1992 - Βαρκελώνη

Οι 25οι Ολυμπιακοί Αγώνες

Το 28ο και τελευταίο μέρος αυτής της σειράς αναφέρεται στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης, που μας χάρισαν μια απρόσμενη χαρά, το χρυσό μετάλλιο της Βούλας Πατουλίδου στα 100 μ. με εμπόδια γυναικών με επίδοση 12,64 που έγινε στις 6/8/1992. Ήταν το δεύτερο χρυσό μετάλλιο της Ελλάδας στον στίβο μετά από 96 χρόνια - σχεδόν ένας αιώνας.

Άλλη πολύ μεγάλη ελληνική επιτυχία ήταν η πρώτη νίκη του Πύρρου Δήμα στην άρση βαρών. Ένας αθλητής που συνέχισε και μετά τις επιτυχείς εμφανίσεις του. Εντυπωσιακή και η 6η θέση του Κώστα Κουκοδήμου στο άλμα εις μήκος, που ήταν και ο καλύτερος λευκός αθλητής. Άλλες ελληνικές επιτυχίες είχαμε από τις γυμνάστριες Μαρία Σανσαρίδου και Αρετή Σιναπίδου, από την Χριστίνα Θαλασσινίδου στην συγχρονισμένη κολύμβηση, από την Τόνια Σβάιερ στην κωπηλασία και από τον Παύλο Σαλτσίδη στην άρση βαρών.

Η διοργάνωση αυτών των αγώνων ήταν άψογη από κάθε πλευρά και οι τεχνολογικές καινοτομίες εντυπωσίασαν όλους. Τοποθετήθηκαν κάμερες και στα πιο απίθανα μέρη, όπως μέσα στις πισίνες και στην κορυφή των κλειστών γηπέδων για καλύτερη και πιο εντυπωσιακή παρακολούθηση των αγώνων. Το άναμμα της ολυμπιακής φλόγας ήταν επίσης εντυπωσιακό καθώς έγινε με τη ρίξη βέλους από έναν τοξότη.

Η Σοβιετική Ένωση αυτή τη φορά εμφανίστηκε σαν Κοινοπολιτεία Ανεξαρτήτων Κρατών και παρά τα προβλήματα που υπήρχαν η αποστολή της πήγε πολύ καλά καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση στο σύνολο των μεταλλίων με 112, αφήνοντας πίσω τις ΗΠΑ με 108 και τρίτη την ενωμένη πλέον Γερμανία με 82. Η αποστολή της Γερμανίας, αν και ενωμένη πια, δεν έπιασε παρά ένα μικρό ποσοστό της απόδοσης και των δύο Γερμανιών παλιότερα. Ακολούθησαν Κίνα, Κούβα και Ισπανία.

Από τις πολύ μεγάλες εκπλήξεις ήταν η αποτυχία του Σεργκέι Μπούμκα στο επί κοντώ αν και πήγε στη Βαρκελώνη με το πρόσφατο παγκόσμιο ρεκόρ 6,11 μ. Μεγάλη νίκη του 32χρονου βρετανού Λίνφορντ Κρίστι στα 100 μ. Η ομάδα 4Χ100 μ. των ΗΠΑ πέτυχε νέο παγκόσμιο ρεκόρ με τον Καρλ Λιούις στη σύνθεσή της. Παγκόσμιο ρεκόρ έκανε και η ομάδα των ΗΠΑ στα 4Χ400 μ.

Εντυπωσιακή και η νίκη με το φοβερό παγκόσμιο ρεκόρ 46,78 του αμερικανού Κέβιν Γιάνγκ στα 400 μ., με εμπόδια. Ο Καρλ Λιούις πήρε την ρεβάνς από τον Μάικ Πάουελ στον συγκλονιστικό τελικό του μήκους. Οι αφρικανοί κυριάρχησαν στους δρόμους μεσαίων και μεγάλων αποστάσεων. Μεγάλες επιτυχίες της Ουγγαρίας στην κολύμβηση.

Πολυολυμπιονίκης στη γυμναστική με έξι χρυσά μετάλλια ήταν ένα νέο μεγάλο αστέρι, ο λευκορώσος Βιτάλι Σέρμπο. Η Κούβα εντυπωσίασε κατακτώντας επτά χρυσά μετάλλια στις 12 κατηγορίες της πυγμαχίας.

Άνετη η νίκη της ομάδας-όνειρο των ΗΠΑ στο μπάσκετ, αλλά και σημαντική η δεύτερη θέση της ομάδας της Κροατίας. Επόμενο ραντεβού το 1996 στην Ατλάντα των ΗΠΑ. Ευχή όλων μας η ολυμπιακή φλόγα να μείνει για πάντα αναμμένη και να εμπνέει τις καρδιές όλων.

 

back.gif (9867 bytes)

Επιστροφή