1980 - Μόσχα

Οι 22οι Ολυμπιακοί Αγώνες

Αυτή η διοργάνωση έμεινε στην ιστορία για τις εντυπωσιακές τελετές έναρξης και λήξης, αλλά και για το πρώτο ολοκληρωτικό μποϊκοτάζ. Δεν πήραν μέρος 30 χώρες από τον δυτικό κόσμο. Μεγάλα ονόματα του παγκόσμιου αθλητισμού που έκαναν αισθητή την απουσία τους ήταν οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και η Δ. Γερμανία. Αιτία η σοβιετική εισβολή στο Αφγανιστάν. Επηρεάστηκαν πιο πολύ ο στίβος, η κολύμβηση και το μπάσκετ. Οι αγώνες δεν απέτυχαν αλλά τραυματίστηκαν. Η ολυμπιακή φλόγα μεταφέρθηκε από την Ολυμπία στη Μόσχα με 5.000 λαμπαδηδρόμους.

Στα 100 μ. νικητής ήταν ο βρετανός (σκοτσέζος) Άλαν Ουέλς. Εντυπωσιακός ο 36χρονος Αιθίοπας Μίρους Γίφτερ που κέρδισε με άνεση τα 5.000 μ. και 10.000 μ. Στο τριπλούν ο μεγάλος σοβιετικός Βίκτωρ Σανέγιεφ πήρε τελικά την δεύτερη θέση με πρώτο τον συμπατριώτη του Γιακ Ουντμάε και τρίτο τον βραζιλιάνο Κάρλος Ντε Ολιβέιρα. Ο τελευταίος έχασε αργότερα το πόδι του σε τροχαίο ατύχημα.

Μεγάλη έκπληξη η νίκη με νέο παγκόσμιο ρεκόρ 2,36 μ. στο άλμα εις ύψος του Ανατολικογερμανού Γκερντ Βέσιγκ. Στον μαραθώνιο ο επίσης ανατολικογερμανός Βάλντεμαρ Τσερμπίνσκι επανέλαβε τον άθλο του Αιθίοπα Αμπέμπε Μπεκίλα κερδίζοντας για δεύτερη συνεχόμενη φορά το χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο.

Ψυχρολουσία για τους σοβιετικούς η νίκη στο επί κοντώ του Πολωνού Κοζακίεβιτς με νέο παγκόσμιο ρεκόρ 5,78 μ. Άλλες μεγάλες μορφές του στίβου ήταν ο ιταλός Πιέτρο Μενέα νικητής στα 200 μ. και η ιταλίδα Σάρα Σιμεόνι νικήτρια στο άλμα εις ύψος.

Ένας πολύ μεγάλος κολυμβητής αναδείχθηκε και αυτός ήταν ο σοβιετικός Βλαντιμίρ Σαλνίκοφ, νικητής στα 1.500 μ. και ο πρώτος που έσπασε το φράγμα των 15 λεπτών. Συνολικά κέρδισε τρία χρυσά μετάλλια. Η διάσημη πλέον ρουμάνα γυμνάστρια Νάντια Κομανέτσι δεν μπόρεσε να επαναλάβει τον θρίαμβο του Μόντρεαλ κερδίζοντας απλά δύο χρυσά μετάλλια.

Τρίτο συνεχόμενο χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο για τον κουβανό πυγμάχο Τεόφιλο Στήβενσον που απέρριπτε συνεχώς τις προτάσεις να γίνει επαγγελματίας έναντι αστρονομικών ποσών. Μεγάλη νίκη της Γιουγκοσλαβίας στο μπάσκετ επί της Ιταλίας με τρίτη τη Σοβιετική Ένωση.

Μεγάλες επιτυχίες για τον ελληνικό αθλητισμό ήταν η πρώτη νίκη του Στέλιου Μηγιάκη στην ελληνορωμαϊκή πάλη και το χάλκινο μετάλλιο από τον Γιώργο Χατζηϊωαννίδη στην ελευθέρα πάλη και τον Τάσο Μπουντούρη στην ιστιοπλοία. Ο Μιχάλης Κούσης συμμετείχε στον μαραθώνιο όπου και πήρε την 20η θέση. Ο άνδρας της Βούλας Πατουλίδου Δημήτρης Ζαρζαβατσίδης πήρε την 8η θέση στην άρση βαρών.

Σάρωσαν όπως αναμένονταν οι Σοβιετικοί στον πίνακα των μεταλλίων με 80 χρυσά, 69 αργυρά και 46 χάλκινα, συνολικά 195 μετάλλια. Ένα ρεκόρ ακατάρριπτο βέβαια μέχρι σήμερα. Δεύτερη η Ανατ. Γερμανία και τρίτη η Βουλγαρία. Ακολούθησαν Κούβα, Ιταλία και Ουγγαρία.

Το παρασκήνιο των αγώνων

Στον πολωνό νικητή στα 3.000 μ. στιπλ Μαλινόφσκι του άρεσε να επιταχύνει και να κερδίζει με δυνατό φίνις τους αντιπάλους του. Σκοτώθηκε όμως ένα χρόνο αργότερα σε τροχαίο ατύχημα μόλις 30 χρονών.

Η οικογένεια Μπάγερ από την Ανατ. Γερμανία κέρδισε ένα χρυσό μετάλλιο στο χαντ-μπολ, ένα χάλκινο μετάλλιο στη σφαιροβολία και μια τέταρτη θέση στην δισκοβολία.

Ο μεγάλος Σοβιετικός αρσιβαρίστας Βασίλι Αλεξέγιεφ απέτυχε στο αγώνισμά του και αυτό ήταν ένα από τα αναπάντητα ερωτηματικά αυτής της Ολυμπιάδας.

 

back.gif (9867 bytes)

Επιστροφή