1972 - Μόναχο

Οι 20οι Ολυμπιακοί Αγώνες

Οι Ολυμπιακοί αυτοί Αγώνες σημαδεύτηκαν από την επέμβαση Παλαιστινίων της οργάνωσης "Μαύρος Σεπτέμβρης", που εκμεταλλεύτηκαν την φτωχή φρούρηση του ολυμπιακού χωριού και μπήκαν στους ξενώνες της ομάδας του Ισραήλ. Μετά από πολλές ώρες διαπραγματεύσεων και πυροβολισμών σκοτώνονται 11 ισραηλινοί, 5 παλαιστίνιοι και ένας αστυνομικός. Έκτοτε στους επόμενους αγώνες τα αστυνομικά μέτρα θα είναι τόσο έντονα που κυριολεκτικά θα μετατρέπουν το ολυμπιακό χωριό σε στρατόπεδο.

Παρά το βαρύ κλίμα όμως που δημιουργήθηκε οι αγώνες έγιναν και είχαν μεγάλη επιτυχία και έμειναν στην ιστορία σαν οι αγώνες των ρεκόρ και του αίματος. Εκτός από τα πολλά ρεκόρ στους στίβους καταρρίφθηκαν και τα ρεκόρ χωρών συμμετοχής (123), αθλητών (10.000) και εκπροσώπων του τύπου. Η διοργάνωση των αγώνων ήταν τέλεια όπως ήταν άλλωστε αναμενόμενο.

Από τις μεγάλες μορφές ήταν ο σοβιετικός νικητής στα 100 και 200 μ. Βαλερύ Μπορζώφ, που έσπασε έτσι την αμερικάνικη παράδοση πολλών δεκαετιών. Έκτοτε οι σοβιετικοί δεν έβγαλαν άλλον μεγάλο σπρίντερ. Ο δικός μας, ο φτερωτός γιατρός, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος και μέχρι πρόσφατα Υφυπουργός Αθλητισμού, τα πάει πολύ καλά στα προκριματικά και καταφέρνει να προκριθεί στα ημιτελικά, αλλά τραυματίζεται και μένει εκτός.

Στα 400 μ. με εμπόδια μεγάλη νίκη του Άκι Μπούα από την Ουγκάντα με παγκόσμιο ρεκόρ 47,82 και με τον δικό μας, τον κύπριο Σταύρο Τζιωρτζή, να τερματίζει έκτος στον τελικό. Ο σοβιετικός Βίκτωρ Σανέγιεφ παίρνει το δεύτερο κατά σειρά ολυμπιακό του χρυσό μετάλλιο στο άλμα τριπλούν.

Μεγάλη μορφή ο Φινλανδός Λάσε Βίρεν κερδίζει τα 5.000 και 10.000 μ., κάτι που θα επαναλάβει και στην επόμενη Ολυμπιάδα. Η Φινλανδία επανέρχεται στους δρόμους ανοχής μετά από μια απουσία αρκετών χρόνων. Σε γενικές γραμμές η ομάδα των ΗΠΑ απογοήτευσε στον στίβο.

Η 16χρονη γερμανίδα μαθήτρια Ούρλικε Μάιφαρτ ισοφαρίζει το παγκόσμιο ρεκόρ στο άλμα εις ύψος με 1,92 μ. και παίρνει το χρυσό μετάλλιο. Ήταν η αρχή μιας μεγάλης καριέρας. Σούπερ-πρωταθλητής στην κολύμβηση ο αμερικανός Μαρκ Σπιτς που κερδίζει επτά χρυσά μετάλλια. Ήταν από τις θρυλικές μορφές των σύγχρονων ολυμπιακών αγώνων.

Αργυρό μετάλλιο για την Ελλάδα πάλι από τον Πέτρο Γαλακτόπουλο στην ελληνορωμαϊκή πάλη. Αργυρό μετάλλιο ακόμα και στην ιστιοπλοία από τον Ηλία Χατζηπαυλή.

Το πιο συγκλονιστικό όμως παιχνίδι τελικού σε ομαδικά αγωνίσματα ήταν αυτό ανάμεσα στις ΗΠΑ και την ΕΣΣΔ. Οι Σοβιετικοί προηγούνταν σταθερά από την αρχή. Η ομάδα των ΗΠΑ, νικήτρια μέχρι τότε σ’ όλες τις Ολυμπιάδες, καταφέρνει να προηγηθεί 50-49 τρία δευτερόλεπτα πριν από το τέλος. Ο Σοβιετικός Αλεξάντερ Μπέλοφ δίνει τη χαριστική βολή και η ΕΣΣΔ νικάει για πρώτη φορά στην ιστορία της τους Αμερικανούς με 51-50. Οι Αμερικανοί, φανερά απογοητευμένοι, αρνήθηκαν να παραλάβουν το ασημένιο μετάλλιο.

Εμφανίζεται για πρώτη φορά μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και το άθλημα της Τοξοβολίας με εντελώς νέα μορφή και νέους κανονισμούς. Νικητές οι Αμερικανοί.

Η Σοβιετική Ένωση πήρε την πρωτιά στον πίνακα των μεταλλίων με διαφορά στα χρυσά. Δεύτερη η ομάδα των ΗΠΑ και τρίτη η Α. Γερμανία που για πρώτη φορά πλασαρίστηκε στην τριάδα. Ακολούθησαν Δ. Γερμανία, Ιαπωνία και Αυστραλία.

Το παρασκήνιο των αγώνων

Απρόσμενη ήττα της ομάδας του Πακιστάν στον τελικό του χόκεϊ επί χόρτου από την ομάδα της Δ. Γερμανίας. Οι Πακιστανοί διαμαρτυρήθηκαν έντονα και κινδύνεψαν με ισόβιο αποκλεισμό.

Ο Πολωνός νικητής στη σκοποβολή, Γιόζεφ Ζαπέτσκι πήγε μετά την νίκη του στο Νταχάου, που είναι μια μικρή πόλη κοντά στο Μόναχο, για να αποθέσει λίγα λουλούδια στην μνήμη του πατέρα του που σκοτώθηκε στο στρατόπεδο της πόλης πριν από τριάντα χρόνια.

Ο νικητής στην άρση βαρών στα βαρέα βάρη, Σοβιετικός Βασίλι Αλεξέγιεφ, έτρωγε για πρωινό 26 αβγά και μια μπριζόλα.

 

back.gif (9867 bytes)

Επιστροφή