Οι Θεσμοί των Ολυμπιακών Αγώνων

 

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες καθιερώθηκε, όπως και στην Αρχαία Ελλάδα, να γίνονται κάθε τέσσερα χρόνια και σε περίπτωση μη διεξαγωγής τους (όπως έγινε σε περίπτωση πολέμου) η αρίθμησή τους δεν σταματάει. Έτσι η 6η, η 12η και η 13η Ολυμπιάδα που έπρεπε να γίνουν αντίστοιχα τα έτη 1916, 1940 και 1944 δεν έγιναν βέβαια, αλλά δεν έχασαν και την αρίθμησή τους.

Η σημαία των Ολυμπιακών Αγώνων είναι κατάλευκη, έχει τους πέντε ολυμπιακούς κύκλους και καθιερώθηκε το 1913 ύστερα από πρόταση του Πιέρ Ντε Κουμπερτέν. Η σημαία άρχισε να υψώνεται στους αγώνες ύστερα από τους αγώνες της Αμβέρσας (1920). Οι κύκλοι συμβολίζουν τις πέντε ηπείρους ενωμένες στην ολυμπιακή ιδέα και τα χρώματα σημαίνουν : Κόκκινο = Αμερική, Μαύρο = Αφρική, Κίτρινο = Ασία, Πράσινο = Ευρώπη και Μπλε= Ωκεανία.

Το σύνθημα των αγώνων είναι : CITIOUS, ALTIOUS, FORTIUS (πιο μακριά, πιο ψηλά, πιο δυνατά). Η αφή της ολυμπιακής φλόγας στη Αρχαία Ολυμπία καθιερώθηκε να γίνεται πριν την έναρξη των αγώνων, για πρώτη φορά, στους αγώνες του 1936 που έγιναν στον Βερολίνο και ήταν πρόταση του γερμανού φιλέλληνα Καρλ Ντιμ. Από την Αρχαία Ολυμπία η φλόγα μεταφέρεται με λαμπαδηδρόμους στον τόπο τέλεσης των αγώνων και διατηρείται αναμμένη σ' όλη την διάρκεια των αγώνων.

Τον ύμνο των Ολυμπιακών Αγώνων, που τραγουδιέται από το 1896 συνεχώς σ' όλες τις Ολυμπιάδες, έγραψε ο έλληνας ποιητής Κωστής Παλαμάς το 1889 και τον μελοποίησε ο Σπύρος Σαμαράς.

Η κατασκευή Ολυμπιακού Χωριού καθιερώθηκε από την Ολυμπιάδα του Λος Άντζελες (1932). Το Ολυμπιακό Χωριό είναι το κτιριακό συγκρότημα που φιλοξενεί τους αθλητές και τους σχετικούς με τους αγώνες (προπονητές, συνοδούς, δημοσιογράφους).

Ο μαραθώνιος δρόμος καθιερώθηκε στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων, όταν στο διάστημα πριν τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες, ο γερουσιαστής Μισέλ Μπριάλ πρότεινε να γίνει ένας αγώνας δρόμου από τον Μαραθώνα μέχρι την Αθήνα προς τιμήν του αθηναίου Φειδιππίδη, ο οποίος το 490 π.Χ. διένυσε αυτή την απόσταση για να μεταδώσει το μήνυμα της νίκης. Από αυτή την απλή ιδέα γεννήθηκε ένας από τους κορυφαίους αγώνες αντοχής όλων των εποχών.

Η επιτροπή εκείνη που ασχολείται με τους Ολυμπιακούς Αγώνες και ρυθμίζει όλα τα σχετικά θέματα είναι η ΔΟΕ (Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή) της οποίας πρώτος Πρόεδρος ήταν ο έλληνας Δημήτρης Βικέλας και πρώτος Γενικός Γραμματέας ο βαρόνος Πιέρ Ντε Κουμπερτέν. Η ΔΟΕ έχει 88 ισόβια μέλη και εκλέγει έναν Πρόεδρο, έναν Αντιπρόεδρο και έναν Γενικό Γραμματέα.

Κάθε χώρα που θέλει να συμμετέχει στους αγώνες πρέπει να έχει συγκροτήσει μία δική της Εθνική Ολυμπιακή Επιτροπή, που να συνενώνει τουλάχιστον πέντε ομοσπονδίες αθλημάτων και η οποία Επιτροπή πρέπει να είναι αναγνωρισμένη από την ΔΟΕ. Τον Ιούλιο του 1894 συντάχθηκε και το πρώτο δελτίο της Ολυμπιακής Επιτροπής, κάτι που συνεχίζει να γίνεται μέχρι σήμερα.

Η ΔΟΑ (Διεθνής Ολυμπιακή Ακαδημία) ιδρύθηκε από τον γερμανό Καρλ Ντιμ και είναι κέντρο μελέτης του Ολυμπισμού. Έχει έδρα στην Αρχαία Ολυμπία, οργανώνει εκπαιδευτικά σεμινάρια κάθε χρόνο από προσωπικότητες του παγκόσμιου αθλητισμού και αποβλέπει στην συμφιλίωση των λαών.

 

back.gif (9867 bytes)

Επιστροφή