1984 - Λος Αντζελες

Οι 23οι Ολυμπιακοί Αγώνες

Με τη μουσική σύνθεση του Μίκη Θεοδωράκη "αυτό το χώμα είναι δικό τους και δικό μας" ξεκίνησαν αυτοί οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Η τελετή έναρξης ήταν εντυπωσιακή, έλειπαν όμως αυτή τη φορά 18 χώρες από το λεγόμενο ανατολικό μπλοκ σαν μια ένδειξη ρεβάνς για την απουσία των αμερικανών τέσσερα χρόνια πριν στην Μόσχα.

Από τις ανατολικές χώρες συμμετείχαν μόνο η Ρουμανία και η Γιουγκοσλαβία. Αυτή ήταν η τελευταία μέχρι τώρα ανάμειξη της πολιτικής στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Από τα αθλήματα που κτυπήθηκαν πολύ από την αποχή ήταν η γυμναστική, η πάλη και η άρση βαρών. Ήταν η πρώτη παρουσία της Κίνας που κέρδισε 32 μετάλλια, από τα οποία τα 15 ήταν χρυσά.

Μεγάλη μορφή των αγώνων ήταν ο Αμερικανός Καρλ Λιούις, ο αποκαλούμενος "γιος του ανέμου" χρυσός νικητής στα 100 μ., 200 μ., άλμα εις μήκος και 4Χ100 μ. Επανέλαβε τον άθλο του συμπατριώτη του Τζέσι Όουενς που έγινε το 1936 στο Βερολίνο. Ο Λιούις ήταν ένας από τους μεγαλύτερους αθλητές όλων των εποχών.

Νικητής στα 400 μ. εμπόδια ήταν ο αμερικανός Έντουιν Μόουζες. Μεγάλη μορφή ήταν και ο Μαροκινός Σαίντ Αουίτα που κέρδισε τα 5.000 μ. Από τις μεγάλες μορφές του στίβου ήταν και ο Βρετανός νικητής στο δέκαθλο Ντάλεϊ Τόμπσον που κυριάρχησε στο αγώνισμα αυτό για πολλά χρόνια.

Ήταν η πρώτη φορά που έγινε και μαραθώνιος δρόμος γυναικών με νικήτρια την Αμερικανίδα Τζόαν Μπενόιτ. Η περιπέτεια όμως του ιταλού Ντοράντο Πιέτρι το 1908 στο Λονδίνο επαναλήφθηκε και εδώ από την ελβετίδα Γκάμπριελ Άντερσεν, που τερμάτισε μεν 37η, αλλά επί πέντε λεπτά παράπαιε στο στάδιο μέχρι να τερματίσει. Η συγκίνηση του κόσμου ήταν απερίγραπτη.

Στην κολύμβηση μεγάλη μορφή ήταν ο Δυτικογερμανός Μίκαελ Γκρος, ο αποκαλούμενος "Αλμπατρος" που κέρδισε δύο χρυσά και δύο αργυρά μετάλλια. Στην τοξοβολία επικράτησαν οι αμερικανοί στους άνδρες και οι κορεάτισσες στις γυναίκες. Μεγάλη μορφή και ο ελληνοαμερικανός Λουγκάνις, νικητής στις καταδύσεις.

Ήταν χρυσή ευκαιρία για τους Αμερικανούς να πάρουν μετάλλια στη γυμναστική, την οποία και δεν άφησαν ανεκμετάλλευτη. Μεγάλες επιτυχίες οι νίκες της Γιουγκοσλαβίας στο πόλο και στο χαντ-μπολ.

Η ελληνική αποστολή πήρε ένα αργυρό μετάλλιο στην ελληνορωμαϊκή με τον Δημήτρη Θανόπουλο και ένα χάλκινο στην πάλη με τον Μπάμπη Χολίδη. Πολλοί άλλοι αθλητές μας πλασαρίστηκαν στην οκτάδα.

Σάρωσαν οι Αμερικανοί στα μετάλλια με 83 χρυσά, 61 αργυρά και 30 χάλκινα, σύνολο 174, λιγότερα όμως από αυτά των Σοβιετικών (195) το 1980 στη Μόσχα. Δεύτερη ήταν η ομάδα της Ρουμανίας και ακολούθησαν Δ. Γερμανία, Κίνα και Ιταλία.

Το παρασκήνιο των αγώνων

Όταν έφθασε η αποστολή της Δ. Γερμανίας στο αεροδρόμιο ο σκύλος της αστυνομίας δεν σταμάτησε να γαβγίζει για αρκετή ώρα. Τελικά συνελήφθη ο προπονητής της γυμναστικής των Γερμανών ο οποίος και είχε στις αποσκευές του λίγα φρούτα και ένα σάντουιτς.

Ο αθλητής Ράουλ Χόφμαν από τη Ζουαζιλάνδη λίγο έλειψε να μην πάρει μέρος στους αγώνες αν και έκανε ένα τόσο μεγάλο ταξίδι. Ο λόγος ήταν ότι η χώρα του δεν είχε πληρώσει τη συνδρομή της στην ΔΟΕ. Βρέθηκαν όμως πολλοί που συγκινήθηκαν από το δράμα του και τον βοήθησαν με χρήματα και άλλα δώρα.

 

back.gif (9867 bytes)

Επιστροφή