Ο Θαυμαστός Κόσμος του Κρασιού
Εργασία των Μαθητών του Εσπερινού Γυμνασίου - ΕΛΤ Φλώρινας
Επιμέλεια : Γαρδάνη Αθηνά (Φιλόλογος)
"Εάν
αποσυνδέσεις την Ελλάδα, στο τέλος θα δεις να σου
απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι". Οδυσσέας Ελύτης.
Το κρασί γίνεται από τα κρασοστάφυλα και μάλιστα από τον χυμό τους, το μούστο. Η διαδικασία είναι η εξής : το σταφύλι πηγαίνει στο πιεστήριο, ο χυμός του καθαρίζεται και στη συνέχεια αφήνεται μέσα σε δεξαμενές να ζυμωθεί. Μετά τη ζύμωση, το κρασί καθαρίζεται, παλαιώνει σε βαρέλια και μπαίνει στα μπουκάλια έτοιμο για κατανάλωση.
Ανάλογα με το χρώμα τους, τα κρασιά ξεχωρίζουν σε άσπρα ή ξανθά, σε κόκκινα (ροζέ) και σε μαύρα. Ανάλογα με την περιεκτικότητά τους σε σάκχαρο χωρίζονται σε γλυκά ή σε μπρούσκα (ξηρά) κρασιά.
Ρετσίνα : το παραδοσιακό ελληνικό κρασί.
Τσίπουρο : ονομαστό απόσταγμα της Φλώρινας.
Παράγεται από απόσταξη αποφλοιωμένων στεμφύλων.
Κάθε αμπέλι της Ελλάδας και μια ρίζα που χάνεται βαθιά μέσα στο χρόνο.
Σταφύλι : ο ευλογημένος καρπός σε μια θαυμαστή ποικιλία και πλούτο γεύσεων.
Περισσότερες από 300 γηγενείς ποικιλίες παράγονται εδώ, όπως : Αγιωργήτικο, Ξινόμαυρο, Μανδηλαριά, Μαυροδάφνη, Σαββατιανό, Ροδίτης, Ασύρτικο, Μοσχοφίλερο.
Αμύνταιο : ο πιο ακριτικός ελληνικός αμπελώνας. Κυρίαρχη ποικιλία το Ξινόμαυρο. Εδώ παράγονται κρασιά κόκκινα, ροζέ αλλά και αφρώδεις οίνοι.
Γευσιγνωσία : απαιτεί επιστράτευση πολλών αισθήσεων όπως όραση, γεύση, όσφρηση αλλά και κρίση και κυρίως μνήμη.
Κρασί : από τα πιο καλά και υγιεινά ποτά. Ένα με δύο ποτηράκια φέρνουν όρεξη, βοηθούν την πέψη, τονώνουν το νευρικό σύστημα, δίνουν ζωηράδα στο μυαλό και ... κυρίως συντελούν στο κέφι ...
"Θείο κρασί που χύνεσαι απ΄την ξανθιά τη ρόγα απ' το ποτήρι υψώνεσαι στου νου ουράνια φλόγα" |
Κρασί : πηγή έμπνευσης στοιχείο πολιτισμού και ποιότητας ζωής |