις εργασίες τους. Η ίδια τόνισε ότι οι μαθητές και οι φοιτητές πρέπει να εξοπλιστούν με τις ερμηνευτικές δεξιότητες που απαιτούνται και όχι να αφήνονται ελεύθεροι να αντλούν αλόγιστα πληροφορίες από το Internet, αμφιβόλου πολλές φορές περιεχομένου, κάνοντας απλή αντιγραφή και επικόλληση του περιεχομένου της πρώτης ιστοσελίδας που θα εμφανισθεί στη λίστα των αποτελεσμάτων της μηχανής αναζήτησης.

Η πολύ απλουστευμένη πρόσβαση σε πληροφορίες στο Διαδίκτυο κάνει τους φοιτητές παθητικούς αποδέκτες και τους αφαιρεί το πλεονέκτημα να αξιοποιήσουν την περιέργειά τους αλλά και να εκφράσουν την δική τους γνώμη και άποψη σε μια έτοιμη πληροφορία. Είναι πάντως γεγονός ότι οι φοιτητές έχουν αρχίσει να απομακρύνονται από τις παραδοσιακές πανεπιστημιακές βιβλιοθήκες καθώς η διάδοση του ευρυζωνικού Internet, οι πολλές μηχανές αναζήτησης αλλά και οι διαδικτυακές εγκυκλοπαίδειες με τον τεράστιο πλούτο των έτοιμων πληροφοριών που προσφέρουν έχουν κάνει τη δουλειά τους πολύ πιο εύκολη αλλά και αποσπασματική και όχι τόσο ουσιώδη όσο θα έπρεπε.

Εκτός από το θέμα της αντιγραφής έτοιμων φοιτητικών εργασιών μέσω του Internet, έχει τεθεί πολλές φορές και θέμα αξιοπιστίας του περιεχομένου που υπάρχει δημοσιευμένο στο Διαδίκτυο. Όπως πάντα, υπάρχουν κι αυτοί που πιστεύουν ότι η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση, ότι δηλ. δεν θα πρέπει να ξεφύγουμε από τον παραδοσιακό τρόπο αναζήτησης πληροφοριών και στοιχείων για τις εργασίες μας, αλλά δεν θα πρέπει να αγνοήσουμε και την τεράστια ευκολία και τον πλούτο των πληροφοριών που μας παρέχει το Internet.

 

Μεγάλος Αδελφός και στους Υπολογιστές

Μεγάλη αμερικανική εταιρεία λογισμικού κατέθεσε αίτηση ευρεσιτεχνίας για ένα πρόγραμμα που θυμίζει έντονα τον Μεγάλο Αδελφό (Big Brother) καθώς θα μπορεί να παρακολουθεί την παραγωγικότητα των εργαζομένων και τη φυσική τους κατάσταση. Μια ανάλογη τεχνολογία εφαρμόζεται ήδη στους πιλότους, τους πυροσβέστες και τους αστροναύτες της NASA. Οι εργαζόμενοι θα είναι συνδεδεμένοι με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές με ασύρματους αισθητήρες που θα μετρούν τον καρδιακό τους ρυθμό, τη θερμοκρασία του σώματος, την αρτηριακή πίεση, την κίνηση και τις εκφράσεις του προσώπου τους.

Ο υπολογιστής γνωρίζει ήδη ποια είναι η καλύτερη επίδοση του εργαζόμενου με βάση το βάρος, την ηλικία και την υγεία του και αν ξεφύγει από τις παραμέτρους αυτές, τότε ο υπολογιστής είτε θα αναθέσει τη δουλειά σε κάποιον άλλον εργαζόμενο ή θα στείλει μήνυμα για βοήθεια. Όπως πάντα, οι αντιδράσεις στην εφαρμογή τέτοιων συστημάτων είναι διφορούμενες. Υπάρχουν οι υποστηρικτές που ισχυρίζονται ότι μπορεί να κληθεί άμεση βοήθεια αν κάποιος εργαζόμενος βρεθεί σε έκτακτη ανάγκη και ότι θα βελτιωθεί η απόδοση και η παραγωγικότητα των εργαζομένων.

Στον αντίποδα, οι πολέμιοι αυτών των συστημάτων μιλάνε για σαφή παραβίαση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων και για πιθανά λάθη του υπολογιστή στην εκτίμηση της αποδοτικότητας των εργαζομένων οι οποίοι θα είναι αναγκασμένοι να εργάζονται υπό τον φόβο ενός Μεγάλου Αδελφού που θα τους καταδιώκει παντού.

 

Το Τεχνολογικό Χάσμα των Γενεών

Η νέα γενιά, η επονομαζόμενη και «Γενιά των Πολυμέσων», που ζει την έντονη ανάπτυξη του Internet, μπορεί και κάνει πολλά ταυτόχρονα. Παίζει βιντεοπαιχνίδια, κάνει chat με γνωστούς και αγνώστους, κατεβάζει μουσική από το Διαδίκτυο, βλέπει τηλεόραση, στέλνει SMS και μιλάει στο κινητό τηλέφωνο.

Εκτός από το κλασικό, παραδοσιακό χάσμα των γενεών, τώρα έχουμε και το τεχνολογικό χάσμα. Η παλιά γενιά βλέπει τα εντυπωσιακά επιτεύγματα της τεχνολογίας ως μια εξυπηρέτηση, ενώ η νέα γενιά ως έναν τρόπο ζωής. Τα χάσμα, βέβαια, πάντα θα υπάρχει. Σημασία έχει να μην χάνεται το μέτρο.

 

Η Τεχνολογία Ενάντια στην Τεχνολογία!

Στην Silicon Valley των ΗΠΑ, την καρδιά της παγκόσμιας τεχνολογικής προόδου, μεγάλες εταιρείες της Πληροφορικής πήραν την απόφαση να απαγορεύσουν στα στελέχη τους τη χρήση των φορητών υπολογιστών, των κινητών τηλεφώνων και των λοιπών ηλεκτρονικών συσκευών, καθώς αποσπούν την προσοχή τους όταν γίνονται κρίσιμες συσκέψεις και συναντήσεις.

Το εντυπωσιακό αυτό μέτρο έλαβε το όνομα topless meeting και ήταν αναγκαίο και αναμενόμενο καθώς οι συνεχείς διακοπές από τις κλήσεις των κινητών τηλεφώνων και η ενασχόληση των στελεχών με τους φορητούς τους υπολογιστές την ώρα των συναντήσεων γινόταν ολοένα και πιο ενοχλητική.

Το μέτρο δεν αφορά, όμως, μόνο τα στελέχη των μεγάλων επιχειρήσεων αλλά και τους φοιτητές πολλών αμερικανικών πανεπιστημίων καθώς η ασύρματη δικτύωση αποτέλεσε δέλεαρ γι’ αυτούς και έτσι την ώρα του μαθήματος στέλνουν μηνύματα και πλοηγούνται συνεχώς στο Διαδίκτυο, αγνοώντας επιδεικτικά το μάθημα και τους καθηγητές.

 

Η Ψηφιακή Σκιά

Είναι γεγονός ότι με τη συνεχή αύξηση της χωρητικότητας των τηλεφωνικών γραμμών, αναπτύσσονται ταχύτατα και οι παρεχόμενες υπηρεσίες του Διαδικτύου. Η εποχή των ευρυζωνικών συνδέσεων που ζούμε πολύ έντονα τελευταία μάς έδωσε μεν τη δυνατότητα για υπηρεσίες βίντεο και τηλεόρασης μέσω του Internet, αλλά ταυτόχρονα έδωσε και τη δυνατότητα σε πολλούς επιτήδειους να αναπτύξουν πολλές και πρωτότυπες παράνομες δραστηριότητες, όπως ανταλλαγές βιντεοταινιών και εξαπάτηση χρηστών με αμέτρητους τρόπους, ενώ βοήθησε και στη συγκέντρωση ενός τεράστιου όγκου προσωπικών δεδομένων, που είναι διαθέσιμα από τρίτους για κάθε σκοπό και όφελος.

Το φαινόμενο αυτό είναι γνωστό με τον όρο ψηφιακή σκιά και απασχολεί έντονα τόσο τις εταιρείες που εμπλέκονται στην όλη διαδικασία όσο και τους υπέρμαχους των ατομικών δικαιωμάτων που διακρίνουν μια μεγάλη απειλή για την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων των πολιτών.

 

Τρίκαλα, μια Ψηφιακή Πόλη – Υπόδειγμα

Η πόλη των Τρικάλων ανέλαβε τη διοργάνωση του 9ου Συνεδρίου Ευρυζωνικών Πόλεων για τον Οκτώβριο του 2008, σύμφωνα με απόφαση του i-nec, που είναι το Διεθνές Δίκτυο Ψηφιακών Κοινοτήτων. Η επιλογή δεν ήταν καθόλου τυχαία και δίκαια ο Δήμος Τρικκαίων ονομάστηκε «πρώτος ψηφιακός δήμος» της χώρας. Το πλέγμα των υποδομών που έχει δημιουργηθεί για την on line εξυπηρέτηση των πολιτών και το υπερσύγχρονο δίκτυο οπτικών ινών μήκους 28,5 χιλιομέτρων, που διασχίζει υπόγεια την πόλη και διασυνδέει τις υπηρεσίες της, είναι μοναδικά για τα ελληνικά δεδομένα. Ακόμη, οι δημότες και οι επισκέπτες της πόλης των Τρικάλων έχουν τη δυνατότητα εξυπηρέτησης από ένα ταχύτατο ασύρματο δίκτυο WiFi που υποστηρίζεται από 14 κόμβους (access points).

Επίσης, με το διυπηρεσιακό πρόγραμμα «Δημοσθένης», μπορούν οι πολίτες μέσω του Internet ή καλώντας έναν ειδικό τηλεφωνικό αριθμό να καταθέσουν τις αιτήσεις ή τα παράπονα ή και τις προτάσεις τους προς τον αρμόδιο φορέα και μια ειδική υπηρεσία αναλαμβάνει να διεκπεραιώσει το αίτημά τους, ενώ οι ίδιοι είναι συνεχώς ενήμεροι για την πορεία του αιτήματος. Και δεν είναι μόνο αυτά. Με το ολοκληρωμένο σύστημα «ευφυών μεταφορών», υπάρχει άμεση πληροφόρηση στις στάσεις των μέσων μαζικής μεταφοράς, πληροφόρηση για θέσεις παρκαρίσματος (mobipark) και μελέτη των κυκλοφοριακών δεδομένων της πόλης. Οι πολίτες θα μπορούν να ενημερώνονται για την ακριβή ώρα άφιξης των μέσων μεταφοράς.

Από την ιστοσελίδα edialogos, οι κάτοικοι της θεσσαλικής πόλης μπορούν όχι μόνο να παρακολουθούν σε πραγματικό χρόνο τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά και να παρεμβαίνουν ηλεκτρονικά επιλέγοντας τα προς συζήτηση θέματα και παρεμβαίνοντας στις συζητήσεις. Στην ίδια ιστοσελίδα μπορεί ο Δήμος να προκηρύξει ηλεκτρονικές δημοσκοπήσεις, οι πολίτες να συγκεντρώσουν ηλεκτρονικές υπογραφές και υπάρχει και ένα πρόγραμμα ηλεκτρονικής διαβούλευσης (forum).

Με το πρόγραμμα τηλεϊατρικής (Τηλεπρόνοια) μπορούν τα ιατρικά δεδομένα και τα αποτελέσματα των εξετάσεων των ασθενών να μεταδίδονται τηλεφωνικά στον κεντρικό διακομιστή του προγράμματος για να καταχωρηθούν στον προσωπικό τους ιατρικό ψηφιακό φάκελο. Έτσι δεν είναι αναγκαία η μετακίνηση του ασθενούς. Η Ανώνυμη Δημοτική Εταιρεία e-Τρίκαλα έχει ολοκληρώσει 17 έργα από ευρωπαϊκά προγράμματα και έχει δημιουργήσει πρωτοπόρες για τα ελληνικά δεδομένα ψηφιακές υποδομές.

 

Η Διασημότητα Περνάει Μέσα από το Internet

Κάποια εποχή αρκούσε να γράψει κάποιος ένα ξεχωριστό άρθρο σε μια εφημερίδα για να γίνει διάσημος, μετά έπρεπε να παρουσιάσει κάτι στο ραδιόφωνο, ύστερα να εμφανισθεί στην τηλεόραση και τώρα στην εποχή του Internet, αρκεί να δημοσιεύσει ένα εντυπωσιακό βίντεο για να περάσει στο club των προσωπικοτήτων.

Κάπως έτσι σκέφθηκε και ένας νεαρός στις ΗΠΑ, που στην προσπάθειά του να γυρίσει ένα βίντεο με το αυτοκίνητό του και με σκοπό να το ανεβάσει στη δημοφιλή ιστοσελίδα YouTube και να προκαλέσει εντύπωση, το μόνο που κατάφερε ήταν να προξενήσει ένα σοβαρό δυστύχημα και να πέσει σε κώμα.

Είναι γεγονός ότι πολλά παιδιά και έφηβοι σ’ όλο τον κόσμο ρισκάρουν συχνά τη ζωή τους για να μπορέσουν να γίνουν διάσημοι μέσω του Διαδικτύου, κάτι που δημιουργεί μεγάλη ανησυχία στην κοινή γνώμη.

 

Η Ζήλεια στην Εποχή του Internet

Σύμφωνα με έρευνα που έκανε πανεπιστήμιο της Μεγάλης Βρετανίας, τα ποσοστά της συζυγικής κατασκοπείας είναι εντυπωσιακά : ένας στους πέντε συζύγους κατασκοπεύεται συστηματικά από το έτερον ήμισυ όσον αφορά τα e-mails και τα sms που λαμβάνει και στέλνει. Επίσης, ένας στους δέκα ελέγχει και τις ιστοσελίδες που έχει επισκεφθεί ο/η σύντροφός του.

Αποτελούν πλέον παρελθόν οι εποχές που τα τεκμήρια απιστίας ήταν κάποια ξεχασμένα σημειώματα, τρίχες στα ρούχα ή κάποιο μυστήριο άρωμα. Πάντως, είναι γεγονός ότι ένα μεγάλο ποσοστό των ερωτηθέντων παραδέχεται ότι το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και τα sms είναι ουσιαστικής σημασίας για τη διατήρηση της επαφής και του καλού κλίματος στις  συζυγικές σχέσεις.

 

Το Internet Κατακτά και την Τηλεόραση

Μετά από την εισβολή στον χώρο των εφημερίδων και του ραδιοφώνου, το Internet ετοιμάζεται να μπει δυναμικά και στον πολλά υποσχόμενο χώρο της τηλεόρασης. Από τον Απρίλιο του 2008 ξεκίνησε το πρόγραμμά της στις ΗΠΑ η διαδικτυακή τηλεόραση Hulu. Το κανάλι προβάλλει από γνωστές τηλεοπτικές σειρές έως και τις τελευταίες τηλεοπτικές και κινηματογραφικές επιτυχίες, δηλαδή κάτι ανάμεσα στη γνωστή μας παραδοσιακή τηλεόραση και την δημοφιλή ιστοσελίδα YouTube.

Επίσης, το θρυλικό μουσικό τηλεοπτικό κανάλι MTV, που ήταν το πρώτο 24ωρο μουσικό κανάλι στον κόσμο και που έφερε την επανάσταση στον τρόπο που βλέπουμε τη μουσική κι άφησε τη δική του σφραγίδα στην αισθητική της τηλεόρασης αλλά και του κινηματογράφου, αισθάνεται ήδη τον έντονο ανταγωνισμό του Διαδικτύου.

Είναι διαπιστωμένο όχι έχει αρχίσει να χάνει μεγάλο μέρος από το λεγόμενο target group, δηλ. τις νεαρές ηλικίες 16-24 ετών, και αυτό γιατί η νέα γενιά προτιμά να τα βλέπει και να τα ακούει όλα μέσα από το Internet και όχι να ανοίγει την τηλεόραση.

Οι λόγοι απώλειας της δημοτικότητας του κάποτε πανίσχυρου καναλιού είναι βασικά δύο : ο πρώτος είναι για ποιο λόγο να περιμένει κάποιος μπροστά στην οθόνη της τηλεόρασής του επί ώρες ώσπου να δει το αγαπημένο του video clip όταν μπορεί να το αναζητήσει αμέσως στο Internet και ο δεύτερος ότι είναι γνωστό ότι στο Διαδίκτυο κανείς δεν μπορεί να λογοκρίνει το περιεχόμενο και να επιβάλλει πρόστιμα.

 

Η Κυριαρχία της Δωρεάν Ενημέρωσης

Δύο κολοσσοί της έντυπης δημοσιογραφίας, η «Wall Street Journal» και η «New York Times», αποφάσισαν να καταργήσουν την ηλεκτρονική συνδρομή των εφημερίδων τους και να διαθέσουν δωρεάν το περιεχόμενό τους στο Internet. Διαπίστωσαν απλά ότι τα έσοδά τους από τις ηλεκτρονικές συνδρομές ήταν ελάχιστα μπροστά στο κέρδος που θα μπορούσαν να έχουν από τις online διαφημίσεις, που είναι μια αγορά που ανεβαίνει με αλματώδεις ρυθμούς.

Είναι ευρύτατα διαπιστωμένο ότι οι αναγνώστες δεν πληρώνουν για να αποκτήσουν πληροφορία ηλεκτρονικά. Το θεωρούν δεδομένο ότι θα την βρουν δωρεάν στο Διαδίκτυο. Έτσι, οι εφημερίδες μεγάλης κυκλοφορίας και επιρροής στα παγκόσμια πολιτικά δρώμενα είδαν να μειώνεται δραστικά η επιρροή τους και αυτό γιατί απλούστατα είχαν ορίσει συνδρομή για την ηλεκτρονική τους έκδοση, με αποτέλεσμα να μην διαβάζονται τόσο όσο στην έντυπη έκδοσή τους.

Η μεγάλη βρετανική εφημερίδα «Times» αποφάσισε να προσφέρει ηλεκτρονική πρόσβαση στα αρχεία της από την πρώτη ημέρα κυκλοφορίας της, που είναι η 1η Ιανουαρίου 1785, έως και το έτος 1985. Η σχετική ιστοσελίδα είναι η http://archive.timesonline.co.uk και οι επισκέπτες μπορούν να επιλέξουν ακόμη και συγκεκριμένα άρθρα. Άλλες εφημερίδες που προσφέρουν ηλεκτρονική πρόσβαση στα αρχεία τους είναι ο «Guardian» και ο «Observer».

 

Οι «Φυλές» του Internet

Όπως σε κάθε κοινωνικό περιβάλλον, έτσι και στο παγκόσμιο χωριό που λέγεται Internet, μπορούμε να εντοπίσουμε ομάδες χρηστών με κοινά ενδιαφέρονται και δραστηριότητες. Πέντε είναι κατά γενική αποδοχή οι «φυλές» του Internet :

 

Το «Ψάρεμα» των Ιδεών στο Internet

Είναι γνωστό με τον όρο «crowdsourcing» και είναι ένα από τα φαινόμενα του Διαδικτύου που εμφανίσθηκαν απρόσμενα αλλά και που δείχνει να έχει πολύ μέλλον μπροστά του. Η κεντρική του ιδέα είναι απλή : κάποιος μεσολαβητής αναλαμβάνει να ζητήσει από τους χρήστες του Internet να απαντήσουν πάνω σ’ ένα συγκεκριμένο θέμα.

Ο μεσολαβητής αναλαμβάνει μετά να συγκεντρώσει τις απαντήσεις, να τις αξιολογήσει και να προσφέρει μια ανταμοιβή στις καλύτερες ιδέες, τις οποίες μεταπωλεί σε πολύ ακριβότερες τιμές σε ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις. Με απλά λόγια, η αποστολή αυτών των μεσολαβητών είναι να βοηθούν τις επιχειρήσεις να εντοπίζουν και να αξιοποιούν τις καλύτερες ιδέες που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο.

 

Οι Γενεαλογικές Ιστοσελίδες

Πλήθος ιστοσελίδων έχουν κάνει την εμφάνισή τους τελευταία με στόχο κυρίως τον εντοπισμό συγγενών και τη δημιουργία γενεαλογικού δένδρου για τον κάθε χρήστη-επισκέπτη. Πιο δημοφιλείς απ’ αυτές είναι η ancestry.com, με 4 περίπου εκατομμύρια γενεαλογικά δένδρα, περισσότερα από 300 εκατομμύρια καταχωρημένα ονόματα και περίπου ένα εκατομμύριο συνδρομητές. Για αναζητήσεις Ελλήνων συγγενών υπάρχουν οι επίσης δημοφιλείς ιστοσελίδες greekfamilies.com και myheritage.gr.

 

Το Φρακάρισμα του Διαδικτύου

Με τις υπάρχουσες υποδομές και την ταχύτατη εξάπλωση που γνωρίζει το Διαδίκτυο είναι θέμα χρόνου να μην υπάρχει πλέον διαθέσιμος χώρος για νέες συνδέσεις. Υπολογίζεται ότι στα μέσα του 2008 υπήρχαν παγκοσμίως περί τις 4,5 δισεκατομμύρια συνδέσεις που κάλυπταν το 85% της διαθεσιμότητας.

Το πρόβλημα δημιουργήθηκε ξαφνικά καθώς οι ειδήμονες της λειτουργίας του Internet άργησαν να συνειδητοποιήσουν τη μεγάλη επέκτασή του εκτός της ακαδημαϊκής κοινότητας. Μια άλλη σημαντική αιτία είναι η ταχύτατη ανάπτυξη που γνωρίζουν και στη χρήση του Internet οι δύο πολυπληθέστερες χώρες του πλανήτη, η Κίνα και η Ινδία. Η λύση στο παραπάνω πρόβλημα είναι η ανάπτυξη του πρωτοκόλλου IPv6 που προβλέπεται ότι θα παρέχει ένα πλήθος συνδέσεων υπεραρκετό για πάρα πολλά χρόνια.

 

Η Δύναμη των Blogs

Μπορεί η δημιουργία ενός διαδικτυακού ημερολογίου ή ιστολογίου (web log ή εν συντομία blog) να είναι μια πολύ απλή υπόθεση ολίγων λεπτών για τον οποιονδήποτε, η δύναμη και η επιρροή τους όμως βαίνει συνεχώς αυξανόμενη καθώς υπολογίζονται σε δεκάδες εκατομμύρια οι κάτοχοι ιστολογίων παγκοσμίως. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της δύναμης ενός blog αποτελεί το περιστατικό όπου μια Κορεάτισσα φοιτήτρια αδιαφόρησε για το ότι ο σκύλος της λέρωσε τον συρμό του μετρό και η ίδια ειρωνεύθηκε τους επιβάτες που της παραπονέθηκαν.

Ένας από τους επιβάτες έτυχε να βιντεοσκοπήσει το συμβάν και κατόρθωσε να το αναρτήσει σ’ ένα από τα δημοφιλέστερα blogs της χώρας του. Το αποτέλεσμα ήταν ότι πολύ σύντομα το περιστατικό διαδόθηκε σε εθνικό επίπεδο, με συνέπεια η ίδια η κοπέλα να αναγκασθεί να εγκαταλείψει τις σπουδές της λίγο καιρό αργότερα. Σ’ ένα άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα, μια νεαρή γραμματέας ενός Αμερικανού γερουσιαστή έχασε τη δουλειά της καθώς στο προσωπικό της ιστολόγιο είχε καταχωρημένες με λεπτομέρεια τις σεξουαλικές της προτιμήσεις.

 

Το Internet Σώζει Ζωές

Ένα ζευγάρι ηλικιωμένων Βρετανών αριστοκρατών ανέλαβε έναν πρωτότυπο όσο και φιλανθρωπικό ρόλο : δέχεται καθημερινά e-mails απ’ όλα τα μέρη του κόσμου για θέματα που έχουν σχέση με επείγοντα ιατρικά περιστατικά και τα οποία δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν άμεσα από τον αποστολέα, τα οποία μηνύματα προωθεί σ’ ένα δίκτυο εκατοντάδων ειδικών γιατρών που έχει δημιουργήσει από κάθε τομέα της ιατρικής και από πολλές προηγμένες χώρες.

Τα e-mails των αποστολέων μπορεί να έχουν ως συνημμένα φωτογραφίες, ακτινογραφίες ή κι άλλα στοιχεία που είναι σημαντικά για την εκτίμηση της κατάστασης του ασθενούς. Το μήνυμα προωθείται αμέσως στον αρμόδιο γιατρό, ο οποίος απαντάει επίσης άμεσα και μ’ αυτόν τον τρόπο εκτιμάται ότι μόνο το 2007 σώθηκαν περί τα 400 άτομα παγκοσμίως.

Οι ειδικοί που καλούνται να λάβουν μέρος στο πρόγραμμα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εντελώς δωρεάν και δεσμεύονται να το κάνουν 24 ώρες το 24ωρο. Το ζευγάρι των Βρετανών δημιούργησε ένα Φιλανθρωπικό Ίδρυμα, ενώ ο σύζυγος είναι απόστρατος αξιωματικός του βρετανικού στρατού και η σύζυγός του ήταν νοσηλεύτρια στον στρατό.

 

Το Internet και το Παραδοσιακό Διάβασμα

Πολύς λόγος γίνεται τελευταία από θεωρητικούς ερευνητές των μέσων επικοινωνίας για το κατά πόσο ωφελεί τους νέους επιστήμονες η συνεχής ενασχόληση με το Internet. Μπορεί μια έρευνα που πριν την έλευση του Internet, και ιδίως πριν την εμφάνιση των μηχανών αναζήτησης, να απαιτούσε αναζήτηση για ολόκληρες ημέρες ή και εβδομάδες σε αρχεία εφημερίδων και σε βιβλιοθήκες, να γίνεται σήμερα μέσα σε ελάχιστα λεπτά της ώρας.

Αλλά αυτή η ευκολία έχει και το τίμημά της καθώς είναι διαπιστωμένο ότι το Διαδίκτυο επηρεάζει αρνητικά τον τρόπο που διαβάζουμε και απομνημονεύουμε αλλά κυρίως την ικανότητά μας για συγκέντρωση και στοχασμό. Μόλις αρχίσουμε να διαβάζουμε ένα πολυσέλιδο βιβλίο, νιώθουμε άβολα μετά από μερικές σελίδες και έχουμε την τάση να αναζητούμε κάτι άλλο να κάνουμε. Χάνουμε δηλαδή τη συνήθεια της ανάγνωσης.

Είναι γεγονός ότι το κυρίαρχο επιχειρηματικό μοντέλο στο Internet είναι ότι το μυαλό μας πρέπει να λειτουργεί σαν μια γρήγορη μηχανή επεξεργασίας δεδομένων και αυτό σημαίνει ότι όσο γρηγορότερα σερφάρουμε σ’ αυτό τόσο περισσότερες ευκαιρίες αποκτούν οι μεγάλες εταιρείες για να συγκεντρώνουν πληροφορίες και να μας βομβαρδίζουν με διαφημίσεις.

Το τελευταίο πράγμα που θέλουν αυτές οι εταιρείες είναι να ενθαρρύνουν το ήρεμο διάβασμα και την αργή, συγκεντρωμένη σκέψη. Σίγουρα κρύβονται ισχυρά οικονομικά συμφέροντα. Οι οπαδοί των παραδοσιακών βιβλίων θεωρούν ότι το σερφάρισμα στο Διαδίκτυο ανάμεσα σε κείμενα, εικόνες, βίντεο και ήχους αποσπά την προσοχή και δεν βοηθά τους αναγνώστες. Επίσης, οι αναγνώστες του Διαδικτύου φαίνεται ότι δεν είναι σε θέση να εντοπίσουν την αξιοπιστία των πληροφοριών, καθώς το 90% απ’ αυτούς θεωρούν πως ό,τι συναντούν στο Internet είναι αληθινό και αξιόπιστο.

Είναι γεγονός ότι τα σημερινά παιδιά αφιερώνουν πολλές ώρες καθημερινά στο Internet και διαβάζουν όλο και λιγότερα βιβλία. Τα παιδιά είναι όμως εγκλωβισμένα στο επίκεντρο μιας παθιασμένης συζήτησης για το τι σημαίνει να διαβάζει κάποιος στην ψηφιακή εποχή.

Υπάρχουν αυτοί που θεωρούν ότι οι ώρες που αφιερώνουν τα παιδιά στο Internet αποτελούν εμπόδιο για το διάβασμα καθώς καταστρέφουν την κουλτούρα που αναπτύσσεται μόνο μέσα από την ανάγνωση των παραδοσιακών βιβλίων και υπάρχουν και κάποιοι άλλοι που θεωρούν ότι το Internet έχει δημιουργήσει ένα νέο είδος ανάγνωσης, μια νέα κουλτούρα της ψηφιακής εποχής.

 

Οι Φανατικοί των Διαδικτυακών Παιχνιδιών

Ένα παιχνίδι που παίζεται στο Διαδίκτυο, το WoW (World of Warcraft), έχει δημιουργήσει εκατομμύρια φανατικούς φίλους σ’ όλον τον κόσμο, οι οποίοι βρήκαν την ευκαιρία να γνωριστούν το καλοκαίρι του 2008 σ’ ένα συνέδριο στο Παρίσι.

Οι ίδιοι οι φίλοι του παιχνιδιού παραδέχονται ότι το παιχνίδι έχει επηρεάσει τον τρόπο που ντύνονται, τον τρόπο που αστειεύονται, το λεξιλόγιο που χρησιμοποιούν και την πολιτιστική τους ταυτότητα γενικότερα, με τον ίδιο τρόπο που επιδρούσαν σ’ άλλες εποχές τα βιβλία, τα μουσικά γκρουπ και οι κινηματογραφικές ταινίες.

 

Πραγματικός και Διαδικτυακός Πόλεμος

Τον Ιούλιο του 2008, ήταν η πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία, που δύο κράτη, η Ρωσία και η Γεωργία ενεπλάκησαν όχι μόνο σε μια πραγματική πολεμική σύρραξη αλλά και σε μια διαδικτυακή ταυτόχρονα, καθώς διαπιστώθηκε ότι πολλές κυβερνητικές ιστοσελίδες της Γεωργίας είχαν δεχθεί επιθέσεις και είχαν αδρανοποιηθεί, αλλά και ρωσικοί δικτυακοί τόποι είχαν υποστεί παρόμοιες επιθέσεις.

Είναι βέβαιο ότι αυτού του είδους οι διαδικτυακές αψιμαχίες θα συνεχιστούν και στο μέλλον, αλλά υπάρχει σοβαρό πρόβλημα ως προς τον εντοπισμό τού ποιος είναι ο επιτιθέμενος και από πού προέρχονται οι απειλές. Σίγουρα, ο κυβερνοπόλεμος δεν θα είναι τόσο εύκολος και συγκεκριμένος στους κανόνες του όσο ο πραγματικός πόλεμος.

 

Ο Ψεύτικος Κόσμος του Internet

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι οι ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να αποδειχθούν καταστροφικές για τον ανθρώπινο ψυχισμό. Ο λόγος είναι ότι από την υπερβολική χρήση τους από τους νέους και τους εφήβους δημιουργείται η ψευδαίσθηση της πραγματικής κοινωνικής επαφής, με αποτέλεσμα να συγχέονται ο διαδικτυακός με τον πραγματικό κόσμο.

Οι χρήστες έχουν την εντύπωση ότι με τον ίδιο τρόπο που μ’ ένα κλικ μπορούν εύκολα και γρήγορα να προσθέσουν ή να διαγράψουν κάποιον φίλο τους στο Internet, το ίδιο εύκολα μπορούν να το κάνουν και στον πραγματικό κόσμο. Οι διαδικτυακές συναναστροφές έχουν έναν εφήμερο και προσωρινό χαρακτήρα.

 

Έλυναν τις Διαφορές τους Μέσω του Internet

Έκπληκτοι έμειναν οι αστυνομικοί σε περιοχή της Γλυφάδας όταν ειδοποιήθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2008 για μια άγρια συμπλοκή ομάδας νεαρών και διαπίστωσαν ότι οι ανήλικοι είχαν συχνά επικοινωνία μέσω του Διαδικτύου, όπου αντάλλασσαν απειλές και ύβρεις και αποφάσισαν να συναντηθούν από κοντά για να λύσουν τις διαφορές τους.

 

Στατιστικά για τη Χρήση του Internet

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στατιστικά στοιχεία για τη χρήση του Internet στην Ελλάδα που ανακοίνωσε στις αρχές Μαρτίου του 2008 το Παρατηρητήριο για την Κοινωνία της Πληροφορίας. Μόλις το 11% των Ελλήνων χρηστών του Internet χρησιμοποιεί τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Δημοσίου, έναντι 58% στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι σίγουρα ένα από τα αδύνατα σημεία του Διαδικτύου στη χώρα μας. Πάντως, οι βασικές εργασίες των ελληνικών δημοσίων υπηρεσιών που είναι πλήρως διαθέσιμες μέσω του Internet ανέρχονται στο 47% του συνόλου, έναντι 58% του μέσου όρου της Ευρώπης των 27.

Οι Έλληνες πολίτες είναι πολύ θετικοί μόνο όσον αφορά την ηλεκτρονική υποβολή της φορολογικής τους δήλωσης καθώς σε ποσοστό 52% δηλώνουν ότι χρησιμοποιούν ή θα ήθελαν να χρησιμοποιήσουν το Internet για τον σκοπό αυτό και σε ποσοστό 37,8% για τη λήψη έγκυρου πιστοποιητικού φορολογικής ενημερότητας. Ακόμη, σύνδεση στο Διαδίκτυο διαθέτει το 31% των ελληνικών νοικοκυριών, έναντι 54% στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πάντως, οι συνδέσεις γρήγορου Internet (ADSL) απογειώθηκαν και έτσι ξεκόλλησε η χώρα μας από την τελευταία θέση που κατείχε στην Ευρωπαϊκή Ένωση στον τομέα αυτόν, με παραπάνω από 1 εκατομμύριο ευρυζωνικές συνδέσεις στις αρχές του 2008, περισσότερες και από τις απλές dial up συνδέσεις, κοντά δηλαδή στο 10% του πληθυσμού, έναντι 20% που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 80% των συνδέσεων Internet είναι πλέον ευρυζωνικές, ενώ η Ελλάδα θεωρείται από τις πιο δυναμικές και ταχύτερα αναπτυσσόμενες αγορές στον τομέα των ευρυζωνικών συνδέσεων. Ιδιαίτερα σημαντικό θεωρείται το ότι το 77% των επιχειρήσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το 67% των σχολείων και το 48% των γιατρών αξιοποιούν τις ευρυζωνικές συνδέσεις.

Το 50% του ελληνικού πληθυσμού στις ηλικίες 13 έως 70 ετών χρησιμοποιεί υπολογιστή και το 39% το Διαδίκτυο. Όσον αφορά τους νέους έως 24 ετών, το 80% χρησιμοποιεί υπολογιστή και το 70% το Internet. Επίσης, οι περισσότεροι από τους μισούς Έλληνες που βρίσκονται στις παραγωγικά ενεργές ηλικίες χρησιμοποιούν το Internet σχεδόν καθημερινά για επικοινωνία μέσω e-mail, για αναζήτηση πληροφοριών, για ψυχαγωγία και για ενημέρωση.

Τρεις είναι οι «μαύρες τρύπες» του ελληνικού Internet, σύμφωνα με τον κ. Ν. Χριστοδούλου, που είναι ο Πρόεδρος του Παρατηρητηρίου για την Κοινωνία της Πληροφορίας :

Όσον αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση, περισσότεροι από τους μισούς Ευρωπαίους πολίτες είναι τακτικοί χρήστες του Internet, ένα 80% απ’ αυτούς διαθέτει ευρυζωνική σύνδεση, ενώ το 60% των δημοσίων υπηρεσιών της Ε.Ε. είναι πλήρως διαθέσιμες μέσω του Διαδικτύου. Επίσης, σύμφωνα με άλλη έρευνα που έγινε το δεύτερο εξάμηνο του 2007, το 42% του ελληνικού πληθυσμού έχει χρησιμοποιήσει το Internet μία τουλάχιστον φορά και οι μισοί απ’ αυτούς το χρησιμοποιούν καθημερινά. Η μεγαλύτερη διείσδυση παρατηρείται στις ηλικίες 14-24 με ποσοστό 70%, η οποία βαίνει μειούμενη όσο αυξάνεται η ηλικία των χρηστών.

Ιδιαίτερα δημοφιλείς ανάμεσα στους νέους είναι οι ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και τα ιστολόγια (blogs) όπου οι χρήστες δημιουργούν προσωπικά προφίλ και ανταλλάσσουν μηνύματα, ιδέες, πληροφορίες και φωτογραφίες. Όσον αφορά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές (e-commerce), ο συνολικός κύκλος εργασιών των ελληνικών επιχειρήσεων από το ηλεκτρονικό εμπόριο ανήλθε τον Μάρτιο του 2008 στο 0,8% του συνολικού τζίρου έναντι 11% που είναι ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Διαφορά υπάρχει και στις online αγορές, όπου η χώρα μας βρίσκεται στο 11,4% έναντι 29% που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον Δεκέμβριο του 2007, ένας στους τρεις Ευρωπαίους πολίτες εξακολουθεί να παραμένει αποκλεισμένος από τις νέες τεχνολογίες και την πρόσβαση στην ψηφιακή κοινωνία παρά την ευρύτατη διάδοση των ευρυζωνικών συνδέσεων. Οι πολίτες αυτοί ανήκουν κατά πλειοψηφία στις συνήθως ευάλωτες ομάδες, δηλαδή τις γυναίκες, τους μεγάλους σε ηλικία και αυτούς με χαμηλά εισοδήματα. Στην Ελλάδα, το ποσοστό των πολιτών που δεν χρησιμοποιούν καθόλου το Διαδίκτυο ανέρχεται στο 62%.

Σημαντική εξέλιξη σημειώθηκε και στην εκχώρηση ελληνικών ονομάτων χώρου (domain names), δηλ. με επέκταση .gr, όπου από τα 100.000 ονόματα χώρου που υπήρχαν καταχωρισμένα στα τέλη του 2005, φθάσαμε στα 200.000 στα τέλη του 2007, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ). Αυτό φανερώνει αυξανόμενη χρήση του Διαδικτύου από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις καθώς και αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Όσον αφορά στη χρήση του Διαδικτύου από νέους έως 18 ετών, σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε το ΙΟΜ (Ινστιτούτο Οπτικοακουστικών Μέσων) τον Μάιο του 2008, προέκυψε ότι το σχολείο παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόσβαση των μαθητών στο Internet, κυρίως στην επαρχία και σε μέρη όπου δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές.

Επίσης, διαπιστώθηκε ότι οι μαθητές δεν χρησιμοποιούν το Internet περισσότερο για μορφωτικούς ή εκπαιδευτικούς σκοπούς όσο για παιχνίδια ή άλλες δραστηριότητες. Τα αγόρια είναι πιο παθιασμένα με τη χρήση του Διαδικτύου, ενώ τα κορίτσια είναι πιο επιφυλακτικά και έχουν περισσότερη επίγνωση των κινδύνων. Ο μέσος Έλληνας χρήστης του Διαδικτύου εξακολουθεί να είναι άνδρας, νέος, υψηλού μορφωτικού επιπέδου και εισοδήματος και να κατοικεί σε μεγάλα αστικά κέντρα.

Ορισμένες ομάδες του ελληνικού πληθυσμού υστερούν στην εξοικείωσή τους με τις νέες τεχνολογίες και οι ομάδες αυτές είναι :

Υπολογίζεται ότι μέχρι το 2012 το 25% των κατοίκων του πλανήτη θα είναι συνδεδεμένο στο Internet και ο αριθμός των χρηστών θα πλησιάσει τα 2 δισ. Η μεγαλύτερη ανάπτυξη θα σημειωθεί στις ταχύτατα αναπτυσσόμενες οικονομίες, όπως είναι η Κίνα, η Ινδία, η Ρωσία και η Βραζιλία, η γνωστή ομάδα κρατών BRIC.

Το Internet απειλεί να ρίξει και ένα άλλο κάστρο, αυτό της διαφήμισης, όπου ήδη μέσα στο 2008 τα έσοδα από τις διαφημίσεις στο Διαδίκτυο ξεπέρασαν αυτά του ραδιοφώνου, ανεβαίνοντας στο 10,2%, ενώ υπολογίζεται ότι το 2009 θα φθάσουν στο 12% και το 2010 θα βρίσκονται στην τρίτη θέση με ποσοστό 13,6%, πίσω μόνο από την τηλεόραση και τις εφημερίδες.

Όσον αφορά τις υπηρεσίες του mobile banking, δηλ. την πρόσβαση σε τραπεζικούς λογαριασμούς μέσω υπολογιστή ή κινητού τηλεφώνου, όπως είναι η ερώτηση του υπολοίπου λογαριασμού, η κατάθεση ή η μεταφορά χρημάτων και η πληρωμή λογαριασμών, αυτές είναι περισσότερο διαδεδομένες στις νεότερες ηλικίες, όπως στους νέους 25-34 ετών, με ποσοστό 8%. Στην ηλικιακή ομάδα 45-54 ετών ανέρχεται στο 6%.

Σε μια ενδιαφέρουσα ημερίδα με θέμα «Παιδιά και ΜΜΕ : Οι ανήλικοι στον κόσμο της Επικοινωνίας», που διοργανώθηκε στην Αθήνα τον Απρίλιο του 2008 από τη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, αναφέρθηκε ότι 8 στα 10 παιδιά έως 13 ετών έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο και τα μισά δεν έχουν καθόλου επίγνωση των επιπτώσεων που έχει η ανεξέλεγκτη διάθεσή του.

 

Συμπεράσματα

Υπάρχει στις μέρες μας μια τραγική υπερπληροφόρηση, ένας βομβαρδισμός πολλών άχρηστων ειδήσεων και αναφορών, που αποπροσανατολίζουν τον κόσμο και του απαγορεύουν να θυμάται αυτά που πρέπει να θυμάται.

Οι χρήστες του Internet πρέπει να αποκτήσουν την εμπειρία του ψαξίματος και όχι να βρίσκουν την πληροφορία έτοιμη. Η πολύ εύκολη εύρεση πληροφοριών στο Διαδίκτυο δημιουργεί μια εποχή κοινοτυπίας και μετριότητας, παρέχοντας πληροφορίες γενικής αποδοχής αλλά και καθόλου διάλογο και κριτική.

Οι ομάδες που δημιουργούνται στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν έναν πολύ καλό δείκτη για την ευαισθητοποίηση και την ανταπόκριση του κόσμου σε σοβαρά κοινωνικά θέματα.

Η πρόσβαση στο Internet έχει γίνει σήμερα τόσο απαραίτητη καθώς οι εταιρείες και οι υπηρεσίες έχουν πλέον συνειδητοποιήσει ότι εργαζόμενος που δεν είναι διαδικτυωμένος αποδίδει πολύ λιγότερο.

«Μου φαίνεται τρελό. Από τη μια κάνουμε τόση φασαρία για να μην μπουν κάμερες στους δρόμους και από την άλλη μοιραζόμαστε οικειοθελώς προσωπικές μας στιγμές στο Internet». Χρήστρια του Internet.

«Ζούμε βομβαρδισμένοι από ειδήσεις και πληροφορίες όλο το 24ωρο, δίχως διακοπή. Το Internet, το ραδιόφωνο και η τηλεόραση μεταδίδουν αδιάκοπα έναν ορυμαγδό από πληροφορίες. Και αν δεν θέλεις να τις ψάξεις, θα σε ψάξουν αυτές». Παύλος Τσίμας, δημοσιογράφος.

Οι ειδικοί επισημαίνουν : η απλόχερη δημοσιοποίηση των προσωπικών μας στοιχείων και προτιμήσεων στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον μας.

Εκατομμύρια χρήστες του Internet συμμετέχουν οικειοθελώς στο μεγαλύτερο ηλεκτρονικό φακέλωμα της ιστορίας.

Ίσως το Internet του άμεσου μέλλοντος να δημιουργήσει τους νέους ενεργούς τηλεθεατές, ενώ η κλασική τηλεόραση θα παραμείνει για τους παθητικούς τηλεθεατές του καναπέ.

Όσο αυξάνεται η χρήση του Internet τόσο θα αυξάνεται νομοτελειακά και η δύναμή του ως μέσου επικοινωνίας και διακίνησης της πληροφορίας. Κάθε μέρα που περνά, το Internet αποδεικνύεται πιο ζωντανό, πιο φρέσκο, πιο πλατύ, πιο ισχυρό, πιο ανθρώπινο.

Υπάρχει ένας παραλογισμός στον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τις νέες τεχνολογίες. Όλοι θέλουμε να γνωρίζουν οι δικοί μας πού βρισκόμαστε, ώστε να μπορούν να βοηθήσουν άμεσα αν συμβεί κάτι κακό, αλλά ταυτόχρονα δεν θέλουμε να γνωρίζουν αν κάνουμε κάτι στα κρυφά. Επίσης, θέλουμε οι φίλοι μας να γνωρίζουν ότι κάνουμε αγορές σ’ ένα μεγάλο πολυκατάστημα μιας ευρωπαϊκής πρωτεύουσας, αλλά ταυτόχρονα δεν θέλουμε να μας ενοχλούν με διαφημίσεις οι εταιρείες.

Το Internet πρέπει να είναι ένα εργαλείο ενημέρωσης, επικοινωνίας και διασκέδασης και όχι μια καινούργια πρόκληση που θα κάνει τους νέους ανθρώπους να θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους προκειμένου να γίνουν διάσημοι μέσω αυτού.

Σε λίγα χρόνια από τώρα, δεν θα χρειαζόμαστε το κινηματογραφικό φιλμ. Θα γυρίζουμε τις ταινίες, θα τις επεξεργαζόμαστε, θα τις προβάλλουμε και θα τις διανέμουμε ψηφιακά μέσω του Internet.

Είναι γεγονός ότι η κουλτούρα των ιστολογίων (blogs) έχει αναδείξει αρκετές αξιόλογες πένες αλλά ταυτόχρονα έχει κάνει πολλούς να πιστέψουν εσφαλμένα ότι μ’ ένα πληκτρολόγιο μπορείς να γίνεις δημοσιογράφος.

Η μεγαλύτερη πρόκληση του Διαδικτύου είναι να πείσεις τον κόσμο να σε πάρει στα σοβαρά και να κερδίσεις την εμπιστοσύνη και την υποστήριξή του.

Ο καθένας μπορεί να ξεκινήσει να φτιάχνει μια ιστοσελίδα. Το δύσκολο είναι να την κρατήσει ενεργή και εξελισσόμενη και να μπορέσει να προσφέρει μια ποιότητα που θα την κάνει να ξεχωρίσει από τον τεράστιο όγκο πληροφοριών του Διαδικτύου.

Αυτό που ξεκίνησε ως μια απλή σύνδεση μεταξύ ηλεκτρονικών υπολογιστών, μετατράπηκε ξαφνικά σε μια πανίσχυρη δύναμη που μεταμόρφωσε άρδην το εμπόριο, τις επιστήμες, την εκπαίδευση, την ψυχαγωγία, την επικοινωνία και την καταναλωτική μας συμπεριφορά.

Το μεγάλο πρόβλημα με το Διαδίκτυο είναι ότι η ελεύθερη ροή της πληροφορίας σ’ αυτό μπορεί να μας κάνει λιγότερο ελεύθερους.

Οι ατέλειωτες ώρες που περνάμε στην αγορά, στα ταμεία των τραπεζών, στις δημόσιες υπηρεσίες και στα super markets μπορούν να αποτελέσουν παρελθόν μ’ ένα απλό κλικ στον ωκεανό του Διαδικτύου, το οποίο διευκολύνει την καθημερινότητά μας, δίνοντάς μας την ευκαιρία να κάνουμε τα ψώνια μας και τις συναλλαγές μας, να ενημερωθούμε, να επικοινωνήσουμε ακόμα και να ερωτευθούμε από την πολυθρόνα του σπιτιού μας.

Η καχυποψία που υπήρχε αρχικά απέναντι στις τραπεζικές συναλλαγές μέσω του Διαδικτύου έχει αρχίσει να υποχωρεί αργά αλλά σταθερά, καθώς ένας στους πέντε Έλληνες χρήστες δηλώνει ότι χρησιμοποιεί το Internet για τις αγορές του.

Στην ηλεκτρονική αλάνα του Διαδικτύου, μπροστά σε μια οθόνη με πρόσβαση σε σκηνές σεξ και βίας κυλάει σε μεγάλο βαθμό η ζωή των ανηλίκων σήμερα.

Στον κόσμο του Google δεν υπάρχει χώρος για την ομίχλη του στοχασμού καθώς η αμφιβολία και το διφορούμενο δεν αποτελούν δρόμο για τη βαθύτερη αντίληψη, αλλά ένα μικρόβιο που πρέπει να εξουδετερωθεί.

Η αλήθεια είναι ότι οδεύουμε προς έναν κόσμο στον οποίο ο,τιδήποτε κάνουμε παρακολουθείται, καταγράφεται και αποθηκεύεται από κάποια εταιρεία.

Η νέα γενιά είναι πιθανό να εργασθεί για μια ολόκληρη ζωή χωρίς ποτέ να έρχεται σε επαφή με κανέναν. Όλα θα γίνονται μέσα από το Διαδίκτυο και πίσω από μια οθόνη στο σπίτι ή στο γραφείο. Είναι μια γενιά που δεν έχει καθόλου υπομονή για διάβασμα ή για γράψιμο και ο κύκλος προσοχής της δεν ξεπερνά τα λίγα δευτερόλεπτα. Δεν υπάρχει πλέον η πολυτέλεια της περισυλλογής, της προσωπικής επικοινωνίας και της συζήτησης.

Το Διαδίκτυο ξεκίνησε ως μια δικτύωση επιστημόνων, μετά έγινε ένα δικτυωμένο βήμα ιδεών, προχώρησε σ’ ένα παγκόσμιο παζάρι και εξελίχθηκε σ’ έναν παγκόσμιο ιστό ενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Το Διαδίκτυο μεγαλώνει σαν την άγρια βλάστηση που κάποιοι θέλουν να ελέγξουν, να την μετατρέψουν σε ελεγχόμενη καλλιέργεια, να διαλέξουν το τι θα βλασταίνει και να το πουλήσουν σ’ όποιον θέλει και μπορεί.

 

back.gif (9867 bytes)

Επιστροφή