1904 - Αγιος Λουδοβίκος (ΗΠΑ)

Οι Τρίτοι Ολυμπιακοί Αγώνες

Ο βαρόνος Πιέρ Ντε Κουμπερτέν δεν το έβαλε κάτω μετά την ανεπιτυχή διοργάνωση των αγώνων του Παρισιού το 1900 και βλέποντας τους αμερικανούς αθλητές να διακρίνονται και στην Αθήνα και στο Παρίσι, πέτυχε την διοργάνωση των τρίτων Ολυμπιακών Αγώνων στον Άγιο Λουδοβίκο (Saint Luis) των ΗΠΑ το 1904.

Στους αγώνες πήραν μέρος 12 χώρες με 681 άνδρες αθλητές και 6 γυναίκες σε 17 αθλήματα. Καθώς οι 432 απ' αυτούς ήταν αμερικανοί οι αγώνες έμοιαζαν περισσότερο με αμερικανικό τουρνουά παρά με Ολυμπιάδα. Η μικρή συμμετοχή ξένων εκτός ΗΠΑ δικαιολογείται από την μεγάλη απόσταση που υπήρχε από την Ευρώπη καθώς και από το γεγονός ότι οι αγώνες κράτησαν 3 μήνες.

Ίδια γεύση όμως. Και στον Άγιο Λουδοβίκο λειτουργούσε παράλληλα εμπορική έκθεση, δεν έγινε τελετή έναρξης και λήξης και ο βαρόνος Πιέρ Ντε Κουμπερτέν ένιωσε και πάλι απογοητευμένος από την παρωδία και το φιάσκο των αγώνων.

Στα αξιοσημείωτα αυτών των αγώνων ήταν και η εκτός προγράμματος οργάνωση των "ανθρωπολογικών αγώνων", όπου πήραν μέρος άγριοι άνθρωποι, σύμφωνα βέβαια με τους οργανωτές, όπως π.χ. ινδιάνοι, έγχρωμοι κ.ά.

Τότε για πρώτη φορά καθιερώθηκε η έννοια του "ερασιτέχνη αθλητή" και ορίστηκαν οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρεί κάποιος για να είναι ερασιτέχνης αθλητής.

Απίθανα αγωνίσματα που έγιναν ήταν οι αγώνες με βενζινάκατο και το μακροβούτι. Ο νικητής στο τελευταίο αγώνισμα κολύμβησε 19,05 μέτρα χωρίς να αναπνεύσει.

Πρόοδος όμως σημειώθηκε στις συνθήκες του στίβου που τώρα είχε σχήμα οβάλ, καλή κατασκευή και το σωστό μήκος. Έτσι καταρρίφθηκαν όλα τα ρεκόρ στους αγώνες του στίβου εκτός ελαχίστων.

Ο μαραθώνιος δρόμος ήταν και πάλι συναρπαστικός. Ένας κουβανός ταχυδρόμος, ο Φέλιξ Καρβαγιάλ, συμμετείχε για πρώτη φορά στην ζωή του στο άθλημα αυτό. Μετά από ένα περιπετειώδες ταξίδι και αφού διένυσε πάρα πολλά χιλιόμετρα με τα πόδια έφθασε στον Άγιο Λουδοβίκο. Τράβηξε την προσοχή των φιλάθλων με τα τεχνάσματά του, αλλά τελικά πήρε την τέταρτη θέση.

Στο ίδιο αγώνισμα, ένας αμερικανός αθλητής που κουράστηκε στο 16ο χιλιόμετρο, ανέβηκε σ' ένα φορτηγό και λίγο πριν την είσοδο στο στάδιο όταν το φορτηγό χάλασε, κατέβηκε και μπήκε στο στάδιο πανηγυρίζοντας και παριστάνοντας τον νικητή. Η απάτη αποκαλύφθηκε όμως από τον οδηγό του φορτηγού και ο επίδοξος νικητής τιμωρήθηκε με ισόβιο αποκλεισμό από αγώνες στίβου.

Επίσης ήταν στον μαραθώνιο του Αγίου Λουδοβίκου που πήραν μέρος για πρώτη φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες και δύο μαύροι αθλητές από την Αφρική.

Η Ελλάδα με τον Περικλή Κακούση πήρε χρυσό μετάλλιο στην άρση βαρών και με τον Νίκο Γεωργαντά χάλκινο στην δισκοβολία. Προς τιμή και των δύο γίνονται σήμερα διεθνείς αγώνες στην Αθήνα. Ο Κακούσης έμεινε στις ΗΠΑ μετά τους αγώνες. Ο Νίκος Γεωργαντάς ήταν ο μεγαλύτερος έλληνας αθλητής των ρίψεων και κυριάρχησε στις ρίψεις για 20 χρόνια.

Το Παρασκήνιο των Αγώνων

Στους αγώνες γυμναστικής ένας αμερικανός αθλητής κατέκτησε δύο χρυσά μετάλλια, δύο ασημένια και ένα χάλκινο. Ο George Eiser είχε όμως πάθει ατύχημα και είχε ένα ξύλινο πόδι. Στους αγώνες πόλο μετείχαν μόνο τρεις ομάδες από Πανεπιστήμια των ΗΠΑ. Οι γερμανοί αποσύρθηκαν από τους αγώνες γιατί ήξεραν άλλους κανονισμούς.

Πλαστοπροσωπία έγινε στους αγώνες πυγμαχίας, όπου στη θέση του Κάρολ Μπάρτον παρουσιάστηκε ένας ονόματι Μπόλιγκερ. Ο τελευταίος φυσικά τιμωρήθηκε με ισόβιο αποκλεισμό, αλλά κανείς δεν κατάλαβε ποτέ το γιατί έγινε αυτό.

Στην δισκοβολία ισοβάθμησαν δύο αμερικανοί στην πρώτη θέση. Τότε δεν μετρούσε η δεύτερη καλύτερη προσπάθεια, αλλά έγινε αγώνας μπαράζ. Η ομάδα των ΗΠΑ σάρωσε στα μετάλλια, κυρίως στον στίβο, με δεύτερη την Γερμανία και τρίτη την Κούβα.

 

back.gif (9867 bytes)

Επιστροφή