Βιολογική Καλλιέργεια Φασολιών στην Πρέσπα
Εργασία των Μαθητών του Εσπερινού Γυμνασίου - ΕΛΤ Φλώρινας
Επιμέλεια : Γαρδάνη Αθηνά (Φιλόλογος)
Η Πρέσπα βρίσκεται στη δυτική πλευρά του νομού Φλώρινας. Παίρνει τ' όνομά της από τις λίμνες Μικρή και Μεγάλη Πρέσπα. Η περιοχή είναι γνωστή λόγω της μεγάλης φυσικής ομορφιάς, της υψηλής βιοποικιλίας της και για τους πληθυσμούς σπάνιων υδρόβιων πουλιών.
Κύρια ασχολία των κατοίκων είναι η γεωργία, ιδιαίτερα η εντατική καλλιέργεια του φασολιού. Ένα μικρό ποσοστό τα τελευταία χρόνια ασχολείται με τη βιολογική γεωργία, η οποία αναπτύσσεται συνεχώς. Γενικά, η καλλιέργεια του φασολιού αξίζει αλλά έχει κόπο και ρίσκο.
Είδη φασολιού : πλακέ, γίγαντες, ελέφαντες. Η σπορά γίνεται στα τέλη Απριλίου και η συγκομιδή αρχές Σεπτεμβρίου. Λόγω των λιμνών και του μικροκλίματος, το φασόλι Πρεσπών γίνεται πιο γλυκό. Από θρεπτική άποψη είναι το πλουσιότερο όσπριο σε πρωτεΐνες και υδατάνθρακες.
Τι είναι η βιολογική γεωργία;
Η Πρέσπα προσφέρεται για εναλλακτικές μορφές γεωργίας λόγω πλούσιας βιοποικιλότητας.
Βιολογικά φασόλια :
Κλαύτερα σε ποιότητα, πιο γευστικά και πιο βραστερά από τα συμβατικά.
Βιολογική γεωργία : Μια διαφορετική φιλοσοφία παραγωγής.
Βιολογικά προϊόντα :
Πωλούνται σε ειδικά καταστήματα και σε κλειστές συσκευασίες. Σε κάθε ένα υπάρχει η πιστοποίησή του. Για τα ελληνικά προϊόντα οι πιστοποιητικοί οργανισμοί είναι οι εξής :
Ο άνθρωπος που είναι ένα πανέξυπνο ον ξέρει και προτιμά τα φασόλια Πρεσπών! |
Θα πάω στην
Πρέσπα στα ψηλά φασόλια για να πάρω μαγειρευτά, ψητά, βραστά για σένα να τα κάνω Ζωή να σου χαρίσουνε δύναμη και υγεία μαζί πάντα να είμαστε μέχρι τα εκατόν τρία! |