ΚΕΝΤΡΟ ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. Ν. ΦΛΩΡΙΝΑΣ

Η Υπηρεσία Ειδήσεων (Usenet) του Internet

 

Το Πρόγραμμα UseNet

Εκτός από το παραδοσιακό ταχυδρομείο, το Internet παρέχει μια ακόμα υπηρεσία αλληλογραφίας, στην οποία τα μηνύματα δεν αποστέλλονται με προορισμό έναν συγκεκριμένο παραλήπτη, αλλά προορίζονται να διαβαστούν από πολλά άτομα μέσω μιας ομάδας ειδήσεων (news group) ή ομάδας συζητήσεων (discussion group). Κάθε ομάδα ειδήσεων έχει ένα σαφώς καθορισμένο περιεχόμενο και αντικείμενο. Οι ομάδες ειδήσεων αναφέρονται και σαν ομάδες συζητήσεων (discussion groups), επειδή αποτελούν τον χώρο όπου οι χρήστες συζητούν μεταξύ τους, δηλ. ανταλλάσσουν μηνύματα σ’ έναν ηλεκτρονικό πίνακα ανακοινώσεων. Το σύνολο όλων αυτών των ομάδων ειδήσεων ονομάζεται Usenet (User Network, δηλ. Δίκτυο Χρηστών) και οι διευθύνσεις του Usenet ξεκινούν με το πρόθεμα news: αντί για το http://.

Η ιδέα του Usenet είναι να παρέχει στους χρήστες έναν χώρο όπου θα μπορούν να ζητήσουν πληροφορίες ή απαντήσεις για κάποιο θέμα που τους ενδιαφέρει ή να δημοσιοποιήσουν μια δική τους άποψη. Οι υπόλοιποι χρήστες βλέπουν τον τίτλο του θέματος (Subject) και αν τους ενδιαφέρει ή έχουν κάτι να γράψουν, απαντούν (Reply) στο θέμα αυτό.

Στο Usenet μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα δικό μας, καινούργιο, θέμα ή να απαντήσουμε (Reply) σ’ ένα ήδη υπάρχον θέμα, οπότε θα δημιουργηθεί μια εσοχή (διάρθρωση)>. Μπορούμε να απαντήσουμε στο θέμα και η απάντησή μας να μπει στον πίνακα ανακοινώσεων ώστε να μπορούν να την δουν όλοι οι άλλοι χρήστες ή μπορούμε να στείλουμε e-mail στον συντάκτη του θέματος ώστε να δει μόνο αυτός την απάντησή μας. Η δομή των μηνυμάτων του Usenet είναι παρόμοια μ’ αυτή των μηνυμάτων του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι απαντήσεις στα θέματα που έχουμε θίξει μπορεί να έρθουν στην ομάδα ειδήσεων ή στο e-mail μας και συνεπώς πρέπει να παρακολουθούμε και τα δύο.

Αφού διαβάσουμε μερικές ομάδες ειδήσεων και βρούμε ένα μήνυμα που μας ενδιαφέρει, μπορούμε να απαντήσουμε σ’ αυτό και πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι ένα απαντητικό μήνυμα έχει σαν πρόθεμα το Re: στον τίτλο του θέματος στη λίστα της ομάδας ειδήσεων. Έτσι, όλα τα μηνύματα που έχουν έναν τίτλο θέματος που αρχίζει με το Re: είναι απαντητικές δημοσιεύσεις. Τα ονόματα των ομάδων ειδήσεων έχουν μορφή παρόμοια μ’ αυτή των διευθύνσεων του Internet, για παράδειγμα comp.binaries.ibm.pc. Το πρώτο συνθετικό του ονόματος δηλώνει τον γενικό τομέα ενδιαφέροντος. Τα κυριότερα προθέματα τομέων είναι τα εξής :

Για να συνδεθούμε σε μια ομάδα ειδήσεων του Usenet, γράφουμε στη γραμμή διεύθυνσης το πρόθεμα news: και μετά τον τίτλο της ομάδας ειδήσεων που μας ενδιαφέρει. Θα ανοίξει το παράθυρο μηνυμάτων και μετά από λίγο θα εμφανισθούν τα μηνύματα αυτής της ομάδας ειδήσεων, όπου σε κάθε μήνυμα βλέπουμε τον τίτλο του (Subject), τον αποστολέα (Sender) και την ημερομηνία αποστολής (Date).

Όσα μηνύματα έχουν το σύμβολο + στα αριστερά τους, αυτό σημαίνει ότι έχουν λάβει μία τουλάχιστον απάντηση, που για να την δούμε, κάνουμε κλικ στο σύμβολο + για να μετατραπεί σε - και να αναπτυχθεί έτσι η διάρθρωση. Υπάρχουν αρκετές δεκάδες χιλιάδες ομάδες ειδήσεων, που οργανώνονται σε μερικές κύριες κατηγορίες. Η ομάδα ειδήσεων news δημιουργήθηκε για συζητήσεις για το ίδιο το UseNet και είναι το σημείο απ’ όπου πρέπει να αρχίσουμε να μαθαίνουμε το UseNet. Μερικά παραδείγματα από ομάδες ειδήσεων είναι τα εξής :

Το UseNet είναι ένα εξαίρετο εργαλείο για να βρίσκουμε απαντήσεις σε δύσκολες ερωτήσεις, για εύρεση πηγών πληροφοριών και για να κάνουμε σημαντικές επαφές. Μπορούμε να εγγραφούμε σε μια ομάδα ειδήσεων για να εμφανίζεται αυτή αυτόματα κάθε φορά που εκκινούμε το πρόγραμμα. Οι ομάδες ειδήσεων εμφανίζονται σ’ ένα παράθυρο στα αριστερά και οι τίτλοι θέματος των μηνυμάτων που περιέχει η κάθε ομάδα ειδήσεων εμφανίζονται σ’ ένα παράθυρο στα δεξιά. Για να δούμε το περιεχόμενο ενός μηνύματος, κάνουμε διπλό κλικ πάνω του και το βλέπουμε σ’ ένα παράθυρο στο κάτω μέρος της οθόνης.

 

Οι Ομάδες Ειδήσεων του Netscape Communicator

Για να δουλέψουμε με τις ομάδες ειδήσεων του Netscape Communicator, μπορούμε να επιλέξουμε Collabra Discussion Groups από το μενού Communicator ή να πατήσουμε τα πλήκτρα Control+3 ή να κάνουμε κλικ στο αντίστοιχο εικονίδιο στο δεξί μέρος της γραμμής κατάστασης. Θα εμφανισθεί το παράθυρο Netscape Discussion, όπου στο πάνω μέρος μπορούμε να δούμε όλες τις ομάδες συζήτησης με τα μηνύματα που περιέχουν και στο κάτω μέρος το μήνυμα που έχουμε επιλέξει να δούμε. Κάθε μήνυμα στο οποίο κάνουμε κλικ θεωρείται ότι έχει διαβαστεί (read) και σημειώνεται ανάλογα.

Μπορούμε να σημειώσουμε ένα μήνυμα που έχει διαβαστεί σαν αδιάβαστο (unread), ώστε να μπορούμε να το βλέπουμε κάθε φορά ή και να σημειώσουμε τα μηνύματα που δεν μας ενδιαφέρουν σαν διαβασμένα (read), ώστε να μην εμφανίζονται στη λίστα. Μπορούμε ακόμα να σημειώσουμε (flagged) μερικά μηνύματα για να κάνουμε κάποιες εργασίες πάνω τους.

Για κάθε μήνυμα μιας ομάδας συζήτησης εμφανίζονται το θέμα του (Subject), ένα σημάδι αν έχει διαβαστεί (read), ο αποστολέας ή συγγραφέας του (Sender), η ημερομηνία (Date), η προτεραιότητα (Priority), μια σημαία για το αν είναι σημαδεμένο (flagged), η κατάστασή του (Status) καθώς και πόσες γραμμές περιέχει (Lines). Για να απαντήσουμε σε μια ομάδα συζήτησης ή να στείλουμε ένα e-mail ή να δημιουργήσουμε ένα δικό μας θέμα συζήτησης, υπάρχει μια γραμμή εργαλείων με εντολές και μενού με αρκετά περισσότερες.

 

Το Μενού File του Netscape Discussion

Στο μενού File υπάρχουν οι εξής επιλογές :

 

Το Μενού Edit του Netscape Discussion

Στο μενού Edit υπάρχουν οι εξής επιλογές :

 

Το Μενού View του Netscape Discussion

Στο μενού View υπάρχουν οι εξής επιλογές :

 

Το Μενού Go του Netscape Discussion

Στο μενού Go υπάρχουν οι εξής επιλογές :

 

Το Μενού Message του Netscape Discussion

Στο μενού Message υπάρχουν οι εξής επιλογές :

 

Οι Ομάδες Συζήτησης του Outlook Express

Το πρόγραμμα Outlook Express χειρίζεται και τις ομάδες συζήτησης και οι επιλογές του σ’ αυτή την περίπτωση είναι παρόμοιες με τις επιλογές που έχει για την ηλεκτρονική αλληλογραφία, εκτός από τα παρακάτω :

Στο μενού Αρχείο υπάρχει η επιλογή Διευθέτηση αρχείων, με την οποία μπορούμε να συμπυκνώσουμε, να καταργήσουμε, να διαγράψουμε ή να επαναφέρουμε μηνύματα από τις ομάδες συζήτησης.

Στο μενού Επεξεργασία υπάρχει η επιλογή Αποκρυπτογράφηση (RO­T13), με την οποία μπορούμε να αποκωδικοποιήσουμε ένα μήνυμα. Το ROT13 σημαίνει κυκλική κωδικοποίηση, δηλ. μετακίνηση του κάθε γράμματος κατά 13 θέσεις μπροστά. Μπορεί η αποκωδικοποίηση να είναι πολύ απλή, αλλά χρησιμοποιείται για μηνύματα που εν γνώσει μας μπορεί να είναι προσβλητικά.

Στο μενού Προβολή υπάρχει το υπομενού Τρέχουσα προβολή4 με τις επιλογές : Όλα τα μηνύματα, Μη αναγνωσμένα μηνύματα, Ληφθέντα μηνύματα, Απαντήσεις στις καταχωρίσεις και Φιλτραρισμένα μηνύματα. Υπάρχει ακόμα η επιλογή Μεγέθυνση, που εμφανίζει (αναπτύσσει) τις απαντήσεις σ’ ένα μήνυμα και η επιλογή Συρρίκνωση, που αποκρύπτει (μαζεύει) τις απαντήσεις σ’ ένα μήνυμα.

Στο μενού Εργαλεία υπάρχουν οι εξής επιλογές :

Στο μενού Σύνθεση υπάρχουν οι επιπλέον επιλογές Απάντηση στην ομάδα συζήτησης, Απάντηση στην ομάδα και το συντάκτη και Ακύρωση μηνύματος.

 

back.gif (9867 bytes)

Επιστροφή