ΚΕΝΤΡΟ ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. Ν. ΦΛΩΡΙΝΑΣ

Οι Ιοί (Viruses)

 

Ιός (virus) είναι ένα πρόγραμμα το οποίο έχει την δυνατότητα να αντιγράφει τον εαυτό του σ' άλλους υπολογιστές ή να πολλαπλασιάζει τον εαυτό του. Ας τα πάρουμε όμως με την σειρά. Ο κάθε ιός έχει και την δικιά του “ικανότητα”. Οι περισσότεροι ιοί συνήθως “κολλάνε” πάνω σε αρχεία-προγράμματα (*.exe, *.dll, *.bat, *.com). Ας υποθέσουμε ότι ένας ιός “κολλάει” πάνω στο αρχείο “notepad.exe”, το οποίο υπάρχει μέσα στον φάκελο WINDOWS στον σκληρό σας δίσκο. Μόλις ανοίξετε αυτό το αρχείο “notepad.exe”, ο ιός αρχίζει και πολλαπλασιάζεται αυτόματα χωρίς να καταλάβετε τίποτα και χωρίς να σας εμποδίσει να κάνετε την δουλειά σας στο notepad. Τα αντίγραφα που φτιάχνει ο ιός “κολλάνε” σε άλλα αρχεία *.exe.

Τα αρχεία δεδομένων όπως τα αρχεία (*.doc, *.txt, *.mp3) δεν μπορούν να κολλήσουν ιό. Από την άλλη πλευρά όμως μπορεί να δημιουργηθεί ένα αρχείο δεδομένων το οποίο να περιέχει έναν ιό. Στα περισσότερα αρχεία αυτό γίνεται με την βοήθεια της κρυπτογράφησης. Στα αρχεία του Word επιτυγχάνεται μέσω των μακροεντολών, οι οποίες απαιτούν την γνώση της αντίστοιχης γλώσσας (Visual Basic). Περισσότερες πληροφορίες για τις μακροεντολές μπορείτε να βρείτε στην βοήθεια του Word.

Προστασία :

Καταρχάς για να μην κολλήσετε έναν ιό θα πρέπει να ακολουθήσετε τους παρακάτω κανόνες :

Τα περισσότερα e-mails που κυκλοφορούν στο Internet και “ενημερώνουν” τους χρήστες για την ύπαρξη ενός νέου ιού είναι ψεύτικα και περιέχουν ιούς. Αν το e-mail που λάβατε σας “ενημερώνει” για την ύπαρξη ενός νέου ιού και σας παροτρύνει να το στείλετε και σ' άλλους χρήστες τότε είναι βέβαιο ότι περιέχει ιό. Μπορείτε να δείτε βιβλιοθήκες με πληροφορίες για ιούς που υπάρχουν στο δίκτυο, όπως η http://vil.nai.com/. Στις βιβλιοθήκες αυτές αναφέρονται και τα e-mail που είναι φάρσες (hoaxes).

Αν βάλετε μια μολυσμένη δισκέτα ή ένα μολυσμένο CD στα drives σας, δεν θα κολλήσετε τον ιό που περιέχει η δισκέτα ή το CD αλλά μόνο αν εκτελέσετε το μολυσμένο αρχείο. Εάν έχετε κάποιο antivirus στον υπολογιστή σας θα δείτε ότι κατευθείαν θα σας εμφανίσει μήνυμα ότι το CD ή η δισκέτα περιέχει κάποιον ιό. Αυτό βέβαια προϋποθέτει ότι το antivirus είναι ενημερωμένο (updated) και μπορεί να αναγνωρίσει τον ιό.

Αν έχετε κολλήσει κάποιον ιό, δεν είναι πάντα σίγουρο ότι θα προκαλέσει κάποια ζημιά. Όπως προανέφερα υπάρχουν ιοί που απλά αντιγράφονται μέσα στον υπολογιστή με αποτέλεσμα να βαραίνουν το σύστημα και να απασχολούν χώρο από την μνήμη του υπολογιστή. Ευτυχώς οι ιοί που κάνουν ζημιά στους υπολογιστές είναι λίγοι. Μπορεί να διαγράφουν αρχεία ή να εμφανίζουν διάφορα ενοχλητικά μηνύματα με αποτέλεσμα να βαραίνουν την RAM ή να προκαλούν διαρροή εγγράφων.

 

back.gif (9867 bytes)

Επιστροφή