ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ

ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΙΙ

Συμμετέχουν τα Γυμνάσια Βαρικού, Κλεινών

και Λαιμού Νομού Φλώρινας

Στυλιάδης Κων/νος, υπεύθυνος ΠΛΗΝΕΤ Νομού Φλώρινας

sv2avk@line.gr και koststyl@telemachos.gr

Φλώρινα, 29-11-1999

Επιστροφή

Το σύστημα υπολογιστή που υπάρχει στο σχολείο μας, περιέχει τα ακόλουθα εξαρτήματα :

 

Τι είναι το Δίκτυο Τηλέμαχος ΙΙ;

Είναι ένα πανελλαδικό δίκτυο 70 Γυμνασίων της Ελλάδας, που καλύπτει κυρίως μακρινές και παραμεθόριες περιοχές, όπως π.χ. Καστελλόριζο, Λειψοί, Φολέγανδρος, Λαιμός, Βαρυκό, Κωσταράζι, Κάρπαθος, Κάσος κ.ά.

Εντάσσεται στην ενέργεια "Οδύσσεια-Πληροφορική στα σχολεία" του ΕΠΕΑΕΚ και εποπτεύεται πανελλαδικά από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) και για τη Βόρεια Ελλάδα από το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

Το κάθε σχολείο που συμμετέχει στον Τηλέμαχο έχει παραλάβει ένα πλήρες σύστημα υπολογιστή, ίδιο ακριβώς με αυτό που υπάρχει στο σχολείο μας. Σε κάθε σχολείο έχουν οριστεί και εκπαιδευτεί κάποιοι καθηγητές, που αποτελούν και τους χρήστες του Τηλεμάχου.

Ο κάθε χρήστης έχει ένα κωδικό όνομα (user name), όπως π.χ. popolianna, για να μπορεί να ανταλλάσσει μηνύματα και να επικοινωνεί με τους άλλους χρήστες του Τηλεμάχου αλλά και με το Internet, και ένα μυστικό συνθηματικό (password), όπως π.χ. k1015078, για να μπορεί να συνδέεται στο δίκτυο. Το κωδικό όνομα είναι γνωστό σ' όλους τους άλλους χρήστες, αλλά το συνθηματικό μόνο στον συγκεκριμένο χρήστη.

Ο κάθε χρήστης του Τηλεμάχου είναι ταυτόχρονα και χρήστης του Internet, όπου το e-mail του έχει τη μορφή username@telemachos.gr και διαθέτει και προσωπική σελίδα.

 

Πώς λειτουργεί ο Τηλέμαχος;

Κάθε μέρα, τα μηνύματα, οι ανακοινώσεις, οι συνεργασίες, οι συμμετοχές στα ηλεκτρονικά περιοδικά, οι αλλαγές που κάνουμε στη σελίδα του σχολείου και στις προσωπικές μας σελίδες, αποθηκεύονται στον υπολογιστή μας και κάποια ώρα το βράδυ, το modem επικοινωνεί με την Αθήνα, απ' όπου λαμβάνει τα καινούργια στοιχεία απ' όλη την Ελλάδα και στέλνει τα δικά μας. Έτσι, ένα μήνυμα ή μια ανακοίνωση που θα γράψουμε μια μέρα, θα ανακοινωθεί στον Τηλέμαχο την επομένη.

 

Τι ενέργειες πρέπει να κάνω όταν φύγω από το σχολείο;

Ο υπολογιστής μένει συνέχεια ανοικτός και όταν φεύγω από το σχολείο, κλείνω μόνο την οθόνη, τα ηχεία και τον εκτυπωτή. Η κεντρική μονάδα, το UPS και το modem μένουν πάντα ανοικτά. Πριν κλείσω την οθόνη, πρέπει να πάω στην επιλογή Log Off Tele1..., που βρίσκεται πάνω από το πλήκτρο Έναρξη, και μόλις εμφανιστεί το μήνυμα Press Ctrl+Alt+Del to Log On, μπορώ να κλείσω την οθόνη.

 

Πώς μπαίνω στο πρόγραμμα για να δουλέψω με τον Τηλέμαχο;

Ανοίγω την οθόνη και τα ηχεία και μόλις εμφανιστεί το μήνυμα Press Ctrl+Alt+Del to Log On, κρατώ πατημένα τα πλήκτρα Control και Alt, που βρίσκονται κάτω αριστερά στο πληκτρολόγιο και πατώ το πλήκτρο Delete, που βρίσκεται δεξιά από το πλήκτρο Enter.

Το σύστημα θα εμφανίσει ένα παράθυρο (πλαίσιο διαλόγου) όπου θα ζητήσει έναν κωδικό χρήστη, όπως π.χ. tele1, tele2 κοκ, και ένα συνθηματικό. Γράφω τον δικό μου κωδικό, από tele1 έως tele20, και στο συνθηματικό γράφω ακριβώς το ίδιο. Προσέχω να είναι όλα τα γράμματα αγγλικά και πεζά.

Αυτός ο κωδικός δεν έχει καμία σχέση με τον Τηλέμαχο και χρειάζεται μόνο για να μπορώ να δουλέψω εκτός Τηλεμάχου στον φάκελο που μου έχει εκχωρηθεί, να κάνω εκτύπωση των εγγράφων μου κ.ά. Δεν θα μπορώ να πάω στους φακέλους των άλλων χρηστών.

Για να δουλέψω με τον Τηλέμαχο, κάνω κλικ στο πλήκτρο του Internet Explorer, που έχει ένα μεγάλο γράμμα e με έντονο γαλάζιο χρώμα, και εμφανίζεται η αρχική σελίδα (Home Page) του Τηλεμάχου. Κάνω κλικ στην επιλογή Αναγνώριση Χρήστη και στο πλαίσιο διαλόγου που θα εμφανισθεί γράφω το κωδικό όνομά μου για τον Τηλέμαχο, π.χ. baxkon, και από κάτω το συνθηματικό μου, π.χ. k109967. Αν δεν εμφανισθεί κάποιο μήνυμα, αυτό σημαίνει ότι έχει γίνει σωστά η αναγνώριση χρήστη και μπορώ να δουλέψω με τον Τηλέμαχο.

 

Πώς μπορώ να δουλέψω με το Internet μέσα από τον Τηλέμαχο;

Κάνω διπλό κλικ στο εικονίδιο Σύνδεση εκτός Τηλεμάχου που υπάρχει στην επιφάνεια εργασίας και περιμένω λίγο για να γίνει η σύνδεση. Αν η σύνδεση γίνει με επιτυχία, πρέπει κάτω και δεξιά στην οθόνη να εμφανισθεί ένα μήνυμα σε κίτρινο πλαίσιο.

Μπορώ τώρα να κάνω κλικ στο εικονίδιο του Internet Explorer και να δουλέψω στο Internet. Θα εμφανισθεί βέβαια η αρχική σελίδα του Τηλεμάχου, αλλά μπορώ να γράψω τη διεύθυνση που θέλω να επισκεφθώ, στο πλαίσιο κειμένου στο πάνω μέρος του παραθύρου, όπως π.χ. www.ypepth.gr ή www.line.gr e.U.

Δεν πρέπει να ξεχάσω να κάνω αποσύνδεση από το Internet, γιατί διαφορετικά θα χρεώνεται συνέχεια η τηλεφωνική γραμμή. Για να αποσυνδεθώ από το Internet κάνω διπλό κλικ στο εικονίδιο του τηλεφώνου που υπάρχει στο κάτω δεξιά μέρος της οθόνης, στη γραμμή κατάστασης, και στο παράθυρο (πλαίσιο διαλόγου) που θα εμφανισθεί, κάνω κλικ στο πλήκτρο Hang Up.

 

Τι δυνατότητες προσφέρει το Δίκτυο Τηλέμαχος;

Εφόσον είμαι χρήστης του Τηλεμάχου, έχω τις εξής δυνατότητες :

 

Πώς μπορώ να στείλω ένα μήνυμα σε χρήστη του Τηλεμάχου;

Πηγαίνω στην Ηλεκτρονική Αλληλογραφία και μετά κάνω κλικ στη λέξη Σημείωμα. Στο παράθυρο που θα εμφανισθεί, γράφω στο πλαίσιο κειμένου Προς: το κωδικό όνομα του χρήστη στον οποίο θέλω να στείλω μήνυμα, π.χ. pitsispy. Αν θέλω να στείλω το ίδιο μήνυμα σε περισσότερους χρήστες, χωρίζω τα ονόματά τους με κόμμα.

Στο πλαίσιο κειμένου Κοινοποίηση:, γράφω τα κωδικά ονόματα των χρηστών που θα λάβουν κοινοποίηση του μηνύματος και στο πλαίσιο κειμένου Ιδιαίτ. Κοινοποίηση: τα κωδικά ονόματα των χρηστών που θα λάβουν μεν κοινοποίηση του μηνύματος, αλλά δεν θα φανούν τα ονόματά τους στους άλλους αποδέκτες του μηνύματος.

Στο πλαίσιο κειμένου Θέμα γράφω μια μικρή περιγραφή του μηνύματος και στο μεγάλο πλαίσιο κειμένου το κυρίως σώμα του μηνύματος. Για να σταλεί το μήνυμα, κάνω κλικ στο πλήκτρο Υποβολή.

 

Πώς μπορώ να στείλω ένα μήνυμα σε χρήστη του Internet;

Ακολουθώ την ίδια ακριβώς διαδικασία με την αποστολή μηνύματος σε χρήστη του Τηλεμάχου, με τη διαφορά ότι στο πλαίσιο κειμένου Προς: γράφω το e-mail του χρήστη του Internet, π.χ. mary@otenet. gr ή john@paris.fr.

Η μόνη διαφορά σε σχέση με την αποστολή μηνύματος μέσω Internet είναι ότι το μήνυμα μέσω Τηλεμάχου θα παραλειφθεί την επομένη και ότι μπορώ να λαμβάνω την ηλεκτρονική μου αλληλογραφία μόνο από τον υπολογιστή του σχολείου στο οποίο είμαι δηλωμένος σαν χρήστης.

 

Πώς μπορώ να επεξεργαστώ τη σελίδα του σχολείου;

Για να αλλάξω τη σελίδα του σχολείου μου, πρέπει να τοποθετήσω πρώτα την κόκκινη δισκέτα του σχολείου και μετά να ανοίξω τον κίτρινο φάκελο με τον τίτλο Τηλέμαχος που βρίσκεται στην επιφάνεια εργασίας και να κάνω διπλό κλικ στο εικονίδιο Lotus Notes μέσα στο παράθυρο που θα εμφανισθεί.

Στο επόμενο παράθυρο θα ζητηθεί ο κωδικός του σχολείου, ο οποίος όμως υπάρχει ακριβώς από πάνω. Γράφω με αγγλικά και πεζά γράμματα ό,τι ακριβώς υπάρχει από πάνω, όπως π.χ. gfloklinon ή gflole-mou ή gflobarik και κάνω κλικ στο πλήκτρο ΟΚ.

Στο επόμενο παράθυρο επιλέγω με διπλό κλικ το πλήκτρο Σελίδες χρηστών και θα εμφανισθούν όλες οι σελίδες των σχολείων του Τηλεμάχου. Κάνω διπλό κλικ στη σελίδα του σχολείου μου και θα εμφανισθεί στην οθόνη. Για να μπορέσω να την επεξεργαστώ, πρέπει να κάνω κλικ στο πλήκτρο Επεξεργασία. Μπορώ τώρα να κάνω διορθώσεις, να αλλάξω χρώματα, μορφοποίηση κ.ά. Όταν τελειώσω, πρέπει να κάνω κλικ στο πλήκτρο Υποβολή.

 

Πώς μπορώ να επεξεργαστώ τη δική μου σελίδα;

Για να επεξεργαστώ τη δική μου προσωπική σελίδα, πρέπει πρώτα να κάνω αναγνώριση χρήστη με τα δικά μου στοιχεία και να πάω στην επιλογή Καθηγητές από την επιλογή Πληροφορίες για τα σχολεία και τους χρήστες του Τηλέμαχου της αρχικής σελίδας του Τηλεμάχου. Από τη λίστα των χρηστών εντοπίζω το όνομά μου και κάνω κλικ.

Θα εμφανισθεί ένα άλλο παράθυρο όπου μπορώ να γράψω κάποιο προσωπικό ενημερωτικό κείμενο. Δεν υπάρχουν δυνατότητες για μορφοποίηση του κειμένου, για προσθήκη υποσελίδων, για εισαγωγή εικόνων κ.ά.

 

Πώς μπορώ να εισάγω μια εικόνα;

Πηγαίνω στο μενού Αρχείο και μετά στην επιλογή Εισαγωγή Εικόνας… Στο πλαίσιο διαλόγου που θα εμφανισθεί, επιλέγω τον τύπο αρχείου JPEG και από τη λίστα των αρχείων που θα εμφανισθούν επιλέγω αυτήν που θέλω.

Αφού εισαχθεί η εικόνα μέσα στη σελίδα, μπορώ να κάνω κλικ πάνω της για να την επιλέξω και να αλλάξω τις διαστάσεις της σύροντας το μαύρο τετραγωνάκι κάτω δεξιά. Πρέπει να προσέξω να μην αλλοιωθούν οι αναλογίες της εικόνας.

 

Πώς μπορώ να ηχογραφήσω ένα ηχητικό μήνυμα;

Πηγαίνω στο μενού Δημιουργία και μετά στην επιλογή Αντικείμενο… Στο πλαίσιο διαλόγου που θα εμφανισθεί, επιλέγω Wave Sound και μετά από λίγο εμφανίζεται ένα παράθυρο πάνω αριστερά στην οθόνη. Κάνω κλικ στο κόκκινο στρόγγυλο πλήκτρο n και μπορώ να αρχίσω να ηχογραφώ.

Για να σταματήσει η ηχογράφηση, κάνω κλικ στο πλήκτρο διακοπής g . Μόλις τελειώσει η ηχογράφηση, θα εμφανισθεί ένα εικονίδιο ηχείου μέσα στη σελίδα. Μπορώ από κάτω ή δίπλα να γράψω κάποιο κείμενο επεξηγηματικό του ήχου.

 

Τι είναι η Υποσελίδα και πώς δημιουργείται;

Η υποσελίδα είναι μια ανεξάρτητη σελίδα του σχολείου που μπορεί να αναφέρεται σ' ένα ειδικό θέμα, όπως π.χ. Εκδηλώσεις του Σχολείου, Φωτογραφίες κ.ά. Για να δημιουργήσω μια υποσελίδα, κάνω κλικ στο πλήκτρο Νέα Υποσελίδα στο παράθυρο της κεντρικής σελίδας του σχολείου.

Στη νέα υποσελίδα δίνω έναν τίτλο στο πάνω μέρος, ο οποίος δεν θα φαίνεται με το κείμενο της σελίδας, αλλά χρειάζεται μόνο για το πρόγραμμα Τηλέμαχος. Μετά μπορώ να γράψω έναν τίτλο για την υποσελίδα και το κυρίως κείμενό της.

Για να μορφοποιήσω την υποσελίδα, μπορώ να επιλέξω τη λέξη ή τη φράση που θέλω να αλλάξω και να πάω στην επιλογή Ιδιότητες… του μενού Κείμενο. Εκεί μπορώ να αλλάξω το χρώμα, τη γραμματοσειρά, το μέγεθος των γραμμάτων κ.ά. Σε μια υποσελίδα μπορώ να εισάγω και εικόνες που έχω σαρώσει προηγουμένως.

 

Τι είναι η Υποσελίδα Δυναμικού και πώς δημιουργείται;

Μια υποσελίδα δυναμικού περιέχει δύο έτοιμους πίνακες, έναν για τα στοιχεία των μαθητών του σχολείου και έναν για τα στοιχεία των καθηγητών του σχολείου, είτε είναι χρήστες του Τηλεμάχου είτε όχι. Για να δημιουργήσω μια υποσελίδα δυναμικού, κάνω κλικ στο πλήκτρο Νέα Υποσελίδα Δυναμικού στο παράθυρο της κεντρικής σελίδας του σχολείου.

Στον πίνακα των σχολείων γράφω τις τάξεις του σχολείου, όπως π.χ. Α, Β, Γ, και τον αριθμό των αγοριών και των κοριτσιών. Το πρόγραμμα θα υπολογίσει και θα εμφανίσει μόνο του το άθροισμα ανά τάξη.

Στον πίνακα των καθηγητών γράφω ανά έναν καθηγητή σε κάθε σειρά του πίνακα, επιλέγω την ειδικότητά του, αν έχει οργανική θέση στο σχολείο ή όχι και το υποχρεωτικό ωράριό του. Αν είναι χρήστης του Τηλεμάχου, μπορώ να επιλέξω να εμφανίσω και τον κωδικό όνομά του, όπως π.χ. georgrodi.

 

Πώς συνδέω μια Υποσελίδα με την Κεντρική σελίδα του σχολείου;

Πάω πρώτα στην υποσελίδα, στο μενού Επεξεργασία, στην επιλογή Αντιγραφή ως σύνδεση και κάνω κλικ στην επιλογή Σύνδεση με έγγραφο. Μετά πάω στην κεντρική σελίδα του σχολείου, επιλέγω τη λέξη ή τη φράση στην οποία θα κάνω κλικ και θα γίνεται η σύνδεση με την υποσελίδα και πάω στο μενού Δημιουργία, μετά στην επιλογή Ενεργός σύνδεση και μετά κάνω κλικ στο Σύνδεση με έγγραφο.

 

Πώς εισάγω μια εικόνα σαν φόντο;

Για να εισάγω μια εικόνα σαν φόντο στην κεντρική σελίδα του σχολείου ή σε μια υποσελίδα, επιλέγω Επιλογή όλων από το μενού Επεξεργασία και μετά κάνω κλικ στο κίτρινο εικονίδιο με τον τίτλο Ιδιότητες, που βρίσκεται στο πάνω αριστερό μέρος του παραθύρου.

Στο πλαίσιο διαλόγου που θα εμφανισθεί, επιλέγω Έγγραφο και μετά την καρτέλα Φόντο. Μπορώ να εισάγω μια έτοιμη εικόνα από αυτές που έχω σαρώσει. Η εικόνα θα επεκταθεί για να καλύψει όλη την οθόνη.

back.gif (9867 bytes)

Επιστροφή