1952 - Ελσίνκι

Οι 15οι Ολυμπιακοί Αγώνες

Μια χώρα με μεγάλη αθλητική παράδοση, η μικρή Φινλανδία, ανέλαβε την διοργάνωση αυτών των Ολυμπιακών Αγώνων, κάτι που το δικαιούταν άλλωστε λόγω της πολύ καλής μέχρι τότε παρουσίας της στις ολυμπιάδες.

Στους αγώνες αυτούς πήραν μέρος 5.300 άνδρες και 500 γυναίκες από 70 χώρες, η διοργάνωση ήταν πολύ καλή, υπήρχε έντονος συναγωνισμός και καταρρίφθηκαν πολλά ρεκόρ.

Το άγαλμα του δρομέα-φάντασμα, του μεγάλου Paovo Nurmi, κοσμεί ακόμα και σήμερα το ολυμπιακό στάδιο του Ελσίνκι και είναι ένα δείγμα της μεγάλης εκτίμησης των Φινλανδών προς το πρόσωπό του. Η τελετή έναρξης έγινε υπό καταρρακτώδη βροχή και ο Nurmi ήταν αυτός που έφερε την φλόγα στο στάδιο.

Αυτοί οι αγώνες έδωσαν και το αληθινό νόημα του αθλητικού πνεύματος, καθώς οι νικημένες στον πόλεμο Γερμανία και Ιαπωνία έδωσαν το παρόν για πρώτη φορά μετά τον πόλεμο. Εντυπωσιακή η εμφάνιση για πρώτη φορά και της Σοβιετικής Ένωσης, που πήρε 22 χρυσά μετάλλια, 30 ασημένια και 19 χάλκινα, κατακτώντας έτσι την δεύτερη μετά τις ΗΠΑ θέση στον πίνακα των μεταλλίων ! Έκτοτε δεν θα λείψει παρά μόνο από μια ολυμπιάδα (Λος Άντζελες - 1984) και δεν θα φύγει ποτέ από την κορυφή του πίνακα των μεταλλίων.

Την παράσταση έκλεψε και πάλι ο άνθρωπος-ατμομηχανή, ο Τσέχος Εμίλ Ζάτοπεκ, που κατέκτησε τρία χρυσά μετάλλια στα 5.000, 10.000 και στον μαραθώνιο. Κάτι πρωτοφανές στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων. Ακόμη η σύζυγός του κατακτούσε την ίδια ώρα και το χρυσό μετάλλιο στον ακοντισμό.

Νικητής στο επί κοντώ αναδείχθηκε ένας ιερέας, ο αποκαλούμενος "ιπτάμενος πάστωρ", ο αμερικανός Καθηγητής Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια Bob Richards. Οι αμερικανοί γενικά υπερίσχυσαν άνετα στα αγωνίσματα του στίβου, ενώ οι σοβιετικοί άρχισαν να ξεχωρίζουν στα γυναικεία αγωνίσματα στίβου. Οι Σοβιετικοί σάρωσαν ακόμα τα μετάλλια στη γυμναστική, στην άρση βαρών και στην πάλη.

Μεγάλες νίκες των Ούγγρων στο ποδόσφαιρο και στο πόλο, όπου θα αρχίσουν μια μεγάλη παράδοση σ' αυτά τα αγωνίσματα και θα καταλάβουν τελικά την τρίτη θέση στον πίνακα των μεταλλίων. Οι Φινλανδοί δεν είχαν αυτή τη φορά το μεγάλο όνομα στους δρόμους αντοχής και δεν πήραν παρά ένα χάλκινο μετάλλιο στον στίβο. Η παρουσία της Ελλάδας ανύπαρκτη. Το αποτέλεσμα μόνο δύο έκτες θέσεις στην ελληνορωμαϊκή πάλη και στους πήλινους δίσκους.

Το παρασκήνιο των αγώνων

Το μέλλον ενός ακόμα μεγάλου του αθλητισμού δεν ήταν αντάξιο της προσφοράς του. Ο Εμίλ Ζάτοπεκ θεωρήθηκε αντικαθεστωτικός, καθαιρέθηκε από αξιωματικός του στρατού και κατάντησε σκουπιδιάρης και μετέπειτα κλητήρας.

Η βία δεν είναι φαινόμενο μόνο της εποχής μας. Στους αγώνες μπάσκετ ο αγώνας Ουρουγουάης - Αργεντινής έληξε με 7 παίκτες, γιατί οι άλλοι πήγαν στο νοσοκομείο !

Στα 3.000 στηπλ κέρδισε ένας αμερικανός πράκτορας του FBI την πρώτη θέση αφήνοντας δεύτερο έναν σοβιετικό. Χαρακτηριστικό είναι αυτό που γράφτηκε στις εφημερίδες εκείνης της εποχής την άλλη μέρα : "Για πρώτη φορά στην ιστορία ένας πράκτορας του FBI τρέχει μπροστά από έναν ρώσο και όχι από πίσω του".

 

back.gif (9867 bytes)

Επιστροφή