1948 - Λονδίνο

Οι 14οι Ολυμπιακοί Αγώνες

Μετά τη φρίκη του πολέμου η ολυμπιακή ιδέα ξαναβρίσκει τον δρόμο της. Οι 14οι Ολυμπιακοί Αγώνες γίνονται στη βρετανική πρωτεύουσα που ακόμα δεν είχε συνέλθει από τους γερμανικούς βομβαρδισμούς του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και έμειναν στην ιστορία σαν η Ολυμπιάδα των στερήσεων.

Η ζέστη ήταν αφόρητη και υπήρχε και δυσκολία στην σωστή σίτιση των αθλητών. Οι αγώνες έγιναν στο στάδιο Γουέμπλεϊ Παρά τα προβλήματα όμως οι Βρετανοί είχαν μια τεχνική πρωτοπορία καθώς για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκε φωτο-φινις για να ξεχωρίσουν οι νικητές στα αγωνίσματα των δρόμων αντοχής και ταχύτητας. Υπήρχε ακόμη και ραδιοφωνική κάλυψη των αγώνων.

Οι έχθρες από τον πόλεμο δεν είχαν ακόμα επουλωθεί και έτσι οι ηττημένες Γερμανία και Ιαπωνία είχαν αποκλειστεί από τους αγώνες. Δεν συμμετείχε ακόμα και η ΕΣΣΔ, για άγνωστους λόγους, που είχε εντυπωσιάσει δύο χρόνια νωρίτερα στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου.

Ο άνθρωπος-ατμομηχανή, ο Τσέχος Εμίλ Ζάτοπεκ, κάνει για πρώτη φορά την εμφάνισή του. Θα θριαμβεύσει και σε επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες και θα ξεχωρίσει για το στυλ του. Κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στα 5.000 μέτρα και το χρυσό στα 10.000 μέτρα. Ήταν η αρχή του τέλους της κυριαρχίας των Φινλανδών στους δρόμους αντοχής που θα κρατήσει για πολλά χρόνια μέχρι το 1976.

Είχαν και οι γυναίκες την δικιά τους μορφή, τον θηλυκό Όουενς. Ήταν η Ολλανδέζα Φάνι Μπλάνκερς Κόεν, η αποκαλούμενη "ιπτάμενη νοικοκυρά", που κατέκτησε τέσσερα χρυσά μετάλλια στα 100μ., 200μ., 80μ. με εμπόδια και στα 4Χ100μ. Σίγουρα μια από τις μεγαλύτερες μορφές όλων των εποχών στον γυναικείο αθλητισμό.

Στο δέκαθλο θριάμβευσε ο αμερικανός Μπομπ Ματάιας, μόλις 17 ετών και με νέο παγκόσμιο ρεκόρ. Ο μαραθώνιος ήταν και πάλι συναρπαστικός. Ένας βέλγος, ο Ετιέν Γκεγί μπαίνει πρώτος στο στάδιο, αλλά δεν αντέχει και τον προσπερνάνε στο νήμα ο αργεντινός Ντέλφο Καμπρέρα και ο βρετανός Ρίτσαρντς. Ο Γκεγί τελικά τερματίζει τρίτος με τρομερή προσπάθεια. Δεν μπόρεσε όμως να παρευρεθεί στην απονομή αφού έπρεπε να βρίσκεται στο νοσοκομείο.

Για πρώτη φορά γίνονται αγώνες μπάσκετ τους οποίους κερδίζει η ομάδα των ΗΠΑ. Κυριαρχία των αμερικανών στον πίνακα των μεταλλίων με δεύτερη τη Σουηδία και μετά Γαλλία, Ουγγαρία, Ιταλία και Φινλανδία. Εντυπωσιακή η αποτυχία των διοργανωτών βρετανών. Οι Τούρκοι κέρδισαν τέσσερα χρυσά στην ελευθέρα πάλη.

Η ελληνική ομάδα είχε 60 αθλητές στην αποστολή και για πρώτη φορά μια αθλήτρια, την Δομνίτσα Λανίτου-Καβουνίδου, που συμμετείχε στα εμπόδια. Παρά τις αισιόδοξες προβλέψεις η αποτυχία ήταν καθολική.

Το παρασκήνιο των αγώνων

Αυτοί οι αγώνες ανέδειξαν και έναν πρωταγωνιστή σε ταινίες James Bond, τον αμερικανό Οντζιόμπ, που είχε μεγάλα σωματικά προσόντα και είχε πάρει το αργυρό μετάλλιο στην άρση βαρών.

Μαύρη λωρίδα σε ένδειξη πένθους είχε η σημαία της Τσεχοσλοβακίας στην γυμναστική καθώς είχαν κερδίσει τις Ουγγαρέζες αλλά είχαν χάσει προηγουμένως από πνευμονία μια αθλήτριά τους.

Ο Ούγγρος Κάρολι Τάκατς έχασε το δεξί του χέρι στον πόλεμο, αλλά αυτό δεν τον εμπόδισε να κάνει προπονήσεις με το αριστερό και να κερδίσει το χρυσό μετάλλιο στη σκοποβολή.

 

back.gif (9867 bytes)

Επιστροφή