1988 - Σεούλ

Οι 24οι Ολυμπιακοί Αγώνες

Πάλι πληγώθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, λιγότερο όμως αυτή τη φορά. Αιτία η επιθυμία της Βόρειας Κορέας να φιλοξενήσει και αυτή μερικά αθλήματα της Ολυμπιάδας. Τελικά οι διαπραγματεύσεις δεν κατέληξαν σε συμφωνία και έτσι η Βόρεια Κορέα δεν πήρε μέρος στους αγώνες με συμπαραστάτες τις Κούβα, Αιθιοπία και Αλβανία.

Συμμετείχαν 13.600 αθλητές και αθλήτριες από 160 χώρες και 14.000 δημοσιογράφοι. Οι τελετές έναρξης και λήξης και η όλη διοργάνωση ήταν άψογες.

Οι αγώνες αυτοί έμειναν στην ιστορία σαν οι αγώνες των ρεκόρ και του ντόπινγκ. Καταρρίφθηκαν 117 ολυμπιακά ρεκόρ και 30 παγκόσμια, αλλά βρέθηκαν και 10 αθλητές ντοπαρισμένοι με πιο σημαντικό γεγονός αυτό του Καναδού σπρίντερ Μπεν Τζόνσον.

Ο Μπεν Τζόνσον, ο αποκαλούμενος Μπιγκ Μπεν, κυριαρχούσε στο αγώνισμα των 100 μ. του έλειπε όμως η ολυμπιακή πρωτιά. Κέρδισε στην κούρσα αυτή τον μεγάλο αντίπαλό του, τον αμερικανό Καρλ Λιούις, με το εκπληκτικό παγκόσμιο ρεκόρ των 9,79, αλλά η ανακοίνωση του ντοπαρίσματος γέμισε με ντροπή και σκέψη όλο το φίλαθλο κοινό. Του αφαιρέθηκε και το ρεκόρ και το μετάλλιο. Ντοπαρισμένοι βρέθηκαν και βούλγαροι αθλητές της άρσης βαρών.

Η "βιονική γυναίκα" όμως ήταν η αμερικανίδα Φλόρενς Γκρίφιθ Τζόινερ που πέτυχε το εκπληκτικό παγκόσμιο ρεκόρ 10,49 στα 100 μ. γυναικών. Κέρδισε ακόμα τα χρυσά στα 200 μ. και 4Χ100 μ. και το αργυρό στα 4Χ400 μ. Οι επιδόσεις της αμφισβητήθηκαν, αλλά τίποτα δεν αποδείχθηκε.

Ο Έντουιν Μόουζες δεν μπόρεσε να τριτώσει τα χρυσά του μετάλλια και έμεινε στο χάλκινο στα 400 μ. με εμπόδια. Η Βουλγάρα Στέφκα Κοσταντίνοβα, μεγάλο φαβορί στο ύψος γυναικών, έμεινε τελικά στη δεύτερη θέση χάνοντας από την αμερικανίδα Λουίζ Ρίτερ.

Ο τσάρος των αιθέρων, ο μεγαλύτερος όλων των εποχών στο άλμα επί κοντώ, ο Σοβιετικός Σεργκέι Μπούμπκα κέρδισε το πρώτο του και μοναδικό χρυσό του μετάλλιο. Αφρικανοί αθλητές κέρδισαν τις κούρσες στα 800 μ., 1.500 μ., 5.000 μ., 10.000 μ. και 3.000 στηπλ.

Μεγάλες μορφές στην κολύμβηση ήταν ο αμερικανός Ματ Μπιόντι με πέντε χρυσά μετάλλια και η ανατολικογερμανίδα Κριστίν Όττο με έξι χρυσά μετάλλια. Έκπληξη στα 100 μ. πεταλούδας από τον 20χρονο Αντόνιο Νέστι, από το άγνωστο Σουρινάμ, που πήρε το πρώτο και μοναδικό χρυσό μετάλλιο της χώρας του.

Μεγάλη μορφή και ο τούρκος, βουλγαρικής όμως καταγωγής, Ναίμ Σουλεϊμάνογλου, που πήρε το χρυσό μετάλλιο στην άρση βαρών με νέο παγκόσμιο ρεκόρ. Χρυσό για την Σοβιετική Ένωση στο μπάσκετ με νίκες επί των ΗΠΑ και της Γιουγκοσλαβίας. Οι σοβιετικοί κέρδισαν και στο ποδόσφαιρο 2-1 την Βραζιλία. Θρίαμβος της Νότιας Κορέας στην τοξοβολία όπου πήρε τα ομαδικά ανδρών και γυναικών, όλα τα μετάλλια στις γυναίκες και το αργυρό στους άνδρες.

Η ελληνική αποστολή έφερε ένα χάλκινο μετάλλιο με τον Μπάμπη Χολίδη στην πάλη. Επικράτηση και πάλι των Σοβιετικών στον πίνακα των μεταλλίων. Ήταν η τελευταία εμφάνιση της Σοβιετικής Ένωσης σε Ολυμπιάδα. Έκτοτε θα εμφανιστεί σαν Κοινοπολιτεία Ανεξαρτήτων Κρατών και μετά θα διασπαστεί στις 15 δημοκρατίες που την αποτελούν. Δεύτερη η Ανατ. Γερμανία με ένα χρυσό παραπάνω από τις ΗΠΑ. Ακολούθησαν Ν. Κορέα, Δ. Γερμανία και Ουγγαρία.

Το παρασκήνιο των αγώνων

Από μακριά, ακόμα και στο φαγητό, είχαν φροντίσει να τοποθετήσουν οι διοργανωτές τους αθλητές του Ιράν και του Ιράκ λόγω του πολέμου που είχε ξεσπάσει ανάμεσα στις δύο χώρες.

Οι νορβηγίδες αθλήτριες εντυπωσίασαν τους κορεάτες εργαζόμενους στο ολυμπιακό χωριό κάνοντας γυμνές ηλιοθεραπεία. Εμποδίστηκαν οι αθλητές της τοξοβολίας από την Μογγολία να εισάγουν τα βέλη τους, γιατί θεωρήθηκαν επικίνδυνα. Τελικά το πρόβλημα λύθηκε.

 

back.gif (9867 bytes)

Επιστροφή