Ο Θαυμαστός Κόσμος του Κρασιού

Εργασία των Μαθητών του Εσπερινού Γυμνασίου - ΕΛΤ Φλώρινας

Επιμέλεια : Γαρδάνη Αθηνά (Φιλόλογος)

"Εάν αποσυνδέσεις την Ελλάδα, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι"
.
Οδυσσέας Ελύτης.

 

wines01.jpg (16252 bytes)

wines02.jpg (13200 bytes)

wines03.jpg (24098 bytes)

 

Το κρασί γίνεται από τα κρασοστάφυλα και μάλιστα από τον χυμό τους, το μούστο. Η διαδικασία είναι η εξής : το σταφύλι πηγαίνει στο πιεστήριο, ο χυμός του καθαρίζεται και στη συνέχεια αφήνεται μέσα σε δεξαμενές να ζυμωθεί. Μετά τη ζύμωση, το κρασί καθαρίζεται, παλαιώνει σε βαρέλια και μπαίνει στα μπουκάλια έτοιμο για κατανάλωση.

 

wines04.jpg (15474 bytes)

wines05.jpg (28230 bytes)

wines06.jpg (14625 bytes)

 

Ανάλογα με το χρώμα τους, τα κρασιά ξεχωρίζουν σε άσπρα ή ξανθά, σε κόκκινα (ροζέ) και σε μαύρα. Ανάλογα με την περιεκτικότητά τους σε σάκχαρο χωρίζονται σε γλυκά ή σε μπρούσκα (ξηρά) κρασιά.

wines07.jpg (21658 bytes)

wines08.jpg (21423 bytes)

 

wines09.jpg (11350 bytes)

 

 

wines10.jpg (21400 bytes)

 

Ρετσίνα : το παραδοσιακό ελληνικό κρασί.

 

wines11.jpg (35196 bytes)

Τσίπουρο : ονομαστό απόσταγμα της Φλώρινας.

Παράγεται από απόσταξη αποφλοιωμένων στεμφύλων.

 

wines12.jpg (13242 bytes)

Κάθε αμπέλι της Ελλάδας και μια ρίζα που χάνεται βαθιά μέσα στο χρόνο.

Σταφύλι : ο ευλογημένος καρπός σε μια θαυμαστή ποικιλία και πλούτο γεύσεων.

 

wines13.jpg (23701 bytes)

Περισσότερες από 300 γηγενείς ποικιλίες παράγονται εδώ, όπως : Αγιωργήτικο, Ξινόμαυρο, Μανδηλαριά, Μαυροδάφνη, Σαββατιανό, Ροδίτης, Ασύρτικο, Μοσχοφίλερο.

 

wines14.jpg (18252 bytes)

Αμύνταιο : ο πιο ακριτικός ελληνικός αμπελώνας. Κυρίαρχη ποικιλία το Ξινόμαυρο. Εδώ παράγονται κρασιά κόκκινα, ροζέ αλλά και αφρώδεις οίνοι.

wines15.jpg (8563 bytes)

wines16.jpg (6945 bytes)

wines17.jpg (7223 bytes)

wines18.jpg (7555 bytes)

 

 

wines19.jpg (25026 bytes)

wines20.jpg (18149 bytes)

wines21.jpg (4312 bytes)

 

Γευσιγνωσία : απαιτεί επιστράτευση πολλών αισθήσεων όπως όραση, γεύση, όσφρηση αλλά και κρίση και κυρίως μνήμη.

 

wines22.jpg (22576 bytes)

wines23.jpg (20257 bytes)

Κρασί : από τα πιο καλά και υγιεινά ποτά. Ένα με δύο ποτηράκια φέρνουν όρεξη, βοηθούν την πέψη, τονώνουν το νευρικό σύστημα, δίνουν ζωηράδα στο μυαλό και ... κυρίως συντελούν στο κέφι ...

wines24.jpg (17070 bytes)

 

"Θείο κρασί

που χύνεσαι απ΄την ξανθιά τη ρόγα

απ' το ποτήρι υψώνεσαι

στου νου ουράνια φλόγα"

Κρασί : πηγή έμπνευσης

στοιχείο πολιτισμού

και ποιότητας ζωής

 

back.gif (9867 bytes)

Επιστροφή