1928 - Αμστερνταμ

Οι Ένατοι Ολυμπιακοί Αγώνες

Μεγάλη και επιτυχημένη φιέστα ήταν αυτοί οι Ολυμπιακοί Αγώνες όπου στα αξιοσημείωτα έχουμε την εμφάνιση των γυναικών στα αγωνίσματα στίβου και την παραίτηση γι' αυτό τον λόγο του αναβιωτή των Αγώνων, του βαρόνου Πιέρ Ντε Κουμπερτέν από Προέδρου της ΔΟΕ. Η είσοδος των γυναικών στον στίβο για πρώτη φορά σχολιάστηκε πολύ και τα αγωνίσματα που συμμετείχαν ήταν 100μ., 800μ., δισκοβολία, άλμα εις ύψος και 4Χ100μ.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είχαν αρχίσει σιγά - σιγά να καθιερώνονται σαν το μεγαλύτερο παγκόσμιο αθλητικό γεγονός και το πρόγραμμα των αγώνων πήρε μια μορφή όχι πολύ διαφορετική από την σημερινή.

Το στάδιο όπου έγιναν οι αγώνες ήταν χωρητικότητας 45.000 θεατών και είχαμε εμφάνιση της Γερμανίας για πρώτη φορά από το 1912 με 220 άτομα στο σύνολο. Συνολικά συμμετείχαν σ' αυτούς τους αγώνες 46 κράτη, με 2.700 άνδρες αθλητές και 300 γυναίκες.

Ήταν η πρώτη φορά που η ελληνική αποστολή παρέλασε πρώτη τιμής ένεκεν καθώς και η πρώτη φορά που έγινε αφή της ολυμπιακής φλόγας. Και τα δύο αυτά έθιμα διατηρούνται μέχρι και σήμερα. Υπήρχε ακόμα ένας μεγάλος πίνακας αναγραφής των αποτελεσμάτων και ένα πολύ καλό σύστημα πληροφόρησης του κοινού με μεγάφωνα.

Μεγάλες επιτυχίες είχε η καναδική γυναικεία αποστολή στον στίβο και μεγάλη μορφή των αγώνων ήταν και ο καναδός σπρίντερ Persi Williams νικητής στα 100μ. και 200μ. Η υποδοχή του στον Καναδά αργότερα ήταν μυθική. Πρώτο χρυσό μετάλλιο για την ασιατική ήπειρο με τον γιαπωνέζο Μίκιο Οντα με νίκη στο τριπλούν.

Ήταν γεγονός ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες είχαν αρχίσει δειλά - δειλά να κερδίζουν το ενδιαφέρον του κόσμου και οι δαιμόνιοι Ολλανδοί διοργανωτές δεν άφησαν την ευκαιρία χαμένη. Παραχώρησαν τα δικαιώματα φωτογράφησης των αγώνων σε μια μόνο εταιρεία. Αυτή ήταν λοιπόν η πρώτη εμφάνιση της εμπορευματικοποίησης των Ολυμπιακών Αγώνων, σε πρωτόγονη ακόμα μορφή.

Μεγάλη μορφή των αγώνων και πάλι ο Φινλανδός Paovo Nurmi με χρυσό στα 10.000μ. και αργυρό στα 5.000μ. Οι Φινλανδοί κέρδισαν συνολικά τα 1.500μ., 5.000μ., 10.000μ., 3.000 στηπλ και το δέκαθλο. Η Ελλάδα συμμετείχε με 14 πρωταθλητές του στίβου, αλλά δεν υπήρχε καμία διάκριση. Ήταν η πρώτη φορά που η αποστολή μας γύρισε πίσω χωρίς μετάλλιο.

Στον γυναικείο στίβο επικράτησαν οι καναδέζες και οι αμερικανίδες. Τη μερίδα του λέοντος στα μετάλλια είχαν και πάλι οι αμερικανοί με δεύτερη τη Γερμανία και αρκετά κοντά τη Φινλανδία, τη Σουηδία και την Ιταλία.

Το παρασκήνιο των αγώνων

Το αγώνισμα των 800μ. είχε μπει λοιπόν για πρώτη φορά στο πρόγραμμα για τις γυναίκες, αλλά όσες συμμετείχαν είχαν παρουσιάσει μεγάλη εξάντληση. Πάρθηκε λοιπόν η απόφαση από την παγκόσμια ομοσπονδία να μην ξανασυμμετάσχουν γυναίκες στα 800μ., κάτι που ακυρώθηκε μόλις το 1960 !

Ο Ούγγρος ολυμπιονίκης στην ξιφασκία, Ατίλα Πετσάουερ, πολέμησε στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο στο πλευρό των γερμανών και οι συμπατριώτες του τον εκτέλεσαν όταν τον συνέλαβαν.

Αρχίζει η μεγάλη κυριαρχία της Ινδίας στο χόκεϊ επί χόρτου. Στους αγώνες αυτούς πήραν το χρυσό μετάλλιο με άνετη επικράτηση.

Σε έναν αγώνα κωπηλασίας μερικές πάπιες βρέθηκαν μπροστά στο σκάφος της αυστραλιανής ομάδας, αλλά τελικά η ομάδα τις άφησε να περάσουν ανέπαφες και πήρε και το χρυσό μετάλλιο !

Η χαρά για τους αιγύπτιους κράτησε πολύ λίγο. Μόλις είχαν ακούσει τον εθνικό ύμνο της χώρας τους για χρυσό μετάλλιο στις καταδύσεις, βρέθηκαν τελικά στη δεύτερη θέση, γιατί οι κριτές είχαν κάνει λάθος στην άθροιση και τελικά νικητές ήταν οι αμερικανοί.

 

back.gif (9867 bytes)

Επιστροφή