ΚΕΝΤΡΟ ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. Ν. ΦΛΩΡΙΝΑΣ

Το Παγκόσμιο Δίκτυο Υπολογιστών Internet

 

Τι Είναι το Internet

Το Internet είναι ένα σύνολο από εκατομμύρια υπολογιστές που μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους και να ανταλλάσσουν πληροφορίες. Οι υπολογιστές αυτοί μπορεί να είναι τύπου 386, 486, Pentium ή Apple ή και σταθμοί εργασίας που δουλεύουν με το UNIX, τα Windows NT ή και άλλα λειτουργικά συστήματα. Οι πληροφορίες που ανταλλάσσουν αυτοί οι υπολογιστές μπορεί να είναι ηλεκτρονική αλληλογραφία (e-mail), αλλά ακόμη και γραφικά, εικόνες, βίντεο, ήχοι κ.ά. Στο Internet μπορεί να βρει κανείς το σύνταγμα μιας χώρας, τα καινούργια ανέκδοτα, τα αποτελέσματα ενός διαγωνισμού, πολλές εφημερίδες, ραδιοφωνικούς σταθμούς και πολλά άλλα.

Χιλιάδες νέοι χρήστες συνδέονται κάθε μέρα στο Internet, σ’ όλο τον κόσμο. Αυτό σημαίνει πάρα πολλές νέες ιδέες και πάρα πολλά νέα πράγματα. Το Internet έχει τη δυνατότητα να αλλάξει τον τρόπο που μαθαίνουμε, τον τρόπο που επικοινωνούμε και τον τρόπο που ζούμε. Η τεχνολογία του Internet μπόρεσε να ξεφύγει από τα απόκρυφα επιτελικά γραφεία των μεγάλων στρατιωτικών δυνάμεων και μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα έγινε κτήμα όλων των πολιτών του κόσμου.

Για να συνδεθούμε στο Internet και να έχουμε δικαίωμα στις πολύτιμες και διασκεδαστικές υπηρεσίες του, πρέπει να έχουμε έναν υπολογιστή, κατά προτίμηση τελευταίας τεχνολογίας, ένα μηχάνημα modem για τη σύνδεση με την τηλεφωνική μας γραμμή, μια τηλεφωνική σύνδεση, το ειδικό πρόγραμμα φυλλομετρητή (browser) για να περιπλανηθούμε στο δίκτυο καθώς και να υπογράψουμε σύμβαση με κάποια εταιρεία παροχής υπηρεσιών που υπάρχει στην πόλη μας.

Η εταιρεία θα μας δώσει ένα όνομα (user-name) και έναν κωδικό πρόσβασης (password) που θα τον γνωρίζουμε μόνο εμείς. Μ’ αυτά τα στοιχεία μπορούμε να συνδεθούμε όποτε θέλουμε στο Internet και να απολαύσουμε ή να εκμεταλλευθούμε τις απεριόριστες δυνατότητές του. Φανταστείτε το Internet σαν έναν απίστευτα τεράστιο χώρο που περιέχει πληροφορίες, μηνύματα, εικόνες, αλλά και ηχητικά μηνύματα και αρχεία κινούμενης εικόνας (video), στον οποίο μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση όποιος έχει μια νόμιμη σύνδεση με το δίκτυο και να αναζητήσει ο,τιδήποτε στοιχεία και πληροφορίες μπορεί να χωρέσει το ανθρώπινο μυαλό, αλλά και να στείλει και να λάβει ηλεκτρονικά μηνύματα προς και από οποιονδήποτε είναι συνδεδεμένος στο δίκτυο.

Οι πληροφορίες που αναζητάμε και τα μηνύματα και στέλνουμε και λαμβάνουμε κάνουν τον γύρο του κόσμου σε ελάχιστα δευτερόλεπτα μέχρι να εμφανιστούν στην οθόνη του υπολογιστή μας και ενώ την ίδια στιγμή αυτοί που εργάζονται στο δίκτυο παράλληλα με μας μπορεί να ανέρχονται σε μερικά εκατομμύρια. Εκπληκτικό, δεν νομίζετε; Εκείνο που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι ότι η επιβάρυνσή μας για τη χρήση του δικτύου κάθε φορά που συνδεόμαστε είναι απλά και μόνο όσο ένα αστικό τηλεφώνημα.

Με το Internet μπορούμε να συνδεθούμε με υπολογιστές κρατικών υπηρεσιών και να βρούμε πληροφορίες για την πιο πρόσφατη έρευνα ή νομοθεσία. Ακόμη μας επιτρέπει να συνδεθούμε με υπολογιστές πανεπιστημίων και να ψάξουμε σε χιλιάδες βάσεις δεδομένων και να συνομιλήσουμε και να ανταλλάξουμε απόψεις με ανθρώπους απ’ όλο τον κόσμο.

Το λογισμικό (προγράμματα) που χρησιμοποιείται για να προσπελάσουμε το Internet έχει βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια και από τη δύσχρηστη γραμμή εντολών του UNIX περάσαμε στο γραφικό περιβάλλον εργασίας των Windows, που είναι πολύ φιλικό και εύκολο στη χρήση. Έτσι, ξαφνικά το Internet έγινε πολύ δημοφιλές και προσιτό στον καθένα.

Το Internet είναι ένα παγκόσμιο μέσο επικοινωνίας, που αναπτύσσεται όπως ένας ζωντανός οργανισμός και που συνεχίζει να διπλασιάζεται σε μέγεθος και όγκο κάθε χρόνο. Είναι η Υπερλεωφόρος (Superhighway) της πληροφορίας ή κατ' άλλους ο Κυβερνοχώρος (Cyberspace) της δεκαετίας μας. Για να επικοινωνούν μεταξύ τους αυτά τα δίκτυα, χρησιμοποιούν μια κοινή ομάδα πρωτοκόλλων που λέγεται TCP/IP. Το TCP/IP ορίζει τη γλώσσα και τους κανόνες που πρέπει να χρησιμοποιούν όλοι οι υπολογιστές για να μπορούν να ανταλλάσσουν ηλεκτρονικές πληροφορίες και να κατανοούν ο ένας τον άλλον.

Η εκρηκτική ανάπτυξη του Internet τα τελευταία χρόνια το έχει καταστήσει ένα πολύτιμο εργαλείο επικοινωνίας και ανεύρεσης πληροφοριών παγκόσμιας εμβέλειας. Η μαγεία του συστήματος είναι η γνωριμία με αγνώστους σ' ένα παράξενο, ανεξερεύνητο κόσμο.

Οι ειδικοί που δημιούργησαν το δίκτυο, ανακάλυψαν νέους τρόπους για την ικανοποίηση μιας βασικής ανθρώπινης ανάγκης : της επιθυμίας για επικοινωνία με άλλους ανθρώπους. Το Internet έγινε έτσι το πιο τρανταχτό παράδειγμα της επανάστασης των δικτύων και της επικοινωνίας μεταξύ χρηστών απ' όλο τον κόσμο, εξαφανίζοντας τα δύο σημαντικότερα εμπόδια της ανθρώπινης καθημερινής επικοινωνίας : την απόσταση και τον χρόνο.

 

Τα Εργαλεία του Internet

Με τη βοήθεια του FTP (File Transfer Protocol), μπορούμε να μεταφέρουμε στον υπολογιστή μας προγράμματα και αρχεία από άλλους υπολογιστές, που περιέχουν μεγάλες βάσεις δεδομένων. Υπάρχουν αρχεία που διατίθενται σ’ όλους τους χρήστεςκαι λέγοντα δημόσια (public) και άλλα που διατίθενται μόνο σ’ όσους έχουν έναν ειδικό κωδικό πρόσβασης. Για τη δημόσια πρόσβαση δίνουμε σαν user-name το anonymous και σαν password το e-mail μας. Μπορούμε να μετακινηθούμε μέσα στους φακέλους του άλλου υπολογιστή (remote computer) και να κάνουμε κλικ για να μεταφέρουμε τα αρχεία που θέλουμε.

Το Archie είναι ένα εργαλείο αναζήτησης προγραμμάτων του Internet. Δίνουμε το όνομα του αρχείου που αναζητούμε και το Archie ψάχνει σ’ όλες τις βάσεις δεδομένων του δικτύου και εμφανίζει μια λίστα μ’ αυτές στις οποίες υπάρχει το αρχείο ή τα αρχεία αυτά. Το Telnet μάς επιτρέπει να συνδεθούμε μ’ έναν άλλον μακρινό υπολογιστή του Internet και στη συνέχεια να τον χρησιμοποιούμε σαν να βρισκόμαστε οι ίδιοι μπροστά από την οθόνη αυτού του υπολογιστή.

Το Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο (e-mail) είναι η εφαρμογή του Internet με τη μεγαλύτερη χρήση και με το μεγάλο πλεονέκτημα της πολύ μεγάλης ταχύτητας. Ένα μήνυμα από την Ελλάδα μπορεί να φθάσει στην άλλη άκρη του πλανήτη μέσα σε δευτερόλεπτα. Ακόμη, μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μπορούμε να στείλουμε ήχο, εικόνες και προγράμματα υπολογιστών.

Με το Gopher, μπορούμε να αναζητήσουμε εύκολα πληροφορίες με τη βοήθεια ειδικών μενού και το Veronica χρησιμοποιείται για την αναζήτηση αρχείων τα οποία περιέχουν μια συγκεκριμένη πρόταση ή λέξη. Το WAIS (Wide Area Information Server) είναι ένα σύστημα με το οποίο μπορούμε να ψάξουμε έγγραφα που περιέχουν πληροφορίες από μια μεγάλη ποικιλία θεμάτων.

Το WWW (World Wide Web) αποτελεί τη σημαντικότερη εφαρμογή του Internet, καθώς μας επιτρέπει να κινηθούμε μέσα στο δίκτυο μέσω ενός φιλικού γραφικού περιβάλλοντος. Την ίδια στιγμή, μπορούμε με το ποντίκι να μεταπηδήσουμε από μια ιστοσελίδα σε μια άλλη, κάνοντας απλά κλικ σε μια λέξη ή εικόνα της οθόνης που καλείται υπερδεσμός (hyperlink). Το Usenet είναι το πεδίο συζήτησης όλων σχεδόν των θεμάτων που μας απασχολούν σήμερα. Μπορούμε να εγγραφούμε σ’ έναν όμιλο συζητήσεων (newsgroup) και να μελετήσουμε τις απόψεις άλλων χρηστών γύρω από το συγκεκριμένο θέμα. Τα newsgroups καλύπτουν θέματα από τη θρησκεία μέχρι και τη γενετική μηχανική.

 

Πώς Μπορούμε να Συνδεθούμε

Για να συνδεθούμε στο Internet απαιτείται έναν ηλεκτρονικός υπολογιστής και μια συσκευή modem. Ακόμη, θα πρέπει να εγκαταστήσουμε στον υπολογιστή μας και το ειδικό πρόγραμμα (software) για να μπορέσει να λειτουργήσει το modem. Μετά, θα πρέπει να έρθουμε σ’ επαφή μ’ έναν οργανισμό που προσφέρει σύνδεση με το Internet (Internet Service Provider) και που, συνήθως, ονομάζεται BBS (Bulletin Board System).

Η λειτουργία του δικτύου βασίζεται στη διασύνδεση κόμβων (host υπολογιστών), που βρίσκονται διασκορπισμένοι σχεδόν σε κάθε χώρα του κόσμου. Για να μπορέσουμε να ταξιδεύσουμε, όμως, στο Internet πρέπει να αποκτήσουμε έναν κωδικό χρήσης ή όνομα χρήσης (user-id ή user-name) για το δίκτυο, που έχει την εξής γενική  μορφή :

όνομα_ατόμου@υπολογιστής_host.δίκτυο.δίκτυο_ανωτάτου_επιπέδου

και στην πράξη : john@golden.usc.edu.us.

Η διεύθυνσή μας στο Internet αποτελείται από το όνομα εισδοχής μας, που είναι στην ουσία το user-name που έχουμε (john), και το όνομα της περιοχής του διακομιστή μας (domain name), δηλ. το golden.usc.edu.us. Τα δύο αυτά μέρη χωρίζονται με το σύμβολο @, όπου το κείμενο στα αριστερά του @ είναι το όνομα εισδοχής και το κείμενο στα δεξιά του @ είναι το όνομα περιοχής.

Το Internet βλέπει το όνομα περιοχής, βρίσκει τον αντίστοιχο αριθμό, δηλ. τη διεύθυνση του υπολογιστή που χειρίζεται το ταχυδρομείο, και κατευθύνει τα μηνύματα στη σωστή θέση. Το Internet χρησιμοποιεί το Σύστημα Ονομασίας Περιοχών (DNS - Domain Name System) για να ψάξει να βρει και να αποκωδικοποιήσει σωστά τα ονόματα περιοχών.

Όταν στέλνουμε ένα μήνυμα μέσω του Internet, αυτό που ενδιαφέρει το σύστημα αρχικά είναι το όνομα του υπολογιστή (της περιοχής) που εξυπηρετεί το άτομο με το οποίο προσπαθούμε να επικοινωνήσουμε. Αν, όμως, είναι λάθος το όνομα εισδοχής ή ο χρήστης έχει καταργήσει τη σύνδεσή του, το μήνυμα θα φθάσει στον σωστό διακομιστή, αλλά αμέσως θα επιστρέψει πίσω στον αποστολέα σαν μη παραληφθέν. 

 

Σύντομη Ιστορία του Internet

Όλα ξεκίνησαν τη δεκαετία του ’60 όταν εμφανίστηκαν στον στρατό των ΗΠΑ τα πρώτα δίκτυα υπολογιστών, δηλ. υπολογιστές που μπορούσαν να επικοινωνούν μεταξύ τους, ανταλλάσσοντας πληροφορίες. Καθώς η χρήση των δικτύων υπολογιστών γινόταν ολοένα και πιο απαραίτητη και επιτακτική για τους επιτελείς του Αμερικανικού Πενταγώνου και τα οφέλη από τη χρήση τους δεν άργησαν να φανούν, βγήκαν στην επιφάνεια και τα πρώτα προβλήματα.

Τι θα γινόταν, για παράδειγμα, αν ο εχθρός μπορούσε να υποκλέψει τα μηνύματα που αντάλλασσαν ένας υπολογιστής στη Νέα Υόρκη μ’ έναν υπολογιστή στη Βοστόνη; Ή, τι θα γινόταν αν κάποιος υπολογιστής του δικτύου πάθαινε βλάβη και δεν μπορούσε να εξυπηρετήσει τη ροή των πληροφοριών που περνούσε μέσα απ’ αυτόν; Ή, τι θα γινόταν αν κάποιος κόμβος του δικτύου είχε μεγάλο φόρτο εργασίας και δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στην κίνηση των μηνυμάτων, μερικά από τα οποία μπορεί να ήταν επείγοντα;

Για να μπορέσουν να δώσουν λύσεις σ’ αυτά αλλά και σ’ άλλα παρόμοια προβλήματα που προέκυψαν από την ευρεία χρήση των δικτύων υπολογιστών, επινόησαν την κατασκευή ενός δικτύου με το όνομα ARPANET, δηλ. Advanced Research Projects Agency NETwork ή Δίκτυο Προηγμένων Ερευνητικών Εργασιών, το οποίο μερικά χρόνια αργότερα εξελίχθηκε και μετονομάστηκε σε Internet και κατέκτησε όλο τον κόσμο.

Με λίγα λόγια η λογική του δικτύου αυτού είναι η εξής : όλα τα μηνύματα που κυκλοφορούν στο δίκτυο χωρίζονται υποχρεωτικά σε μικρά μηνύματα ή αλλιώς πακέτα (packets) και το κάθε πακέτο ακολουθεί μόνο του τον δρόμο του προς τον παραλήπτη. Ο παραλήπτης συγκεντρώνει τα μηνύματα που στέλνονται σ’ αυτόν, τα ξεχωρίζει ανάλογα με τον αποστολέα και τον αριθμό του μηνύματος και τα συναρμολογεί σιγά-σιγά.

Μ’ αυτόν τον τρόπο τα μηνύματα φθάνουν λίγο καθυστερημένα, αλλά πολύ πιο σίγουρα και ασφαλή σε σχέση με τον παλιό παραδοσιακό τρόπο λειτουργίας του δικτύου. Αν κάποιος κόμβος του δικτύου χαλάσει, τα πακέτα των μηνυμάτων θα ακολουθήσουν κάποιον άλλον δρόμο για να φθάσουν στον προορισμό τους και αν ο εχθρός μπορέσει να υποκλέψει κάποια πακέτα μηνυμάτων, θα έχει στα χέρια του ένα μικρό μόνο μέρος του μηνύματος και όχι ολόκληρο το μήνυμα.

Ακόμη, αν υπάρχει πολύ κίνηση στο δίκτυο, θα εξυπηρετηθούν όλοι οι σταθμοί με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο και κανένας σταθμός δεν θα κάνει μονομερή χρήση του δικτύου. Στην ίδια ακριβώς λογική, δηλ. του διαχωρισμού των μηνυμάτων σε πακέτα και της χρήσης πολλαπλών κόμβων και διαδρομών για τη διακίνηση των μηνυμάτων, είναι δομημένο και το Internet

Το Internet άρχισε να αναπτύσσεται το 1969 από το Αμερικανικό Υπουργείο Άμυνας, για να συμβάλλει στη διεξαγωγή των ακαδημαϊκών και στρατιωτικών ερευνών της χώρας. «Πατέρας» του Internet θεωρείται ο Αμερικανός επιστήμονας Dr. Vinton Cerf. Σήμερα, τρεις δεκαετίες αργότερα, χρησιμοποιείται από πανεπιστήμια, ερευνητικούς φορείς, αλλά και επιχειρήσεις σ’ ολόκληρο τον κόσμο για την άντληση και αξιοποίηση πληροφοριών.

Από τα τέλη της δεκαετίας του 1960, όταν εμφανίστηκαν οι πρώτοι υπολογιστές και μέχρι το 1983, που έκανε την εμφάνισή του ο πρώτος προσωπικός υπολογιστής (PC - Personal Computer) της ΙΒΜ, η χρήση των υπολογιστών ήταν προνόμιο των μεγάλων εταιριών, της ακαδημαϊκής κοινότητας και του στρατού. Οι προσωπικοί αυτοί υπολογιστές γνώρισαν τεράστια τεχνολογική ανάπτυξη τις δεκαετίες του ’80 και του ’90 και έγιναν τα απαραίτητα εργαλεία σ' όλες τις σύγχρονες ανθρώπινες δραστηριότητες. Το επόμενο μεγάλο βήμα ήταν η δικτύωση των υπολογιστών, δηλ. ένα σύνολο υπολογιστών που να μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους, με άμεσο σκοπό την ανταλλαγή πληροφοριών. Και το επόμενο αναπόφευκτο βήμα ήταν η δημιουργία του διαδικτύου, δηλ. του δικτύου που αποτελείται από δίκτυα, του Internet.

Το 1969 λοιπόν, η κυβέρνηση των ΗΠΑ ξεκίνησε ένα πείραμα, γνωστό σαν Advanced Research Projects Agency NETwork (ARPANET - Δίκτυο Προηγμένων Ερευνητικών Εργασιών), το οποίο είχε σχεδιαστεί για τη σύνδεση ερευνητών του Υπουργείου Άμυνας μεταξύ τους. Στην αρχή, η πρόσβαση στο ARPANET ήταν περιορισμένη σε αναδόχους έργων του Υπουργείου Άμυνας, τον στρατό και σε πανεπιστήμια, τα οποία και έκαναν αμυντική έρευνα. Καθώς επεκτεινόταν, όμως, το ARPANET, συνδέονταν σ' αυτό όλο και περισσότερα ακαδημαϊκά και ερευνητικά δίκτυα, με στόχο να διευκολύνουν την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των διαφόρων οργανισμών.

Το Internet, με τη μορφή που το ξέρουμε σήμερα, στην πραγματικότητα ξεκίνησε με τη δημιουργία του NSFNet (National Science Foundation) το 1986, το οποίο συνέδεσε υπολογιστικά κέντρα απ' όλες τις ΗΠΑ και αργότερα επεκτάθηκε διασυνδέοντας μεσαίου μεγέθους και εθνικά ακαδημαϊκά δίκτυα, πανεπιστήμια και ερευνητικές ομάδες. Το NSFNet τελικά αντικατέστησε το ARPANET, το οποίο και σταμάτησε το 1990. Ενώ το NSFNet επεκτεινόταν ραγδαία, παρόμοια διεθνή δίκτυα, όπως το Ευρωπαϊκό EARN και το PACCOM των χωρών του Ειρηνικού Ωκεανού, άρχισαν να δημιουργούνται σ’ όλο τον κόσμο, συνδεόμενα μεταξύ τους και με το NSFNet και καταλήγοντας έτσι στο σημερινό Internet.

 

Οι Δυνατότητες του Internet

Σίγουρα το Internet έχει πολλές δυνατότητες και λειτουργίες×αυτές, όμως, που ενδιαφέρουν τους περισσότερους, είναι οι εξής :

Το Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο (e-mail)
Με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο,
electronic mail ή απλά e-mail, μπορούμε να γράψουμε σύντομα μηνύματα στον υπολογιστή μας ή να επισυνάψουμε σ’ αυτά ολόκληρα κείμενα μαζί με εικόνες και ηχητικά μηνύματα και, αν ξέρουμε βέβαια την ηλεκτρονική διεύθυνση του παραλήπτη, το κείμενο θα κάνει τον γύρο του κόσμου σε μερικά δευτερόλεπτα και θα καταλήξει στον κόμβο με τον οποίο είναι συνδεδεμένος ο παραλήπτης. Όταν αυτός ανοίξει τον υπολογιστή του και συνδεθεί με το Internet, θα μπορέσει να διαβάσει και να φορτώσει στον σκληρό δίσκο του υπολογιστή του τα μηνύματα που απευθύνονται σ’ αυτόν, να κρατήσει αυτά που τον ενδιαφέρουν και να απαντήσει σ’ όσα θέλει.

Η Περιπλάνηση στο Internet (surfing)
Ο όρος περιπλάνηση σωστά επιλέχθηκε, καθώς περιγράφει με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο αυτή τη λειτουργία του παγκόσμιου δικτύου. Αφού συνδεθούμε σε κάποια γενική σελίδα, μπορούμε πολύ εύκολα να πάμε με απλά κλικ του ποντικιού σε επιμέρους θέματα, μέσω των λεγομένων υπερσυνδέσμων ή υπερκειμένων (
hyperlinks ή hypertext). Για παράδειγμα, αν συνδεθούμε με τη σελίδα του ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού και δούμε μερικές γενικές πληροφορίες, μπορούμε από εκεί να συνδεθούμε με τη σελίδα του Υφυπουργείου Αθλητισμού και να πάρουμε πληροφορίες για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, για την Ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, για διάφορα αθλήματα ή να γυρίσουμε πίσω στην αρχική σελίδα και από εκεί να συνδεθούμε με τη σελίδα που είναι αφιερωμένη στις αρχαιότητες ή με τη σελίδα που περιέχει πληροφορίες για τα βυζαντινά μνημεία κ.ά. Εμείς απλά χρησιμοποιούμε το ποντίκι του υπολογιστή μας και περιπλανιόμαστε κυριολεκτικά σ’ όλο τον κόσμο.

Η Αναζήτηση στο Internet (searching)
Φανταστείτε ότι ψάχνετε πληροφορίες για ένα πολύ εξειδικευμένο θέμα, ιστορικό, οικονομικό, κοινωνικό, γεωγραφικό ή ο,τιδήποτε άλλο. Η μέχρι σήμερα καθιερωμένη μέθοδος αναζήτησης στοιχείων σάς επιβάλει να επισκεφθείτε την κοντινότερη σας βιβλιοθήκη, όπου θα πρέπει να ξοδέψετε αμέτρητες ώρες, με αβέβαια και πολύ πενιχρά συνήθως αποτελέσματα. Με το
Internet τα πράγματα είναι πάρα πολύ απλά. Απλά συνδέεστε με κάποια από τις μηχανές αναζήτησης του δικτύου (search engines), γράφετε το θέμα ή το όνομα που σας ενδιαφέρει, όπως για παράδειγμα : Λυγκηστίς, Geneva, Versace κ.ά. και τα υπόλοιπα είναι δουλειά του παγκόσμιου δικτύου.

Οι μηχανές αναζήτησης είναι βάσεις δεδομένων, όπου είναι καταχωρημένος ένας τεράστιος αριθμός πληροφοριών για τις υπάρχουσες σελίδες (sites) του Internet και η όλη αναζήτηση κρατάει μερικά μόνο δευτερόλεπτα. Στην οθόνη του υπολογιστή μας εμφανίζονται οι σελίδες του Internet που περιέχουν το θέμα που δώσαμε για αναζήτηση μαζί με τον τίτλο και τη διεύθυνση της σελίδας και ένα μικρό χαρακτηριστικό κείμενο για την κάθε σελίδα. Μπορούμε έτσι πολύ εύκολα να πάμε σ’ όποια σελίδα επιλέξουμε και να αντλήσουμε τα στοιχεία που θέλουμε.

Μηνύματα σε Κινητά Τηλέφωνα μέσω του Internet
Αφού συνδεθούμε με το κατάλληλο πρόγραμμα, που υπάρχει φορτωμένο σε πολλές σελίδες του δικτύου, επιλέγουμε το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας που θα χρησιμοποιήσουμε, για παράδειγμα
Greece Telestet ή Greece Panafon ή Cosmote, γράφουμε τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου στο οποίο θέλουμε να στείλουμε το μήνυμα και σ’ ένα άλλο παράθυρο γράφουμε το κείμενο του μηνύματός μας, που δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τους 150 χαρακτήρες (γράμ­ματα). Το κείμενο θα φθάσει στην οθόνη του κινητού τηλεφώνου του παραλήπτη σε ελάχιστα δευτερόλεπτα και δεν θα μας κοστίσει απολύτως τίποτα.

Συμμετοχή σε Ομάδες Συζητήσεων (UseNet)
Οι ομάδες συζητήσεων (
newsgroups) είναι σαν ένας τεράστιος ηλεκτρονικός πίνακας ανακοινώσεων, όπου μπορούμε να δημοσιεύσουμε μια γνώμη για ένα θέμα ή να απαντήσουμε σε μια υπάρχουσα δημοσίευση. Οι απαντήσεις σ’ ένα θέμα μπορεί να δημοσιευθούν σαν απάντηση (follow-up) σε μια ομάδα συζήτησης για να μπορούν να τις βλέπουν έτσι όλοι οι υπόλοιποι χρήστες του δικτύου ή να αποσταλούν με e-mail προσωπικά σε κάποιον χρήστη.

Συνομιλία μέσω του Internet (IRC)
Με το πρόγραμμα
Internet Relay Chat μπορούμε να στέλνουμε γραπτά μηνύματα και, αν διαθέτουμε κάρτα ήχου, ηχεία και μικρόφωνο, να συνομιλούμε σε πραγματικό χρόνο και με ελάχιστο κόστος με άτομα απ’ όλο τον κόσμο.

Μετάδοση Βίντεο μέσω του Internet (CU-SeeMe)
Με το πρόγραμμα
CU-SeeMe και εφόσον διαθέτουμε κάμερα συνδεδεμένη στον υπολογιστή μας, μπορούμε να μεταδίδουμε κινούμενη εικόνα (βίντεο) σ’ όλο τον κόσμο.

 

Τι Είναι το BBS

Το BBS (Bulletin Board System) είναι ένα σύστημα ηλεκτρονικού πίνακα περιεχομένων. Στην ουσία είναι ένας υπολογιστής, ή μια ομάδα υπολογιστών, που εκτελεί ένα ειδικό πρόγραμμα, το οποίο επιτρέπει σ’ άλλους υπολογιστές να συνδεθούν μ’ αυτόν μέσω τηλεφωνικών γραμμών. Για να συνδεθεί κάποιος μ’ ένα BBS, πρέπει να διαθέτει ένα modem, μια τηλεφωνική γραμμή και το κατάλληλο πρόγραμμα. Αφού συνδεθούμε σ’ ένα BBS, μπορούμε να διαβάσουμε μηνύματα άλλων χρηστών, να απαντήσουμε σε κάποιο μήνυμα, να αφήσουμε ένα δικό μας μήνυμα ή να αντιγράψουμε αρχεία από (download) ή προς (upload) το BBS. Μπορούμε ακόμη να παίξουμε παιχνίδια μ’ άλλους χρήστες του BBS ή και να ανταλλάξουμε μηνύματα μαζί τους σε πραγματικό χρόνο. Μπορούμε ακόμη να ψάξουμε σε βάσεις δεδομένων ή να προβάλουμε εικόνες που είναι αποθηκευμένες σ’ έναν άλλον υπολογιστή.

Από τις μεγαλύτερες BBS παγκοσμίως είναι οι εξής : CompuServe, Prodigy, Genie, America Online, The Microsoft Network κ.ά. Οι υπηρεσίες αυτές είναι στην ουσία BBS, αλλά αποκαλούνται online υπηρεσίες ή συστήματα πληροφοριών. Όλα τα BBS ανήκουν κάπου, είτε σε εταιρείες ή σε μεμονωμένα άτομα. Ο ιδιοκτήτης μιας BBS στην ουσία πουλάει χρόνο χρήσης στους συνδρομητές του. Υπάρχουν χιλιάδες BBS, από τεράστια συστήματα που ανήκουν σε μεγάλες εταιρείες μέχρι μικρά συστήματα που ανήκουν σ’ ένα μόνο άτομο. Το κάθε BBS προορίζεται να χρησιμοποιηθεί από μια συγκεκριμένη κατηγορία χρηστών.

Το Internet δεν είναι BBS, αλλά είναι ένα δίκτυο υπολογιστών και στην πραγματικότητα είναι ένα δίκτυο δικτύων. Ένα δίκτυο υπολογιστών είναι μια ομάδα υπολογιστών που έχουν συνδεθεί έτσι ώστε να μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους. Μπορούν να ανταλλάξουν μηνύματα και να μοιραστούν πληροφορίες με τη μορφή αρχείων. Το Internet συνδέει δεκάδες χιλιάδες τέτοια δίκτυα και ο αριθμός αυτός αυξάνει συνέχεια. Σ’ αυτά τα δίκτυα υπάρχουν εκατομμύρια υπολογιστές και δεκάδες εκατομμύρια χρηστών. Ο αριθμός των ενεργών χρηστών του Internet είναι σαφώς μικρότερος.

Αυτό που κάνει το Internet τόσο σπουδαίο είναι το ότι πολλοί από τους υπολογιστές στο δίκτυο είναι στην ουσία BBS. Το Internet μοιάζει περισσότερο με μια λεωφόρο πληροφοριών παρά με BBS. Όταν συνδεόμαστε στο Internet, έχουμε απεριόριστες δυνατότητες μετακίνησης και αναζήτησης πληροφοριών, ενώ όταν συνδεόμαστε σε μια BBS, κινούμαστε σ’ έναν περιορισμένο χώρο. Το Internet είναι ένα δίκτυο δικτύων. Είναι ένας δρόμος προς χιλιάδες διαφορετικές πηγές πληροφοριών.

 

Ποιος Ελέγχει το Internet;

Το Internet δεν ελέγχεται από κανέναν. Κάθε κομμάτι του δικτύου ανήκει κάπου, αλλά το Internet σαν μια οντότητα δεν ανήκει σε κανέναν. Στη δομή του και στην ιδιοκτησία του είναι πολύ παρόμοιο με το παγκόσμιο τηλεφωνικό δίκτυο. Η αρχή του Internet ανάγεται στην εποχή του ARPAnet (Advanced Research Projects Agency), του δικτύου υπολογιστών του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, που αναπτύχθηκε τη δεκαετία του ’60 για να μπορέσει να κρατήσει σε λειτουργία τους υπολογιστές σε περίπτωση επίθεσης και μερικής καταστροφής του δικτύου.

Αν και το Internet δεν ανήκει σε κανέναν, υπάρχει το Επιμελητήριο του Internet, το ISOC (Internet Society), που είναι μια ομάδα ατόμων που συσκέπτονται όταν χρειάζεται και εκλέγει ένα συμβούλιο. Το συμβούλιο αυτό, που είναι γνωστό σαν IAB (Internet Architecture Board), συνέρχεται και αποφασίζει για το πώς θα λειτουργεί το δίκτυο. Υπάρχει και η ομάδα IETF (Internet Engineering Task Force), που είναι ένας εθελοντικός οργανισμός που μελετά τα τεχνικά θέματα του Internet και δίνει συμβουλές. Το Internet δεν αναπτύχθηκε βάσει ενός σχεδιασμένου συστήματος, αλλά κυβερνάται βάσει κοινών συμφωνιών μεταξύ διαφόρων οργανισμών, οι οποίοι συσκέπτονται και βρίσκουν τον καλύτερο τρόπο λειτουργίας του δικτύου. Το Internet θυμίζει μια άναρχη πόλη χωρίς χάρτη.

 

Οι Τύποι Σύνδεσης

Αυτό που πληρώνουμε στο Internet είναι η πρόσβαση στο δίκτυο. Πρέπει να συνδέσουμε τον υπολογιστή μας σ’ έναν υπολογιστή ή δίκτυο που είναι ήδη συνδεδεμένα στο Internet και που ονομάζονται Παροχείς Υπηρεσιών (Service Providers). Οι Παροχείς Υπηρεσιών Internet διαθέτουν υπολογιστές που είναι μόνιμα συνδεδεμένοι στο Internet και παραχωρούν (νοικιάζουν) συνδέσεις στο Internet σε μεμονωμένους χρήστες.

Οι βασικοί τύποι σύνδεσης είναι δύο : η αφοσιωμένη και η σύνδεση με κλήση. Η αφοσιωμένη σύνδεση (dedicated connection) είναι μόνιμα καλωδιωμένη στον εξυπηρετητή (server) και δεν χρειάζεται modem για να συνδεθούμε. Η σύνδεση με κλήση (dial-up connection) είναι προσωρινή σύνδεση που κάνουμε καλώντας τον εξυπηρετητή μέσω του modem μας.

Οι συνδέσεις με κλήση διακρίνονται σε δύο τύπους : απευθείας και τερματικού. Οι λογαριασμοί με απευθείας κλήση (dial-up direct accounts) ονομάζονται συνήθως SLIP ή PPP και μας επιτρέπουν να συνδεθούμε στον εξυπηρετητή σαν να είχαμε μια αφοσιωμένη σύνδεση. Η διαφορά είναι ότι η σύνδεση αυτή είναι βραδύτερη από την αφοσιωμένη σύνδεση και ότι πρέπει να χρησιμοποιήσουμε modem. Το SLIP είναι το ακρωνύμιο των όρων Serial Line Internet Protocol, δηλ. Πρωτόκολλο Internet Σειριακής Γραμμής και το PPP είναι το ακρωνύμιο των όρων Point-to-Point Protocol, δηλ. Πρωτόκολλο Σημείου προς Σημείο και είναι ένας νεότερος, καλύτερος και πιο αξιόπιστος τύπος σύνδεσης.

Όταν χρησιμοποιούμε έναν λογαριασμό κλήσης τερματικού (dial-up terminal account), ο υπολογιστής μας δεν συνδέεται απευθείας στο Internet, αλλά ενεργεί απλά σαν ένα τερματικό του εξυπηρετητή. Όλα τα προγράμματα που εκτελούμε εκτελούνται στην ουσία στον υπολογιστή του παροχέα υπηρεσιών. Για να μεταφέρουμε αρχεία στον δικό μας υπολογιστή, πρέπει να χρησιμοποιήσουμε μια διαδικασία μεταφοράς, όπως η Zmodem ή η Xmo­dem. Τους λογαριασμούς με κλήση τους χρησιμοποιούμε μόνο αν ο υπολογιστής μας είναι πολύ παλιός και δεν μπορεί να τρέξει τα Windows.

Μια αφοσιωμένη ή μόνιμη απευθείας σύνδεση είναι η καλύτερη μέθοδος, επειδή είναι πολύ ταχύτερη από τη σύνδεση με κλήση και χρησιμοποιείται συνήθως σε οργανισμούς και σε πανεπιστήμια. Με μια αφοσιωμένη σύνδεση, ο υπολογιστής μας είναι μόνιμα συνδεδεμένος στον εξυπηρετητή, οπότε είναι ουσιαστικά μόνιμα συνδεδεμένος στο Internet.

Έχουμε δηλαδή έναν μόνιμο δεσμό από το μηχάνημά μας προς τον υπόλοιπο κόσμο, χωρίς κακής ποιότητας τηλεφωνικές συνδέσεις και χωρίς αναμονές για να καλέσει το modem. Μια αφοσιωμένη γραμμή υψηλής ταχύτητας συνδέει το Internet με τον εξυπηρετητή, αλλά αυτός ο τύπος σύνδεσης είναι πολύ ακριβός. Μια σύνδεση με κλήση είναι αυτή στην οποία χρησιμοποιούμε ένα mo­dem για να συνδεθούμε με τον εξυπηρετητή μέσω μιας τηλεφωνικής γραμμής. Για να μπορέσουμε να εκμεταλλευθούμε πλήρως τα γραφικά που εμφανίζονται σήμερα στο Internet, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε μια απευθείας σύνδεση με κλήση και αυτό απαιτεί έναν αρκετά δυνατό υπολογιστή.

 

Η Εγκατάσταση του Modem

Όπως ήδη είδαμε, για τη σύνδεσή μας με το Internet, εκτός από υπολογιστή, πρέπει να διαθέτουμε τηλεφωνική γραμμή, συσκευή modem, το κατάλληλο πρόγραμμα πλοήγησης ή φυλλομετρητή (browser) και να έχουμε υπογράψει σύμβαση με κάποια εταιρεία παροχής υπηρεσιών Internet (Inter­net Service Provider). Ο όρος modem προέρχεται από τα αρχικά των λέξεων MOdulator-DEModulator, που σημαίνουν διαμορφωτής-αποδιαμορφωτής. Μια συσκευή modem «διαμορφώνει» τα δεδομένα που στέλνουμε από δεδομένα υπολογιστή (ψηφιακά) σε κατάλληλο τηλεφωνικό σήμα και «αποδιαμορφώνει» τα δεδομένα που παίρνουμε από τηλεφωνικό σήμα σε δεδομένα υπολογιστή.

Υπάρχουν τα εξωτερικά modem, που τοποθετούνται έξω από τον υπολογιστή,  συνδέονται σε κάποια σειριακή θύρα και είναι ακριβότερα από τα εσωτερικά modem. Τα εσωτερικά modem είναι κάρτες (πλακέτες) που τοποθετούνται μέσα στον υπολογιστή σε κάποια θέση επέκτασης (slot). Τα σύγχρονα modems μπορούν να λειτουργήσουν ακόμα και σαν συσκευές αποστολής και λήψης fax και αυτόματου τηλεφωνητή. Αφού συνδέσουμε το modem στον υπολογιστή μας, τα Windows θα το εντοπίσουν σαν καινούργιο υλικό και θα προσπαθήσουν να βρουν τα κατάλληλα προγράμματα οδήγησης (drivers) για να μπορέσει να επικοινωνήσει ο υπολογιστής μας με το modem.

Αν αυτό δεν συμβεί, θα πρέπει να κάνουμε μόνοι μας την εγκατάσταση του modem στον υπολογιστή. Ανοίγουμε τον Πίνακα Ελέγχου και κάνουμε διπλό κλικ στο εικονίδιο Προσθήκη νέου υλικού. Θα ξεκινήσει ο Οδηγός Προσθήκης νέου υλικού, όπου κάνουμε κλικ στο πλήκτρο Επόμενο>. Στο επόμενο πλαίσιο διαλόγου επιλέγουμε το πλήκτρο επιλογής Όχι, για να γίνει η αναζήτηση του νέου υλικού από μας και όχι από τα Windows, και κάνουμε κλικ στο πλήκτρο Επόμενο>. Στο πλαίσιο διαλόγου που θα εμφανισθεί, επιλέγουμε το είδος του υλικού που θα εγκαταστήσουμε, δηλ. Modem, áðό τη λίστα Τύποι υλικού και κάνουμε κλικ στο πλήκτρο Επόμενο>.

Στο επόμενο πλαίσιο διαλόγου μαρκάρουμε το πλαίσιο ελέγχου Επιλογή του modem από λίστα χωρίς ανίχνευση και κάνουμε κλικ στο πλήκτρο Επόμενο> για να εμφανισθεί το πέμπτο πλαίσιο διαλόγου του Οδηγού. Εδώ επιλέγουμε τη μάρκα του modem από τη λίστα Κατασκευαστές και τον τύπο του από τη λίστα Μοντέλα. Αν δεν βρούμε το μοντέλο του modem μας στις παραπάνω λίστες, κάνουμε κλικ στο πλήκτρο Από δισκέτα..., για να γίνει η εγκατάσταση του modem από τη δισκέτα της συσκευής. Κάνουμε κλικ στο πλήκτρο Επόμενο> και στο επόμενο και τελευταίο πλαίσιο διαλόγου επιλέγουμε τη θύρα που θα χρησιμοποιηθεί για τη λειτουργία του modem (LPT1, COM1, COM2).

 

Οι Φυλλομετρητές (Browsers) του Internet

Οι φυλλομετρητές (browsers) που λέγονται και εξεταστές ή προγράμματα ανάγνωσης ιστοσελίδων, είναι ειδικά προγράμματα με τα οποία μπορούμε να περιπλανηθούμε στο Internet, στην ουσία είναι προγράμματα που μπορούν να διαβάσουν αρχεία γραμμένα με τον κώδικα HTML. Όσον αφορά το δημοφιλέστερο λειτουργικό σύστημα, τα Windows, υπάρχουν το Internet Explorer της εταιρείας Microsoft και το Netscape Navigator ή Communicator της εταιρείας Netscape Communications.

Οι νεώτερες εκδόσεις των παραπάνω προγραμμάτων φυλλομέτρησης είναι ο Internet Explorer 4.0 και ο Netscape Communicator 4.04. Και τα δύο προγράμματα μπορούμε να τα εγκαταστήσουμε από cd-rom ή και να τα βρούμε στο Internet στις διευθύνσεις των εταιρειών τους, www.microsoft.com και www.netscape.com αντίστοιχα.

Η εγκατάσταση του Internet Explorer 4.0 προκαλεί αλλαγές στο περιβάλλον των Windows. Προστίθενται νέες συντομεύσεις (εικονίδια) στην επιφάνεια εργασίας και στη γραμμή εργασιών και μια ενότητα με τίτλο Channel Guide (Οδηγός Καναλιών). Ο Οδηγός Καναλιών έχει καταχωρισμένες ελληνικές εταιρείες στο Internet, των οποίων τις σελίδες μπορούμε να επισκεφθούμε μ’ ένα απλό κλικ και, αν θέλουμε, να γίνουμε συνδρομητές στις σελίδες αυτές και να ενημερωνόμαστε αυτόματα για όποιες αλλαγές γίνονται.

Όλοι οι τίτλοι των συντομεύσεων είναι υπογραμμισμένοι, ο δείκτης του ποντικιού αλλάζει μορφή σε παλάμη με τεντωμένο τον δείκτη όταν τον τοποθετήσουμε πάνω από ένα εικονίδιο και μπορούμε να ανοίξουμε έναν φάκελο ή να τρέξουμε ένα πρόγραμμα με απλό κλικ και όχι με διπλό. Ακόμα, εμφανίζεται ένα αρκετά περιγραφικό πλαίσιο για κάθε εικονίδιο όταν αφήσουμε τον δείκτη του ποντικιού για αρκετή ώρα πάνω του.

Αν ανοίξουμε έναν φάκελο, θα δούμε ότι τα πάντα είναι σε μορφή ιστοσελίδας. Ακόμη, όλα τα εργαλεία έχουν τη μορφή των εργαλείων του Internet Explorer. Στη γραμμή εργασιών των Windows έχουν προστεθεί τέσσερα νέα εικονίδια, δίπλα στο πλήκτρο Έναρξη, τα οποία είναι συντομεύσεις για το πρόγραμμα Outlook Express (διαχείριση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας), για τον Internet Explorer, το επόμενο εικονίδιο ελαχιστοποιεί όλες τις ανοικτές εφαρμογές και το τελευταίο ξεκινά την περιήγηση στα καταχωρισμένα κανάλια του Οδηγού Καναλιών.

 

Δημιουργία της Τηλεφωνικής Σύνδεσης

Για να μπορέσουμε να συνδεθούμε με το Internet, πρέπει να δημιουργήσουμε μια τηλεφωνική σύνδεση και να κάνουμε τις απαραίτητες ρυθμίσεις. Από τον φάκελο Ο Υπολογιστής μου ανοίγουμε τον φάκελο Δίκτυο μέσω Τηλεφώνου και κάνουμε διπλό κλικ στο εικονίδιο Δημιουργία σύνδεσης.

Στο πλαίσιο διαλόγου που θα εμφανισθεί και στο πλαίσιο κειμένου Όνομα του υπολογιστή που καλείτε, γράφουμε ένα όνομα που θα εμφανίζεται στη συντόμευση της τηλεφωνικής σύνδεσης που θα δημιουργήσουμε. Επιλέγουμε τη συσκευή του modem που χρησιμοποιούμε από τη λίστα Επιλογή ενός modem και, αν θέλουμε, κάνουμε κλικ στο πλήκτρο Παράμετροι... για να εμφανισθεί ένα άλλο πλαίσιο διαλόγου όπου μπορούμε να ρυθμίσουμε τις παραμέτρους του modem. Τις παραμέτρους αυτές μπορούμε να τις ρυθμίσουμε και αργότερα, από τις ιδιότητες του modem ή από τις ιδιότητες της τηλεφωνικής κλήσης.

Κάνουμε κλικ στο πλήκτρο Επόμενο> και στο νέο πλαίσιο διαλόγου δηλώνουμε τα στοιχεία του φορέα πρόσβασης στο Internet. Στο πλαίσιο κειμένου Υπεραστικός κωδικός γράφουμε τον κωδικό κλήσης της πόλης όπου είναι ο διακομιστής (server) του φορέα μας, αν αυτός βρίσκεται σε περιοχή με διαφορετικό κωδικό από τον δικό μας.

Στο πλαίσιο κειμένου Αριθμός τηλεφώνου γράφουμε τον αριθμό τηλεφώνου με τον οποίο συνδεόμαστε με τον διακομιστή του φορέα μας. Τέλος, από τη λίστα Διεθνής κωδικός κλήσης επιλέγουμε τη χώρα όπου βρίσκεται ο διακομιστής του φορέα μας. Αν οι κωδικοί υπεραστικής και διεθνούς κλήσης είναι ίδιοι με τους δικούς μας, δεν θα χρησιμοποιηθούν κατά τη σύνδεση. Κάνουμε κλικ στο πλήκτρο Επόμενο> και στο νέο πλαίσιο διαλόγου μπορούμε να κάνουμε κλικ στο πλήκτρο Τέλος για να ολοκληρώσουμε τη δημιουργία της καινούργιας τηλεφωνικής σύνδεσης ή να κάνουμε κλικ στο πλήκτρο <Προηγούμενο για να επανέλθουμε στα προηγούμενα πλαίσια διαλόγου.

Στον φάκελο Δίκτυο μέσω τηλεφώνου έχει δημιουργηθεί μια νέα συντόμευση (εικονίδιο) με τα στοιχεία που δηλώσαμε κατά την προηγούμενη διαδικασία. Για να συνδεθούμε με τον διακομιστή του φορέα μας και κατά συνέπεια με το Internet, πρέπει να κάνουμε διπλό κλικ πάνω στο πλήκτρο αυτό. Για δική μας ευκολία, καλό είναι να δημιουργήσουμε ένα αντίγραφο της συντόμευσης στην επιφάνεια εργασίας, για να εξοικονομούμε έτσι χρόνο όταν θέλουμε να συνδεθούμε στο Internet.

 

Οι Βασικοί Όροι του Internet

World Wide Web (WWW) - Παγκόσμιος Ιστός
Είναι ολόκληρο το σύνολο των συνδεδεμένων με δεσμούς (
links) σελίδων, όπου είναι αποθηκευμένες οι πληροφορίες των χρηστών του Internet. Είναι ο όρος που περιγράφει με περισσότερη ακρίβεια τη δομή του Internet.

HyperText Markup Language (HTML)
Η
HTML, ή Γλώσσα Σήμανσης ΥπερΚειμένου, είναι η γλώσσα διαχείρισης των δεδομένων του Internet.

CyberSpace - Κυβερνοχώρος
Είναι ένας όρος που υποδηλώνει τον φανταστικό χώρο που μεσολαβεί μεταξύ δύο υπολογιστών που είναι συνδεδεμένοι στο
Internet. Είναι δηλ. οι δεσμοί μεταξύ των κόμβων του Internet.

Web Site - Θέση Ιστού
Είναι η θέση ενός υπολογιστή υπηρεσίας (
host computer), που είναι συνδεδεμένος στο Internet.

Web Page - Ιστοσελίδα
Είναι το περιεχόμενο μιας σελίδας του παγκόσμιου ιστού (
WWW).

Home Page - Αρχική Σελίδα
Είναι η πρώτη σελίδα που εμφανίζεται όταν ανοίγουμε το πρόγραμμα φυλλομέτρησης.

Uniform Resource Locator (URL) - Παγκόσμιος Εντοπιστής Πόρων
Είναι μια έκφραση που περιγράφει τη διεύθυνση μιας τοποθεσίας ιστού ή μιας ιστοσελίδας.

Domain Name Server (DNS) - Σύστημα Ονομάτων Περιοχής
Είναι το σύστημα διάθεσης των διευθύνσεων των θέσεων ιστού.

Internet Provider - Φορέας του Internet
Εταιρείες που αναλαμβάνουν να μας συνδέσουν με το
Internet.

Dial-up Networking - Δίκτυο Μέσω Τηλεφώνου
Συνδεόμαστε στο δίκτυο μέσω τηλεφωνικής γραμμής.

Host Computer - Υπολογιστής Υπηρεσίας
Οι υπολογιστές υπηρεσίας ή διακομιστές είναι οι κεντρικοί υπολογιστές που διαθέτουν οι φορείς του
Internet σε τοπικό επίπεδο, οι οποίοι εκτός από τη σύνδεση στο Internet παρέχουν και υπηρεσίες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail), προβολής σελίδων κ.ά.

Server - Διακομιστής
Είναι μια άλλη ονομασία για τον
Host Computer.

Client ή Local Computer - Υπολογιστής Πελάτης
Είναι ένας υπολογιστής που είναι συνδεδεμένος με κάποιον υπολογιστή υπηρεσίας.

Gateways - Πύλες
Προγράμματα που χρησιμοποιούνται στις συνδέσεις υπολογιστών οι οποίοι λειτουργούν με διαφορετικά πρωτόκολλα και διαφορετικά λειτουργικά συστήματα.

 

Όροι Σχετικοί με τα Πρωτόκολλα Επικοινωνίας

Πρωτόκολλο TCP/IP
Το
TCP/IP (Transmission Control Protocol/Internet Protocol) είναι το πρωτόκολλο που εξασφαλίζει την επικοινωνία μέσω του Internet. Εγκαθίσταται συνήθως μαζί με την εγκατάσταση του modem

Πρωτόκολλο HTTP (HyperText Transport Protocol)

Είναι το πρωτόκολλο που χρησιμοποιείται για τη λειτουργία ανάγνωσης υπερκειμένου. Το υπερκείμενο (hypertext) είναι μια ειδική κατηγορία δεδομένων, όπου ανάμεσα στο κείμενο υπάρχουν κάποιες λέξεις ή εικόνες, συνήθως μ’ άλλη μορφοποίηση, που αποτελούν δεσμούς (links) για τη μετάβασή μας σ’ άλλες ομάδες δεδομένων.

Πρωτόκολλο FTP (File Transfer Protocol)
Είναι το πρωτόκολλο για την ασφαλή αποστολή και λήψη αρχείων από υπολογιστή σε υπολογιστή μέσω του
Internet. Το πρωτόκολλο αυτό χρησιμοποιείται κυρίως για διευθύνσεις του Internet που περιέχουν καταλόγους προγραμμάτων και όχι ιστοσελίδες.

Πρωτόκολλο SLIP (Serial Line Internet Protocol)
Είναι ένα πρωτόκολλο που χρησιμοποιούν οι υπολογιστές για να συνδεθούν στο
Internet μέσω τηλεφωνικής γραμμής. Η σύνδεση αυτή είναι σειριακή καθώς και το modem συνδέεται σειριακά.

Πρωτόκολλο PPP (Point to Point Protocol)
Είναι παρόμοιο με το πρωτόκολλο
SLIP, μόνο που είναι μεταγενέστερο και πιο εξελιγμένο σε σχέση μ’ αυτό. Παρέχει μεγαλύτερη ασφάλεια στη μεταφορά δεδομένων.

Πρωτόκολλο SMTP (Single Mail Transfer Protocol)
Είναι το πρωτόκολλο που χρησιμοποιείται για να σταλεί η ηλεκτρονική αλληλογραφία. Η αποστολή του μηνύματος γίνεται πρώτα στον δικό μας διακομιστή (
host computer) και στη συνέχεια στον διακομιστή του παραλήπτη.

Πρωτόκολλο POP (Post Office Protocol)
Είναι το πρωτόκολλο που χρησιμοποιείται για να παραληφθεί η ηλεκτρονική αλληλογραφία. Η ηλεκτρονική αλληλογραφία διακινείται πάντα μέσω του διακομιστή μας.

Πρωτόκολλο NNTP (Network News Transport Protocol)
Είναι το πρωτόκολλο που χρησιμοποιείται για την ανάγνωση ειδήσεων μέσω του
Internet. Είναι ειδικά σχεδιασμένο για να ταξινομεί πολλαπλά τις ειδήσεις με βάση διάφορα χαρακτηριστικά τους.

Πρωτόκολλο TELNET
Είναι ένα πρωτόκολλο που επιτρέπει τη σύνδεσή μας σ’ έναν μακρινό υπολογιστή. Μπορούμε δηλ. να έχουμε πρόσβαση σ’ άλλους υπολογιστές μέσω καλωδιακής ή τηλεφωνικής γραμμής.

 

Ρύθμιση Ιδιοτήτων της Τηλεφωνικής Σύνδεσης

Για να ρυθμίσουμε τις παραμέτρους της τηλεφωνικής σύνδεσης, ανοίγουμε τον φάκελο Ο Υπολογιστής μου και μετά τον φάκελο Δίκτυο μέσω τηλεφώνου. Κάνουμε δεξί κλικ στο εικονίδιο που δημιουργήσαμε για τη τηλεφωνική σύνδεση και από το πτυσσόμενο μενού επιλέγουμε Ιδιότητες. Θα εμφανισθεί ένα πλαίσιο διαλόγου ιδιοτήτων με τις εξής τρεις καρτέλες : Γενικά, Τύποι διακομιστή και Δημιουργία δέσμης ενεργειών. Πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι αν έχουμε δημιουργήσει συντόμευση της τηλεφωνικής σύνδεσης στην επιφάνεια εργασίας και επιλέξουμε Ιδιότητες από το αντίστοιχο πτυσσόμενο μενού, το πλαίσιο διαλόγου που θα εμφανισθεί θα περιέχει δύο καρτέλες, Γενικά και Συντόμευση, με τις οποίες θα μπορούμε να ρυθμίσουμε τις ιδιότητες της συντόμευσης και όχι της τηλεφωνικής σύνδεσης.

Από την καρτέλα Γενικά μπορούμε να τροποποιήσουμε τα στοιχεία του τηλεφώνου του φορέα μας, όπως Υπεραστικός κωδικός, Αριθμός τηλεφώνου και Διεθνής κωδικός κλήσης. Για να μπορέσουμε να αλλάξουμε τους υπεραστικούς κωδικούς, πρέπει να είναι μαρκαρισμένο το πλαίσιο ελέγχου Χρήση διεθνούς και υπεραστικού κωδικού κλήσης. Όταν αυτό το πλαίσιο ελέγχου είναι απενεργοποιημένο, δηλώνουμε ότι η κλήση είναι αστική.

Από τη λίστα που υπάρχει στην ομάδα Σύνδεση με χρήση μπορούμε να επιλέξουμε ένα modem και αν κάνουμε κλικ στο πλήκτρο Παράμετροι... θα εμφανισθεί ένα άλλο πλαίσιο διαλόγου με πέντε καρτέλες (Γενικά, Σύνδεση, Επιλογές, Διακριτός ήχος και Προώθηση), όπου μπορούμε να ρυθμίσουμε τις ιδιότητες του modem για τη συγκεκριμένη τηλεφωνική σύνδεση.

Στην καρτέλα Γενικά βλέπουμε τον τύπο του modem που επιλέξαμε και τη σειριακή Θύρα στην οποία συνδέεται. Μπορούμε να ρυθμίσουμε την Ένταση μεγαφώνου του modem από Μηδενική έως Κανονική μ’ ένα πλήκτρο κύλισης και να επιλέξουμε τη Μέγιστη ταχύτητα σύνδεσης από μια λίστα καθώς και αν θα γίνεται Σύνδεση μόνο σε αυτήν την ταχύτητα, μαρκάροντας το αντίστοιχο πλαίσιο ελέγχου.

Στην καρτέλα Σύνδεση και στην ενότητα Προτιμήσεις σύνδεσης μπορούμε να ρυθμίσουμε τα Bits δεδομένων, την Ισοτιμία και τα Bits διακοπής από αντίστοιχες λίστες. Το πλαίσιο ελέγχου Αναμονή για τηλεφωνικό σήμα πριν από την κλήση πρέπει να είναι απενεργοποιημένο και αν ενεργοποιήσουμε το πλαίσιο ελέγχου Ακύρωση αν δεν πραγματοποιηθεί η σύνδεση σε, θα πρέπει να δηλώσουμε σ’ ένα διπλανό πλαίσιο κειμένου τα δευτερόλεπτα που πρέπει να περάσουν για να ακυρωθεί η σύνδεση, με εξ ορισμού τιμή τα 60 δευτερόλεπτα.

Αν ενεργοποιήσουμε το πλαίσιο ελέγχου Αποσύνδεση αν παραμείνει ανενεργή πάνω από, θα πρέπει να δηλώσουμε σ’ ένα διπλανό πλαίσιο κειμένου τα λεπτά που πρέπει να περάσουν για να αποσυνδεθούμε αυτόματα από το Internet αν δεν ασχολούμαστε καθόλου μ’ αυτό. Αν κάνουμε κλικ στο πλήκτρο Ρυθμίσεις θύρας... θα εμφανισθεί το πλαίσιο διαλόγου Προχωρημένες ρυθμίσεις θυρών, όπου αν μαρκάρουμε το πλαίσιο ελέγχου Με buffers FIFO (χρειάζεται UART 16550 ή συμβατό), θα μπορούμε να ρυθμίσουμε τις ταχύτητες παραλαβής και μετάδοσης στα Buffers δεδομένων από αντίστοιχα πλήκτρα κύλισης.

Αν κάνουμε κλικ στο πλήκτρο Για προχωρημένους... θα εμφανισθεί το πλαίσιο διαλόγου Προχωρημένες ρυθμίσεις σύνδεσης, όπου μπορούμε να κάνουμε προχωρημένες ρυθμίσεις. Στην καρτέλα Επιλογές υπάρχουν τέσσερα πλαίσια ελέγχου, από τα οποία τα Εμφάνιση παραθύρου του τερματικού πριν την κλήση, Εμφάνιση παραθύρου του τερματικού μετά την κλήση και Κλήση χειροκίνητη ή με τηλεφωνητή δεν χρειάζεται να είναι ενεργοποιημένα και αν μαρκάρουμε το πλαίσιο ελέγχου Εμφάνιση κατάστασης modem θα μπορούμε να ελέγχουμε την πορεία της τηλεφωνικής σύνδεσης, τον ρυθμό ανταλλαγής δεδομένων κ.ά.

Στην καρτέλα Διακριτός ήχος υπάρχει το πλαίσιο ελέγχου Τηλεφωνική γραμμή με δυνατότητα διακριτού ήχου κλήσης, που αν το ενεργοποιήσουμε και έχουμε σύνδεση ISDN, θα μπορούμε να ορίσουμε π.χ. το απλό κουδούνισμα για σύνδεση ομιλίας, το διπλό κουδούνισμα για σύνδεση με μετάδοση δεδομένων και το τριπλό κουδούνισμα για σύνδεση παραλαβής fax. Στην καρτέλα Προώθηση υπάρχει το πλαίσιο ελέγχου Τηλεφωνική γραμμή με δυνατότητα προώθησης κλήσεων, που αν το ενεργοποιήσουμε, θα μπορούμε να δεχθούμε ή να στείλουμε τα μηνύματά μας ενώ είμαστε συνδεδεμένοι στο δίκτυο από άλλον υπολογιστή εκτός του δικού μας.

Στην καρτέλα Τύποι διακομιστή και στη λίστα Τύπος διακομιστή τηλεφωνικών κλήσεων επιλέγουμε PPP:Windows 95, Windows NT 3.5, Internet. Στην ενότητα Επιλογές για προχωρημένους μαρκάρουμε τα πλαίσια ελέγχου Σύνδεση στο δίκτυο και Ενεργοποίηση συμπίεσης με λογισμικό, ενώ αφήνουμε ανενεργό το πλαίσιο ελέγχου Με απαίτηση κρυπτογραφημένου κωδικού πρόσβασης.

Στην ενότητα Επιτρεπόμενα πρωτόκολλα δικτύου ενεργοποιούμε μόνο το απαραίτητο για τη σύνδεσή μας στο Internet πρωτόκολλο, που είναι το πλαίσιο ελέγχου TCP/IP και αφήνουμε ανενεργά τα πλαίσια ελέγχου NetBEUI και Συμβατό με IPX/SPX.  Αν κάνουμε κλικ στο πλήκτρο Ρυθμίσεις TCP/IP... θα εμφανισθεί το πλαίσιο διαλόγου Ρυθμίσεις TCP/IP, όπου μπορούμε να ρυθμίσουμε τις διευθύνσεις του διακομιστή επικοινωνίας και του διακομιστή που περιέχει τις διευθύνσεις ονομάτων. Αν είναι ενεργοποιημένα τα πλήκτρα επιλογής Διεύθυνση ΙΡ από τον διακομιστή και Διευθύνσεις διακομιστή ονομάτων από τον διακομιστή, δεν απαιτείται κάποια ιδιαίτερη δήλωση διεύθυνσης από μας, γιατί τα έχει αναλάβει όλα ο διακομιστής του φορέα μας.

Αν, όμως, είναι ενεργοποιημένα τα πλήκτρα επιλογής Καθορισμός μιας διεύθυνσης ΙΡ και Καθορισμός διευθύνσεων διακομιστή ονομάτων, πρέπει να καταχωρήσουμε τους αντίστοιχους κωδικούς διευθύνσεων. Τέλος, πρέπει να είναι ενεργοποιημένα τα πλαίσια ελέγχου Με συμπίεση αρχικού τμήματος ΙΡ και Με την προεπιλεγμένη πύλη στο απομακρυσμένο δίκτυο. Η καρτέλα Δημιουργία δέσμης ενεργειών αναφέρεται σε προχωρημένους χρήστες που θέλουν να αυτοματοποιήσουν πλήρως τη διαδικασία σύνδεσης στο δίκτυο. Στην ουσία δημιουργούμε ένα πρόγραμμα που αναλαμβάνει να απαντά στις ερωτήσεις του διακομιστή σχετικά με το όνομα χρήστη και το συνθηματικό.

Τα αρχεία δέσμης ενεργειών έχουν επέκταση .scp και για βρούμε το αρχείο που θέλουμε, κάνουμε κλικ στο πλήκτρο Αναζήτηση και από το πλαίσιο διαλόγου Άνοιγμα επιλέγουμε το αρχείο δέσμης ενεργειών που θέλουμε. Αν είναι μαρκαρισμένο το πλαίσιο ελέγχου Βηματική εκτέλεση δέσμης ενεργειών, οι ενέργειες που περιγράφονται στο αρχείο θα εκτελούνται μία-μία. Για να βλέπουμε τις ενέργειες καθώς εκτελούνται, πρέπει να είναι απενεργοποιημένο το πλαίσιο ελέγχου Εκκίνηση της οθόνης τερματικού ελαχιστοποιημένης. Για να επεξεργαστούμε το αρχείο δέσμης ενεργειών, κάνουμε κλικ στο πλήκτρο Επεξεργασία.

 

Ρύθμιση Ιδιοτήτων του Modem

Για να ρυθμίσουμε τις παραμέτρους του modem, ανοίγουμε τον φάκελο Ο Υπολογιστής μου και από τον φάκελο Πίνακας Ελέγχου κάνουμε διπλό κλικ στο εικονίδιο Modem για να εμφανισθεί το πλαίσιο διαλόγου Ιδιότητες: Modem που περιέχει τις καρτέλες Γενικά και Διαγνωστικά. Επιλέγουμε το modem που θέλουμε να ρυθμίσουμε, αν είναι βέβαια εγκατεστημένα περισσότερα από ένα. Από την καρτέλα Γενικά ρυθμίζουμε τα γενικά θέματα που αφορούν το modem. Αν κάνουμε κλικ στο πλήκτρο Προσθήκη... θα εκκινήσει ο Οδηγός Εγκατάστασης νέου modem, τον οποίο έχουμε δει και νωρίτερα. Τα εγκατεστημένα modems προστίθενται στη λίστα αυτού του πλαισίου διαλόγου.

Αν κάνουμε κλικ στο πλήκτρο Αφαίρεση θα αφαιρέσουμε το εγκατεστημένο modem που έχουμε επιλέξει από τη λίστα. Αν κάνουμε κλικ στο πλήκτρο Ιδιότητες θα εμφανισθεί ένα άλλο πλαίσιο διαλόγου, όπου μπορούμε να ρυθμίσουμε τις παραμέτρους του επιλεγμένου modem. Αυτό το πλαίσιο διαλόγου είναι πανομοιότυπο μ’ εκείνο της ρύθμισης των παραμέτρων της τηλεφωνικής σύνδεσης. Αν κάνουμε κλικ στο πλήκτρο Ιδιότητες κλήσης θα εμφανισθεί το πλαίσιο διαλόγου Ιδιότητες κλήσης με μια μοναδική καρτέλα, την Προσωπικές τοποθεσίες, όπου μπορούμε να ρυθμίσουμε τις ιδιότητες της τηλεφωνικής κλήσης.

Στην ενότητα Πού βρίσκομαι δηλώνουμε τα στοιχεία της τοποθεσίας όπου βρίσκεται ο υπολογιστής μας. Με το πλήκτρο Δημιουργία... μπορούμε να δημιουργήσουμε μια νέα τοποθεσία (θέση), η οποία γίνεται και η προεπιλεγμένη, ενώ με το πλήκτρο Κατάργηση καταργούμε την τρέχουσα τοποθεσία. Για την τρέχουσα τοποθεσία δηλώνουμε τον υπεραστικό κωδικό στο πλαίσιο κειμένου Με υπεραστικό κωδικό και επιλέγουμε τη χώρα από τη λίστα Από τη χώρα. Στην ενότητα Πώς καλώ από αυτή την θέση δηλώνουμε τους κωδικούς αριθμούς που απαιτούνται για την τηλεφωνική κλήση, όταν είμαστε συνδεδεμένοι σε τηλεφωνικό κέντρο και όχι απευθείας στο δίκτυο του ΟΤΕ. Το πλαίσιο ελέγχου Τηλεφωνική πιστωτική κάρτα πρέπει να είναι απενεργοποιημένο. Τέλος, αν έχουμε ψηφιακή γραμμή, πρέπει να είναι ενεργό το πλήκτρο επιλογής Τονική κλήση, αλλιώς το πλήκτρο επιλογής Παλμική κλήση.

Η καρτέλα Διαγνωστικά είναι καθαρά πληροφοριακή και τη χρησιμοποιούμε όταν υπάρχουν προβλήματα με το modem. Βλέπουμε τους τύπους των εγκατεστημένων modems και τις αντίστοιχες θύρες εξόδου. Αν κάνουμε κλικ στο πλήκτρο Πρόγραμμα οδήγησης, θα εμφανισθεί ένα πλαίσιο μηνύματος με πληροφορίες για το πρόγραμμα οδήγησης του modem. Αν κάνουμε κλικ στο πλήκτρο Πληροφορίες... θα εμφανισθεί ένα πλαίσιο διαλόγου με αναλυτικές πληροφορίες για τα χαρακτηριστικά του modem και αν κάνουμε κλικ στο πλήκτρο Βοήθεια θα εμφανισθεί ένα πλαίσιο διαλόγου για βοήθεια σχετικά με πιθανά προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσουμε με το modem.

 

Ρύθμιση Ιδιοτήτων των Πρωτοκόλλων Επικοινωνίας

Για να ρυθμίσουμε τις παραμέτρους των πρωτοκόλλων επικοινωνίας δικτύου, ανοίγουμε τον φάκελο Ο Υπολογιστής μου και από τον φάκελο Πίνακας Ελέγχου κάνουμε διπλό κλικ στο εικονίδιο Δίκτυο για να εμφανισθεί το πλαίσιο διαλόγου Δίκτυο, όπου γίνεται η ρύθμιση των ιδιοτήτων του δικτύου. Σ’ αυτό το πλαίσιο διαλόγου εμφανίζονται όλα τα εγκατεστημένα πρωτόκολλα επικοινωνίας δικτύου, των οποίων η εγκατάσταση γίνεται ταυτόχρονα με την εγκατάσταση των περιφερειακών εξαρτημάτων ή των modems και των καρτών δικτύου. Επιλέγουμε το πρωτόκολλο δικτύου που θέλουμε να ρυθμίσουμε ή να καταργήσουμε.

Αν κάνουμε κλικ στο πλήκτρο Προσθήκη... θα εμφανισθεί το πλαίσιο διαλόγου Επιλογή τύπου στοιχείου του δικτύου για να εγκαταστήσουμε ένα νέο πρωτόκολλο επικοινωνίας δικτύου. Αν επιλέξουμε ένα πρωτόκολλο και κάνουμε κλικ στο πλήκτρο Κατάργηση θα καταργηθεί αυτό το πρωτόκολλο. Αν επιλέξουμε ένα πρωτόκολλο και κάνουμε κλικ στο πλήκτρο Ιδιότητες θα εμφανισθεί ένα πλαίσιο διαλόγου με πολλές καρτέλες, όπου μπορούμε να ρυθμίσουμε τις παραμέτρους του επιλεγμένου πρωτοκόλλου δικτύου.

 

Ρύθμιση Ιδιοτήτων του Internet Explorer

Όσον αφορά το Netscape Communicator, πρέπει να εκτελέσουμε το πρόγραμμα για να ρυθμίσουμε τις ιδιότητές του. Για να ρυθμίσουμε τις ιδιότητες του Internet Explorer, κάνουμε δεξί κλικ πάνω στο εικονίδιό του στην επιφάνεια εργασίας και από το πτυσσόμενο μενού επιλέγουμε Ιδιότητες. Θα εμφανισθεί το πλαίσιο διαλόγου Ιδιότητες: Internet Explorer, το οποίο περιέχει τις εξής έξι καρτέλες : Γενικά, Ασφάλεια, Περιεχόμενο, Σύνδεση, Προγράμματα και Για προχωρημένους. Το ίδιο πλαίσιο διαλόγου, αλλά με την ονομασία Επιλογές Internet, θα εμφανισθεί αν επιλέξουμε Επιλογές Internet... από το μενού Προβολή του Internet Explorer.

Στην καρτέλα Γενικά και στην ομάδα Αρχική σελίδα ορίζουμε τη διεύθυνση της ιστοσελίδας που θέλουμε να εμφανίζεται πρώτη όταν συνδεόμαστε στο Internet και που λέγεται home page ή start page ή εισαγωγική σελίδα ή αρχική σελίδα. Αν δεν θυμόμαστε τη διεύθυνση της σελίδας που θέλουμε να ορίσουμε σαν αρχική, συνδεόμαστε στο Internet, πάμε στη σελίδα αυτή και κάνουμε κλικ στο πλήκτρο Χρήση τρέχουσας. Μπορούμε ακόμη να γράψουμε τη διεύθυνση της αρχικής σελίδας στο πλαίσιο κειμένου Διεύθυνση.

Στην ενότητα Προσωρινά αρχεία Internet ορίζουμε τον φάκελο όπου θέλουμε να αποθηκεύονται τα προσωρινά αρχεία που δημιουργούνται όταν συνδεόμαστε στο Internet. Αν κάνουμε κλικ στο πλήκτρο Ρυθμίσεις... θα εμφανισθεί το πλαίσιο διαλόγου Ρυθμίσεις, όπου μπορούμε να κάνουμε διάφορες ρυθμίσεις για τα προσωρινά αρχεία που φθάνουν στον υπολογιστή μας από το Internet. Τα προσωρινά αρχεία κάνουν ταχύτερες τις περιπλανήσεις μας στο Internet, γιατί αποθηκεύουν στον δίσκο τις σελίδες που έχουμε επισκεφθεί και τις προβάλλουν έτσι πολύ γρήγορα. Αν κάνουμε κλικ στο πλήκτρο Διαγραφή αρχείων, θα διαγραφούν τα προσωρινά αρχεία από τον δίσκο μας.

Στο πλαίσιο διαλόγου Ρυθμίσεις μπορούμε να ορίσουμε πόσο χώρο % του σκληρού δίσκου θα καταλαμβάνουν τα προσωρινά αρχεία, σύροντας τον ροοστάτη με τον τίτλο Χώρος στο δίσκο για χρήση. Η εξ ορισμού τιμή είναι 2%. Στο ίδιο πλαίσιο διαλόγου μπορούμε να ορίσουμε τον φάκελο όπου θα αποθηκεύονται τα προσωρινά αρχεία, που εξ ορισμού είναι ο C:\WINDOWS \Temporary Internet Files, κάνοντας κλικ στο πλήκτρο Μετακίνηση φακέλου... Με τα πλήκτρα Προβολή αρχείων... και Προβολή αντικειμένων..., μπορούμε να δούμε τη λίστα των προσωρινών αρχείων.

Ακόμη, από το πλαίσιο διαλόγου Ρυθμίσεις, μπορούμε να ελέγχουμε πότε θα ενημερώνονται τα προσωρινά αρχεία με νεότερες εκδόσεις τους, επιλέγοντας ένα από τα πλήκτρα επιλογής Με κάθε επίσκεψη στη σελίδα, Με κάθε εκκίνηση του Internet Explorer και Ποτέ. Στην ενότητα Ιστορικό και στο πλαίσιο κειμένου Αριθμός ημερών για διατήρηση των σελίδων στο ιστορικό μπορούμε να ορίσουμε πόσες ημέρες θα παραμείνουν οι συντομεύσεις των αρχείων του ιστορικού στον δίσκο. Αν στο διάστημα αυτό δεν επισκεφθούμε ξανά μια ιστοσελίδα, η συντόμευσή της θα διαγραφεί αυτόματα από το ιστορικό. Η εξ ορισμού τιμή είναι 20 ημέρες. Με το πλήκτρο Απαλοιφή ιστορικού, μπορούμε να διαγράψουμε όλες τις συντομεύσεις που περιέχονται στο ιστορικό.

Αν κάνουμε κλικ στο πλήκτρο Χρώματα... θα εμφανισθεί ένα πλαίσιο διαλόγου όπου μπορούμε να ορίσουμε τα χρώματα των πλαισίων διαλόγου του Internet Explorer, αλλά και των δεσμών (links) των ιστοσελίδων. Αν είναι ενεργοποιημένο το πλαίσιο ελέγχου Χρήση των χρωμάτων των Windows θα χρησιμοποιηθούν τα τρέχοντα χρώματα των Windows, αλλιώς μπορούμε να κάνουμε κλικ στα πλήκτρα Κείμενο και Φόντο για να ρυθμίσουμε τα αντίστοιχα χρώματα όπως εμείς θέλουμε.

Με κλικ στο πλήκτρο Επίσκεψη μπορούμε να ορίσουμε το χρώμα για τους δεσμούς που έχουμε επισκεφθεί και με κλικ στο πλήκτρο Χωρίς επίσκεψη μπορούμε να ρυθμίσουμε το χρώμα για τους δεσμούς που δεν έχουμε επισκεφθεί ακόμη. Αν κάνουμε κλικ στο πλήκτρο Γραμματοσειρές... θα εμφανισθεί ένα πλαίσιο διαλόγου όπου μπορούμε να ορίσουμε τις γραμματοσειρές που θα χρησιμοποιεί ο Internet Explorer για την παρουσίαση των ιστοσελίδων. Αν κάνουμε κλικ στο πλήκτρο Γλώσσες... θα εμφανισθεί το πλαίσιο διαλόγου Προτίμηση γλώσσας όπου μπορούμε να καθορίσουμε μία ή περισσότερες γλώσσες που θα χρησιμοποιεί ο Internet Explorer.

Αν κάνουμε κλικ στο πλήκτρο Πρόσβαση... θα εμφανισθεί το πλαίσιο διαλόγου Ρυθμίσεις πρόσβασης, στο οποίο μπορούμε να καθορίσουμε αν κατά την επίσκεψή μας σε μια ιστοσελίδα θα βλέπουμε τη σελίδα με τη μορφή που την έφτιαξε ο δημιουργός της (χρώμα, γραμματοσειρά) ή αν θα ισχύουν οι δικές μας ρυθμίσεις. Στην καρτέλα Ασφάλεια ρυθμίζουμε τα θέματα ασφαλείας κατά τη σύνδεσή μας στο Internet. Στην καρτέλα Περιεχόμενο ρυθμίζουμε την εμφάνιση των ιστοσελίδων του Internet, καθορίζουμε τα πιστοποιητικά ηλεκτρονικού τύπου που θα χρησιμοποιούμε και δηλώνουμε τα προσωπικά μας στοιχεία.

Στην καρτέλα Σύνδεση ρυθμίζουμε τις παραμέτρους και τον τρόπο σύνδεσης του υπολογιστή μας με το Internet. Αν κάνουμε κλικ στο πλήκτρο Σύνδεση... μπορούμε να δημιουργήσουμε μια νέα σύνδεση με τον γνωστό τρόπο. Στην καρτέλα Προγράμματα δηλώνουμε ποια προγράμματα θα χρησιμοποιούμε για Αλληλογραφία, Συζητήσεις και Κλήση Internet. Ο Internet Explorer χρησιμοποιεί το πρόγραμμα Outlook Express για αλληλογραφία (e-mail) και συζητήσεις (newsgroups). Μπορούμε να δηλώσουμε και προσωπικά στοιχεία, όπως είναι το ημερολόγιο και το βιβλίο διευθύνσεων που θα χρησιμοποιεί ο Internet Explorer κατά τη σύνδεσή μας. Στην καρτέλα Για προχωρημένους ρυθμίζουμε εξεζητημένες παραμέτρους.

 

Ο Φυλλομετρητής Internet Explorer

Όταν εκκινήσουμε τον Internet Explorer και φορτώσουμε μια ιστοσελίδα, θα δούμε ότι μερικές λέξεις έχουν διαφορετικό χρώμα και είναι υπογραμμισμένες. Αυτές είναι οι λεγόμενοι δεσμοί ή υπερδεσμοί ή υπερκείμενο (links ή hyperlinks ή hypertext). Αν τοποθετήσουμε τον δείκτη του ποντικιού πάνω τους, αυτός θα μετατραπεί σε χέρι με τεντωμένο τον δείκτη. Αν κάνουμε κλικ, θα μεταφερθούμε σε μια άλλη ιστοσελίδα ή σε μια άλλη θέση στην ίδια ιστοσελίδα. Στη γραμμή κατάστασης εμφανίζεται η πλήρης διεύθυνση της σελίδας όπου θα μεταφερθούμε αν κάνουμε κλικ στον δεσμό αυτό. Οι δεσμοί που έχουμε επισκεφθεί έχουν διαφορετικό χρώμα από τους δεσμούς που δεν έχουμε ακόμη επισκεφθεί.

Η γραμμή διευθύνσεων βρίσκεται κάτω από τη βασική γραμμή εργαλείων και σ’ αυτήν μπορούμε να γράψουμε τη διεύθυνση της ιστοσελίδας που θέλουμε να πάμε. Μπορούμε να ανοίξουμε και τον πτυσσόμενο κατάλογό της για να πάμε κατευθείαν σε μια ιστοσελίδα που έχουμε ήδη επισκεφθεί. Η γραμμή Explorer βρίσκεται στην αριστερή πλευρά της οθόνης και εμφανίζει μια από τις εξής τέσσερις θεματικές ενότητες : Αναζήτηση, Αγαπημένα, Ιστορικό και Κανάλια. Η γραμμή κατάστασης, στο κάτω μέρος της οθόνης, μας ενημερώνει για την πορεία του φορτώματος της ιστοσελίδας και όταν τελειώσει το φόρτωμα της ιστοσελίδας, εμφανίζεται το μήνυμα «Ολοκληρώθηκε».

Η βασική γραμμή εργασιών περιέχει πλήκτρα για τις εργασίες που κάνουμε συχνότερα. Τα πλήκτρα αυτά είναι χωρισμένα σε τρεις ομάδες και είναι τα εξής :

 

Τα Κανάλια (Channels)

Στα κανάλια μπορούμε να έχουμε πρόσβαση από το περιβάλλον του Internet Explorer αλλά και από το εικονίδιο που βρίσκεται στην επιφάνεια εργασίας των Windows. Μπορούμε να επιλέξουμε μια κατηγορία από τις Ειδήσεις & Τεχνολογία, Αθλητικά, Εργασία, Ψυχαγωγία και Τρόπος ζωής & Ταξίδια και να αντιστοιχίσουμε την ιστοσελίδα που θέλουμε σε κάθε κατηγορία. Τα καταχωρισμένα κανάλια φαίνονται στη γραμμή Explorer.

Για να κάνουμε ενεργό ένα κανάλι ή για να γίνουμε συνδρομητές σ’ αυτό, δηλ. για να ενημερωνόμαστε αυτόματα όταν υπάρχουν αλλαγές, κάνουμε δεξί κλικ πάνω του και από το πτυσσόμενο μενού επιλέγουμε Εγγραφή για να εμφανισθεί το πλαίσιο διαλόγου Εγγραφή σε κανάλι. Εδώ επιλέγουμε αν θα γίνεται αυτόματη ενημέρωση όταν αλλάζει η σελίδα του καναλιού και κάνουμε κλικ στο πλήκτρο Προσαρμογή... για να ξεκινήσει ο Οδηγός εγγραφής στο κανάλι.

Στα πλαίσια διαλόγου που θα εμφανιστούν καθορίζουμε αν θέλουμε να λαμβάνουμε μόνο την κεντρική σελίδα του καναλιού ή όλο το περιεχόμενό του, αν θέλουμε ειδοποίηση για τις αλλαγές της σελίδας με αποστολή μηνύματος e-mail και αν θα επιτρέπουμε να γίνεται ενημέρωση με βάση το πρόγραμμα ενημέρωσης που διαθέτει το κανάλι ή αν θα τα κάνουμε όλα εμείς.

 

Το Μενού Αρχείο του Internet Explorer

            Το μενού Αρχείο του Internet Explorer έχει τις παρακάτω επιλογές :

 

Το Μενού Επεξεργασία του Internet Explorer

            Το μενού Επεξεργασία έχει τις παρακάτω επιλογές :

 

Το Μενού Προβολή του Internet Explorer

            Το μενού Προβολή του Internet Explorer έχει τις παρακάτω επιλογές :

 

Το Μενού Μετάβαση του Internet Explorer

            Το μενού Μετάβαση του Internet Explorer έχει τις παρακάτω επιλογές:

 

Τα Προσωρινά Αρχεία του Internet Explorer

Τα προσωρινά αρχεία (temporary files) του Internet Explorer ή ο απλός όρος cache είναι μια ομάδα αρχείων που δημιουργούνται στον σκληρό δίσκο κάθε φορά που συνδεόμαστε στο Internet. Τα προσωρινά αρχεία είναι χρήσιμα γιατί μ’ αυτά κερδίζουμε πολύ χρόνο, επειδή προφανώς χρειάζεται πολύ λιγότερο χρόνος για να φορτωθεί ένα αρχείο από τον σκληρό δίσκο παρά από το Internet.

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε έναν φυλλομετρητή του Internet χωρίς να είμαστε συνδεδεμένοι και να ασχολούμαστε μόνο με τα προσωρινά αρχεία, αλλά αν προσπαθήσουμε να προβάλουμε μια σελίδα που δεν υπάρχει στα προσωρινά αρχεία, τότε ο φυλλομετρητής θα προσπαθήσει να συνδεθεί στο Internet, εμφανίζοντας το γνωστό πλαίσιο διαλόγου. Από το πλαίσιο διαλόγου Ιδιότητες : Internet Explorer και την καρτέλα Γενικά μπορούμε να κάνουμε διάφορες ρυθμίσεις για τα προσωρινά αρχεία.

 

Η Οργάνωση των Αγαπημένων

Τα Αγαπημένα (Favorites) είναι μια συλλογή από συντομεύσεις (shortcuts), που περιέχουν τις διευθύνσεις URL θέσεων (sites) ή ιστοσελίδων του Web που επισκεπτόμαστε συχνά. Για να προσθέσουμε την τρέχουσα ιστοσελίδα στα Αγαπημένα, επιλέγουμε Προσθήκη στα Αγαπημένα... από το μενού Αγαπημένα ή μπορούμε να επιλέξουμε την ίδια επιλογή από το μενού συντόμευσης που εμφανίζεται με δεξί κλικ μέσα στο έγγραφο.

Στο πλαίσιο διαλόγου Προσθήκη στα Αγαπημένα, μπορούμε να κρατήσουμε την ονομασία (περιγραφή) της ιστοσελίδας ή να γράψουμε μια δική μας στο πλαίσιο κειμένου Όνομα, να επιλέξουμε τον φάκελο των αγαπημένων όπου θα τοποθετηθεί, κάνοντας κλικ στο πλήκτρο Θέση>> και επιλέγοντας έναν φάκελο από τη λίστα Θέση ή και να δημιουργήσουμε έναν καινούργιο φάκελο αγαπημένων, κάνοντας κλικ στο πλήκτρο Φάκελος...

Με την επιλογή Οργάνωση των Αγαπημένων... του μενού Αγαπημένα, θα εμφανισθεί ένα πλαίσιο διαλόγου όπου μπορούμε να οργανώσουμε τα αγαπημένα σε φακέλους, να προσθέσουμε νέους φακέλους, να αλλάξουμε θέση στα αρχεία των αγαπημένων, να τους αλλάξουμε όνομα ή και να τα διαγράψουμε. Εξ ορισμού, τα αγαπημένα βρίσκονται στον φάκελο Αγαπημένα του φακέλου Windows.

 

Φόρτωση Αρχείων από το Internet

Για να αποθηκεύσουμε ένα έγγραφο του Web που έχουμε ανοίξει, μπορούμε να επιλέξουμε ένα κομμάτι του ή και όλο με την εντολή Επιλογή όλων του μενού Επεξεργασία ή με τα πλήκτρα Control+A ή με δεξί κλικ μέσα στο έγγραφο και με την ίδια επιλογή από το μενού συντόμευσης. Μετά μπορούμε να το αντιγράψουμε στο Πρόχειρο και να το κάνουμε επικόλληση κάπου αλλού.

Μπορούμε ακόμα να επιλέξουμε Αποθήκευση ως... από το μενού Αρχείο και στο πλαίσιο διαλόγου Αποθήκευση εγγράφου HTML, μπορούμε να επιλέξουμε έναν φάκελο από τη λίστα Αποθήκευση στο, να γράψουμε ένα όνομα αρχείου στο πλαίσιο κειμένου Όνομα αρχείου, να επιλέξουμε μια από τις επεκτάσεις HTML ή TXT από τη λίστα Τύπος αρχείου και να κάνουμε κλικ στο πλήκτρο Αποθήκευση, για να αποθηκευθεί το έγγραφο στον σκληρό δίσκο.

Για να αποθηκεύσουμε μια εικόνα από ένα έγγραφο του Web, κάνουμε δεξί κλικ πάνω της και επιλέγουμε Αποθήκευση εικόνας ως... από το μενού συντόμευσης. Στο πλαίσιο διαλόγου Αποθήκευση εικόνας, μπορούμε να επιλέξουμε έναν φάκελο από τη λίστα Αποθήκευση στο, να γράψουμε ένα όνομα αρχείου στο πλαίσιο κειμένου Όνομα αρχείου και να επιλέξουμε μια από τις επεκτάσεις GIF ή BMP από τη λίστα Τύπος αρχείου. Αν επιλέξουμε Ορισμός ως ταπετσαρία από το ίδιο μενού, ο Internet Explorer θα δημιουργήσει ένα αρχείο με όνομα Internet Explorer Wallpaper.bmp στον φάκελο Windows και η εικόνα θα αποτελέσει την ταπετσαρία της οθόνης μας.

Για να αποθηκεύσουμε το φόντο ενός εγγράφου Web, κάνουμε δεξί κλικ στο φόντο και επιλέγουμε Αποθήκευση φόντου ως... από το μενού συντόμευσης. Θα εμφανισθεί το πλαίσιο διαλόγου Αποθήκευση εικόνας, με τις γνωστές επιλογές. Αν είναι ανενεργή αυτή η επιλογή, σημαίνει ότι το έγγραφο αυτό δεν χρησιμοποιεί ειδικό φόντο.

 

Ο Φυλλομετρητής Netscape Communicator

Η οθόνη εργασίας του Netscape Communicator μοιάζει αρκετά μ’ αυτήν του Internet Explorer με τη βασική διαφορά ότι όλα είναι στα αγγλικά. Έχει τα πτυσσόμενα μενού, τη βασική γραμμή εργαλείων, τη γραμμή διευθύνσεων, τη γραμμή κατάστασης και έναν πίνακα επιλογών στην αριστερή πλευρά της οθόνης με τις πιο χρήσιμες διευθύνσεις του Internet.

Ό,τι κάνουμε με τον Internet Explorer μπορούμε να το κάνουμε και με το Netscape Communicator, με τη διαφορά ότι θα το βρούμε σ’ άλλο μέρος ή θα το κάνουμε με άλλη διαδικασία. Η αντιστοίχιση των βασικών πλήκτρων ανάμεσα στα δύο προγράμματα είναι η εξής : Back6(Πίσω), Forward6 (Εμπρός), Reload (Ανανέωση), Home (Αρχική), Search (Αναζήτηση), Guide6 (δεν υπάρχει αντίστοιχο και μας συνδέει με ενδιαφέροντα σημεία του Internet), Print (Εκτύπωση), Security (θέτει κωδικούς πρόσβασης), Stop (Διακοπή) και Bookmarks (Αγαπημένα).

 

Ρύθμιση Ιδιοτήτων του Netscape Communicator

Για να κάνουμε τις ρυθμίσεις στο Netscape Communicator, πρέπει να επιλέξουμε Preferences... από το μενού Edit για να εμφανισθεί το πλαίσιο διαλόγου Preferences. Στο αριστερό μέρος του πλαισίου διαλόγου φαίνονται τα στοιχεία (ενότητες) που επιδέχονται ρυθμίσεις, ενώ στο δεξί υπάρχουν οι διαθέσιμες επιλογές για κάθε ενότητα.

Οι ενότητες είναι οι εξής :

Η ενότητα Appearance αναφέρεται στη γενική εμφάνιση του Netscape Communicator και περιέχει τις υποενότητες Fonts και Colors. Στην ομάδα επιλογών On startup, launch, μπορούμε να επιλέξουμε ένα ή περισσότερα από τα πλαίσια ελέγχου Navigator, Messenger Mailbox, Collabra Discussions, Page Composer και Netcaster, για να φορτώνονται αυτόματα ένα ή περισσότερα από τα προγράμματα αυτά με την εκκίνηση του Netscape Communicator.

Στην ομάδα Show toolbar as, πρέπει να επιλέξουμε ένα από τα πλήκτρα επιλογής Pictures and Text, Pictures Only και Text Only, για να φαίνονται αντίστοιχα εικόνες και κείμενο ή μόνο εικόνες ή μόνο κείμενο στα εικονίδια της γραμμής εργαλείων (toolbar).

Από την υποενότητα Fonts μπορούμε να επιλέξουμε τις γραμματοσειρές και το μέγεθός τους. Από την υποενότητα Colors μπορούμε να επιλέξουμε το πλαίσιο ελέγχου Use Windows colors, για να χρησιμοποιούνται τα χρώματα των Windows για το κείμενο και το φόντο ή να επιλέξουμε δικά μας χρώματα κάνοντας κλικ στα πλήκτρα Text και Background αντίστοιχα.

Αν επιλέξουμε το πλαίσιο ελέγχου Underline links, θα υπογραμμίζονται οι δεσμοί και αν κάνουμε κλικ στα πλήκτρα Unvisited Links και Visited Links, θα μπορούμε να ορίσουμε το χρώμα για τους δεσμούς που δεν έχουμε επισκεφθεί ή έχουμε επισκεφθεί αντίστοιχα. Τέλος, αν επιλέξουμε το πλαίσιο ελέγχου Always use my colors, overriding document, θα αγνοούνται τα χρώματα του εγγράφου που φορτώνεται και θα χρησιμοποιούνται τα δικά μας χρώματα.

Η ενότητα Navigator έχει τις υποενότητες Languages και Applications. Στην ενότητα Navigator πρέπει να επιλέξουμε ένα από τα πλήκτρα επιλογής Blank page, Home page και Last page visited, για να ορίσουμε αν ο Netscape Communicator θα ξεκινά με μια κενή σελίδα, με την ορισμένη σαν αρχική σελίδα ή με την τελευταία σελίδα που επισκεφθήκαμε, αντίστοιχα.

Από την ομάδα Home page μπορούμε να ορίσουμε ποια θέλουμε να είναι η αρχική σελίδα (home page), γράφοντας τη διεύθυνσή της (URL) στο πλαίσιο κειμένου Location ή κάνοντας κλικ στο πλήκτρο Use Current Page, για να ορισθεί σαν αρχική η τρέχουσα σελίδα ή κάνοντας κλικ στο πλήκτρο Browse..., για να ορισθεί σαν αρχική μια σελίδα από τον δίσκο.

Από την ομάδα History μπορούμε να ορίσουμε για πόσες μέρες θέλουμε να παραμένουν οι συντομεύσεις των ιστοσελίδων στη λίστα ιστορίας, γράφοντας μια τιμή στο πλαίσιο κειμένου Pages in history expire after, με εξ ορισμού τιμή 9, ή να κάνουμε κλικ στο πλήκτρο Clear History, για να διαγραφεί η λίστα ιστορίας.

Από την υποενότητα Languages μπορούμε να ορίσουμε μία ή περισσότερες γλώσσες για την εμφάνιση των ιστοσελίδων και από την υποενότητα Applications μπορούμε να ορίσουμε ποιες εφαρμογές θα διαχειρίζονται τους διάφορους τύπους αρχείων. Η ενότητα Mail & Groups έχει τις υποενότητες Identity, Messages, Mail Server, Groups Server και Directory. Στην ενότητα Mail & Groups μπορούμε να κάνουμε κάποιες ρυθμίσεις για την εμφάνιση του e-mail. Στην υποενότητα Identity δηλώνουμε το όνομά μας, την e-mail διεύθυνση και το αρχείο υπογραφής (signature file), που προσαρτάται αυτόματα στα μηνύματα που αποστέλλουμε.

Στην υποενότητα Messages κάνουμε ρυθμίσεις σχετικά με τα εξερχόμενα μηνύματα (outgoing messages). Στην υποενότητα Mail Server κάνουμε ρυθμίσεις για τον διακομιστή (server) των εισερχόμενων μηνυμάτων. Στο πλαίσιο κειμένου Mail server user name δηλώνουμε το όνομά μας (user name), στο πλαίσιο κειμένου Outgoing mail (SMTP) server το όνομα του διακομιστή εξερχόμενης αλληλογραφίας και στο πλαίσιο κειμένου Incoming mail server το όνομα του διακομιστή εισερχόμενης αλληλογραφίας, που είναι συνήθως οι ίδιοι.

Αν επιλέξουμε το πλήκτρο επιλογής POP3, τα μηνύματα θα παραμείνουν στον τοπικό μας σκληρό δίσκο, ενώ αν επιλέξουμε το πλήκτρο επιλογής IMAP, τα μηνύματα θα παραμείνουν στον διακομιστή (server) που μας εξυπηρετεί. Αν, όμως, επιλέξουμε το πλήκτρο επιλογής POP3 και το πλαίσιο ελέγχου Leave messages on server after retrieval, τα μηνύματα θα εξακολουθούν να παραμένουν στον διακομιστή.

Αν κάνουμε κλικ στο πλήκτρο More Options..., θα εμφανισθεί το πλαίσιο διαλόγου More Mail Server Preferences, όπου μπορούμε να ορίσουμε τον φάκελο όπου θα αποθηκεύεται η αλληλογραφία μας από το πλαίσιο κειμένου Local mail directory, να ορίσουμε αν θα γίνεται έλεγχος για εισερχόμενα μηνύματα με το πλαίσιο ελέγχου Check for mail every και με το πλαίσιο κειμένου minutes ανά πόσα λεπτά θα γίνεται ο έλεγχος αυτός. Αν επιλέξουμε το πλαίσιο ελέγχου Remember may mail password, δεν θα χρειάζεται να δίνουμε τον κωδικό μας κάθε φορά που διαβάζουμε τα εισερχόμενα μηνύματα.

Στην υποενότητα Groups Server κάνουμε ρυθμίσεις για τις ομάδες συζητήσεων ή ειδήσεων (discussion groups ή newsgroups) και στην υποενότητα Directory κάνουμε ρυθμίσεις των φακέλων στους οποίους γίνεται αναζήτηση διευθύνσεων.

Η ενότητα Composer έχει την υποενότητα Publishing. Εδώ κάνουμε ρυθμίσεις για τη συγγραφή δικών μας ιστοσελίδων και στην υποενότητα Publishing κάνουμε ρυθμίσεις σχετικά με τη δημοσίευση (publishing) των ιστοσελίδων που δημιουργούμε. Η ενότητα Offline έχει την υποενότητα Download. Εδώ μπορούμε να κάνουμε ρυθμίσεις σχετικά με το φόρτωμα (downloading) των ομάδων συζητήσεων (discussion groups).

Η ενότητα Advanced έχει τις υποενότητες Cache, Proxies και Disk Space. Εδώ κάνουμε μερικές γενικές ρυθμίσεις και ρυθμίσεις σχετικά με τα Cookies. Στην υποενότητα Cache κάνουμε ρυθμίσεις σχετικά με τη λίστα ιστορίας. Στο Netscape Communicator υπάρχει Memory Cache και Disk Cache και εδώ μπορούμε να ορίσουμε την ποσότητα της καθεμιάς καθώς και τον φάκελο όπου θα υπάρχει η Disk Cache. Μπορούμε επίσης να επιλέξουμε πότε θα γίνεται η σύγκριση μιας ιστοσελίδας που υπάρχει στη λίστα ιστορίας με την ίδια ιστοσελίδα που υπάρχει στο Internet, επιλέγοντας ένα από τα πλήκτρα επιλογής (Once per session, Every time, Never).

Στην υποενότητα Proxies κάνουμε ρυθμίσεις σχετικά με τα proxies και στην υποενότητα Disk Space ρυθμίζουμε τον χώρο του σκληρού δίσκου που χρησιμοποιείται από τα μηνύματα του e-mail και των ομάδων συζητήσεων.

 

Το Μενού File του Netscape Communicator

            Στο μενού File υπάρχουν οι εξής επιλογές :

 

Το Μενού Edit του Netscape Communicator

            Στο μενού Edit υπάρχουν οι εξής επιλογές :

 

Το Μενού View του Netscape Communicator

            Στο μενού View υπάρχουν οι εξής επιλογές :

 

Το Μενού Go του Netscape Communicator

Στο μενού Go υπάρχουν οι εξής επιλογές :

 

Το Μενού Communicator του Netscape Communicator

            Στο μενού Communicator υπάρχουν οι εξής επιλογές :

 

Οι Μηχανισμοί Αναζήτησης (Search Engines)

Οι μηχανισμοί αναζήτησης είναι τεράστιες βάσεις δεδομένων που περιέχουν καταχωρήσεις για πάρα πολλά θέματα και επιτρέπουν την ταχύτατη αναζήτηση και εύρεση ενός θέματος. Με τους μηχανισμούς αναζήτησης (sea­rch engines) μπορούμε να αναζητήσουμε ένα θέμα που μας ενδιαφέρει και μετά από λίγα δευτερόλεπτα θα εμφανισθεί στην οθόνη μας μια λίστα με τις ιστοσελίδες που περιέχουν το θέμα που ψάχνουμε.

Καταχωρούμε σ’ ένα πλαίσιο κειμένου τη λέξη ή το θέμα που αναζητούμε και κάνουμε κλικ στο πλήκτρο Search. Μετά από λίγο θα δούμε μια λίστα καταχωρήσεων που βρήκε η μηχανή αναζήτησης και μπορούμε να κάνουμε κλικ σε κάποιον από τους δεσμούς της λίστας για να πάμε κατευθείαν στην αντίστοιχη ιστοσελίδα.

Για να εμφανισθεί, όμως, μια ιστοσελίδα κατά την αναζήτηση, θα πρέπει προηγουμένως να έχει αυτή καταγραφεί στον μηχανισμό αναζήτησης που χρησιμοποιούμε. Υπάρχουν μηχανισμοί αναζήτησης για λέξεις κλειδιά, για θεματικές ενότητες και για διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail). Μπορούμε να κάνουμε την αναζήτηση από την αρχική σελίδα του φυλλομετρητή ή να συνδεθούμε με τη σελίδα του μηχανισμού αναζήτησης.

Για την αναζήτηση με λέξεις κλειδιά, οι πιο ενδεδειγμένοι μηχανισμοί αναζήτησης και οι διευθύνσεις τους, είναι οι εξής :

Για την αναζήτηση με θεματικές ενότητες, οι πιο ενδεδειγμένοι μηχανισμοί αναζήτησης (θεματικοί κατάλογοι) και οι διευθύνσεις τους, είναι οι εξής :

Όταν αναζητούμε μια διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για να στείλουμε κάποιο μήνυμα, υπάρχουν δύο εταιρείες διαθέσιμες :

Θα πρέπει να έχουμε καταχωρήσει τα στοιχεία μας, δηλ. επώνυμο, όνομα και ίσως διεύθυνση, πόλη, εταιρεία και κράτος, σε κάποιον από τους μηχανισμούς αναζήτησης e-mail για να μπορούν να μας βρουν εύκολα όταν θέλουν να μας στείλουν μήνυμα και δεν ξέρουν το e-mail μας.

 

Το World Wide Web (WWW)

Το World Wide Web είναι αυτό που έχει κάνει το Internet íá åίναι τόσο δημοφιλές. Το Internet υπήρχε πολλά χρόνια πριν από το Web, αλλά αφότου άρχισε να χρησιμοποιείται το φιλικό και πολύ απλό στη χρήση γραφικό περιβάλλον Web, οι χρήστες του Internet αυξήθηκαν κατακόρυφα. Το World Wide Web ή WWW ή απλά Web, παρουσιάζεται σαν μια σελίδα με κείμενο, γραφικά και υπερσυνδέσμους (hyperlinks), με τη βοήθεια των οποίων μπορούμε να μεταφερθούμε σ’ άλλες σελίδες του Internet και να ξεκινήσουμε έτσι μια απολαυστική περιήγηση στον παγκόσμιο ιστό.

Το καλό με το Web είναι ότι δεν χρειάζεται να γνωρίζουμε πάντα την ακριβή διεύθυνση μιας σελίδας του Internet για να πάμε εκεί, αλλά συνήθως βρισκόμαστε εκεί κάνοντας κλικ σ’ έναν υπερσύνδεσμο, όπου η διεύθυνση έχει ήδη πληκτρολογηθεί από τον δημιουργό της ιστοσελίδας. Οι διευθύνσεις του Web είναι γνωστές σαν URL, που είναι το ακρωνύμιο των όρων Uniform Resource Locator, δηλ. Παγκόσμιος Εντοπιστής Πόρων.

Μια διεύθυνση Web έχει την εξής μορφή : http://florina.compulink.gr/userpages/zoo.html

Το http σημαίνει HyperText Transfer Protocol, δηλ. Πρωτόκολλο Μεταφοράς Υπερκειμένου, και είναι το πρωτόκολλο για σύνδεση με σελίδες Web στο δίκτυο. Το florina.compulink.gr είναι το όνομα του διακομιστή ή εξυπηρετητή (server) όπου βρίσκεται η ιστοσελίδα, το userpages είναι το όνομα του φακέλου (καταλόγου) και το zoo.html είναι το όνομα της ιστοσελίδας. Για να συνδεθούμε με Telnet ή FTP ή Gopher μέσω του Web, αντικαθιστούμε το http:// με telnet:// ή ftp://  ή gopher:// αντίστοιχα.

 

back.gif (9867 bytes)

Επιστροφή